Sziasztok!

Hűha! Szó mi szó mostanában eléggé elhanyagoltuk a blogot de sajnos ez van ha hirtelen felgyülemlik a munka az ember számára plusz a sorozatok száma is amiket be kell fejezni vagy el kell kezdeni. De,hogy ne árválkodjon a blog bejegyzés nélkül elhoztam nektek a Durarara!! című anime kritikáját amelyről eléggé megoszlik a véleményünk!

durarara-english-dubbed.jpg

A Durarara!! eredetileg light novelként  jelent meg amit a Baccano! széria alkotói azaz Narita Rhyogo írt és Yasuda Suzuhito  rajzolt és több mint 10 éven keresztül azaz 2004-2014-ig futott. Maga a mű akkora siker lett, hogy számtalan spin-off-ot és melléksztori-t kapott illetve a folytatása is megjelent ami mind a mai napig fut. Így nem volt kétséges az animesorozat sem amire viszont egészen 2010-ig kellet várni. Az animét a Brain Base stúdió ( Baccano!, Spice and Wolf, Kyoukai no Rinne) készítette Omori Takahiro ( Baccano!, Gakuen Alice,Jigoku Shoujo ) rendezésében.

Maga a történet hihetetlenül összetett és jól kitalált.Főszereplőnk Mikado a történet elején költözik fel Ikebukuroba gyerekkori barátjához Masaomi-hoz, hogy együtt járhassanak középiskolába ám a vidéki fiú számára a város elsőre ijesztőnek hat ám hamar belerázódik a dolgokba.

durarara_030.jpg

Ám a város megismerése a csak a kezdet ugyanis a város számtalan pletyka és helyi legenda színhelye ám a középpontban mégis a város bandái illetve azoknak a harcai és háborúi állnak és akiknek a tagjai napi szinten összetűzésbe kerülnek egymással. Különösen a Dollars nevű szervezet az ami a középpontba kerül ami folyamatos háborúban áll egy másik szervezettel és ha mindez nem lenne elég gyakran feltűnik egy különös motoros a " Fej Nélküli Lovas" aki amúgy a Celty névre hallgat és lány.

durarara_015.jpg

Elveszett fejét keresve járja a várost miközben megbízásokat teljesít egy Izaya nevű eléggé elmebajos srácnak aki valahogy mindig ott bukkan fel ahol a legnagyobb a felfordulás és napi szinten élet-halál harcot vív egy másik, szintén nem százas sráccal Shizuo-val.

durarara_373.jpg

durarara_107.jpg

És ha mindez még mindig nem lenne elég akkor feltűnik egy késes gyilkos illetve egy végső bandaháború is kitörőben van. Igen nos nem véletlenül írtam, hogy rettenetesen összetett sztorija van az animének.Itt minden és mindenki összefügg egymással, valahogy mindenki keresztezi egymás útját, a történések is összefüggnek egymással és unblokk annyi minden történik ebben az animében , hogy csak kapkodjuk a fejünket, hogy KI-MI-HOL-MIÉRT? Hát igen innen is látszik, hogy a Baccano! alkotói csinálták hiszen már az se volt piskóta történetileg, szerencsére ez annál valamivel érthetőbb. De pont ezért az anime egy percre sem válik vontatottá vagy unalmassá hiszen mindig történik valami.Igaz ami igaz ez eléggé kétélű dolog mert aki nincs az ilyenekhez hozzászokva annak eléggé érthetetlen lesz az egész.De aki mégis erre adja a fejét az egy kicsit bonyolult de baromi szórakoztató animét kap cserébe mert, hogy szórakozni lehet rajta az biztos.

Persze nincsen rózsa tövis nélkül ezért lássuk a látványt. Maga a háttérgrafika nem rossz, sőt kifejezetten tetszetős hiszen nagyon jól megcsinálták a várost és a nagyvárosi hangulat is megvan. Számomra inkább a karakterdizájn okozott csalódást. Nem azért mert annyira rossz lenne hanem mert eléggé meglátszik rajtuk, hogy a költségvetés nem verdeshette az eget. Annyira egyszerűen vannak a karakterek megcsinálva mintha csak 5 perc alatt firkantották volna össze őket de még így is sokszor el vannak rajzolva elég csak a Shizuo vs. Megszálltak harcot megnézni. Mondjuk pont ezért a harcok meg annyira buták és egyszerűek, hogy nem lehet nem röhögni rajtuk.

durarara_e17_02m_23s.jpg

A látványról többet nem is lehet elmondani mert nem igazán az van előtérben hanem a karakterek. Gyerekek! Annyi szereplő van ebben az animében amit egy shounen megirigyelhetne. De sokkal fontosabb az a tény, hogy ebben az animében SENKI NEM NORMÁLIS! Itt mindenkinek hiányzik egy kereke de sokszor pont ez teszi szerethetővé és nagyon is kedvelhetővé őket. A főszereplő páros Mikado és Masaomi ugyan elsőre nem tűnik furcsának ( leszámítva Masaomi csajmániáját) de ahogyan halad a sztori úgy derül ki egyre több dolog róluk. De a mellékszereplő gárda se semmi.

Rögtön ott van a női főszereplő Anri aki elsőre a csendes,shy girl karakternek látszik de az ő jelleme is fokozatosan bontakozik ki ami a múltjának megismerésével válik teljessé amit azt kell mondanom egész szépen kitaláltak még ha elsőre furcsának is hathat.

durarara_088.jpg

Aztán ott van a szereplőgárda orvosa Shinra aki még viszonylag a legnormálisabb mind közül de azért egy illegális orvostól ne várjunk el semmi józanságot. Ja és mellesleg bele van zúgva Celty-be.

durarara_391.jpg

De persze a sorozat sava-borsát az Izaya-Shizou-Celty trió adja. Annyira jól ki vannak találva ezek hárman, hogy csak néztem mint Jenő a moziban. Izaya-ról konkrétan nem lehet eldönteni,hogy most pszihopata, örült vagy csak simán egy degenerált zseni akinek túl sok a szabadideje és halálra unja magát.Shizou meg a másik véglet. Az idegbeteg jelleme és testi ereje ellenére nem bírja az erőszakot ( erre persze részenként rácáfol) de pont ezért ő a sorozat egyik legviccesebb karaktere. Az Izaya-val történő harcai meg csak hab a tortán. Aztán Celty.Nem tudom , hogy hogyan született meg az az ötlet, hogy rakjuk bele a Fej Nélküli Lovas teljesen átvariált karakterét ebbe de azt kell mondjam, hogy működött.Annak ellenére, hogy nincs feje Celty egyáltalán nem sajnáltatja magát, próbál normálisan viselkedni és tökéletesen hall mindent.Fül nélkül! Mondom ő az egyik legjobban kitalált karaktere a sorozatnak sőt sokszor többet van előtérben mint Anri.

durarara_136.jpg

Illetve a fontosabb mellékszereplők közt vannak a főszereplők barátai és meg kell hagyni, hogy nem fontos szereplő létükre nekik is van műsoridejük és valamiféle jellemük. De a legjobb mellékkarakter egyértelműen Semyon!

durarara_013.jpg

Ez a karakter egymaga felér egy jó nagy pofánrúgással a sablon orosz emberek felé. Mert hát milyennek is látják az emberek az oroszokat? Sértődékeny, morcos, beképzelt embereknek akiknek semmi nem tetszik az égadta világon és minden kis apróságon besértődnek ( jó tudom nem mindegyik ilyen de a világ tudatában ilyennek élnek). Nos Semyon teljesen az ellentéte ennek. Megértő, kedves, barátságos de ha kell akkor ő is belevág a harcokba. És orosz sushiéttermet vezet! Oké........ Tehát a szereplők többsége olyan egyszerű mint a faék de nagyon kedvelhetőek még ha szemmel láthatóan a többségük most szökött Sümegről. A seiyuuk is kitettek magukért ami kellet is hiszen elég neves gárdát hoztak itt össze Miyano Mamoru-tól kezdve Kamiya Hiroshi-ig aki félelmetesen jól hozta Izaya karakterét akárcsak Ono Daisuke Shizuo-ét, Sawashiro Miyuki Celty-ként meg telitalálatvolt. Hanazawa Kana viszont ugyanolyan unalmasan hozta a szerepét mint általában.

Meg persze azért befigyel 1-2 utalás is más animék kapcsán is.

drrr07-07.jpg

A zenék meglehetően kellemesek, az OST lista ugyan nem rossz bár 1-2 tracket leszámítva nem igazán marad meg az emberben. Az Openingek egész jól sikerültek de ami külön tetszett az a 2. Openingben belerakott emlékeztetők.Elvégre ha valami ennyire pörög mint a Durarara!! akkor kell is. Az Opening zenék is meglepően jól lettek kiválasztva bár a 2. nekem speciel jobban tetszett. Az Endingek is egész jók lettek bár az tény, hogy a 2. Ending klippje meglehetősen kispórolt.

Ennyi a Durarara!! , egy eléggé komplex történetű anime de ennek ellenére baromira szórakoztató és egy percig sem lehet unatkozni rajta bár ez nagyban köszönhető az Izaya vs. Shizuo duó-nak. Én nagyon jól szórakoztam rajta és mindenképp ajánlom egy megnézésre ha valaki még nem tette volna meg. A folyatásokról még nem mondok véleményt mert azokat nem láttam de remélem, hogy hamarosan bepótolhatom azokat is. Mangekyo-nak ugyan nem nagyon jött be de hát ízlések és pofonok!

Durarara!!

-Idő: 2010

-Stúdió: Brain Base

-Rendező: Omori Takahiro

-Műfaj: Misztikus-Akció

-Openingek: Uragiri no Yuuyake by Theatre Brook

                  Complication by ROOKiEZ is PUNK'D

-Endingek: Trust me by Matsushita Yuya

                Butterfly by ON/OFF

-Hossz: 24 rész

Tetszett:

- Nagyon összetett és érdekes története van

- A karakterek egytől egyig kedvelhetőek

- Az Izaya-Shizuo-Celty trio viszi a prímet a sorozatban

- Semyon

- A háttérgrafika

- Jól összeköti a történéseket

- A harcok annyira buták,hogy csak nevetni lehet rajtuk

- Zenék

- Openingek és Endingek

Nem Tetszett:

- Egyeseknek túl bonyolult lehet a történet

- A karakterdizájn eléggé silány és olcsó

- És még azok is el vannak rajzolva

Értékelés:

- Százalékban: 88%-Jó

- Pontban: 8.5/10

 

Ennyi voltam mára a legközelebbig SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr638285018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása