Szegasztok!

Anno 2018 Halloween alkalmával írtam nektek az Ayakashi Japanese Horror Classic animéről, melyben megemlítettem, hogy egyik szegmense olyan népszerű lett, hogy saját szériát is kapott. Úgy gondoltam itt az idő, hogy pótoljam eme 2007-es remekművet.

Ma a 2007-es Mononoke animéről írok nektek!

62983l.jpg

A Mononoke egy 2007-es anime sorozat, melyet a Toei Animation készített Kenji Nakamura rendezésével. Műfaját tekintve a horror, dráma és a krimi ötvözése. Az anime 12 rész hosszú.

A sorozat epizódikus, melyek ritkán utalnak vissza a régebbi történetekre vagy akár magára az Ayakashi Japanese Horror Classic animében lévő Bakeneko szegmense. Van egy névtelen, szimplán a vajákosként ismert misztikus szerzet, aki mindig ott jelenik meg, ahol valamilyen természet feletti anomália zajlik. Összesen 5 eset, azaz történet van 12 részre bontva, változó epizód számmal, ahol a vajákosnak nyomoznia kell, hogy kiderítse, mi áll az anomália mögött és minél gyorsabban megszüntetni azt kardja segítségével.

Habár az anime nem egy egybefüggő történet, mégis élvezhető mindegyik történet szál, mivel az anime nem magán az amúgy jól kitalált csavarokkal kidolgozott történeten van, hanem magukon a szereplőkön és a hangulaton. Ugyanis mindegyik karakternek megvan a saját története, a saját démonja, vágya és célja, amik hatással vannak ki a történetre és a hangulatra is.

mononoke_5_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_0001.jpg

Ami miatt mindenképpen kiemelkedő az anime, az a rajzolás, a rajzstílus, az animáció és a hangulat.

Az egész anime egy közkedvelt japán színházi előadásra emlékeztet, ahol mint említettem magukat a szereplőkön és a szereplők lelkivilágán van a súly. Maga a rajzolás és az animáció nagyon szép, még ma napig is simán megállja a helyét. Az egyetlen negatívum az a kameraszemszög, mely ugyan csak ritkán, de eléggé zavarossá teszi az amúgy érdekes jeleneteket.

A zenék mindig olyan hangulatot árasztanak az adott jelenethez, melyek fokozzák a jelenet fontosságát vagy súlyát. Egyedül az opening volt "érdekes", mivel inkább volt valami mulatós zene, mintsem horror felvezető.

A szereplők közül akit mindenképpen ki kell emelni, az a főszereplő vajákos. Nem tudunk róla semmit, még a nevét sem, még is képes a stílusával belopni magát a nézők szívébe, s történetenként ismerjük meg célját a mononoke nevű lények levadászásáról és félelmeit. Módszerei a rejtélyek megfejtésére is igen frappánsak és érdekesek.

mononoke_9_resz_indavideo_hu_0001.jpg

Gondolom a legfőbb kérdés, hogy mennyire jó horror, illetve krimi a Mononoke. Nos, mindkét kategóriában szépen teljesítenek anélkül, hogy nyomatná a gusztustalan gore cuccokat (egyedül egyszer van valami gore-ra emlékeztető cucc, az is pár másodperce) vagy túlbonyolítanák a rejtélyeket.

Viszont ami a fő erőssége az animének, az a dráma. Mint írtam, itt inkább a karakterek lelkivilága az, ami mozgatja a történetet eseményeit. Legjobb példa erre a második és a harmadik történet, ahol a szereplők múltjában való kutakodás a kulcs a rejtélyek megfejtésére, amik viszont tele van átérezhető érzelmekkel és drámákkal.

mononoke_5_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_0002.jpg

Összefoglalva a Mononoke egy szép, igényes horror-krimi anime, melyben a karakterdráma nagyon jól működik. Minden horror rajongónak ajánlom, főleg azoknak, akiknek elegük van az igénytelen gore cuccokból.

Mononoke

- Idő: 2007

- Rendező: Kenji Nakamura

- Stúdió: Toei Animation

- Műfaj: Horror, Krimi, Dráma

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Maga a vajákos karaktere.

- Kiváló hangulat.

- Jó és érdekes karakterdrámák.

- Kellemes horror.

- Érdekes történetek és jó fordulatok.

- Szép rajzolás és érdekes előadásmód.

Ami nem tetszett:

- Az opening elég mulatós.

- Néha rossz és kivehetetlen kameraszemszög.

- Akik nem szeretik az epizódikus történeteket, azoknak lehet nem fog bejönni.

Értékelés:              

Százalék szerint: 92% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6414630466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása