Szegasztok!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy manga, amit Mirai Nikki-nek hívtak. Rengetegen szerették és utálták is egyszerre. A vegyes fogadtatás ellenére egy őrült japánban kitalálta, hogy készítsenek neki egy élő-szereplős változatot, mely persze a változatosság kedvéért eltér pár dologtól. S így született meg a Mirai Nikki Another World!

Ma eme élőszereplős sorozatról fogok írni nektek.

future_diary_-another-world-.jpg

A Mirai Nikki eredetileg egy 2006-os manga volt, melyet Sakae Esuno írt és rajzolt a Shonen Ace magazin oldalain. A manga annyira sikeres lett, hogy később 2011-ben kapott egy anime adaptációt is, melyet az Asread stúdió készített Naoki Hosoda rendezésével.

Nem sokkal az anime befejezése után a Fuji Tv-én megjelent egy 11 részes élőszereplős dráma változat is, mely azonban több ponton is eltér az eredeti mangától és animétől. Lássuk először is a történetet

SPOILER: sajnos ez tipikusan az a sorozat, amit NEM lehet spoiler mentesen megírni, szóval aki előbb látni szeretné, az itt megnézheti angolul.

mn01_0005.jpg

A történet szerint van a 20 éves Arata (Yukiteru átnevezve) és a 18 éves Yuno, akik Yuno szüleinek repülő balesete után egy kis idővel találkoznak egy planetáriumban és annyira megkedvelték egymást, hogy több, mint egy évig jártak, szép rózsaszín szerelemben. Egyszer viszont, amikor egy kiállításon voltak tűz ütött ki és öt másik emberrel együtt kómába estek a füst mérgezéstől. Szerencsére Yu- akarom mondani Arata apja feltalálta az Olympia nevű virtuális valóságot, ahol "eléldegélhetnek" a szerencsétlenek addig, amíg fel nem épülnek. Yuno gyorsan fel is ébredt a kómából, viszont a többiek bennrekedtek, mivel az Olympia-t vezető mesterséges intelligencia Deus teljesen megőrült és a valós világ ellen kibertámadásokat indított, hatalmas káoszt okozva, miközben a bennragadtakkal egy szadista játékot űz, hogy kiválassza közülük azt, aki "tökéletessé" teszi őt. Yuno visszamegy, kiüti és elzárja virtuális énjét, majd nekiáll megvédeni Yuk- akarom mondani "A-kun"-t, miközben próbálnak kiszabadulni.

...... Igen.... tudom mire gondoltok.... hogy ez már nem is Mirai Nikki. Sajnos az, csak némi különbséggel:

1.Itt időutazás helyett virtuális valóság van.

2.Itt 12 játékos helyett csak 7 van.

3.Itt nem Yuno a főgonosz hanem Deus.

4.Itt "Yuki", azaz Arata és Yuno szerelmi kapcsolata jobban ki van dolgozva.

5.Itt a jövő naplók mind kizárólag mobil telefonok.

6.Bizonyos karakterek át lettek nevezve.

Nos, kezdem a pozitívumokkal először.

Az első, ami nagyon tetszett, hogy Yuno-t megtartották ugyan yandere-nek, de szimpatikusabbá és életképesebbé tették, vagyis dolgozik, hogy fenntartsa a lakását amiben él, a szülei halálának semmiköze, emberibb lett és ami a legjobb, hogy a szerelmi élete is jobban ki lett dolgozva, vagyis több mint egy évig járt Arata-val mielőtt beütött a kraft.

A másik, hogy habár csak 11 rész hosszú, de hála a kevesebb karakternek sokkal kidolgozottabbak lettek a karakterek is, sokkal nagyobb mélységet kaptak, mint manga/anime énjük. Az új szereplők is kedvelhetőek lettek - bár elég japánosak is.

Harmadik, hogy itt kevesebb az agyf*sz, mint az eredeti műben, ahol ugye a kedves árvaházat vezető nénike a szeretett gyerekeit küldi maga helyett a csatába eg ehhez hasonló húzások.

mn09_0001.jpg

Ami nagyon megmaradt bennem, azok a zenék voltak, mert egész szépek lettek. A látványtól nem estem nagyot, de az elhalálozások egy japán tv sorozathoz képest egész szépek lettek, ahogyan pixelekre robbannak szét teljesen tisztességes lett.

Még ami tetszett, hogy míg az eredeti műben Yuki és Yuno kétszemélyes hadseregként mindenkit bedaráltak, addig itt már valóban érvényesült a "mindenki mindenki ellen" elv. Vagyis vannak olyanok, akiket mások fingatnak ki, vagyis nem azt az érzést kapjuk, hogy 2-en vannak mindenki ellen, hanem hogy ez tényleg egy túlélő show, ahol nem lehet tudni, ki kit fog lapátra tenni.

Amúgy ha karakterek, mint említettem, az eredeti 12 játékosból csak 7-et, illetve + 1-et tartottak meg, pontosabban a sorozatgyilkost, a nyomozót, az üzletembert, "Yuki"-t, Yuno-t és "Aru"-t, akit itt most "Rui"-nek hívnak. Mondjuk Yuno kivételével mindenkit átneveztek, beleértve "Yuki"-t is, de hogy miért, azt nem tudom.

Na és akkor kezdjük a negatívumokkal.

Az első bajom eme adaptációval, hogy annyira dráma akart lenni, hogy lefelejtettek beléjük akció jeleneteket rakni. Nem azért, de a Mirai Nikki egy eléggé akció dús manga/anime volt, s pont azt spórolták ki? Amik meg vannak meg annyira ZS kategóriásak, mintha Uwe Boll rendezte volna őket.

A másik Yuno karaktere a 8 rész után. Ugyanis a Yandere énje a 8-ik rész végéig fenn marad, de utána eltűnik, mint szürke szamár a ködben. Nem az, itt is vannak jó kis Yandere jelenetei, de közel sem olyan édesen viccesek, mint az eredetiben. Igaz, talán azért is, mert nem ő a főgonosz, de nem kellett volna a végén belőle is egy prédikátort csinálni.

mn01_0001.jpg

Ami nagyon hazavágta nálam a sorozatot, az a befejezés, és megint kemény spoiler, szóval aki nem nézte végig, az számoljon a következményekre.

SPOILER START

Deus türelme elfogyott és ezért mindenkit felfog, kivéve Arata-t és Rui-t, akiket a templomba visz. Deus elmondja Rui-nak, hogy ő csak egy program, aki kizárólag Olympia-n létezik és ha Arata-nak sikerül beütnie a kódot Deus-ba, akkor ő is "elpusztul". Rui és Arata között egy epikus harc kezdődik.... ami annyiból áll, hogy miközben Rui próbálja lelőni Arata-t 3 méterről, addig Arata lelkizni kezd arról, hogy Rui-nál jobb barátja soha nem volt és hogy neki Deus-al ellentétben lelke van meg blablablabla, mire föl Rui annyira meghatódik, hogy ellenszegül Deus-nak, aki dühében megöli Rui-t.

Ezután Deus megkéri Arata-t, hogy legyen a társa, amire persze Arata nemet mond, ezért Deus ráveszi a többi játékost egy elszigetelt helyen, hogy 1 percen belül öljék meg egymást, különben mind meghalnak. Yuno mindenkit lebeszél és meggyőz arról, hogy várják meg együtt a nullát. Mikor elér a visszaszámláló a nullára, nem történik semmi. Szóval ezek szerint korábban sem haltak volna meg, ha a DEAD END visszaszámláló nullára ért volna, az egész csak Deus szívatása volt...... Na így kell egy jó ötletet kukába dobni! Azt még megértettem volna, hogy ha Deus maga állítja meg, vagy ha Arata állítja meg, de ez....

Persze ezután Arata gondol egyet, "elfogadja" Deus ajánlatát, aki erre felruháza Arata-t az "Isteni Jövő Naplóval", amivel bármilyen kívánsága teljesül, amennyi és amit akar. Nos, persze, hogy a hülye Deus nem gondolt bele abba, hogy azt fogja kérni Arata, hogy mindenki szabaduljon ki a virtuális valóságból. Erre Deus egy kis beszélgetés után kifingatja magát, majd mindenki felébred, kivéve Arata-t, akinél eljátszották "Byakuya megfog halni, illetve mégsem, csak kómában marad" effektust, majd epilógus, melynek vége felé Rui szellem-angyalként felébreszti Arata-t, majd egy kis idő után újra összefut Yuno-val, felismerik egymást, és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

SPOILER END

Igen, ekkora baromságot rég láttam! Meg mit keresett Rui az Olympia-n kívül, miközben ő csak egy program volt, mint Smith ügynök a Mátrix filmben? Oké, hogy a nemes alkotók így akarták szimbólizálni, hogy Rui már több, mint Deus egy csicska programja és hogy Deus-al ellentétben neki már lelke van és gonosz úrnőjével ellentétben a benne lévő jóság miatt egy sokkal mennyeibb szinten áll..... de menjenek csak el Kishimoto szimbólikus fenekébe barna macit zabálni!

mn09_0004.jpg

"Oké, kezeket föl, aki szerint ez nem a Mátrix és a Nyolcadik Utas A Halál szerelemkölke!"

Ami még fájt, hogy rengeteg potenciál volt a sorozatban, de ahogyan az eredeti mű sem, ez sem tudta rendesen kihasználni, kiszámítható a cselekmény és sajnos a színészi játék is helyenként borzasztó!

mn01_0004.jpg

Összefoglalva a Mirai Nikki Another World kb 40%-ban követi az eredeti művet, s habár tele van ez is marhaságokkal, de véleményem szerint nem annyira rossz, mint az eredeti.

Egy egyszeri nézést megér (főleg Member-nek és Qtya Von Disznósajtnak ajánlom), de ne legyenek magasok az elvárások.

4.5/10

A sorozatot itt lehet megnézni, akit érdekel! 11 rész hosszú.

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4912120343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Qtya von Disznósajt 2017.01.23. 12:05:35

Kihagyom, nem bírom a japán élőszereplőseket.

Talán majd a Sword Art Fosline live action-el teszek kivételt, egyelőre pedig a Saga of Tanya the Evil van terítéken, abból írok majd egy huzamosabbat ha lemegy a sorozat.

Mangekyo22 2017.02.05. 06:48:53

@Qtya von Disznósajt: Kár.

Saga Of Tanya The Evil.... nos, még csak az 5-ik részig jutottam el, s eddig nem hatot rám túl nagy hatást. Talán majd később, addig én sem írok róla semmit. Viszont ami az 5-ik rész végén volt az valami vicc! Az ember azt hinné, hogy lesz valami csavar (pl kiderül, hogy azért nincsenek varázslóik, mert a fegyver gyár alatt egy varázserőn élősködő "szörnyeteget"/pszichopatát tartanak elzárva a világtól közveszélyessége miatt, s Tanya meg az többiek tudtuk kivételével kiszabadították a támadásukkal), de erre kiderül, hogy semmi, csak kellett egy "kawai loli" poén "csattanóval".

Qtya von Disznósajt 2017.02.06. 00:55:11

@Mangekyo22:

Mangekyo, ez első világháború. Alkalmazott taktikák, harcászati doktrínák és a fegyverzet fejlesztése az elsődleges, a varázslók jelenléte csak a bónusz.

A "dákok" pedig igazából elég jól bemutatják hogy milyen volt az 1916-os román hadüzenet, egy 19. századi román hadsereg nézett farkasszemet az egyesített osztrák-magyar, német és bolgár sereggel. Még csak géppuskáik sem voltak, a légierejük 12 repülőgépből állt összesen, a rádióadásaikat meg nem kódolták le rendesen. Év vége előtt lerohanta Bukarestet egy magyar huszárdandár, aztán bevonultak a németek is.
Nem értem mit vártál, az anime rendesen bemutatta hogy mennyi erőfeszítés volt őket legyőzni :D

Amúgy megnyugtatlak, viszonylag pontosan követi az első világháború eseményeit. A tüzérség pusztító hatása, a lövészárokharc kegyetlensége, illetve az állóháború. Amikor kiképzik Tányát, végre nem egyedüli hősként rohanja le az ellenséges sereget, hanem tüzérségi megfigyelőt játszik és irányítja az ágyúkat, amik elpusztítják a svéd csapatokat.

Igaz, technikailag kicsit fura néha a megoldás, az egyenruhák nem klappolnak és van pár német fegyver, például látni néha FlaK 88-asokat, amiket a második világháborúban vetettek be először.

Qtya von Disznósajt 2017.02.06. 00:58:10

Amúgy kíváncsi vagyok hova fejlődik tovább, megjelennek e a tankok és a rohamgyalogság, illetve egész biztos hogy Tánya eljut a parancsnokságig, hogy akkor milyen taktikákat fog alkalmazni. Legalábbis a németek nagy mesterei voltak a lövészárokharcnak a háború végén.
Sturmtrooper-ek géppisztolyokkal és lángszórókkal felszerelve, köztük harcolt annó Erwin Rommel is az olaszok ellen az alpesi fronton.

Mangekyo22 2017.02.06. 08:28:47

@Qtya von Disznósajt: Nekem nem is az Első VH témával/körítéssel van a bajom, mert ahogyan mondtad azt viszonylag hűen adja vissza. Mondjuk a negyedik epizód 1924-ben játszódik, bár viszonylag már kevés maradt meg bennem a két VH közötti időszakból.

Nekem sokkal inkább a többivel van problémám, mint háttérsztori, karakterek, japános humor, zenék és még más egyéb. De mint írtam és ahogyan te is, még túl korai bármit is írni, mert lehet, hogy jobb lesz később.

Qtya von Disznósajt 2017.02.06. 13:22:48

@Mangekyo22: Ez egy háborús sorozat, sohasem ezeken volt a lényeg, hanem hogy hűen visszaadja a háború valóságát, azt pedig viszonylag jól csinálja.
Legalábbis szerintem csak rontana rajta, ha behoznának valami rettenetes mágus boss-t, mert rohadtul elveszne a mostani összkép.
Ez nagyhatalmak összecsapása a csatamezőn, régi korok ideológiái a modern acélhengerben, aztán vagy elpusztulnak vagy életben maradnak, ez bőven elég ide.
süti beállítások módosítása