Szegasztok!

Tudjátok, nagyon, nagyon dühös vagyok az anime piacra, ugyanis amíg olyen szemetek, mint a School Prison kb 1-2 év után már kapnak anime adaptációt, addig az olyan minőségi mangák, mint a mai alanyomnak kb 15-18 évet (!) kellett várnia arra, hogy egy anime stúdió elkészítse az anime adaptációt!

No de tegyük félre a dühünket, s inkább beszéljünk a Kiseijuu (angol nevén Parasyte) című remekműről!

Figyelem: negyedik nyereményjátékunkra még mindig lehet nevezni! Toávábbi információk itt.

180023-parasyte01sss_super.jpg

A Kiseijuu egy sci-fi/horror seinen manga amit Hitoshi Iwaaki (Historie) írt és rajzolt 1988 és 1995 között. A manga sorozat eredetileg a Morning Open Zokan-ban jelent meg, majd később átköltözött a Monthly Afternoon magazinba.

A manga nyert egy Kodansha Manga Award díjat 1993-ban, majd megnyerte a Seiun Award díjat 1996-ban.

A manga 2014-ben kapott anime adaptációt a Madhouse jóvoltából, valamint szintén 2014-ben kapott egy live-action filmet, melynek lesz folytatása valamikor 2015-ben.

ki02_021.jpg

"Igen uram, biztosan buszokkal szállítják a kannibálokat Afrika és Ausztrália legsötétebb erdeiből kizárólag japánba, mert ugye a Kaijuu-kat már annyira megszokták a japán emberkék, hogy kell a változazosság."

A történet igen érdekes, az égből egy éjszaka furcsa tojás-labda szerű dolgot esnek, amikből később egy-egy sbogár méretű szörnyike tör ki és megferőzik az embereket. Igen ám, de az egyikük véletlenül csak a főhős, Shinichi egyik karját fertőzi meg, melynek köszönhetően csak a jobb kezén veszi át az irányítást.

Hamar rá kell jönniük, hogy mivel mindketten áldozatok lettek, ezért együtt kell működniük. Eközben sok dolog kiderül a "parazitákról", valamint hogy mi is a céljuk.

Na igen, nem a legeredetibb történet, de ne féljetek, a manga előre haladtával egyre izgalmasabb lesz, ráadásul amilyen csavarok lesznek, azokért már érdemes lesz elolvasni!

ki31_160.jpg

"Most szólok, hogy eme manga nem kegyelmez a jó fiúknak, szóval az olvasó jobb, a felkészül arra, hogy bárki meghalhat eme mangában."

A szereplők nagyon jóra sikerültek! Mindegyikük, beleértve még a negatív karakterek is sokat fejlődnek a manga során.

Shinichi a főhős, aki mindennél többre értékeli az embereket és nagyon nem akarja hallani a "vendége", Migi (a parazita) fecsegését arról, hogy az emberek alig jobbak az állatoknál. Igen ám, de ez csak addig tart, amíg el nem veszti édesanyját, majd egy lányt aki kedvelte őt, s átveszi a bosszú felette és a józan esze felett az irányítást, amíg be nem következik egy újabb fontos esemény az életében.

Shinichi a legtöbbet fejlődő karakter a mangában és olyan emberi változásokon megy keresztül, hogy nagyon kőszívűnek kell lennie annak, aki nem tud együttérezni vele, s teszi Shinichi mindezt úgy, hogy nem esik át a ló túloldalára.

Aztán ott van Migi, a parazita aki véletlenül csak Shinichi jobb kezét fertőzi meg, így ezzel szimbiózisba kényszerül Shinichi-vel, akit nem tekint többre, mint egy hordozót és nem kicsit kérdőjelezi meg az emberek létezésének érvényeségét és mindenben csak a logikát keresi. Persze később rájön, hogy mit is jelentenek az érzelmek, hogy nem lehet mindent logikával megválaszolni és ő is egy szerethető karakter lesz. Csak sajnos egyben egy rohadt nagy perverz marad.

Reiko Tamura a sorozat eredeti főgonosza és meghatározó karaktere ugyan olyan, mint Migi, csak még kegyetlenebb és még inkább csak a logikát és az okokat tartja egyedül értelmesnek. Később persze ő is megtapasztalja az emberi érzelmeket és rengeteg változáson megy keresztül.

A többi karakterek is mind szerethetőek és fejlődőképesek. Talán az egyetlen karakter, akit mindenki teljesen gyűlölni fog, az az Uragami névre hallgató pszichopata gyilkos, aki beton biztos érv a halálbüntetés és az erőszakot ábrázoló művek betiltására, mert ezzel a döggel a mangaka nagyon átesett a ló túloldalára! Szerencsére mindenki más, még a többi negatív karakter is emberi és szeethető.

ki47_057.jpg

A rajzolás nem a legszebb, de ugye 1988-as mangáról van szó, mindenesetre a célját elérte.

A manga humora nagyon jó lett, főleg azok fogják élvezni, akik szeretik a horror-vígjátékokat.

Vannak harcok is a mangában, elég jóra sikerültek és aki szereti az Activision Prototype játékát, az élvezni fogja. Ugyanis a fegyveres harcok mellett helyet kaptak a paraziták alakváltó képessége is, melynek köszönhetően ostorokat, mini-pengéket és egyéb "jóságot" tudnak növeszteni maguknak, de persze másra is jó a képességük, mint például megerősíteni az izmaikat és ezzel átmenetileg nagyobb erőre szert tenni.

ki16_038.jpg

"Na most már van egy érézésem, honnan vette az Activision az ötletet a Prototype-hoz."

A manga legnagyobb erősége a sötét hangulata és az emberiséget érintő kérdések, melyek főleg Migi, a többi paraziták és Shinichi naivságának kontrasztjából származnak. Vajon az emberek tényleg jobbak, mint az állatok? Mi az, ami ténylegesen emberivé tesz valakit? Nagyon sok ilyen kérdéssel bombáz meg minket a manga, amelynek szerintem mindenki nagyon fog örülni.

Negatívum? Nem nagyon van, talán csak az, hogy néha horror-ból átmegy gusztustalanságba, aminek nagyon nem tudok örülni, mert valljuk be, van különbség horror és groteszk gusztustalanság között. Szerencsére Madhouse pont annyira hagyta meg véresnek, amennyire az a jó ízlést és a józan észt nem károsítja.

0345500369_01_lzzzzzzz.jpg

Összefoglalva nagyon jó manga a Kiseijuu, mely megérdemelten kapott díjakat, s nagyon, nagyon sajnálom, hogy több, mint 18-19 évet kellett várnia arra, hogy megkapja a megérdemelt anime adaptációját (miközben tucat szemetek hordái kapják meg 1-2 év után érdemi eredmények nélkül).

Minden horror manga rajongónak ajánlom.

Kiseijuu

- Idő: 1988-1995

- Író & Rajzoló: Hitoshi Iwaaki

- Magazin: Morning Open Zokan, majd később Monthly Afternoon

- Műfaj: Horror, Seinen, Sci-Fi

- Hossz: 8 mangakönyv

Ami Tetszett: 

- Nagyon jó karakterk és erős karakte fejlődés.

- Elgondolkodtató kérdések az emberiségről és magáról az emberekről.

- Jó poénok.

- Jó akciók.

- Kiváló hangulat.

- Jó pár történeti csavar.

- Hullanak a jó fiúk rendesen.

Ami nem tetszett:

- A történet nem túl eredeti.

- Uragami, aki mint mondtam egy nagyon jó érv a halálbüntetés pártiaknak.

- Néha átmegy horrorból gusztustalanságba, ami már inkább nevetséges, mint horror.

Értékelés:

- Rajzolás: 3/5

- Karakterek: 5/5

- Egyediség: 3/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 4/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 5/5

Értékelés:

Százalék: 90%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 9/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr297263211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mertkellet3 2015.03.12. 22:26:28

Apró kérdés, az anime az egész mangát feldolgozza (remélem 10 év után azért igen), vagy szemetek voltak és ilyen "to be continued" vége van? Remélem igaz régi Madhaouse anime lesz

xx18Rolandxx 2015.03.12. 23:07:02

@mertkellet3:

Az anime eddig szépen a manga szerint halad bár már csak 2 rész van belőle hátra úgyhogy remélem a befejezés is a manga szerint lesz. Egyébként maga az anime is nagyon jó, arról majd én fogok írni ha vége lesz.
süti beállítások módosítása