Szegasztok!

Idén lett a Pokemon franchise több mint 20 éves, s a Nintendo és a Gamefreak úgy gondolták, hogy a huszadik évfordulóra valami nagy durranással kell előállniuk, hogy méltók maradhassanak ahhoz a szériához, mely ma a világ 4-ik legjobban fogyó videojáték sorozata, több mint 280 millió eladott példánnyal.

Valamint az is tény, hogy már eltelt 3 év a hatodik generáció óta (Pokemon X & Y), s mivel tartani akarták a három évenkénti új pokemon generációs iramot, ezért a Pokemon Sun & Moon játékok egy új generációt, s vele együtt egy úgy földrészt is hoztak magukkal, új kalandokkal, új kihívásokkal!

De vajon milyenek lettek az új játékok, s méltók lettek-e a 20-ik évfordulóhoz?

Nos, a mostani kritikából ki fog derülni!

sun-moon-box-art.jpg

A Pokemon egy 1996 óta futtó videojáték sorozat, melyet a Gamefreak fejleszt, s több mint 280 millió eladott példány számmal a világ negyedik legnagyobb videojáték sorozata lett. Alapjából véve a Pokemon játékok egy gyűjtögetős RPG játék, melynek lényege, hogy gyűjtsünk össze egy csapatot, amiket fejlesztünk, s legyünk mi az aktuális régió/kontinens bajnokai. A játékokat generációk alapján oszthatjuk föl, mely annyit jelent, hogy a meglévő pokemonok mellé újakat kapunk. A fő játékok mellé rengeteg mellékjáték is megjelent, valamint egy több mint 900 részes anime sorozat, valamint rengeteg animációs film és mini-széria is készült. Jellemzően a Nintendo kézi konzoljain (Gameboy, Nintendo DS, Nintendo 3DS stb) jelennek meg, de a Pokemon GO által már mobil telefonon is megtalálhatóak Pikachu és barátai. A sorozat szülőatyja Satoshi Tajiri, akiről a mindenki által ismert anime sorozat főhősét is elnevezték (Satoshi, amit nyugaton Ash-nek fordítottak).

No de lássuk magát a Pokemon Sun és Pokemon Moon játékokat!

battletree.jpg

A történet a korábbi játékokkal ellentétben most sokat fejlődött, ugyanis itt most nincsenek sem jelvények, sem pedig teremedzők, ellentétben rengeteg cameo és egy kézzel fogható történet is van, mely nagyon pozitívan hatott a rajongókra nézve!

A játék elején kapunk egy kis prológust, amiben egy szőke leányzót üldöznek, s majdnem el is kapják, míg Cosmog, egy érdekes pokemon, elintézi támadóikat, s el nem menekülnek a furcsa létesítményből. Eközben megérkezik főhősünk az Alola régióba, ami négy szigetből áll, s mindegyik szigetnek van egy bajnoka akiket Kahuna-koknak hívnak, valamint egy-egy legendás "őr pokemon", akik a szigeteket védelmezik.

A játékban célunk amellett, hogy az említett szőke leányzónak segítsünk, teljesítenünk kell Trial-okat, melyek mindig 2 részből állnak: egy feladatból, melyek általában valamilyen minijátékok és egy Totem harcból, melyek során egy erős pokemont kell levernünk. Ha megvan az aktuális sziget Trial-jai, akkor le kell győznünk a sziget Kahuna-ját is. A játék felétől meg Kukui Professzorral kell közösen megteremtenünk Alola ELSŐ pokemon bajnokságát, hogy végre legyen Alola-nak is egy bajonka.

De a történet itt még nem ér véget, ugyanis utunkat állja a Team Skull nevű bűnbanda, akik megakarják kaparintani a lányt, valamint megjelenik egy Aether Foundation szervezet is, akik kedves és tisztességes szervezetnek tűnnek, de vajon tényleg olyanok, amilyennek mutatják magukat....

Szóval mint láthatjuk, történet terén sokat fejlődött a játék (illetve játékok), melyeket megdobnak néhány régi karakter cameo-jával is,  mint például az eredeti játékok főhősével és riválisával.

june14_p05_02_en.jpg

Játékmenet terén is sokat fejlődött a játék. Megjelent a Z-Move, mellyel harconként egyszer egy pokemonnal egy nagyon erős támadást betudunk vinni az ellenfélbe, valamint megjelent a Battle Royal, ahol nevéhez illően több ellenféllel is megküzdhetünk!

A HM-ek eltűntek, viszont bevezették helyükre a Poke Rider-eket, melyek által egy-egy pokemon-nal "járműként" közlekedhetünk, de más funkciójuk is van! Stoutland-el tárgyakat kereshetünk, Tauros-al falakat törthetünk, Lapras-al horgászhatunk és még sorolhatnám! Nagyon hangulatosak a Poke Rider-ek, s végre megszabadultunk a HM-ekkel való kínkeserves szenvedésektől is!

Meglepően új és jó pofa ötlet, hogy bizonyos régebbi pokemon-oknak van egy "Alola formájuk", melyet által nem csupán külsőleg, de típusuk és támadásaik és megváltoznak. Vulpix-Ninetales eredetileg Tűz típusúak, az Alola régióban viszont Jég és Tündér típusúak, ennek megfelelően támadásaik is mások lesznek.

Nagyon élveztem egy másik újdonságát is a játéknak, ami nem más volt, mint a Poke Finder, mellyel bizonyos helyeken fényképezhetünk pokemonokat, mely nagyon nosztalgikus érzelmeket támasztott fel bennem a Nintendo 64-re megjelent Pokemon Snap játék iránt!

Pokemon Refresh-el nem csupán simogathatjuk és etethetjük pokemonjainkat, hogy csatában több exp-t szerezhessenek, hanem megszabadíthatjuk negatív státuszaiktól is, ami nagyon hasznos tud lenni.

További újítás a Festival Plaza, ahol nem csak online vagy Wireless-en keresztül csatázhatunk és cserélhetünk igazi játékosokkal, de még vásárolhatunk is hasznos dolgokat pokemon-jainknak! Valamint itt van még a Battle Tree, ahol csatázhatunk kedvünkre és a szerzett pontjainkat beválthatjuk.

p10_04.jpg

Ezúttal az új, immáron hetedik generációban 81 új pokemont kaptunk, amit bevallok, vegyesen fogadtam. Vannak ötletes és jól kinéző pokemon-ok, mint például a Pikipek-Trumbeak-Toucannon pokemonok, de például a Sandogast-Palossand pokemonok, melyek gyakorlatilag homokvárak, meg picikét erőltetetnek éreztem. A lényeg, hogy most már több mint 802 (!!!) pokemont foghatunk el hivatalosan, ami nem kis létszám!

Továbbra is jelen van a napszakok váltakozása, ami a valóvilág napszakait követi (tehát ha kint este van, a játékban is este van). Erre érdemes odafigyelni, mert bizonyos pokemonok csak nappal, más pokemonok pedig csak éjszaka fejlődnek tovább!

A zenék nagyon jók lettek, de a grafika nem sokat változott, ami nem baj, mert már így is a 3DS korlátait feszegeti, s a gép képességeihez képest egészen szép a látvány.

A hangulat meg egyszerűen mesés, s nem csupán a nyíltan Hawaii-ról mintázott környezet és a szép zenék miatt, hanem a picikét érettebb történet és a rengeteg újdonság miatt is!

battle-moves-screen-effectiveness-2.jpg

Szóval, itt az új generációs pokemon játékok, melyet a Nintendo 3DS-re jelentek meg. Méltóak lettek a sorozat 20-ik évfordulójához? ABSZOLÚT

Mindenkinek csak ajánlani tudom a játékokat (melyek alapjából véve ugyanazok, az egyetlen különbség a verzió-exkluzív pokemonokban keresendőek mindössze), mert eme játékok bizony nem csupán a Pokemon franchise, hanem a Nintendo 3DS egyik legjobb játékai is lettek!

Pokemon Sun & Moon

Megjelenési Év = 2016

Fejlesztő = Gamefreak

Kiadó = Nintendo

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr712016361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silly3200[Spyrofan] 2016.12.27. 21:30:06

Jó kritika Mangekyo! Én jövőre tervezem megvenni a Pokémon Moon-t, mert hát nem hiányozhat az új generáció! :) Neked amúgy mi a véleményed a bizonyos "Mega-evoluciókról"

Mangekyo22 2016.12.28. 12:12:43

@silly3200[Spyrofan]: Köszi szépen!

Mega Evolúcióról kezdetben negatív véleményem volt, főleg, hogy nem minden pokemon tudja használni - a Z-move-val ellentétben -, de aztán megbarátkoztam vele - bár a játékokban nagyon ritkán használtam.

silly3200[Spyrofan] 2016.12.28. 17:22:59

@Mangekyo22: Én annyira nem bírom a mega evoluciókat, de viszont Eevee új továbbfejlődését, Sylveon-t bírom, hiszen ő is része volt a csapatomnak! Amúgy jövőre tervezek visszatérni a YouTube-ra! :)
süti beállítások módosítása