Sziasztok!

Ma egy olyan műfajú animével fogok foglalkozni, amiről még úgy nagyon nem esett szó itt a blogon, ez pedig a mecha. Nem vagyok oda túlzottan oda a mecha animékért, bár azt elismerem, hogy van 1-2 olyan sorozat, ami a téma legjobbja, mint a TTGL, a Code Geass, az NGE és a Ghost In The Schell. A Blue Gender kevésbé ismert kategóriába tartozik, ám tudomásom szerint ez az egyetlen olyan mecha anime, amit nálunk is leadott anno az A+, bár az a rész kimaradt nálam, de most bepótoltam ezt a lemaradást. Jöjjön tehát a véleményem a Blue Gender-ről-

blue-gender-anime.jpg

A Blue Gender egy original, vagyis nem manga vagy más alapanyag által készített mecha-sci-fi anime, amit az AIC stúdió készített és 1999-2000-ig futott.  A Stúdió egyébként még olyan amikról lehet ismerős, mint a méltán népszerű Tenchi Muyo! franchise, az Ah My Goddess és a Vampire Princess Miyu. A rendezői székben pedig Ohata Koichi ült, aki anno a Burst Angel, az Ikkitousen szériákat és a Genocybert is levezényelte. A sorozatból készült egy 1 kötetes manga is 2000-ben és egy mozifilm is 2002-ben, amit itthon is bemutattak.

Na de akkor lássuk is mivel van dolgunk.

Az anime 2030-ban játszódik, mikor is a földet mutáns óriásbogarak, az úgynevezett blue-k szállták meg és csaknem kipusztították  a teljes emberiséget, a megmaradt lakosság ezáltal az űrbe kényszerült, de folyamatosan harcolnak a bolygójukért.

Főhősünk Kaido Yuji minderről ugyan lemarad,t mert még az invázió előtt hibernáltatta magát mivel gyógyíthatatlan betegséget állapítottak meg nála, ám most 22 év alvás után felélesztik a többi más elaltatottal együtt akiket alvóknak neveznek.

blue_gender_008.jpg

Felébredése után rögtön harcba keveredik egy ilyen bogárral, ám a katonai csapat, amelyik kimentette őt ismét segít rajta, köztük egy Marlene nevű lánnyal, akivel a srác később bizalmas kapcsolatba kerül.

blue_gender_001.jpg

Küldetése, hogy a srácot felvigye az űrbázisra, ám ez sem megy olyan könnyen, mint kellene, számtalan akadályon kell keresztülmenniük, mire feljutnak a bázisra, ám ott sincs pihenőjük, mivel a vezetés az alvókban véli felfedezni a blue-k elleni tökéletes fegyvert, ám persze ez is visszaüt, közben Marlene is Yuji közt elválaszthatatlan kapcsolta alakul ki és szép lassan minden kiderül a végére.

A sztori tehát ebből áll, van itt minden kérem szépen, hatalmas harcoló robotok, szerelem, árulás, mutáns bogarak meg minden, ami szem-szájnak ingere. Ezekből azért egy komolyabb animét már ki lehet hozni, mégis a sorozat nagyon hullámzó minőséget produkál. Az eleje elég lapos, de a felvezetés nem rossz, a közepére ugyan mutat már valamit a mecha műfajból, de a vége még az elejénél is laposabb, sőt, ha úgy vesszük rosszabb és elcsépeltebb befejezést nem is csinálhattak volna neki. Ismétlem, maga a történet nem rossz, habár csak sablonokból épitkezik, mégis az fő probléma, hogy nagyobb a hangsúly a szerelmi szálon, mint a lényeges dolgokon, ez pedig egy komolynak szánt anime esetén felér egy érvágással. Nem azzal van bajom, hogy van szerelmi szál, hanem azzal, hogy nagyon túl van erőltetve az egész.

Látványilag a sorozat teljesen rendben van, végre képesek voltak normálisan megcsinálni egy poszt-apokaliptikus anime látványát és háttereit úgy, hogy annak is nézzenek ki, nem úgy, mint a Black Bullet esetében, ahol ebből szinte semmit sem lehetett látni vagy érezni. A szörnyek is viszonylag jól meg vannak csinálva és itt legalább ki is néznek annak, amik, nem pedig csak ordenáré Asylum stúdió féle CGI-al megcsinált pacákkal van dolgunk.

blue_gender_009.jpg

A szereplők is embernek néznek ki és itt végre nem tizenéves bishikkel van dolgunk és azért ez már felér egy jó ponttal a sorozatnak. Viszont sajnos nagyon kevés benne az igazán ütős harcjelenet. A mecha része a sorozatnak  rendben van habár láttam már jobb robotokat is, de sajnos eléggé kispórolták belőle a harcjeleneteket.

blue_gender_015.jpg

Lássuk a karaktereket. Yuji hogy is mondjam.... tudom, hogy ő a főszereplő meg minden, de úgy éreztem hogy ő a sorozat egyik legnagyobb negatívuma. Ez a csávó amit a sorozat 90%-ban leművel azt egy tizenéves önsajnáltató emós megirigyelhetné. Nem vicc, az első 13 részt végigemózza, utána jönnek a Yuji megőrül részek, a végére ugyan megembereli magát, de akkor meg jön a "meg kell találnom önmagam" agybaszás. Jó, velem se gyakran esik meg, hogy 22 év alvás után hirtelen egy poszt-apokaliptikus világban ébredek, de akkor is ennyire nem kellene sajnáltatnia magát, mert ettől nem, hogy szerethető, hanem egyenesen szánalmassá válik a karaktere. Marlene viszont az egyik legjobb szereplő a sorozatban és ő még a javára is fejlődik. Eleinte ugyan érzelmileg nukunak mutatja magát, de ez később megváltozik és egy nagyon is szerethető karakter lesz belőle. Aztán ott vannak ugye még a mellékszereplők is, akiket próbáltak nagyon fontosnak feltüntetni, de igazából ők is 3-4 rész után feláldozhatókká lesznek. Aztán ott van még a vezetőség is ugyebár akik csak a föld visszafoglalására tudnak koncentrálni, más szavakkal totálisan alkalmatlanok a vezetésre szerencsére jól meg is szívják a végére.

9180-287019502.jpg

Viszont a túlerőltettet szerelmi szálon túl van még valami ami taccsra vágja az animét az pedig a végére előtérbe kerülő ökofilozófia és megmagyarázások.Ezek annyira túl vannak bonyolítva és annyira  szerteágazóak hogy az átlag animenéző egy kukkot se ért meg belőle elsőre,nekem is kb 2x-er kellet megnéznem azt a jelenetet mire megértettem hogy hogy mi a francok is ezek a blue-k vagy az alvók. Lehet hogy epicre akarták csinálni a dolgokat de csak azt érték el hogy egy ökoműsor lett a sorozat 2.fele.

Végül jöjjenek a zenék. Háttérzene ugyan nem sok van de azok legalább mind kellemesen hallgathatóak. A Legjobban viszont az opening zene tetszett. Stílusos kis Jpop dala mit Marlene seiyuu-ja azaz Kuwashima Houko ad elő.  Az endinget szintén ő énekli habár az már nem nyerte el a tetszésemet.

Ezzel el is értem a végére. Bevallom hogy mikor leültem megnézni egy jókis mechás-harcos-óriásrobotos animét vártam és részben meg is kaptam de a túl erőltettet szerelmi szál és túlbonyolított megmagyarázások és filozofálgatások nagyon elontják az animét. Plusz van benne kb 8 ész amit simán ki lehetett volna hagyni belőle mert azok még fillerrésznek is csapnivalóak lennének. A Blue Gender nem nézhetetlen de nem is a legjobb mecha anime.

Blue Gender

-Idő: 1999-2000

-Stúdió: AIC

-Rendező: Ohata Koichi

- Műfaj: Mecha-Sci-Fi

-Opening: Tokihanate by Kowashima Houko

-Ending:  Ai Ga Oshite Kureta by Kowashima Houko

-Hossz: 26 rész

Tetszett:

-Érdekes a Történet

-Marlene

-Szép a látvány

-Jól meg van csinálva az apokaliptikus hangulat

-Van benne 1-2 jobb harc

-Zenék

-Opening

Nem Tetszett

-Yuji rosszabb mint egy tizenéves divatemós

- A Túlerőltetett szerelmi szál

- A Túlbonyolított megmagyarázások és ökofilozófia

-A Befejezés (állítólag a filmnek jobb a befejezése)

-Próbál nagyon epic lenni de elbukik

Értékelés:

-Százalékban: 64%-Közepes

- Pontban: 6/10

Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr206528547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DropTheWorld 2014.07.21. 12:17:16

Hú ez a sorozat nagy kedvencem volt sokáig, azon kevesek egyike, aminél nem rontották el a szinkront és élvezhető volt! :)

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.07.21. 18:50:54

@DropTheWorld: Nekem is kedvencemmé vált ez a sorozat még régen. Annak ellenére, hogy ismét óriás bogarakkal kell harcolni, valahogy maga a világ egész jól össze van rakva, nekem tetszett az üresjárataival együtt.

Több fantázia van benne mint a manapság látható mechás animék többségében.

Near93 2014.09.05. 23:15:05

Nekem pont a visszafogottsága miatt tetszett. Nincsenek elnagyolt csaták ami már az epilepsziát hozza ki az emberből.

Bár már régen láttem, tervezem hogy újranézem. Nekem egyik kedvencem ez az anime. Barlen pedig szerintem kimagaslóan jó női Főhős.
süti beállítások módosítása