Sziasztok!

Nos ez is ki lett végezve,ugyan már egyszer nekiálltam de  akkor eléggé "fos" lelkiállapotba voltam és nem tudtam értékelni. Aztán elolvastam Kvakond kritikáját róla és úgy döntöttem hogy mégegyszer megpróbálkozok vele.

Mai alanyom a Hayate No Gotoku ami nem kis népszerűségnek örvend és lehet hogy nem is alaptalanul?

hayateng.jpg

A Hayate No Gotoku egy 2007-2008-ig futó animesorozat volt ami az azonos című Shounen-Paródia manga alapján készült amit Hata Kenjiro ír és rajzol és 2004 óta fut. Az animét pedig a SynergySP stúdió készítette akik a Bayblade sorozatokat is gyártották és Kawagushi Keiishirou rendezte. Műfajilag a Hayate Hárem-Komédia és hát valljuk be ezen két dolog pároztatásából eddig nem sok jó sült ki az utóbbi években.

Na de nem rizsázok tovább,lássuk az animét.

Főhősünk Hayate a világ legszerencsétlenebb gyereke,mindez annak tudható be hogy a szülei magasról tesznek mindenre és csak az álmaikat kergetik így a srác kénytelen dolgozni helyettük persze kortagadással.

hayate_no_gotoku_007.jpg

A Srác egyik állásból a másikba vándorol egy nap azonban hazaérve márcsak az üres lakást találja és karácsonyi ajándékként egy borítékot kap a szüleitől benne egy 150 millió yen-es adósságpapírral amit neki kéne kifizetnie. Hamarosan meg is jönnek az emberek akik a pénzt követelik ám a srácnak sikerül meglépnie és a parkban talál menedéket.

hayate_no_gotoku_060.jpg

Ekkor találkozik egy szőke lánnyal Nagi-val akivel sötét tervei vannak ám ezek is kudarcba fulladnak miután csajt elrabolják,ám Hayate megmenti a lányt aki hálából alkalmazza mint komornyikot illetve zsebből kifizeti a 150 millió yent a kedves embereknek mivel nem mellesleg a lány dúsgazdag család sarja. A Fiú ezek után eltökéli hogy akár az élete árán is de megvédi a lányt.

A Srác be is költözik  Nagi házába ám élete itt sem lesz könnyebb köszönhetően Klaus-nak a főkomornyiknak aki zsigerből rühelli a srácot illetve Nagi kedvenc házitigrisének Tamá-nak is köszönhetően.

hayate_no_gotoku_033.jpg

Szerencsére segítségére van Nagi illetve hűséges szobalánya Maria is.

hayate_no_gotoku_024.jpg

Innentől kezdve Hayate egyik problémás helyzetből a másikba kerül köszönhetően a random felbukkanó szereplőknek és váratlan kihívóknak is.

Lényegében ennyi volna az alapszitu,ha úgy vesszük ez egy egyszerű helyzetkomikumokra alapuló sorozat de amit kihoztak belőle azok messze felülmúlják minden elképzelésünket. Kezdve azzal hogy az anime rengeteg animés és filmes paródiát illetve utalást tartalmaz lévén hogy Nagi egy hikkikomori karakter vagyis olyan ember aki gyakorlatilag ki sem mozdul a szobájából és egész nap animézik illetve videójátékokkal játszik de a poénokról később. Tehát a sorozat egyszerű de mégis jó. Az a fajta amiben az egyik percben még semmi sem történik a másikban pedig már a térded csapkodod a röhögéstől.

Az anime látványa egész jó lett egy kis stúdióhoz képest. A Szereplők kinézete ugyan elég vegyes érzéseket keltettek bennem kezdve azzal hogy Hayate eléggé egy no identity karakter lett szóval nem lehet eldönteni hogy ő most fiú vagy lány? Ellenben a látványeffektek baromi jók lettek, a Hayate vs. Óriás Dög Kígyó párharc annyira látványos lett hogy nem győzünk csodálkozni rajta. Szerencsére sok ilyen látványeffektek kapunk a sorozatban.

Lássuk a szereplőket. Hayate annyira nem volt érdekes számomra,teljes hétköznapi srác aki hatalmas power-rel rendelkezik. A Többiekről viszont érdemes beszélni. Nagi mint már mondtam egy hikkikomori és ha minden nem lenne elég önfejű,makacs és hirtelen haragú és nem mellesleg Kugimiya Rie adja a hangját. Na ha most azt várjátok hogy elkezdjem leoltani akkor tévedtek. Ugyanis mindezek ellenére Nagi egy igenis szerethető karakter mi több talán ő a legszerethetőbb Kugimiya Rie tsundere girl. Maria egy amolyan  koraérett tinédzser,Klaus halálosan irrítáló mondjuk mindig megszívja illetve ott van még Tama is. Nos a komédia animék egyik visszatérő eleme az emberként viselkedő állat, ugye volt a Princess Resurrection-ben is egy meg aztán a Ranma-t se felejthetjük ki. No de ezt megfejelték azzal hogy tud beszélni illetve egy kis jelenetéből kiderül hogy kissé ferde hajlamú is. Van pár fontosabb szereplő ezeken kívül,egy pár szót ők is megérdemelnek.

hayate_no_gotoku_022.jpg

Kezdésnek itt van Isumi,Nagi barátja akinél azaz egyetlen poénforrás hogy mindig eltéved akárhova is indul mondjuk ebből is kihoztak nem egy jó poént.

hayate_no_gotoku_023.jpg

Sakuya szintén Nagi barátja ám meglehetősen idegesítő de legalább ő is sokszor megszívja.Állandóan poénkodni akar ám hála istennek ez a legtöbb esetben nem sikerül neki.

hayate_no_gotoku_021.jpg

Aztán itt van a Diáktanács Elnök is Hina aki egyből beleszeret Hayate-ba ezt persze látványosan titkolja.

Van még pár szereplő például Wataru ,Nagi jegyese illetve szobalánya Saki,aztán a suli igazgatónője is nehezíti Hayate életét,van alkoholista tancsinéni is szóval bővelkedünk a karakterekben. Szerencsére a többségük állandó szereplő szóval nincs az hogy felbukkan egy random új szereplő és szerepel 1 részig és aztán csókolom van. Ja és fontos megjegyezni hogy a karakterpoénok viccesek persze azért Nagi nem hazudtolja meg " Kugimiya Rie tsundere girl " mivoltát szóval ismét végighallgathatjuk a "Baka " és az "Urusai" szavakat tőle.

Egyszó mint száz a karakterek nagyon el lettek találva.

És akkor most térjünk át a poénokra. Mint ahogyan már említettem a Hayate no Gotoku főképp a paródiákra épít akárcsak a Lucky Star. De amíg a Lucky Star-ban csak olyan animéket parodizáltak amiket csak egy bizonyos animés réteg ismer addig a Hayate az ismertebbeket veszi nagyító alá. Van például Yu-Gi-Oh-ba oltott Duel Masters ami az egyik legjobban sikerült lett....

tumblr_med0exUrRk1qbemyco1_1280.jpg

Persze nem maradhat ki a Sailor Moon sem ami szintén jó lett..

tumblr_m9z8d57eoX1rtr3kno1_500.jpg

Van Bedaman amiről nem teszek be képet mert már az említésétől is öngyilkossági gondolataim vannak (még mindig azt tartom a legrosszabb animénak).

hayate_no_gotoku_296.jpg

Aztán van Saint Seiya is  a repertoárban,van egy rész ami teljes egészében egy Detective Conan paródia és halálos lett (jó értelemben).

Hayate no Gotoku! - 19 - Large 16.jpg

Sőt van egy jelenetsor amiben Nagi néhány Kugimiya Rie által szinkronizált karakter képében látható.

hayate_no_gotoku_049.jpg

De véleményem szerint a legjobbra a Code Geass paródia sikeredett. Nemcsak azért mert a paródiafigurának is Fukuyama Jun adja a hangját hanem teljes egészében átjön a hangulata is. Mondjuk ezt megfejelték azzal hogy nem Lelouch-t rakták be hanem Kimihiro-t az xxxHolic-ból akit szintén Jun szinkronizált. Maria-t is láthatjuk egyszer Sougintou jelmezben elvégre mindkettőjüknek Tanaka Rie volt a hangja.Persze olyanok filmek is megkapják a magukét mint a Kör,A Knight Rider,A Mátrix, stb... Mondjuk egy szaftos Naruto vagy Bleach paródiát hiányoltam belőle. Aztán persze ott vannak Isumi eltévedős poénjai,jönnek a mechák ezerrel mint egerek a sajtra és a shounen fight-ok is nagyon ütnek. Tehát összegezve poén poén és paródia paródia hátán. Az se mellékes hogy ezek mindegyike nagyon jó lett így a Hayate képes 52 részen át izgalmas és vicces maradni.

Zenék. A Legtöbb háttérzene a parodizált animékből vannak benne de a saját zenék is nagyon jók lettek. Az animének 2 Openingje van,mindkettőt Kotoko adja elő. Az első se rossz de nekem igazából a 2. jobban tetszett. Az endingeket pedig olyanok adják elő mint Mell aki a Black Lagoon Op dalát is énekelte és ha mát Kotoko énekli az Op-ot akkor nem hiányozhat Kawada Mami sem aki 2. endinget énekli. Ezek jók lettek de az uccsó 2 ending nem igazán jött be. Mondjuk Kotoko nevével is sokszor poénkodnak,én már azt vártam hogy mikor ugrik be váratlanul az egyik jelenetbe.

Na ezennel be is fejezem. Huhhh elég sok mindent írtam,sok a spoiler is is benne szóval elnézést de egyszerüen nem győzök áradozni erről a sorozatról. Még a hangyaf@nyi hibái ellenére is a Hayate No Gotoku az utóbbi évek egyik legviccesebb animéja. Bátran ajánlom hogy nézzétek meg. Már készült 3 folytatása és egy mozifilm is bár azok állítólag nem valami jók.

Hayate No Gotoku


-Idő: 2007-2008

-Rendező: Kawagushi Keiishiro

-Stúdió: SynergySP

-Műfaj: Hárem-Komédia

-Openingek: Hayate No Gotoku by Kotoko

                  Shishiten Hakki Shijou Shugi by Kotoko

-Endingek:  Proof by MELL

                 Get My Way by Kawada Mami

                 Chasse by Kaori Utatsuki

                 Ko No Me Kaze by IKU

-Hossz 52 rész ( 1.évad)

Tetszett:


-Egyszerű a története

-Szép a látvány

-Jók a karakterek

-Nagi,Maria és Isumi

-K@va jók a poénok a paródiák

- Képes 52 részen át tartani a színvonalat

-Zenék

-Openingek és az 1 két ending

Nem Tetszett:


-Hayate kinézete

-némelyik szereplő roppant idegesítő

- Uccsó 2 ending

Értékelés:


-Százalékban: 97%-Kiváló

-Pontban : 9.5/10


Nos ennyi voltam mára remélem kedvet kaptatok hozzá, SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr775298599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.05.19. 15:49:33

nekem is tetszett az első évad. a későbbi folytatások már annyira nem jöttek be. A tavalyit nem is néztem végig.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2013.05.27. 14:28:21

sok paródiát nem értettem belőle úgyhogy annyira nem voltam tőle elájulva :/ túl hamar néztem meg anno :/ majd újra nézem pár év múlva
süti beállítások módosítása