Kritika By Mangekyo022 - Baoh

2019.04.14. 15:10

Szegasztok!

Gondolom nem kell sokat írnom a JoJo's Bizarre Adventure franchise-ról, hiszen az egyik legkultikusabb anime és manga franchise, ami valaha készült - valamint egyike azon kevés Weekly Shonen Jump termékeknek, aminek több évtizedig várnia kellett egy rendes anime adaptációra.

Viszont amit sokan nem tudnak, hogy a JoJo's Bizarre Adventures mangakájának, Hirohiko Araki-nak volt korábban egy műve, melyből jó pár elemet átültetett. Eme mangájának a címe "Baoh" volt, melyről szintén írni fogok majd - mivel ugye bőven belefér a szabályba korának köszönhetően. Először viszont az animéről fogok írni nektek!

Ma az 1989-es Baoh animéről írok nektek!

27139l.jpg

A Baoh eredetileg egy 1984 és 1985 között futott akció, horror, szuperhős manga volt, mely a Weekly Shonen Jump oldalain futott. Írója Hirohiko Araki volt, aki később a JoJo's Bizarre Adventure mangával vált népszerűvé. 1989-ben a Pierrot Studio készített belőle egy OVA filmet. Rendezte Hiroyuki Yokoyama.

A történet rémesen egyszerű: van egy Doress nevű biofegyverekkel szórakozó gonosz szervezet, akik kifejéesztik a "Baoh" parazitákat, melyek különleges erővel ruházzák fel a gazdatestet. Ikuro egy ilyen gazdatest elszabadul, amikor a gonosz szervezet elit tagjai nem bírnak egy Sumire nevű kislánnyal annak különleges pszichotikus ereje miatt - valamint saját ügyetlenségüknek köszönhetően. Ikuro elszökik Sumire-vel, a gonoszok meg kergetik.

Őszinte leszek: a történet nagyon egyszerű (mint kb az összes Marvel féle szuperhős film), de nem is a történet fogja eladni az animét. Viszont szólok, hogy a Pierrot Stúdió a mai mivoltához képest korrekten adaptálta a mangát minimális eltérésekkel, szóval itt a történet egyszerűsége miatt kivételesen az eredeti alkotás a ludas. Tegyük hozzá, hogy ez volt Hirohiko Araki első komolyabb, hosszabb műve is.

baoh_1989_sub_002_0002.jpg

A karakterek hozzák a kötelezőt, viszont ténylegesen nem lehet semmi kiemelkedőt írni, mivel személyiségük a történethez van igazítva. Ikuro egy jószívű, de agresszív srác, akitől meneküljön mindenki, aki egyszer is megsértett valakit, akit Ikuro szeret. Sumire egy plot device karakter, aki a lelki támasz mellett az elrabolt hölgy szerepét is eljátssza. A gonoszok közül egyedül Walken, egy kihalt indián törzs utolsó tagját érdemes megemlíteni, őt is csak két dolog miatt: ő az egyetlen Ikuro ellenfelei közül, aki méltó ellenfélként kezeli. Kettő, Araki elmondta, hogy Walken nevét magától Christopher Walkentől vette.

A látvány egész szép, hasonlít a pár évvel később készült Yu Yu Hakusho animéhez, valamint a zenék is korrektek lettek.

Mint látjuk eme anime igencsak középszerű. No de akkor mi az, ami miatt mégis érdemes egyszer megnézni? A harcok és a brutalitás miatt. A Baoh ugyanis nagyon jó harc jelenetekkel rendelkezik, illetve a legtöbb Weekly Shonen Jump cuccal ellentétben (tisztelet a kivételnek) igencsak brutális lett. Nincs itt cenzúra, nincs itt finomkodás, voltak olyan durva jelenetek, melyek a Berserk brutalitásának szintjén mozogtak - mint például az elhagyatott panelházas csata vagy a kutya kontra tigris harc.

A hangulat pörgős, hála a zenéknek, a látványnak és az akcióknak. Viszont nincs benne szinte semmilyen humor, szóval aki vicceket akar látni, rossz ajtón kopogtat.

baoh_1989_sub_002_0001.jpg

Komoly negatívum a lezárás, mely szintén nem a Pierrot bűne, hanem az eredeti alkotásé. A lány megmenekül, de Ikuro elsüllyed Walken elleni harcában, a lány látomása alapján elmondja, hogy Ikuro egyszer talán visszatér amikor ő lesz tizenhét éves, s végül a tenger mélyén mit ad Istan, Ikuro felébred... s ennyi. Őszintén, szerintem sokkal többet is kilehetett volna hozni, de ezt inkább a mangánál írom meg.

baoh_1989_sub_002_0005.jpg

Összefoglalva a szereted a JoJo's Bizarre Adventure animét és mangát, valamint szereted a brutális akció animéket, akkor egy egyszeri megnézésre ajánlom. Feliratosan ajánlom, melyet ugyan VHS minőségben, de így is élvezhető verzióban elérhető youtube-on is.

https://www.youtube.com/watch?v=rCVw8Z_t7C8

Baoh

- Idő: 1989

- Rendező: Hiroyuki Yokoyama

- Műfaj: Horror, Akció, Szuperhős, Shonen

- Hossz: 48 perc                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Élvezhető akció jelenetek.

- Berserk minőségű brutalitás - egy shonen-hez képest.

- Jó látvány és zenék.

Ami nem tetszett:

- Nincsenek poénok.

- Sablon karakterek.

- Kiszámítható és egyszerű történet.

Értékelés:              

Százalék szerint: 69% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 7/10 = Közepes

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8114763596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása