Szegasztok!

Mint írtam, hamarosan (szeptember 20-tól) vetíteni fogják az Animax-on a Dragon Ball GT-t, és úgy gondoltuk, jobb lenne, ha legalább mi írunk az eredeti és a Dragon Ball Z szériákról, hogy lehessen érteni a GT-t.

Mondjuk így is írtunk volna róla előbb-utóbb, mivel a Dragon Ball egy kultikus cím a mangák és animék közt, és egyike volt az első animéknak, amik kikerültek japánból és sikeressé is válltak. Nem beszélve arról, hogy sokunk egyik kedvenc rajzfilme volt kis korunkban.

Szóval akkor ma a híres Dragon Ball animéról fogok írni, mely a világ második neverending shonen-je a Kinnikuman után.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dragon Ball eredetileg egy 1984-es manga sorozat volt, mely kb 5 évvel jelent meg a Kinnikuman manga után. Írója és rajzolója Akira Toriyama volt, és akár csak a Kinnikuman ez a manga is a Weekly Shonen Jump magazinban volt olvasható egészen 1995-ig.

A Toei anime stúdió úgy döntött, hogy a Kinnikuman mellé felkarolja a Dragon Ball-t is, melynek első részét 1986-ban kezdték el adni egészen 1989-ig, és összesen 153 epizód készült el. Viszont a Dragon Ball csupán a Dragon Ball manga első felét dolgozza fel, így készítettek neki egy Dragon Ball Z szériát, hogy teljesen fel tudják dolgozni a manga eseményeit (de a DBZ-ről majd később).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet egy Son Goku nevű érdekes, furcsa, de nagyon vidám gyermek kalandjairól szól, aki egy Bulma nevű lánnyal körbe utazza a világot, hogy megtalálja a legendás hét sárkány gömböt, melyeket, ha valaki összegyűjt, akkor egy hatalmas sárkány jelenik meg és teljesíti a szerencsésnek egy kívánságát. De persze kicsit sem könnyű a helyzet, mivel mások is megakarják szerezni a gömböket (persze világuralmi célokból), így Son Goku-nak nagyon sokat kell edzeni, hogy harcolni tudjon velük. Ebben segít neki Roshi mester, aki rengeteg technikát tanít neki. Amikor nem sárkánygömböket keresnek, akkor meg harcművészeti tornákon vesznek részt, hogy tapasztalatokat szerezzenek, és hogy rendezzék nézet eltéréseiket másokkal.

A történet nagyon jó, főleg, hogy sokat merít a "Journey Of The West" nevű híres kínai regényből (és persze a Kinnikuman-ból is).

  

Az anime elég szép az 1980-as évekhez képest, de persze sajnos (mint sok régi nagy anime ugye) már nem tud látványterén megállni a "mai meseszép animékkal" szemben. De (legalábbis nekem meg még pár embernek) még így is jobban bejön, hiszen nagyon próbáltak ügyelni a részletekre.

A zenék nagyon jók, főleg a harcoknál emelik meg a már alapból sem rossz hangulatot. Az opening és ending zenék is kellemesek a fülnek, amiket persze mind az amcsik, mind pedig a "fhancia barátaink" voltak kedvesek lecserélni sajátjukra.

  

A karakterek egyediekre sikerült, bár nem mindegyikük jött be nekem. Son Goku, Kinniku Suguru-hoz hasonlóan, eléggé szórakozott, de ha a barátairól van szó, akkor minden fűt-fát megmozgatva megleckézteti a rossz fiúkat. Bulma, aki az anime főhősnője, egy kicsikét szemétkedő, a céljai érdekében bármit megtevő, közveszélyes nő személy, aki egy tudós lánya, és rengeteg hasznos műszert tud készíteni (és mellesleg ő az anime fő fanservice forrása). Viszont Bulma a többi szereplőhöz képest egy picikét már irritálóbb személy, de még mindig jobb, mint a "mai tsundere főhősnők (Sakura)", akik Bulma-val ellentétben csak egy dologhoz értenek: szerelmet vallani/kamuzni minden második szerencsétlennek.

A gonoszok elég jól sikerültek, kezdetben itt van az idióta Pilaf császár és csicskái, majd jön a "vörös szalag csoport" (Red Ribbon Army), majd később az idegen fajból származó Piccolo és fia, Piccolo Jr. Mindegyiküknek jól megtervezték a karaktereit, mind háttér sztori, mind pedig kinézetük szerint. Legalább is jobban bejött nekem, mint mondjuk "egyes Arrancarok", illetve "pedofil, csontváz öregemberek (Orochimaru + Madara)".

 

 

Hogy mi tette a Dragon Ball-t egy olyan kultikus animévá, ami még a Kinnikuman-t is megelőzte? Az a hangulat, és a Kinnikuman által lefektetett alapok tökéletesítése.

A hangulat hihetetlenül jó, még akkor is, amikor nem harcolnak, hanem keresik a gömböket, és mindig ott van a kíváncsiság a nézőbben, hogy vajon mit fognak kívánni, és vajon mit kívánna a másik, ha ő szerezné meg a gömböket. Hiszen valljuk be, mindenkinek van valami vágya, amit mindenáron szeretne valóra váltani, még a nézőknek is, akik az anime alatt biztos, hogy legalább egyszer megfogalmazódik, hogy vajon ő mit kívánna, ha az valóra válhatna.

És mint neverending shonen, sok alapot a Kinnikuman-ból vett át, pl a főhős jellemét, a harci tornákat (ami Kinnikuman ugye Chojin Olympic néven futott, a DB-ben Budokai néven), a mester-tanítvány kapcsolat (Suguru-Kamehame, Goku-Roshi), néhány rossz fiút megtérít a főhős (Suguru Warsman-t és Buffaloman-t, Goku Tien Shinhan-t és Yamcha-t), és persze a neverending-ek legnagyobb tanulsága: a barátság és szeretet fontossága és az azokból eredő erő nagysága. Viszont ezeket az alapokat a Dragon Ball képes volt tovább csiszolni, és ennek meg is lett a hatása. Ja, és itt (is) végre nem a főhősnőt veszi el a főhős, hanem egy mellék szereplőt, ami azért egy komoly előrelépés a klisékből való kiszabadulás útján (mert mint tudjuk, valamiért rohadtul fontos, hogy a főhős és főhősnő - még ha több főszereplő is van - egybe kelljenek, még ha azt erőltetetten és bármilyen logikus ok nélkül meg kell történie, lásd NaruSaku vs SasuSaku harcok).

De persze sajnos néhány rossz tulajdonságot is átvett a Kinnikuman-ból, pl a jófiúkat fel kell támasztani (amit a DBZ-ben már idegesítően komolyan vettek, de majd ott beszélek erről), illetve, hogy a főhősnek csak max 2-3 alkalommal veszíthet (Suguru pl veszített Kamehame, Mixer Taite és Shishkeba Boo ellen, Goku pedig Roshi és Tenshin Ha ellen), ami magában nem lenne baj, ha utána nem nyernének folytok 20-30 harcot izzadás nélkül. És persze a Dragon Ball sem mentes fillerektől, de a "mai három királlyal" ellentétben ezek élvezhetőek. Persze, a fillereken kívül, ez már nem az anime, hanem a manga hibája.

Amit érdemes a gömbökön kívül még tudni a Dragon Ball-ról, az Goku farka. Goku egy rejtélyes (persze a DBZ-ben majd elmondják) módon van egy majom farka, ami azért veszélyes, mert ha telihold van és bármilyen oknál fogva belenéz, akkor átváltozik egy majom szerű óriási szörnyé, ami addig pusztít, amíg le nem vágják a farkát (ekkor visszaváltozik).

 

 

 

Tehát a Dragon Ball, még ha nem is az első, de a legjobb Neverending Shonen anime, amit én akár 1000-szer is megnézetném a mai shonen rajongókkal - inkább ezt, mint "azt a hármat".

De persze, mint írtam, van folytatása Dragon Ball Z néven, ami ugyan szintén a manga eseményeit dolgozza fel (a manga második felét), de az már nem tetszett annyira, de még így is csak kicsit csúszott le az eredeti DB-hez képest. De arról majd legközelebb!

Dragon Ball

- Idő:1986-tól 1989-ig

- Rendező: Daisuke Nishio és Minoru Okazaki

- Stúdió: Toei Animation (Kinnikuman, One Piece)

- Műfaj: Neverending Shonen, Fantasy, Vígjáték, Akció

- Hossz: 153 rész                                                                                   

Ami Tetszett:        

- Bitang jó zenék.

- Szép opening és ending.

- Jól megvalósított, dinamikus, pörgős harcok.

- Nagyszerű hangulat.

- Tovább csiszolta a neverending shonen-ek alapköveit.

- Piszok jó a hangulat.

- Goku. 

Ami nem tetszett:

- Itt is van filler.

- A rajzolás már nem a mai.

- Néhány rossz neverending tulajdonság.

 

 Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett kiváló anime - 40 "király".)                                           

Táblázat szerint: 37/40 = Kiváló                                                                          Százalék szerint: 97%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9.5/10 = Kiváló

Mangekyo022.

( xx18Rolandxx véleménye:

Hát igen a Dragon Ball! Szerintem nincs olyan anime rajongó aki kis korában nem bámulta ezt.Bevallom én se voltam ezzel másképp bár 7-8 éves fejjel elég furcsának tartottam hogy egy harc elhúzódik 2-3 részig vagy hogy a szereplők máshogy néznek ki mint más mesék szereplői. Bitang jó anime az nem is kérdéses és sokan szerettük és szeretjük a mai napig is.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr743197275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Squazee 2011.09.02. 13:31:43

Én imádtam a Dragon Ball-t, ami utána jött a DBZ az már nem tetszett, mert nem SonGoku volt a főszereplője, a fiát meg nem szerettem.
Zseniális Teknős volt az egyik kedvencem természetesen, de Bulma is jó volt. A kedvenc összecsapásom az a Ten-shin-han (jó, jó Tien Shinhan, de az emlékeimben így marad meg) vs. Goku az elődöntőben, meg talán amikor a döntőben harcolt ellene. Heheh.
Azért a nosztalgia-üzemmód megszépíti ezt a sorozatot is. :)

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2011.09.02. 15:48:33

Suli után napköziben ezt néztük, de emlékszem mindenkit jobban lekötött a Z.

Erer08 2013.06.27. 12:14:19

pedofil, csontváz öregemberek?xD
süti beállítások módosítása