Sziasztok. Ez az év a régen az A+-on vagy az Animaxen látott animékről fog szólni a részemről. Azokról az animékről, amiket akkor láttunk, mielőtt a magyar anime piac nem csődölt be, hanem volt arra remény, hogy korrekt animéket láthassunk a tévében! Ennek okán a legelső anime, amit bemutatok az számomra indító kő volt az animék felé. Ez pedig nem más, mint a Gimik-Gonzo által készített Csajkommandó, angol nevén: Kiddy Grade. Lássunk neki.

 230px-kg_cover.jpg

Történetünk a Csillagidő szerinti 165-ben veszi kezdetét. Hogy mikor? Igen, a Csillagidő a fénysebességgel való utazás lehetősége, amikor az emberiség más bolygókon is meg tud telepedni. A GOTT (lényegében globális rend és kereskedelem fenntartó szervezet, valóságban több van mögötte a látszatnál.) azon ügyködik, hogy az egész galaxisban rend és béke legyen. Ehhez viszont ütőkártyái, az Árnyék Szakasz (ÁSZ) ügynökök segítik hozzá. Főhősnőink Éclair és Lumiere is ÁSZ ügynökök. A kalandjaikat kísérhetjük végig az átlagos küldetésektől kezdve, a nagyobbnál, nagyobb csavarokig! A 24 részes kalandjuk bőséggel fog izgalmat, akciót és még több drámát tartalmazni.

 kiddy-grade-banner.jpg

A sztori nagyon jól lett felépítve és remekül kezeli a rendelkezésére álló időt. A csavarokat remekül építi fel és képes arra, hogy lekösse a Sci-fi rajongót és az akcióra éhes rajongókat is. Ehhez persze nemcsak a belső segít hozzá, hanem a külső is. Ebben semmi kivetnivalót nem lehet találni. A látvány még a mai napig is szép (Halkan hozzáteszem, hogy a Gonzo tudott látványt csinálni!), a karakterek jól lettek kidolgozva, ahogy a hátterek. A csaták pedig egyszerűen szólva nagyszerűek lettek. Nem elég, hogy az űrcsaták remekül vannak kidolgozva, de a mechás, androidos, ember ember elleni harcokba is fektettek energiát. A Soundtrack csak még jobban hozzásegít, a hangulatoz. Itt is a számokat úgy komponálták meg és időzítették a jelenethez, hogy 100%-ban passzoljanak. Az opening és ending pedig a mai napig emlékezetes és gyönyörű. Summa Summarum: Technikai oldalról csillagos ötös! Hogy mi? Magyar szinkron? Nos, igen! Elterjedt agyf***, hogy minden magyar szinkron vállalhatatlan. ITT nem ez a helyzet. Igazán jó szinkrongárdát szedett össze és csak kevés hibát lehet felfedezni. Aki meg tovább kötözködne, vagy egy hírem: A fordítás néha áldozatokkal jár. Gondolok a félrefordításra, de néha inkább ez, mint egy felnőtt férfi hangján egy 70 éves nő rikácsoljon, vagy egy fiatal srác úgy krákogjon, hogy az fülsértő legyen.

 mv5byzm1odbinwytoda1ni00zwmzlwjmodgtyjqznmqzmzlmyzawxkeyxkfqcgdeqxvyntm3mdmymdq_v1.jpg

Letudtuk a technikai oldalt, jöhetnek a karakterek. Kezdjük a főhősnőinkkel, Éclairrel és Lumierrel. Éclair anno tini koromban imádtam a formás teste miatt és mielőtt nekiláttam volna, mondtam magamban: Biztos idegesítő vagy sablonos lesz. Ekkor ért kellemes meglepetésként, hogy több van benne a látszatnál! Igaz, nem viselkedik éretten, de ezt leszámítva energikus, becsületes, okos és igazságszerető nő. Ezzel ellentétben Lumiere kifinomult, nyugodt és még a legnagyobb akciók közepette is képes tervezni, improvizálni. Két teljesen ellentétes személyiség, mégis együtt képesek ütőképes csapatot alkotni. Míg Éclair az izom, Lumiere az agy. A bennük lévő nano robotok képességekkel ruházzák fel (Eclair rúzst használva tud harcolni vagy magárra kenve, vagy ostorként használva, Lumiere számára pedig nincs feltörhetetlen számítógép, vagy szerver.). Velük tart még Armbrust is (az esetek nagyrészében.). Róla annyit érdemes tudni, hogy nem lehet előre látni, mit tervez. Hol segít, hol pedig látszólag cserbenhagyja főhősnőinket. Továbbá, több ÁSZ ügynök is szerepel a sorozatban, akiket vagy szeretni lehet vagy utálni. Én személyszerint Alv és Dvergr párosát utáltam. Hiába profik, emberileg lenézőek és számukra a mások eltaposása teljesen normális dolog. Lényegében ők a GOTT negatív oldalai.

 image_3.jpg

Ha negatívumokat kéne mondani, akkor azok minimálisak lennének. Kezdve a fanservice dologgal. Eclairt párszor láthatjuk bugyit villogtatni, de a csöcs is előkerül. Viszont ez minimális mennyiség a 24 részhez viszonyítva. Más kérdés az, hogy befejezetlen a mű és ki tudja, hogy mi történik a jövőben. Igen, mert ez komplett univerzumból egy szelet. Van előzménye és folytatása mangák és light novellák formájában.

Értékelés:

Pozitívumok:

  • Látvány
  • Zene
  • Karakterek
  • Akciójelenetek kidolgozottsága
  • Csavarok

Negatívumok:

  • Fanservice
  • Befejezetlenség

Végeredmény: 90% Kiváló!

Végső szóként elég annyit mondani, hogy ez az anime tökéletes szórakozás a sci-fi rajongók számára és akiket nagyon megfogott a mű, biztos már belevetették magukat az előzményekbe és folytatásokba egyaránt. Ennyi voltam mára. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8814590012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása