Szegasztok!

A Ninják mindig is híresek voltak, szerepeltetésük filmekben, videojátékokban, képregényekben, animékben, mangákban pedig igen sikeres ötlet, hiszen mindig is szerették őket misztikus harcosoknak beállítani, és ezzel igaziból soha nem is volt probléma - az más kérdés, hogy sokan sajnálatos módon képesek a ninját jó hírnevét (is) olyan aljasan kihasználni, hogy az szétdegenerálja a róluk alkotott képeket. Jó példa erre a Naruto Shippuuden anime, ahol mindenki 15-16 éves bishi-ként néz ki (kivéve 4-5 emberke, azok is csak azért, mert vagy szörnyek vagy meg már 40-50 felett járnak).

De szerencsére ennek ellenére jelennek meg nagyon jó ninja animék és mangák, melyek ha nem is 100%-san, de legalább megfelelően betudja mutatnia nézőknek és olvasóknak, hogy miről is van szó, ha a ninja nevet említjük (és nem, nem egy konektort a falból kitépő "Chidori"-t ordítozó hülye gyerekről). Ilyen volt például a "Basilisk", a "The Yagyu Ninja Scroll", a "Ninja Scroll" és még néhány emlékezetes cím.

Készültek paródiák is ugyan, mint a "Shinobu Ninja Nonsense". Kérdés: készült-e már "hárem" manga vagy anime is? Nos, nehezen lehet egy ilyet elképzelni, hiszen akár kunoichi-ről vagy shinobi-ról van szó, egyikről sem tudna senki hárem animét vagy mangát elképzelni.... vagy mégis?

Itt az idő, hogy rátérjek alanyomra, a Rappi Rangai-ra, amely nem más, mint egy "ninja hárem" manga!

  

A Rappi Rangai egy romantikus, komikus, hárem manga, mely 2006 és 2009 között a Monthly Shonen Sirius oldalain jelent meg, írója és rajzolója Tanaka Hosana volt.

  

A történet a középkori japánban játszódik. Egy Raizou nevű fiatalember, aki egy falunak egy nagyon kivűleső részen él, mivel a falu kiközösítette őt egy fején lévő szarv miatt (mely által úgy nézz ki, mint pegazus a Sailor Moon-ból, csak fiatalabban). Egy nap találkozik egy fiatal, naiv kunoichi-vel, Kagari-val, akit a folyóban talált meg Raizou. Mint kiderül, a lányt üldözték, így a folyóban kellett elrejtőznie egy ninjutsu által, viszont volt olyan bugyuta, hogy elaludt és a folyó sodrása szabadon vitte a "gyökeret" (mondjuk érdekes, hogy pont Raizou háza mellett ért partot, s nem egy vízesésnél)...

A lány elmondja, hogy azért üldözik őt, mert a Katana család utolsó sarját keresi, kiknek egyetlen egy ismertető jelük van... egy szarv, mely által úgy néznek ki, mint a pegazusok... hűha... és a dolgokat még tovább tetézi, hogy az üldözők nem másnak az emberei, aki anno megdöntötte a Katana család hatalmát, és azóta gyűlöletből uralkodik mindenen.

Kagari elmondja, hogy célja ne más, minthogy segítsen feltámasztani Raizou családját, méghozzá úgy, hogy bátran felvállaltatja Raizou-val, hogy ő egy nemes család sarja, és hozzá vonzza az embereket. Persze kiderül, hogy Kagari-nak vannak társai is, akik szintén segíteni akarnak Raizou-nak, csak ők másképpen (összeházasítani egy olyan család női sarjával, akinek nincs férfi rokona, így ő lehet a családfő stb...).

És így elkezdődik egy utazás, mely során nem csupán a cél elérése a lényeg, de hogy elkerüljék a zsarnok orvgyilkosait is.

 

Mint láthatjuk, a történet igen egyszerű, nem jobb egy közepes manga alap történeténél, de szerencsénkre ezen tud javítani a csavarok és a váratlan fordulatok.

A rajzolás nem valami szép, főleg egy 2006 és 2009 közötti mangához képest, még ha nem is legrosszabb.

De térjünk inkább az élvezetesebb részére, a harcokra és a ninjákra, amik nagyon jól sikerültek. Ugyanis itt "egy bizonyos hype shonen mangával" ellentétben itt nincsenek energia labdák, shámán király óriás szellemek, itt bizony minden az igazi ninjutsu-ról szól.

Itt a képességek is inkább technikák, mintsem valódi képességek. Értsd, van pl Kisarabi, akinek a lépessége a Rasengan.... nem, nem, nem arról az "lebaszarintott mini kamehameha-ról" van szó, hanem egy szimpla képességről, mely által az ember látóköre megnagyobbodik és képessé válik még messzebbre látni, ezzel majdnem tökéletesem célba venni bármit, amit akar. Illetve ott van Himemaru Shigyaku No Shibari-ja, amellyel megtudja kötözi az ellenségeit úgy, hogy azok ne tudjanak kiszabadulni.

Viszont mint említettem, itt, az igazi ninjákhoz hasonlóan nem a képességekről van szó, hanem a taktikázásról és trükközésről. Itt bizony a ninják csak ritkán harcolnak szemtől szemben, és próbálnak olyan alattomosan támadni, ahogyan lehet.

  

Tehát igen jól bemutatja a manga a ninják alattomos harcmodorát. Persze nem csak a ninják harcmodorát mutatja be a manga, lesznek itt szamurájuk, szerzetesek stb... Az külön dicséret, hogy valóban a középkori japánhoz illő hangulatot és fegyvereket mutatja be a manga, hiszen a ninjutsu minden eszközt felhasznál, beleértve a lőfegyvereket is (lásd Ninja Scroll extrái közt "A Ninjutsu-ról" szóló videót).

De szerencsénkre nem csak a ninják harcmodorát akarja bemutatni a manga, hanem azok életét is, és "túlélési tehetségüket".

  

Tehát e téren nagyon jól sikerült a manga, majdnem olyan jól, mint a Basilisk, Ninja Scroll és társai!

Van még egy pontja a mangának, amivel kiemelkedik társai közül: a humor. Nagyon jó humorra van a mangának, rengeteget fetrengtem a röhögéstől. Az meg már hab a tortán, hogy valóban sok fajta poént rakott bele a mangaka, kezdve a "wake up and face with reality kid" poénokon túl a "What The Fuck?!" poénokon át minden, kivéve a huggyozós, hányós, fingós poénok.

De inkább beszéljenek a képek:

  

  

A hangulat is kiválóra sikerült, köszönhetően annak, hogy a mangaka próbálta egyszerre bemutatni a ninjákat és kiparodizálni azokat.

És hát elértünk sajnos a rajzolás után egy másik negatívumhoz is, méghozzá a karakterekre. Ugyanis 1-2 kivételével mindegyik nagyon sablonos. Kivéve Raizou édesanyja, akinek lelke egy "memento"-n keresztül kommunikál, illetve Himemaru, aki... de ő róla nem akarok semmit elárulni.

Raizou ugyan erősen hajaz Tsukune-re a Rosario To Vampire-ből (nem balfasz, csak szimplán kicsi az izmai), Kisarabi és Kagari pedig az alap hárem animék sablonos karakterei... sajnos.

  

Mondanivalója az nincs, bár ha azt vesszük figyelembe, hogy nem is akar semmit letuszkolni a torkunkon a mangaka, hanem csak szórakoztatni akarja az olvasókat, akkor ez nem számít hibának.... annyira.

 

Szóval, a Rappi Rangai ugyan nem a legjobb ninja manga, de eléggé kiemelkedő az ilyen "kamu ninja mangáknál", főleg hogy elég jól bemutatja a ninják élet stílusát, harc modorát stb...

Ha szeretitek hárem műfajt és a ninjákat, akkor nyugodtan álljatok neki olvasni!

 

Rappi Rangai

- Idő: 2006-től 2009-ig

- Író & Rajzoló: Tanaka Hosana

- Magazin: Monthly Shonen Sirius

- Műfaj: Romantika, Hárem, Kaland, Akció

- Hossz: 9 mangakönyv

 Ami Tetszett:

- Nagyon jól bemutatja a ninják életét.

- Fergetegesek a poénok.

- A főhős anyja + Himemaru.

- Hálás téma (ninják). 

- Ez a ninja manga is mellőzi a nindzsa sztereotípiákat.

- Jók a csavarok!

- Jó a hangulat!

Ami nem tetszett:

- Az alap történet elég középszerű...

- 1-2 karakter kivételével mindegyik eléggé sablonos.

- Nem valami szép a rajzolás.

Értékelés: 

- Rajzolás: 3/5

- Karakterek: 3/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 5/5

- Mondanivaló: 2/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

- Pontban: 29/40 = Jó

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 86%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

- 10/10-es skála szerint: 8.5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

 Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr694332289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása