Szegasztok!

Rég volt már manga kritika, szóval úgy döntöttem, hogy írok egy kritikát egy olyan mangáról, melynek sikerült elérnie azt, amit a Princes Princess nevezetű szörnyetegnek nem: a cross dressing-et viccesen előadni!

Mai alanyom az Usotsuki Lily lesz!

 

usotsuki-lily-1742454.jpg

 

Az Usotsuki Lily egy 2009 óta tartó shojo manga, melyet Komura Ayumi ír és rajzol a "Margaret" című magazin oldalain. Műfaját tekintve romantikus vígjáték, slice of life-al megfűszerezve.

A történet egy Hinata és egy En nevű párról szól, méghozzá rögvest azután, hogy En megkérte Hinata-t, hogy legyen a barátnője. Ezt Hinata el is fogadja, viszont úgy emlékszik, hogy hallott valami pletykát már a srácról korábban. S ki is derült, hogy mi volt az a pletyka: En nem mást, mint egy cross-dresser, vagyis egy srác, aki lánynak öltözik be.

usotsuki-lily-1742463.jpg

Később kiderül, hogy ennek nagyon komoly oka is van! Méghozzá az, hogy habár szereti a lányokat,  iszonyatosan utálja a férfiakat! Sőt, még saját férfi tükörképét sem tudja elviselni, ha meglát egy ablakot, rögvest kitöri. o_o

De természetesen mivel nagyon szereti Hinata-t, ezért amikor lehet, megpróbálja leküzdeni eme érdekes betegségét, s ő az egyetlen, akinél képes férfiként öltözködni.

S gyakorlatilag eme érdekes kis párosnak a kapcsolatáról szól a manga.

usotsuki-lily-1742529.jpg

Igen, a sztori valami hihetetlenül nagy idiótaság. Ráadásként erősen epizód centrikus is, tehát nagyon a történet nem nagyon fog haladni.

A poén, hogy maga a mangaka is megjegyezte, hogy eredetileg csak egy one-shot manga lett volna, s olyan is a hangulata. Biztos a yaoi fangirl-ök! :)

Viszont, cserébe igen aranyos mindennapi szituációkat és romantikus helyzeteket ad a manga, melyek érdekesek lehetnek a romantikára hajlóak részére.

usotsuki-lily-1742549.jpg

A rajzolás az közepes, általában a tipikus shojo mangák szintjét hozza. Nem többet, de szerencsére nem kevesebbet.

A szereplők eléggé szerethetőek, mivel sokuk elmerogyantabb, mint a Full Metal Panic némelyik tagja. De akikről beszélni kell, az maguk a főhősök, Hinata és En.

Hinata egy igen fiús lány, aki nagyon romantikus lelkületű, s próbálja úgy is alakítani a kapcsolatukat és a mindennapjaikat En-el, melyet általában En elszokott rontani cross-dessing mániájával. Szereti játszani a főnököt, de szerencsére nem akaródzó, képes belátni, hogy vannak szituációk, amikor engednie kell másoknak. Emellett nagyon értékeli, hogy En szívből szereti őt, s miatta képes áldozatokat hozni, mely sokszor sarkalja arra, hogy ő is legalább annyit változtasson magán, mint En érte. Alapjából véve egy szerethető karakter.

En egy magas srác, aki, mint említettem, igen érdekes betegsége miatt lánynak öltözik be ahelyett, hogy orvoshoz fordulna problémájával. Nem lehet tudni az okát, de állítólag családjának 20%-ban köze van hozzá, valamint bishi kinézetét sem bírja nagyon. Viszont tiszta szívből szereti Hinata-t, s amikor teheti megpróbál nemének megfelelően öltözködni, valamint sok áldozatot is hajlandó meghozni azért, hogy boldoggá tehesse Hinata-t. Kicsit morbid, de alapjából véve ő is egy jó karakter.

usotsuki-lily-1742490.jpg

S jobb ha rátérünk a manga legnagyobb pozitívumára, a humorra.

Amellett, hogy nagyon sok humor van benne, kezdve az aranyos poénoktól a cross-dressing-en keresztül a "mangaka beszólásain" át, mindenfajta van benne. Viszont ecchi poénból kevés van, ami nem nagy baj.

A legfontosabb még is a cross-dressing és En férfi utálata által keletkezett poénok. Ugyanis a cross-dressing alapjából véve sok helyen előfordult, beleértve olyan sorozatokat is, mint pl a Slayers-t, s eddig ott tudták a legjobb poént kihozni az egészből. Voltak próbálkozások, de sajna... elég csak a Princess Princess-t felhoznom, ahol már nem is a cross dressing-ből akartak viccet csinálni, hanem abból, hogy de kawaii-ul néznek ki s hogyan nyomulnak rájuk a kis búzák, akik tudják, hogy a főhősök férfiak, csak nőnek beöltözve, mégis rájuk verik a cerkát. Na itt nem így van! Az iskola kivételével senki sem tudja, hogy a nőnek beöltözött En valójában férfi, s eme szituációkból igen vicces poénokat szokott kihúzni a mangaka, mely általában a delikvens és tudatlan férfi áldozatok lesokkolásával és kórházban való kikötésével szokott végezni. Gondolok itt pl, amikor En ezt használja ki, hogy a férfiak kedveskedjenek neki, olcsón megúszva akármit - lásd fenti kép. Emellett sokszor gonoszkodnak is Hinata-val, hogy akkor most ki kinek a barátnője, valamint hogy sokszor szebb csajnak tartják a tudatlan no name random férfiak En-t mint Hinata-t.

Tehát igen, sikerült itt jól megoldani az alapkoncepciót, ráadásként viccesen tálalni.

usotsuki-lily-1742564.jpg

A hangulat viszont csak szimplán kellemes. Ugyanis látszik, hogy a mangaka inkább a romantikus lelkűeket veszi célközönségnek, s ennek köszönhetően rengeteg romantika van benne - talán kicsit túl sok. Ráadásként sajnos nem sajnos mivel hosszúak a fejezetek (általában 30-40 oldal egy fejezet), ezért lassan is halad velük az olvasó. Szóval a hangulat igen változó emiatt, néha tökéletes, néha unalmas.

usotsuki-lily-1742550.jpg

Viszont külön piros pont a mangaka külön oldalai, melyeken elmagyaráz egy pár dolgot lehetőleg minél humorosabban, sőt, néha még be-beszólogat is a mangájának karaktereinek. Szerintem ez egy vicces és jópofa ötlet, melyet ritkán látni.

Usotsukilily02.jpg

Összefoglalva habár nekem nem több, mint egy közepes manga jó poénokkal, ezerszer jobbra sikerült, mint a búzavári Princess Princess vagy társai.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a romantikus vígjátékokat kb nulla ecchi-ve!

Usotsuki Lily

- Idő: 2009-től 2014-ig

- Író & Rajzoló: Komura Ayumi

- Magazin: Margaret Magazin

- Műfaj: Shojo, Slice Of Life, Romantika, Vígjáték

- Hossz: 17 manga kötet

Ami Tetszett: 

- Aranyos történet és alapkoncepció.

- Jó karakterek.

- Végre értelmes cross-dressing poénok.

- Jók a poénok.

Ami nem tetszett:

- Szűk rétegnek szól, főleg csak a romantikus vígjáték rajongóknak.

- Kicsit hosszúak a fejezetek.

- Néhol ingatag a hangulat.

Értékelés:

- Rajzolás: 3/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 3/5

- Humor: 5/5

- Mondanivaló: 2/5

- Hangulat: 3/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 3/5

Értékelés:

Százalék: 70%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 7/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr585190531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása