Szegasztok!

"A Madhouse TÖKÉLETES! A Madhouse SOHA NEM HIBÁZIK! A Madhouse A Tökély!"... Általában ezekkel a jelzőkkel bombázzák az átlagos anime rajongók a Madhouse stúdiót. Tény, ők az egyik legjobb japán animációs stúdió, DE messze nem olyan hibátlanok, mint amilyennek elmondják! Sőt, olyan szörnyeket szabadítottak az anime piacra, mint a 2014-es Mahou Sensou, az 1995-ös Miyuki-chan In Wonderland, a 2010-es Highschool Of The Dead, illetve mai alanyom az 1994-es Final Fantasy V Legend Of The Crystlals.

A Final Fantasy V mindenidők egyik legjobb Final Fantasy és JRPG játéka, ami készült. Eredetileg 1992-ben jelent meg az SNES gépre, majd rengeteg portot és átdolgozást kapott. A játék a történet, a rengeteg tartalom és titok, valamint nagyszerű harcrendszere miatt sokak számára meghatározó élményé vált... köztük nekem is.

Nem rég újra néztem az anime listámat, s észrevettem, hogy sok más Final Fantasy anime mellett volt egy, ami egy játéknak a hivatalos folytatása volt, s a "legendás" Madhouse készítette 1994-ben. Anno sokszor elhordtam minden rossznak, aztán megfeledkeztem róla. Újranéztem, gondoltam, hátha mégsem volt olyan rossz.... valóban nem volt olyan rossz.... SOKKAL ROSSZABB, mint amilyennek anno emlékeztem!

Ma tehát a Madhouse egyik nagy kudarcáról, a Final Fantasy Legend Of The Crystals animéről írok nektek!

4092l.jpg

A Final Fantasy Legend Of The Crystals egy 1994-es anime OVA sorozat, melyet a Madhouse készített és Rintaro rendezett. Az anime az 1992-es Final Fantasy V videojáték hivatalos kánon történetének a része.

Először a játék történetéről: van egy középkori fantasy világ, ahol a harmóniáért négy kristály (szél, tűz, föld, víz) felel. Egy nap egy fa, ami magába zárt számtalan gonosz erőt önálló életre kell Exdeath néven és elakarja foglalni a világot. A négy kristály kiválasztottai, a Fény Négy Harcosa ugyan legyőzi őt, de nem tudják elpusztítani, ezért egyetlen dolgot tudnak tenni: két másik világra alkotják a bolygót és a köztük lévő "űrbe" börtönözik be. Viszont egy nap Exdeath visszatért és egyesítette a két világot, hogy folytathassa ott, ahol elbukott. Viszont eljött újra négy újabb hős, Bartz, Faris, Leena és Krile (eredetileg nagyapja Galuf), akiknek nem csak legyőzni sikerült a gonosz Exdeath-et, hanem végleg elpusztítani, felszabadítva az immár újra teljes világot. A történet ennél még jóval összetettebb, de ez amúgy is csak összefoglaló volt.

Akkor most jöjjön az anime.

A történet szerint 200 évvel Exdeath legyőzése után járunk, amikor is Bartz leszármazottai, Linaly és nagyapja érzik, hogy valami készülődik, s ezért elmennek Linaly barátjával, Prettz-el meglátogatni a Szél Kristály Templomot, hogy minden rendben van a kristállyal. Mint kiderült, egy új gonosz jelent meg, Ra Devil, aki istenné akar válni, de ehhez kellenek neki a kristályok. Megjelenik Mid szelleme, Cid unokája, akit Ra Devil az anime szerint pár évvel a játék vége után egy temetőben végzett ki, miközben Cid agyát lopta el. Mint kiderül, egy hatalmas fekete hold szerű valamiben van a rejtekhelye, ahova csak egy sárkánnyal tudnak eljutni. Közben Linaly-t elrabolja Ra Devil az utolsó kristállyal együtt és egy hatalmas Akira szörnnyé válik, de hőseink leverik, majd mindenki boldog.

A történet négy részes, de semmi sem történik bennük! Olyan nyögvenyelősen "halad" a történet, hogy azt a Pokemon anime megirigyelhetné és akkor a logikai ostobaságokról nem is beszéltem!

final_fantasy_legend_of_the_crystals_episode_2_of_4_watch_0008.jpgfinal_fantasy_legend_of_the_crystals_episode_1_of_4_watch_0005.jpg

"Na igen, elvégre milyen is lehetne a Final Fantasy feminista náci kalózok és egy 11-12 éves kislány fanservice mutogatása nélkül... Hiszen mindig ezek jutnak eszünkbe a Final Fantasy kapcsán."

Karakterek terén kegyetlenül megbukott az anime. A játékban egyedül Lenna szenvedett gyenge karakterfelépítéssel, mindenki más egy szépen felépített, dinamikus, ötletes és a maga módján szerethető karakter volt. Itt volt? Kapunk egy "főhősnőt" Linaly képében, aki semmi értelmeset nem csinál az amúgy simán kikerülhető "rejtvények" megoldásán kívül és többször kell megmenteni mint Sakura-t a Naruto-ban, pedig ő lenne Bartz leszármazottja. Rouge egy unszimpatikus domina ruhás kalóznő, aki szintén nem ad semmit a cselekményhez. Valkus, a dühös katona, aki szerelmes lesz említett kalóznőbe. Lenna Királynő, aki "elődjéhez" hasonlóan alig csinál valamit, de még nála is érdektelenebb. Ra Devil az egyik legötlettelenebb gonosz, akivel valaha találkoztam: semmit sem tudunk me róla, a célját sem értjük meg soha, valamint annyira ijesztő, mint a My Hero Academia akármelyik gonosza: semennyire. Marad Mid, az egyetlen karakter a játékból, aki jelen is van, ő még úgy ahogyan elmegy. Illetve az egyetlen, akit lehet szereplőnek nevezni, az Prettz, akiről már inkább elhiszi az ember, hogy Bartz leszármazottja, mint Linaly. Szórakozott, jó harcos, szereti a kihívásokat, erős akaratú és neki is vannak vicces mozzanatai. Az egyetlen vicces jelenet hozzá tartozik, amikor elköti a feminista náci kalózok hajóját azok meg fosnak tőle, mint a vízfolyás.

Látvány terén nagyon gyengén áll. A rajzolás még úgy ahogy, de az animáció sokszor statikus, főleg a harmadik részben, ahol az "akciók" többsége van. Zene meg... kb 1-2 dalt vettek át a játékból, azok jók is lettek, a többi viszont valami fülsértő macskanyávogás! S mindezt 1994-ben, amikor is a Madhouse már túl van egy Ninja Scroll-on?!

Mint látható eddig is eléggé lehervasztó a helyzet az anime körül, s még el sem kezdtem!

Ennek az animének 2 súlyos problémája van!

Az első, hogy semmilyen Final Fantasy hangulata nincs az animének, melynek egyik oka, hogy hiába játszódik a Final Fantasy V világára, ugyanis a világot 100%-san újra irták. Nincsenek a Final Fantasy V-ből semmilyen jellegzetes szörny, város, tárgy vagy hasonló, de még mágia sem! Tycoon is mint írtam, teljesen másképpen néz ki, mint amilyen a játékban volt! Az anime által ábrázolt "Chocobo" meg inkább arról árulkodik, hogy a Madhouse animátorai életükben nem játszottak még Final Fantasy játékkal:

final_fantasy_legend_of_the_crystals_episode_1_of_4_watch_0007.jpgfinal_fantasy_legend_of_the_crystals_episode_1_of_4_watch_0006.jpg

"Chocobo és Tycoon. Mintha csak a játékból keltek volna életre, ugye?"

Hiszitek vagy sem, nem ezek miatt tartom egy szörnyű animének és a Madhouse egyik szégyenének. Nem az gyenge szereplők, a sablonos történet, a rossz látvány és az elrontott zenék miatt, de még csak nem is azért, mert hangulatban és tartalmilag egy nagy zéró!

A fő ok, amiért rossznak tartom: az elb*szott humor és fanservice miatt.

alarm.gif

final_fantasy_legend_of_the_crystals_episode_3_of_4_watch_0005.jpg

".... Szavak nincsenek...."

Csöcsös riasztó... idétlen poénok... fanservice egy 11-12 éves kislánnyal... és egy "fény fingás".... egy olyan animében, mely hivatalosan a Final Fantasy játékok történetében benne van... Kell még többet írjak erről?

Összefoglalva tehát ez a szenny nem szimplán egy rossz anime.... ez az anime megerőszakolt egy egész franchise egyik legközkedveltebb részét, illetve bebizonyította, hogy jó anime stúdiók is képesek szemetet hányni. Messziről kerüljétek el.

Final Fantasy Legend Of The Crystals

- Idő: 1994

- Rendező: Rintaro

- Stúdió: Madhouse

- Műfaj: Kaland, Akció, Fantasy

- Hossz: 4 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- ... Semmi. Talán csak a rajzolás néha.

Ami nem tetszett:

- Gyenge karakterek, zenék, látvány, megvalósítás, történet.

- Sem hangulatilag, sem bármi másban akármilyen nyoma a Final Fantasy játékoknak.

- Gyökér fanservice és "humor".

Értékelés:              

Százalék szerint: 12% = Nagyon Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 1/10 = Nagyon Rossz

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6814200867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása