Szegasztok!

Ha az irodalom legjobb és legelgondolkodtatóbb darabjairól kellene beszélnem, nekem mindig ez a 2 mű ugrik be:

1.Az Ember Tragédiája Madách Imre kezeiből, mely Ádám kiábrándulásait, hittének elvesztését majd hittének feltámadását mutatja be.

2.Dante Pokla Dante Alighieri tollából, mely Dante pokolban való utazását és annak felépülését mutatja be.

Az utóbbi műből az EA stúdió készített egy videojáték-adaptációt a műhöz, Dante's Inferno címmel, melyből 8 stúdió és 8 rendező (igen, nyolc!!!!) készített egy 88 perces kalandot, melyben az ember hitte és a bűn-bűnhődés motívumáról szól.

A mai alanyom, a Dante's Inferno, magyarul Dante Pokla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dante Pokla eredetileg egy 1300-as időkben írt irodalmi mű (műfaj szerint isteni színjáték) volt, melyet Dante Alighieri írt. Ebből a műből 2010-ben az EA játék stúdió készített egy videójátékot, és ennek alapján szintén 2010-ben 8 stúdió (Production I.G., Film Roman, Dong Woo Animation, Manglobe, JM Animation, Moi Animation, Digital eMation, BigStar) és 8 rendező (Shukou Murase, Yasuomi Umetsu, Mika Disa, Victor Cook, Jong-Sik Nam, Sang-Jim Kim, Lee Seung-Gyu) elkészítette a Dante Pokla "fél-animét" (mivel ugye amerikai és japán animátorok és stúdiók együtt készítették).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet arról szól, hogy Dante, egy keresztes lovag siet vissza kedveséhez, Beatrice-hoz, de amikor oda ér, holtesteket talál csupán, és szenvedő szerelmét, aki pár másodperc után meghalt. Már éppen elmenne Beatrice lelke a mennybe, amikor Lucifer elragadja Beatrice lelkét és a pokolba viszi. Dante egészen a pokol kapujáig követi őket, majd Virgil segítségével lemegy a pokolba, hogy megtalálja Beatrice-t és kiszabadítsa. Csak hogy mint kiderült, Beatrice nem azért került a pokolba, mert ő tett volna valami rosszat, hanem mert Dante súlyos bűnöket követett el.... megbocsájthatatlan bűnöket...

Mint láthatjátok, a történet eléggé hű maradt mind az eredeti 1300-ban íródott műhöz, mind pedig a játékhoz. Maga az alaptörténet is nagyszerűen hangzik, de ahogyan alakul a történet... az valami elképesztő! A történet tele van csavarokkal, sokkoló visszaemlékezésekkel, és ezt mind úgy teszi meg, hogy teljesen hű marad a műhöz és a játékhoz is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dante Pokla anime nem csak az alap történetben követi a műt és a játékot, de mindenben. Már maga a a színek is brutálisan jók lettek. Hűen követi a történet mind a 11 színét, az erdős résztől egészen a pokolból való kiszabadulásig.

És az anime készítők oda is figyeltek rendesen, hogy ezek a színek pontosan visszaadják a műben leírt színeket, mindegyik színről látható, hogy melyik szín melyik bűnt szimbolizálja.

Röviden a vizualitásról: a látvány valami iszonyatosan szép lett, amit el is vártam egy olyan animétől, melyet 8 stúdió készített. Az árnyékolás, a visszatükröződések, minden ott van ahol lennie kell! Bevallom, én szerintem még a Wonderful Days-nél is szebb lett, pedig az már egy igazi látvány orgia!

A zenék is nagyon jók lettek, remekül megdobja az anime hangulatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A karakterek is szépen ellettek találva! Dante-ról kezdetben semmit sem tudunk, csak azt, hogy mindent meg tesz Beatrice-ért, de ahogyan meg tudjuk a múltja nagy bűneit, egyre jobban látható, hogy Dante nem az a szent ember, akit első látásra hittünk, viszont ahogyan halad a történet, láthatjuk hogyan döbben rá tévedéseire, és hogy egy bűntudatos ember lesz belőle, aki jóvá akarja tenni bűneit. Dante-nak van a legerősebb karakterfejlődése az animéban.

Ott van még Virgil, aki végig kalauzolja Dante-t a pokolban, bölcs és türelmes szellem, aki mint mondta "csak kalauzolja Dante-t, de Dante magának kell megvívnia a harcait". Itt van Beatrice, aki hisz Dante-ban, még annak ellenére is, hogy milyen súlyos bűnöket tett, és a végén, miután elveszítette hittét Dante-ban, újra visszakapja a hittét Dante-ban, tehát egy "Ember Tragédiája Ádámához" hasonló személy. Lucifer, mint általában mindig, egy hihetetlenül gonosz személy (bár bevallom, az "Az Ember Tragédiájában" nem egy osztálytársamnak bejött), aki azért akarja mindenáron megrontani Beatrice lelkét, mert saját régi énjét látja benne, amikor még Isten mellett volt...

 

Az animének rengeteg mondani valója van. Például a tény, hogy "az ember ma már önszántából követi el a bűnöket holott nincs szüksége rá", vagy hogy "senki nevében nem szabad elkövetnünk erőszakot másokon", de ott van a többi mondani való is, melyek a pokol köreiként láthatunk meg.

Az anime hangulata 5-öst érdemel. Maga a helyszín, a karakterek, az akciók, a történet elég ahhoz, hogy az embert lebilincselje, de maga a hangulat leírhatatlan. Talán a téma, amit feldolgoz? Vagy a rengeteg mondanivaló? Dante karakterfejlődése? Ki tudja.

 

Bevallom, a Ninja Scroll, Perfect Blue és Woderful Days után már nem hittem, hogy akadni fogok olyan gyöngyszemre, melyről azt mondhatom, ez anime... tévedtem. A Dante Pokla egy igazi anime, mely betuszkolta magát a legjobb animék közé. Sajnálom, hogy nem mozikban adták, hanem csak "Only-DVD" lett belőle, mert moziban úgy tarolt volna, mint anno az Akira.

Kötelező megnézni, piszok jó anime!

Dante's Inferno (Dante Pokla:  

- Idő: 2010

- Rendező: Shukou Murase, Yasuomi Umetsu, Mike Disa, Victor Cook, Jong-Sik Nam,

                 Sang-Jin Kim, Lee Seung-Gyu

- Műfaj: Akció, Dráma, Fantasy, Kaland

- Hossz: 88 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Nagyon szép látvány.

- Hű az irodalmi műhöz és a játékhoz is.

- Jók a karakterek.

- Szépek a zenék.

- Hangulatos, de nagyon!

- Királyak az akció jelenetek.

- Rengeteg mondanivalója van.

- Jól megcsinálták a helyszíneket.

- Dante-nak isszonyatosan erős karakterfejlődése van!

- Sok fordulat van.

- Végre egy király anime, amihez a Madhouse-nak semmi köze!

- Végre egy anime/film a Devil May Cry anime után, ami tökéletesen visszadja a

   játék hangulatát!

Ami nem tetszett:

- Látszik, hogy a játékot jobban alapul vették, mint az eredeti 1300-as műt...

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 40/40 = Király                                                                Százalék szerint: 100%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 10/10 = Király

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr242346775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2010.10.07. 18:17:52

én s láttam, szerintem is nagyon jó kis véres, akcióval teli anime, és jól a pofánkba vágja, hogy az emberiség egy utolsó szemét *@?!%

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2012.05.17. 09:09:11

Szerintem Dante karaktere egyenesen utálni való, ezért nem is érdekelt, hogy mi történik vele.A továbbiakban csak felháborítónak találtam minden egyes nagyobb sikerét.
Ami az akciót illeti az 10/10.
De a grafika -.- minden 5 percben változik, anyira nem lenne gond, de egyik pillanatban Dante még kigyúrt normál alkatú fazon másikban egy nádszál utoljára meg egy hegy.
Nekem nem jött be.
süti beállítások módosítása