Sziasztok!

Gondolom a Slayers-t senkinem sem kell bemutatni. Egy baromira vicces és izgalmas fantasy sztori, az animetörténelem talán legjobban eltalált Opening zenéivel és ami generációk számára vált emlékezetes sorozattá és nem mellesleg megismertette a világgal Hayashibara Megumit. Azonban azt nem sokan tudják, hogy a 3.évad után készült hozzá egy úgymond előzmény vagy melléktörténet is (a fene se tudja most melyik). Na amikor ezt meghallottam akkor, mint ősgyökeres Slayers fanként kötelességemnek gondoltam, hogy megnézzem. Jöjjön tehát a Lost Universe kritikája.

4140.jpg

A Lost Universe Kajime Hanzaka és Yoshinaka Shoko fantasy mangája alapján készült, ami 1998-1999-ig futott a Dragon Junior magazinban. Ha valakinek ismerős Kanzaka Hajime neve, nos nem véletlenül, elvégre a Slayers mangákat is ő alkotta meg. Az animesorozat szintén 1998 áprilisában indult és ahogyan a Slayerst is ezt is a SoftX stúdió készítette Watanabe Takashi rendezősködése alatt.

Egy kicsit visszautalnék most a Slayers Try-ra. Ha emlékeztek abban mondják hogy a világ 4 dimenzióra van osztva és ezek mind más világok, amelyek elhatárolódnak egymástól. A Lost Universe a legfelsőbb asztrális dimenzióban játszódik, ahol űrhajókkal repkednek és lézerfegyverekkel harcolnak egymás ellen az emberek. A Történet legelején megismerjük Millie-t, aki később az egyik főszereplő lesz és akinek egyetlen célja van az életben, a legjobbá válni mind a munkájában és az életben.

lost_universe_014.jpg

Élete akkor változik meg gyökeresen mikor is egy bevetés alkalmával találkozik egy köpenyes sráccal és egy furcsa lánnyal. Ők a másik 2 főszereplő Kane, illetve hajójának a Kardtörőnek a vizuális alakja Canal.

lost_universe_016.jpg

A Srác úgynevezett problémamegoldó vagyis egyfajta zsoldos, aki pénzért vállal el küldetéseket. Sorozatos incidensek után egy lány csatlakozik hozzájuk, ami ugyan eleinte nincs nagyon az ínyükre, de aztán szép lassan összerázódnak. Az első 13 rész nagyjából csak random küldetésekből, elmeséléséből áll, illetve megismerjük a többi szereplőt is, feltűnnek az ellenségek, is köztök is egy Kali nevű nő, illetve egy szakállas, törpére emlékeztető öregúr is tiszteletét teszi.

Kali.png

Az anime a 13-ik rész után kezd el beindulni, mikor is megjelenik a főgonosz, aki ugyanaz a Dark Star, vagyis Sötét Csillag, aki a Slayers Try főgonosza is volt és akinek célja itt is ugyanaz, sötétségbe borítani az egész univerzumot és csak Kane és Canal képesek őt megállítani. Közben szó lesz Elveszett Hajókról, Múltbéli eseményekről, Millie is meg tud egy-két dolgot a családjával kapcsolatban, illetve előtérbe kerül egy Rémálom nevű társaság is.

YamiOECU.jpg

Ez volna tehát a történet, szokásos fantasy sztori, csak most éppen az űrben történnek a dolgok és események. Nem kifejezetten eredeti, dehát a Slayers sem volt az, így ez még elnézhető. Viszont számomra itt annyiban volt picit érdektelenebb, hogy az űrben vagyunk, az űrben játszódó animék meg annyira érdekelnek, mint oroszlánt a vegetáriánus életmód és ez számomra picit érdektelenné tette az animét. Ettől függetlenül a történet nem rossz viszont az első 13 részt szó mi szó túl kell élni. Van közte ugyanis jónéhány rész, ami elég unalmasra sikerült, szerencsére azért van pár jobb rész is az elején, mint a Csirkés, vagy pedig a Nővéres rész. A 2-ik fele már ugyan izgalmasabb, habár azzal meg az volt a gondom, hogy úgy éreztem, hogy eléggé elnyújtották. Például egész részek mennek el a lelkizésre meg múltban vájkálásra. Ezeken én majdnem bealudtam, annyira monotonok. Bár lehet, hogy csak én vártam egy totál Slayerses történetvezetést. A végét viszont inkább nem spoilerkedem el, szerintem jobban is megcsinálhatták volna.

Viszont ami mindent visz az a látvány. Itt sem a legszebb az alapdizájn, de úgy ahogy jól meg vannak csinálva leszámítva azt a jó sok színváltozást amit produkálnak, egyszer sötétek, másszor világosabbak a színek és párszor meg elfelejtettek szájmozgást rajzolni a beszédhez (epic fail) . Viszont itt már használtak CGI-t és ha szabad ezt mondanom akkor a Lost Universe rendelkezik az egyik legpocsékabb CGI-al a 90-es évek animéi közül. Lehet hogy 98-ban jónak számított, de mai szemmel nézve nagyon is gagyi. Sajnálom, hogy nem tudok róla képet bevágni, de úgy képzeljétek el, hogy a főgonoszok hajója úgy néz ki mint egy sárgombóc, a csaták meg egy videójáték szintjén vannak, márcsak egy joystick kéne a kézbe el lehetne játszani egy minimalista Star Wars Game-et. És így ezzel a látvánnyal az űrcsaták se nagyon élvezhetőek, a főharc Kane és Star között meg egyenesen kiábrándító, gyakorlatilag 5 perc alatt lezavarják az egész hóbelebancot, hogy tovább lelkizhessenek. Egyszóval a látvány totálisan kiábrándító.

Aztán a szereplők. Millie karaktere úgy ahogy van, totálisan felesleges az egészbe. Idegesítő, hisztis, beképzelt némbe, akit csak szakácsként tartanak a hajón más szerepe nem is nagyon van. Kane majdnem olyan mint Lina, talán kicsit komolyabb és felnőttesebb bár nála is elsütik a "nem látszol annak amilyen nemű vagy" poént, ezt ha jól emlékszem Linánál annyiszor eljátszották ezt, hogy a végére már totál lapos lett (hehehe), itt szerencsére nem veszik elő sokszor. Canal a legszerethetőbb szereplő a brancsban. Aranyos, kedves, érti a dolgát és látszik rajta, hogy törődik Kane-el és sokszor összekap Millie-vel. Van még ár mellékszereplő is, mint a Xellos-ra hajazó, ám misztikum terén harmatgyenge Rail és a totálisan kretén titkárnője Nina, aki voltaképp Millie-hez hasonlóan totál felesleges karakter.

lost_universe_001.jpg

A Gonoszok meg még csak ki sincsenek dolgozva, habár egyikük se szerepel annyit, hogy komolyan meg kéne ismerni i őket. Dark Star ugyan elég jól teljesít, mint főgonosz, habár elég fárasztó alkat is mert állandóan csak főhősünk erejét becsmérli és a halála is unalmasan lett megcsinálva. Voltaképp az öreg gonosz főmufti kapott emlékezetes halált. Egy kicsit most kitérnék a szinkronra. Ugyanis rengeteg seiyuu visszatér a Slayers sorozatokból. Millie-t a Next-ben szereplő Martina seiyuu-ja, azaz Ishimura Tomoko szólaltja meg, Canal-nak Megumi adja a hangját, Ninának pedig Suzuki Masami, aki Ameliát szólaltatta meg ,Rail-nek pedig Zelgadis seiyuu-ya adja a hangját. Akkor találjátok ki hogy Sötét Csillagnak ki a hangja? ......... Úgy van Yasunori Matsumoto aki Gourry hangja is volt. Lehet hogy velük is a Slayers-hez akarták kötni a sorozatot? Hmmm ki tudja.

Ha egy animében szerepel Megumi neve akkor 90%, hogy fogja előadni vagy az Opening vagy az Ending zenét vagy esetleg mindkettőt. Itt a 3-k verzió áll fent. Mind az Opening mind az Ending zene nagyon jól sikerült bár tőle még nem hallottam rossz dalt.

És így el is érkeztem a végére. Összességében egy picit csalódtam a Lost Universben, elvégre egy izgalmasabb animére számítottam ennek ellenére az első fele javarészben unalmas a 2-ik fele meg túl lelkizős, de ennek ellénére nem mondom hogy rossz,egyszer végig lehet nézni de aki egy Slayers szerű animére számít (mint én is) az nem egészen azt fogja kapni. De mégis a CGI az ami lényegében élvezhetetlenné teszi, az animation failek-ről meg ne is beszéljünk. A Karakterek felemásak, a csaták totál élvezhetetlenek az előbb említett CGI miatt a vége meg megérdemelt volna egy jobb befejezést. De mondom egyszer meg lehet nézni.

Lost Universe

-Idő: 1998

-Stúdió: SoftX

-Rendező: Watanabe Takashi

- Műfaj: Sci-Fi-Akció

- Opening: Infinity by Hayashibara Megumi

-Ending: Extrication by Hayashibara Megumi

-Hossz: 26 rész

Tetszett

-Egyszerű de érdekes a történet

- A főszereplő páros

- Az alaplátvány egész jó

- Van benne 1-2 vicesebb epizód

-Jó a szinkron

- Zenék

-Opening és Ending

Nem Tetszett:

-Millie és Nina totál felesleges karakterek

- Ordenáré CGI

-A CGI miatt a harcok is élvezhetetlenek

- Hullámzó teljesítmény

- A Visszaemlékezős részek jobb altatók mint a cloroform

-A Befejezés

 

Értékelés:

-Százalékban: 70%-Közepes

-Pontban: 7/10

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr716598323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása