Szegasztok!

Úgy döntöttem, hogy ebben a hónapban egy konkrét témáról fogom megosztani véleményemet, méghozzá az egyik leghíresebbről, a nindzsa mangákról és animékről.

Hiszen valljuk be, minden kis gyerek vagy kalóz, vagy pilóta vagy pedig nindzsa akar lenni, ráadásul a nindzsák "annyira misztikusak", hogy belőlük pénzt csinálni szinte gyerekjáték! Vagy mégsem...

Mindenesetre akkor jöjjenek a májusi hónap témájának sztárjai, a nindzsák!

 

Nos, mielőtt magukra a nindzsa anime/manga választékra térnénk, vizsgáljuk meg előtte "hőseinket" kicsit részletesen, persze alapfokon...

Először is tisztázni kell egy nagyon fontos tényt: a nindzsák, és maga a nindzsucu NEM japán eredetűek, hanem kínaiak! Japánban csak valamikor a 7-ik és 10-ik század között jelentek meg a Tang dinasztia uralkodása idején. Csak japánban volt a legnagyobb jelentőségük, befolyásuk, ott élték aranykorukat, alapítottak iskolákat és tudták a legnagyobb szintre fejleszteni harcművészetüket.

A nindzsák külön éltek klánokban, távol a városoktól és más civilektől lakta településektől. A nindzsák bérgyilkosok, illetve szebben mondva "zsoldosok" voltak, akik bármit elvállaltak, persze szép összegekért. Viszont ezek közé inkább az alattomos "melók" tartoztak, mintsem tisztes munkák, mint például lopás, orvgyilkosság, kémkedés, szabotálás és egyéb más sunyi küldetés, melyekre mondjuk egy szamuráj képtelen volt a Bushido miatt.

Háborúkban is jelen voltak ugyan, de SOHA sem a fronton harcoltak! Háborúkban a feladatuk mindössze a fent említett szabotáláson, kémkedésen mellett csak zűrzavar kirobbantása (kamikaze) és végső beáldozható testőröknek voltak jók.

A módszereik, mely a nindzsucu és előre tervezgetéseik miatt gyűlölhetően alattomosak voltak... viszont hatásosak is. Annyira, hogy mondák és rém mesék kezdtek el terjengeni róluk, nem tudván, hogy mindössze csak szép trükköket használtak - kötelek, füst bombák és egyéb segédeszközök -, így nem kicsit féltek tőlük az emberek. Ezt nagyon sunyin ki is használták a nindzsák, ahogyan azt is, hogy amíg a szamurájokat kötötte a Bushido elvei, addig a nindzsákat nem.

Ugyanis a nindzsák harcstílusa nem a nyílt harcokra terjedt ki, sokkal inkább a lesből támadásra. Ezért is volt az, hogy a szamurájokat használták inkább élharcosoknak, mivel tudták, hogy a nindzsáknak becsületes harcban semmi esélyük nem volt egy szamurájjal.

Ahogyan más témáknál, a nindzsáknál is kialakultak tévhitek. Ebből a legfontosabb:

"A nindzsák mindig feketében jártak". Mondanom sem kell, elég nehéz lehetett volna fényes nappal valakit levadászniuk, miközben szemet szúróan feketében voltan (plusz ha nyár is volt, maga lehetett az pokol nekik)... Tény, hordtak fekete ruhát, sokszor is, de mindig csak éjszaka, sötétben.

És akkor most térjünk át magára a nindzsucura is egy-két szóra.

A nindzsucu (Ninjutsu)

A nindzsucu, vagy eredeti nevén "ninjutsu", sok nindzsucu tanár elmondása szerint nem volt más, mint "túlélő művészet", és már az is nindzsucunak számított, ha elfutott valaki... (lásd Ninja Scroll DVD extrái).

Maga nindzsucu 18 ágra tagolható:

1.Kenjutsu (karddal való harc)

2.Bojutsu (bottal való harc)

3.Sojutsu (lándzsával való harc)

4.Naginatajutsu (Naginata-val való harc)

5.Kusarigamajutsu (Kusarigama-val való harc)

6.Shurikenjutsu (dobó fegyverekkel való harc, és ide mindent bele kell venni, nem csak a névadó shuriken-t)

7.Kayakujutsu (tűzzel és más pirotechnikával kapcsolatos tudás)

8.Hensojutsu (álcázás)

9.Shinobi-iri (lopakodás és csendes behatolás)

10.Bajutsu (a lovaglással kapcsolatos tudás)

11.Sui-ren (vízi edzés, főleg úszás)

12.Boryaku (taktikai tudás)

13.Intonjutsu (kiszabadulás)

14.Tenmon (meteorológiai tudás)

15.Chi-mon (földrajz tudás)

16.Taijutsu (puszta kezes harc)

17.Choho (kémkedés)

18.Seishinteki kyoko (ez nem tudom mi ;) )

Tehát mint látható, semmi természetfeletti vagy varázslatos dologról nincs szó. Csupán a fegyver és puszta kezes harc tanulása mellett a nindzsák földrajzot, meteorológiát, úszást és még pár hasznos dolgot is betanultak, amiket általában a szamurájok nem.

Tehát a nindzsák nem tudták klónozni magukat, nem tudtak járni a vízen, nem tudtak villámokat idézni a semmiből (vagy meteorokat, ugye Kishi-ke...), csak mindig tisztában voltak a tereppel ahova mentek, tudták, milyen lesz az idő, és ügyes kis trükköket használta.

Mint írtam, hála a tévhitek miatt kialakult ábrázolásuk miatt nagyon népszerűekké váltak, hiszen a filmek mellett videojátékokat, animéket és mangákat is kaptak... melyek többségében annyira hitelesen adták vissza a nindzsákról kialakult képet, mint amennyire én vagyok a legjobb hegedűs a világon (egyszer konkrétan kiakart engem tiltani örökre egy országból, mert amikor neki álltam hegedülni, összetört minden 500 méteren belül, ami üvegből volt...

Szerintem kezdjük először a jó nindzsa animékkel...

1.Basilisk:

Anno a második évadban készítettem róla videót is.

Az anime egy eredeti japán regény alapján készült seinen anime, melyet a Gonzo készített, és kiválóra sikerült. És nem csupán a szép látvány, a zseniális történet és fülbemászó zenék miatt sikerült ennyire jól, hanem mert a Gonzo hűen kezelte az alaptémát, nem akartak sztereotip ökörségeket beleerőszakolni, hanem ragaszkodtak a 15-16-ik századi japán környezethez és az nindzsák akkor megítélésén. Nem volt úgy beállítva a shuriken, mint egy halálos fegyver, nem hordtak fekete ruhákat nappal vagy bármi olyan göncöt nappal, mely egyből kiszúrja bárkinek a szemét, hogy ez nem ide valósi.

Nézzétek meg a videókat, és ha kedvetek van hozzá, akkor majd az animét is! 24 epizód nem sok, de azért szólok: ez a "remekmű" leginkább a Shakespere rajongóknak fog a legjobban bejönni, illetve akik szeretik, ha hullanak a fontos szereplők is.

2.Ninja Scroll:

Ez az 1993-as mű, amiből később egy kb 12 részes sorozat is készült, a Madhouse konyhájából került elő, melynek nem kicsi érdeme volt az animék híressé válásának. A történet jó volt, a karakterek fantasztikusak, a zenék és a harcok is jók voltak, szintén mellőzték a nindzsákról alkotott negatív sztereotípiákat és szintén az akkori időkben való társadalmi megítéléseken volt a hangsúly.

Kötelező megnéznie mindenkinek, aki szereti a nindzsákat, valamint a Madhouse animéket. Elsőosztályú!

 

Jelentek meg paródiák is, melyekben ugyan inkább a sztereotípiák nevetségessé való tétele volt a lényeg, de azért így is jók voltak, lásd 2x2 Shinobu Ninja Nonsense.

Sajnos ahogyan minden témának, itt is megvannak a "szégyenfoltjai". A leghíresebb egy neverending shonen, melyet egyedül már csak a hype-ja tart életben, de szakmai elismeréseket akkor sem fog szerezni (még japánban sem), ha végre belátná mind a kiadó, mind pedig a mangaka, hogy elcseszték, és újra kéne kezdeni az egészet...

3.Naruto (Naruto Shippuuden):

Még mielőtt mindenki megijedne, hogy megint elkezdem mindennek a legaljának elhordani, nem, nem fogom, akit érdekel a véleményem magáróla mangáról és az animéről, azoknak itt vannak a linkek (manga kritika, anime kritika).

Én inkább arról akarok most beszélni, mennyire rosszul, megtévesztően és főleg nevetségesen akarja nekünk bemutatni a mangaka a nindzsák életét. De a legjobb, ha inkább felsorolok néhány fatális marhaságot:

1.A nindzsák metropolis nagyságú városokban élnek, ahol civilek is vannak.

- Hülyeség, mindenki tudja, hogy klánonként, elszigetelten éltek, és ezekről feljegyzések is vannak. -

2.A nindzsák az országok fő katonai haderejük.

- Hülyeség, mivel a nindzsák dolga a háborúkban mindig a szabotázs, kémkedés és zűrzavar keltés volt, mivel nyílt téren simán levadászták őket.

3.A nindzsák soha nem harcolnak éjszaka lesből, csak is kizárólag fényes nappal egy mező közepén.

- ... ezt most részletezzem?

4.A nindzsák erősebbek a szamurájoknál, még becsületes harcban is.

- Hülyeség, mivel bizonyított tény, hogy egy nindzsa egy szamurájjal szemben csak sunyi, hátba támadó módszerekkel tudna harcolni.

5.Az Akatsuki tagok reggel is fekete csuhában mászkálnak, melyeken vörös felhők is voltak, és kicsit sem próbálták álcázni magukat annak ellenére, hogy mindenki tudta, hogyan öltözködnek.

- Ez egy iszonyatosan nagy öngól volt már a Part II eleje óta, mivel 2 ponton is egy hülyeség: csupasz feketében fényes nappal (sztereotípia) és még csak nem is álcázzák magukat az Akatsuki-sok, hogy ne ismerjék fel őket.

"Tobi: Deidara-sempai, ezek tudják kik vagyunk! Hogyan jöttek ár, kik vagyunk?

Deidara: Onnan b*zdmeg, hogy a hülye mangaka fekete csuhát ad nekünk fényes nappal hihetetlenül feltűnő vörös felhőkkel, melyekről már mindenki tudja, hogy a gonoszok gönce, és még csak álruhát se ad nekünk, hogy legyen mivel eltakarni ezt a nindzsa sztereotip marhaságot, hmmp!"

6.A nindzsáknál a nindzsucu az 5 elem + Dragon Ball GT szerű energia labda támadások, "Super Saiyan" átváltozások és "Shámán Király Óriás Szellem Páncél" természeti elem használata.

- Fentebb a nindzsucunál írtam, hogy mik is voltak benne.

Folytathatnám, de nincs kedvem...

Összegzés

Én szerintem ez az egész nindzsa kultusz jó dolog és valóban érdekes alkotások is születhetnének, de amíg sajnos az embereket csak a látvány és az akciók érdeklik, nem hiszem, hogy a Basilisk és Ninja Scroll mellett lesznek olyanok, melyek ezeknél jobban betudná mutatni a nindzsák életét és nindzsucut.

Remélem szórakoztató volt, legközelebb már egy másik, sokkal érdekesebb témával jövök! Szegasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr424527472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.21. 08:26:59

Én azt szeretem, amikor filmekben már nem hogy fekete, hanem vörös és lila ruhákban járnak fényes nappal. Az első gondolom a lávában, a lila pedig a hortenziában való elrejtőzésre?

morwen 2012.05.21. 13:54:16

Amúgy sok dolgot megmagyaráz az animékkel kapcsolatban, hogy a valóságban és az animékben mást jelent a ninjutsu. Az utóbbiban tényleg misztikus erő, ami teljesen explicit módokon nyilvánul meg, csak azért misztikus, mert nem, vagy csak hülyén magyarázzák el hogy működik. Szóval az Akatsuki simán használhatott volna valami alakváltó ninjutsut, az meg inkább a hírszerzésük kudarca, hogy nem tudták, a hírük megelőzte őket.

Én inkább arra figyeltem fel sok ninjás animénél, hogy visszatérő az eltorzult testű ninja, aki a különleges képességeit valami hosszan tartó testi kínzás árán érte el, vagy eleve szörnyszülött. Persze ez sem valószínűbb, mint a rasengan, de valahogy életszerűbb, hogy nem hip-hop szupererős vagyok és leütöm a szamurájt, hanem 20 éven át nyomorgattam a testemet, hogy valami látványosat tehessek vele, ami csak bizonyos helyzetekben hasznos, egyébként meg életképtelen szörnyszülött vagyok aki max 6-8 évig él még.

Igazából attól függ milyen műfajú a ninjás anime, a shounen animéktől ne várjunk sokat, ott az effektek és a verekedés a lényeg.

zriff 2012.05.21. 15:07:28

Helló mangekyo. Már tavaly év eleje óta rendszeresen olvasom a blogot, nagyon tetszik, ahogy írtok ezekről dolgokról. Csak egyvalamit nem értek. Emiatt nem akarlak megbántani de nem értem hogy a narutónál miért kell mindig előhozakodni azzal, hogy nem veszi figyelembe, hogy milyenek voltak a valóságban a nindzsák. Már ne haragudj meg, de megnéztem a nindzsa scrollt a mozifilmet, és a basiliskból is pár részt (érdeklődésképpen, nem érdekelnek annyira az animék mint az utakukat, semelyik sem, csak szórakozásképp szoktam olvasni a neten mangát, vagy nézek valami animét néhanapján) és azokban is jócskán van ilyen természetfeletti, mágikus elem. Elismerem, hogy felnőttesebbek, komolyabbak, de ezek sem valóságosabb nindzsák. Mert ahogy előadod a dolgokat akár így lehetne írni mondjuk a szellemirtókról (tudom nem anime, manga, csak párhuzamként): Ne mondja nekem valaki hogy a parapszichológusok sugárfegyverrel vadásznak szellemekre, és nincs is gozer nevű isten a sumér panteonban, vagy hellboy, Indiana Jones: hülyeség az egész, mert a nácik sosem idézték meg az ogdru jahadot stb. Nos én sem tartom valami sokra a narutót (bár a bleachet rendszeresen szoktam manapság olvasni, főleg mert tetszik ez a vandenreich-vonal, a hellboytól kezdve szeretem az természetfeletti+náci-féle sztorikat)de szerintem azt egy mesében nem lehet kritizálni, hogy az mese. Mert ott volt régen a jackie chan kalandjai, jópofa kis mese volt, árnyék-démon nindzsákkal, vagy a tininindzsa teknőcökben a ninja tribunal részben amit youtubon néztem meg, már durván eltértek mindenféle nindzsás cucctól, de nem bántam meg, hogy megnéztem, mert jól szórakoztatott. Végül is a lényege ezeknek a dogoknak, hogy szórakoztassanak. Persze azért olvastam már komolyabb mangákat mint az itt bemutatott momstert, és a Life-ot is, és nem vagyok japán-mániás, tudom mi az az ijime, meg az idegengyűlölet japánban (rendszeresen olvasom a japánfelderítőt, az is foglalkozik a mangákkal, meg az utakukkal, meg mindenféle japán dologgal is, sőt ijime blog is van magyarul. Csak azt szeretném kifejteni, hogy igazad van a narutónál a karakterfejlődésnél, meg a harcoknál megmutatkozó gyermeteg hülyeségekre, de azokat a dolgokat hogy vérörökség, meg óriási démonok, csakraszint meg metropoliszban laknak, ezek, szerintem nem vészesek mert ezek végül is csak egy nem valós mesevilágnak a részei. Egy mesében bármi lehetséges, csak a karakterek, meg hogy az ábrázolt világ történései, törvényei hogyan lesznek bemutatva, és ne legyenek ellentmondásban önmagukkal az más tészta.

Mangekyo22 2012.05.21. 20:53:49

@zriff: Képességek terén magával nem is lenne probléma, hogy ha lennének pár fiktív dolgok a Naruto-ban, de csak olyan, amik a nindzsákra jellemzőek is lehetnének. Byakugan, még elment. Bugár manipulálás, belefért. Jégből tükröket való készítés, hogy becsapja az ellenfelet még ötletes és beleférős is volt. De ne mennyen el a Dragon Ball féle giga energia kamehameha gömb dobálás és Final Fantasy féle bumm egy meteort a harctérre irányba!
süti beállítások módosítása