Genius Party kritika.

2018.05.21. 15:20

Sziasztok. Számomra az anime antológia eléggé idegen műfaj. Az egy dolog, hogy nekem kell némi szünet, ha 5-6 vagy esetleg 7 mini sztorit reprezentál, hogy mindegyik információt megemésszem. Ráadásképp az antológia egyik legnagyobb hibája, hogy baromi nehéz értékelni, mert vannak bennük nagyon jó darabok és vannak bennük iszonyat gyengék vagy vakvágányra tévedtek. Erre a mostani alanyom is ékes példa rá, a 2007-es Genius Party, amit a 4°C Studio alkotott meg. Lássuk is.

 5d85de43563adfa975e27f1002d10d53--slot.jpg

Az anime 7 sztorit foglal magába, amik történet és látvány szempontjából nem függenek össze. Így bőven megtehetem, hogy a történeteket önállóan elemezzem le. Kezdjük is az elsővel, ami nem más, mint a…..

Genius Party.

 genius.jpg

Sztori itt lényegében nincs. Vagyis az a kevés van, amit látunk. Egy fura madárszerű lény elvesz egy szívet egy kőlénytől. A kőlény a társai által újra visszanöveszti a szívét. Ennyi! Amit viszont kapunk helyette az nem más, mint 100% hangulatbomba. A látvány van annyira absztrakt, hogy akaratlanul is szépnek mondhatjuk. A zene ellenben nagyon transzba tudja ejteni a nézőt. Annyira ideillik ez a törzsi (vagy törzsinek tűnő) kántálás és az elektromos zene keveréke, hogy ez csak jobban fokozza a hangulatot. Továbbá, tele van szimbolizmussal, hogy azt a néző maga szűrheti le, mi ennek a videoklippnek a tanulsága (a hossza is kb. 5 perc.). Hogy én ebből mit szűrtem le? Szerintem a sztori ügyes szimbóluma az összetartásnak és a szeretettnek. Igazán ügyes kezdés!

Pontszám: 7/10

Shanghai Dragon

 wvk1a.jpg

A sztori az utolsó század végén játszódik. Egy Gongrong nevű taknyos kölyköt folyton szekálnak osztálytársai. Ám ekkor egy fura kristály esik le a földre. Gongrong a kristályt használva képes bármit valósággá változtatni, amit a kristállyal lerajzol. Ám örülni nincs ideje, mert egy űrhajó száll le és vele együtt egy rakás robot. Céljuk, a kristály megszerzése. Ha ez még nem lenne elég, beugrik két férfi, akik azt állítják, hogy aki képes kezelni a kristályt, az fogja megmenteni a világot. Gongrong ebből egy kukkot sem ért, de később rájön, hogy tényleg csak ő képes megállítani a közelgő föld pusztulását.

A sztori bőven megfelelő egy 20 perces animének. Viszont a látvány kapcsán voltak kifogásaim. Momentán arra célzok, hogy megint valaki a stúdiónál kitalálta, hogy: Igen, jó ötlet vegyíteni a kézzel rajzolt látványt és a CGI-t. Pedig a valóság az, hogy a CGI nagyon elütött a kézzel rajzolttól. A zene itt csak átlagos volt. Ami viszont vitte a prímet, azok az akciójelenetek. Nem fogok hazudni, az egész antológiában ez volt a legakciódúsabb. És egész jó munkát végeztek ezen a téren. Sajnos, Gongrong karaktere számomra abszolút unszimpatikus volt. Egy folyton taknyát folyató kölyök, aki buta és abszolút semmi jelét nem láttam rajta, hogy a készítők energiát fektettek bele. De ezekkel a negatívumokkal együtt is csak közepes a Shanghai Dragon. Egyszer meg lehet nézni.

Pontszám: 5/10

Deathic 4

 genius-party-review-1.jpg

Egy zombik lakta vidéken egy élő béka teszi be a lábát. A főhős Uzu Uzu mindent megtesz annak érdekében, hogy a békát visszajutassa az élők közé. Ehhez segítségül hív négy szuperhőst, akik noha nem szívesen, de segíteni fognak Uzu Uzu céljában.

Története ugyan leheletvékony, de igazán jópofa. A látvány ugyan CGI, de remekül idézte fel nekem a Nightmare Before Christmas nevű rajzfilmet. Látszott, hogy ebben volt munka és megkapjuk az alaphangulatot. Kár, hogy zenében nagyon gyengén szerepelt. Viszont a hangulata és a humora egész jó volt. Végeredményben egy nagyon szerethető darab az antológiából.

Végeredmény: 6/10

Doorbell

 geniusparty042.png

Ez az antológia legjobb darabja. Főhősünk egy ritka őrült dolognak a részese. Bárhova megy, folyton saját magával kell versenyeznie. Ha nem ér a célhoz elsőként gyakorlatilag láthatatlanná válik. Egészen addig csinálja, amíg sikerrel nem ér be elsőként a megbeszélt helyre. A körülbelül 15 perces játékidő alatt nem az lesz elmagyarázva, hogy miért történik ez. Helyette magát a versenyt láthatjuk, hogy a főhősünk miket nem tesz meg annak érdekében, hogy megtörjön a kör. Látványban pontosan azt hozták, amit ettől sztoritól vártam. Sajnos zenék terén nem igazán tud emlékezeteset felmutatni. Ennek ellenére, ez lett a legjobb a Genius Party anime antológiából.

Végeredmény: 9/10

Limit Cycle

 maxresdefault_24.jpg

Ez a 20 perces anime egyetlen, de annál nagyobb és rengetegszer előforduló hibába esik bele. Sokat akart elmondani, de helyette egy merő katyvaszt kaptunk. Ugyanis, a Limit Cycle nem más, mint szimpla 20 perces filozófia. Nem ezzel lenne a probléma, hanem azzal, hogy sok témát akart boncolgatni. Élet, halál, Isten létezése, sors csak hogy egy párat említek. Már ebből is látszik, hogy csak ennek a pár témának minimum 2 órát kéne rászentelni, vagy, ha annyira ragaszkodunk 20 perchez, akkor csak egy nagyobb témát kezdjünk el lefejteni. Ha nem ez következik be, akkor nagy valószínűséggel már az első öt percben besül az agyunk a folyton ugráló témák miatt. A látvány még jól meg van csinálva és legalább próbálja ábrázolni, hogy miről beszél nekünk a narrátor. A zene ráadásképp ideillő. Ha az a nagy hiba nem lenne, akkor nem ez lenne a leggyengébb darabja az anime antológiának!

Végeredmény: 3/10

Happy Machine

 dreammachine05.jpg

Ezt a szegmenst végleg nem ajánlom azoknak, akik érzékenyek a gyereket ért bántalmakról. Ugyanis, ezen anime főhőse egy kisbaba, aki egy komplexumba nő fel. A komplexum már az elején összeomlik, így kénytelen kis főhősünknek szembenéznie mindennel, ami a külvilágban vár rá. Szomorúság, boldogság, szeretet, szerettek elvesztése, gyász, minden, amit mi úgy hívunk: valóság! Főhősünk a végére felnőtté vált és egy másik komplexumban feláldozza magát annak reményében, hogy az új nemzedék a megfelelő időben nézzen szembe a valósággal.

Látványilag baromi ronda volt. Értem én, hogy absztrakt, de a Genius Partyhoz képest rém gyenge az egész és zene terén sem remekel. Ám, ami kivágja szerintem sok embernek azt a bizonyos biztosítékot (mint pl. Mangekyo022-nél.), hogy a kisgyermeket a készítők nem kímélték. Legalább annyi pozitívumot tudott összeszedni, hogy remekül van ábrázolva az élet körforgása.

Végeredmény: 4/10

Baby Blue

 geniusparty081.png

Egy eminens srác és egy átlag lány úgy döntenek, hogy lógnak a suliból és kimennek a tengerpartra tűzijátékokat kilőni. A srác azért is ajánlja fel a lánynak a kezdetben, hogy barátjával együtt lóghasson. Ám hamar kiderül, hogy a srác költözni készül, ezért érzi azt, hogy ez élete utolsó napja. 20 perces játékidő alatt rengeteg kaland árán, de sikerül kijutniuk a partra.

Ez a sztori teljesen jó, pörgős és akcióban nem lesz hiány. Mindkét karakter szimpatikus volt a számomra. Bár, a látvány hagy némi kívánnivalót maga után és a zene is felejtős, attól függetlenül szórakoztató darab.

Végeredmény: 6/10

Összesített eredmény: 40/70 Közepes

Ennyi volt a kicsinek nem nevezhető bemutatóm. Egyszer megnézhető az antológia. Sziasztok.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr313990560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása