Szegasztok!

Ugyan kicsit elhamarkodott lenne azt állítani, hogy Naoki Urasawa a manga történelem legjobb mangakája, aki valaha mangát alkotott, de a tény az tény marad, mi szerint ő talán az elmúlt 30 év legjobb mangakája és képregény rajzolója, akit kitermelt japán magából a "manga isten Osamu" után.

Naoki fő munkái között van a Monster (videó kritikák: part 1 és part 2), 20th Century Boys, Master Keaton, Yuwara! és Pluto, melyekért mind kapott valamilyen szakmai elismerést és díjat.

Miután megtudtam, hogy volt egy olyan mangája, aminek elkészítését egy valós rendezvény ihlette meg, éreztem, hogy muszáj lesz elolvasnom...

Nos igen, a Yawara! című műről lesz szó, melyben megismerhetjük Naoki egy picivel poénosabb (és fiatalosabb) oldalát is.

Tehát a mai alanyom a Yawara! című manga lesz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A "Yawara!" egy Seinen, sport, vígjáték manga, melyet Naoki Urasawa írt és rajzolt a Big Comic Spirits manga magazin hasábjaira 1986 és 1993 között.

Két érdekessége mangának, hogy:

1.A név, "Yawara" egy japán harci eszköz, mely leginkább a "boxerre" (maffiózók egyik kedvenc eszköze) hasonlít.

2.A manga alaptörténetét és megalkotásának ihletét egy valós esemény adta, méghozzá az 1992-es Barcelonia-i Olimpia, az első olimpia, ahol bevezették a női judo-t.

A manga olyan sikeres lett (mint Naoki legtöbb műve), hogy a Madhouse a Kitty Films-el elkészített egy 124 rész hosszú anime adaptációt, valamint még 1992-ben kiadtak egy kb 60 percnyi OVA-t, majd szintén kiadtak egy OVA-t 1996-ban, de az már 111 perc hosszú volt.

A manga továbbá szakmai elismeréseket is nyert, még Shogakukan díjat is nyert 1990-ben a "General" (seinen és josei) kategóriában.

  

A történet egy Yawara nevű lányról szól, akinek hihetetlenül nagy tehetsége van judo-hoz, és mivel közeledik 1992, ezért nagyapja, Jigoro, aki japán egyik leghatalmasabb judo mestere elhatározza, hogy kitanítja a lányt (akarata ellenére), hogy ő legyen az első japán nő, aki megnyeri az aranyat judo-ban.

Igen ám, csakhogy Yawara-t nem nagyon érdekli a judo, mivel sokkal jobban szeretne átlagos lányként élni, mint a többi vele egykorú lányok (bevásárlás, pasizás stb...). De nagyapja nem hagyja annyiban, és mindent meg tesz, hogy unokája judo terminátor legyen. Ráadásul egy Matsuda nevű riporter is a nyomában van, miután egy véletlennek hála látta, hogy mire képes Yawara.

És erről szól a történet. Yawara (aki a manga első fejezeteiben 16-17 éves) felnőtté válásáról, és hogy végül megszereti-e annyira a judo-t, hogy nagyapját boldoggá téve megnyerje az aranyat, vagy sem (illetve, hogy sikerül-e egyáltalán megnyernie az aranyat az olimpián).

Egy átlagos történet, semmi extra... nem lenne, ha nem lennének benne jó csavarok, izgalmas judo meccsek és váratlan fordulatok.

 

A szereplőkről röviden: nagyon jók. Mindegyik nagyon jóra sikerült, egyik sem idegesítő, pont, ahogyan Naoki majdnem összes művében megszokhattuk. De persze nem árt, ha részletesen bemutatom a manga két legfontosabb szereplőjét.

Yawara a főhősnője a mangának, egy átlagos, már az utolsó éveit végző gimis lány, aki olyan szeretne lenni, mint a többi lány: átlagos. De persze ott folyik az ereiben a nagyapja és az apja vére, akik vérbeli judo bajnokok voltak, így akaratán kívül is nagyon tehetséges ebben a sportban, és mivel nagyapja mindenáron azt szeretné, ha unokája megnyerné neki az aranyat, ezért az élete részévé válik a judo, ami egy "kicsit sem nőies". Habár Yawara folyton vitázik nagyapjával a judo miatt, az idő elteltével kezdi megérteni nagyapját és a judo iránti szeretetét, valamint rendkívül segítőkész is, hiszen amikor csak tud, a szerencsétlen iskola társait tanítja a judo klubban.

Jigoro, Yawara nagyapja, és a mangában egy "judo isten". Annyira híres, hogy a könyve, amit a judo-ról írt, már szinte bibliaként van számon tartva az egész világon, és mindenkinek az álla esik le, amikor megtudják, hogy van egy unokája, akit közvetlenül tanít. Jigoro nagyapó egyben egy piszkos maffiózó is, mivel annyira megakar tenni mindent unokája ösztökélésére, hogy nem csak riválist szerez neki (akarata ellenére), de még azt is eléri, hogy iskolai klubok közötti versenyeken indítsa őt (az egyik versenyzőt "eltávolítja", majd befuttatja unokáját, mint a megmentő hőst). Álma, hogy unokája legyen az első japán nő, aki megszerzi az aranyat az olimpián, így mindennap edzi is unokáját az 1992-es olimpiára rendesen. De persze a maffiózó felszín alatt ott lapul az érző szív... valamennyire...

  

A manga rajzolása kitűnő, mint bármelyik másik műve Naoki-nak. Egyszerű, mégis realista ábrázolással rajzolja meg mind a karaktereket, azok reakciót, mozgásait és a környezetet is, ahol játszódik a cselekmény. Persze azért ne felejtsük el, hogy mégis csak 1986-os a manga, és egy-pár helyen meg is látszik.

A manga két fő pozitívuma a rajzolás után a judo meccsek és a poén. A judo meccsek nagyon jók lettek, szinte pont olyanok, mint a való életben. Az átdobások, a technikák mind az igazi judo-ból lettek áthozva. És nem, nem csak női judo van a mangában, hane mindkét nem judo meccseit láthatjuk.

  

A humor pedig zseniális! Bevallom, kicsit féltem, amikor láttam, hogy ez a manga comedy is egyben, mert csak a Monster mangáját tudtam elolvasni Naoki-nak (a Master Keaton pedig nagyon ritka, talán egy kötet, ha le van fordítva angolra), így nem tudtam, hogy mint "comedy manga", hogy fog szerepelni.

Szerencsémre nagyon jó lett! Ugyanis itt nagyon sok kiváló poén van, a kicsit perverztől kezdve az intelligens humorig minden! Itt nincsenek hányások, huggyantós, "tsundere"-s poénok meg hasonlók, melyeket főleg egy "hype neverending shonen" erőltet. Ráadásul nem kicsit erős szarkazmus is fellelhető Jigoro poénjainál (amúgy a nagyapó szolgálja a humor 40%-át). Tehát, mint vígjáték, csak pozitívumot tudok mondani róla.

 

A hangulat habár nem olyan kiváló, mint a Monster-é, de még így is az egyik leghangulatosabb manga, ami létezik. A csavarok, a humor, a kiváló judo mérkőzések, mind megdobják az amúgy is kiváló manga hangulatát.

De persze nincs rózsa tövis nélkül, és ahogyan a Monster-nél, itt is vannak negatívumok (bár nem nagyon, de vannak).

Az első ilyen a tipikus "Naoki manga probléma", ami annyit tesz: realista. Vagyis valóban valósághű. Nincsenek itt Super Saiyan Naruto-k, nincsenek itt Kamehameha-kat lővő Sasuke-k és nincsenek itt robbantások, és mivel a "shonen buzik" csak azokat szeretik, ezért mondanom sem kell, hogy ők még csak a közelébe sem fognak menni a mangának.

A második hiba is a tipikus "Naoki manga probléma", méghozzá a fanservice hiánya. Ugyan vannak ritkán "bugyi kivillanások", de egyik sem ok nélküli (értsd, átdobásnál lehetetlen, hogy a szoknya ne essen le, csak ha nincs odaragasztva celluxszal), és kevés van, ami ugyan nekem és sok másnak nem baj, de "nekik" igen.

A harmadik hiba pedig nem is lenne hiba, de hála a mai "Három Shonen Kis királynak" eléggé elrettentő a tény, hogy sok szöveg van benne, tehát sokat is kell olvasni.

Ezen kívül? Talán a szerelmi háromszög, ami Yawara köré alakul majd ki, bár tény, szerencsére a jobbik fajtából, nem pedig a "Twilight" hulladékokból (ugye Naruto).

  

Összegezve a "Yawara!" egy újabb gyöngyszem a Naoki rajongóknak, illetve azoknak az anime és manga rajongóknak, akik szeretik az igényes Seinen darabokat.

Olvassátok el nyugodtan a kora ellenére (ismétlem, 1986-os)! Megéri azt a kis időt! Mert ez a manga bizony minőségi! 

Yawara!

- Idő: 1986-tól 1993-ig

- Író & Rajzoló: Naoki Urasawa (Monster)

- Magazin: Big Comic Spirits

- Műfaj: Seinen, Sport, Vígjáték

- Hossz: 28 mangakönyv

 Ami Tetszett:

- Nagyon jók a csavarok a történetben.

- Szerethető és nagyon jó karakterek.

- Kiváló hangulat.

- Szép rajzolás. 

- Piszok jó judo meccsek.

- Kiváló poénok.

- Realista, akár csak a Monster.

- Naoki minőség.

Ami nem tetszett:

- Ez a manga sem fog robbantani a mai "shonen mánia" miatt.

- Sok benne a szöveg (bár ez is "akit zavar" kategória).

- Maga az alaptörténet átlagos. Jónak jó, csak átlagos...

Értékelés - Part 1:  

- Rajzolás: 5/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 5/5

- Mondanivaló: 4/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 5/5

Értékelés: 

Százalék: 95%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király) 

10/10-es skála szerint: 9.5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr84500075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Squazee 2012.05.11. 08:23:35

Na, a te ajánlásodra kezdtem neki tegnap, bár tegnap nem mertem elolvasni a teljes cikket, csak az elejét, nehogy belerohanjak spoilerbe, vagy akármilyen más információba, amit nem szeretnék olvasás előtt tudni.
Nekem nagyon megtetszett, s mivel ez nem shounen ezért nem is kérhető rajta számon semmilyen shounen jegy, függetlenül attól, hogy sport mangáról van szó. A sok szöveg a seinen egyik tipikus jellemzője lehet, legalábbis, amiket én olvastam, azokban van rendesen. Bár, ritkaság de van egy-két shounen is, ahol meg van bocsátva a sok szöveg, nyilván azért, mert ilyen típusú mangák (Detective Conan, Death Note).

Fontos kérdés, hogy végig van angolul, vagy csak az az első 71 fejezet? Fáj a szívem érte, hogy csak japánul folytathatom tovább. :) (Igazából csak nézegetem a képeket).
süti beállítások módosítása