Movie Review - The Blob (1988)

2015.09.04. 20:07

Szegasztok!

Bevallom, a horrorok terén soha nem szerettem a Slasher horrort (Péntek 13, Rémálom Az Elm Utcában stb), mivel eme filmekben annyira idegesítőek és rosszak voltak az "áldozatok", hogy nem hogy a nevüket nem tudtam soha megőrizni, de néha már könyörögtem, hogy írja már ki a rendező a forgatókönyvből a ripacskodó gyereket - mivel ugye legtöbbször tiniket kapunk. Az meg, hogy a "gonoszoknak" a személyisége és célja kb a nullával egyenlő, meg végleg elidegenített a horror eme termékeitől.

Ennek ellenére a szörnyes filmek igen csak bejöttek nekem - persze csak ha nem mentünk át valami gyökérségbe. A szörny filmeknek amúgy főleg az 1930-1940-es években volt nagy sikere, főleg az Universal féle szörnyeknek (Drakula, Frankenstein stb), akiknek 1931 és 1948 között volt egy "Universal Monsters Cinematic Universe"-ük, melyet egy képregény stúdió évtizedekkel később "kölcsön vett".

Most nem Drakuláról fogok írni, hanem egy másik igen kultikus szörnyike 1988-as kalandjáról, a "The Blob"-ról (magyar nevén "Massza").

Ma az 1988-as "The Blob" filmről írok hát nektek!

blobposter.jpg

A "The Blob" eredetileg egy 1958-as amerikai horror film volt, melyet a Paramount Pictures készített s hatalmas sikernek örvendett.

1988-ban a TriStar Pictures elkészítette eme horror film remake-jét Chuck Russel rendezésével.

A történet szerint van egy kis város, ahol is az emberek tengetik életüket, míg egy este az űrből egy kis meteor csapódik be, s a helyi hajléktalan bácsinak természetesen muszáj volt játszania vele, míg egy trutymó szerű valami rá nem mászott a kezére. A férfit kórházba viszi Paul és Meg, akiket Brian kísér el. A kórházban aztán beindulnak az események, s lassan elszabadul a pokol.

A történet nem nagy kunszt, de vannak benne meglepetések és ötletes csavarok.... pl a főhőst, ****-t fogja elsőnek kinyírni a szörnyeteg, ami azért is durva, mert igen ritka egy horrornál, hogy menet közben kifingatják a főhőst és egy másik karaktert tesznek meg főhősnek.

Van az elején egy kb 20-25 perces "felvezetés", mely során megismerkedünk a karakterekkel, akik igen csak szerethetőre sikerültek, akik meg elsőre nem jöttek be azok a film folyamán olyan erős karakterfejlődést kapnak, mely után tutira megszeretjük az adott karaktert. A színészek is igen jó munkát végeztek, nem játsszák túl a szerepeiket.

Szóval történet és karakterek jóra sikerültek. A látvány világ hozza az 1980-1990 közötti szintet.

a_massza_001_0003.jpg

A hangulat az egész jóra sikerült, simán hozza a kor horror filmjeinek a színvonalát, ami anno azért volt jobb a mostaniak többségével szemben, mert anno nem a "jumpscare"-re mentek, hanem az borzongató atmoszférára. A szörnyike kinézete ellenére nem egy ostoba, agyatlan hentelő gép, hanem egy Predator szintű kis dög, ami igen ötletesen cserkészi be az áldozatait..... bár tény, van néhány igen morbid "ötlete" a kicsikének....

a_massza_001_0005.jpga_massza_001_0006.jpga_massza_001_0007.jpg

"Az eset tanulsága: legközelebb inkább hívd a szerelőt."

Ettől eltekintve viszont a későbbiekben egy igazán ijjesztő szörny lesz belőle. Ráadásul nem hatja meg az áldozata neme vagy kora, szóval aki nem szereti, hogy az áldozatok közt van 10 év alatti gyerkőc is, az ne nézze meg.

a_massza_001_0008.jpg

"Oké, melyik hülye gyerek ragasztotta fel Kovács Pistit a plafonra ennyi Hubba-Bubba rágóval?"

Most pedig jöjjenek a negatívumokból is néhány. Az első, a zenék. A zenék nem rosszak, viszont igencsak semmilyenekre sikerültek, gyakorlatilag már nem is emlékszem rájuk.

Aztán ami még nem tetszett, hogy sok mindent lezáratlanul hagytak, mint például, hogy hova vitték el a szörnyet, miután lefagyasztották (az eredetiben az északi sarkra vitték, itt viszont szó sincs róla, hogy mit csináltak vele), hogy reagáltak a megölt kisfiú szülei a halálhírére és sorolhatnám.

Illetve ott van még a cliffhanger-es befejezés, ahol a megőrült pap átmegy szuperhős képregény antagonistába.

a_massza_001_0011.jpg

"Ezzel a fejjel meg pózzal simán lehetek a Marvel Film Univerzum új fő gonosza!"

Szóval nem egy hibátlan alkotás, s elfogadom, ha sokak szerint jobb az 1958-as eredeti változat, én mindenesetre ajánlom egy megnézésre, mivel szerintem egy igen jó kis horrora filmre sikerült!

6.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr477761296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása