Szegasztok!

Tegnap délután bementem a Media Markt-ba, hogy megnézem, milyen a mostani anime film felhozatal, és az eddigi klasszikusok (Ghost In The Shell, Ninja Scroll, Perfect Blue, D A Vámpír Vadász) mellett rátaláltam erre a Wonderful Days-re.

Nézegettem, nézegettem, és furcsa módon 2003 volt rá írva. Mi a fene? Akkor miért csak most jelent meg itt nálunk? Olvastam régebben róla nagyon sok jó és nagyon kevés negatív kritikát is, és mivel az volt ráírva, hogy a "Ghost In The Shell nyomdokaiban jár", úgy döntöttem, adok neki egy esélyt, szal megvettem 990 forintért, és hazavittem.

Ami meg otthon fogadott... az maga volt a káprázat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Wonderful Days egy eredetileg 2003-ban elkészített Dél-Koreai anime, melyet Kim Moon-saeng és Park Sun-min rendeztek. A film jelölve volt 2003-ban, mint a legjobb film, de nem kapta meg sajnos, viszont a legjobb animáció díját még így is bezsebelhette, és nem is ok nélkül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Wonderful Days története nem éppen a legeredetibb, de ha a kort is beleszámítjuk, akkor egy jót azért még kaphat.

2142-ben járunk, és a civilizáció majdnem kihalt. Egy Ecoba nevű védett városban az emberek a szennyeződésből nyerik az energiát, és ezért akár ölnek is. Az, hogy a föld emiatt örök sötétségbe borul (szmog), és hogy ki hal a föld, nem érdeklik őket. De persze nem minden ember van Ecoba-ban, csak a "kiváltságosok", a többi általuk "patkányoknak" nevezett embereket minden nap dolgoztatják, hogy még több szennyeződést nyerjen ki Ecoba. Csak hogy az Ecoba-i vezetőség egyre messzebbre megy, és annyira áttáncol azon a "bizonyos húron", hogy lassan lázadások is kitörnek.

Egy nap egy idegennek sikerül behatolnia Ecoban-ba, hogy leállítsa a rendszert, de Jay és az őrjárat utána erednek. Egy kisebb akciódús hajsza után Jay és az idegen találkoznak, és kiderül az idegenről, hogy ő egy halottnak hitt barátja, Shua...

  

A történet nem túl eredeti, de ennek ellenére így is izgalmas, és tele van fordulatokkal és visszaemlékezésekkel, melyekből még jobban megismerhetjük a történetet. Minden működik, izgalmas kis történetet kaptunk a sablonos sztori mellé. A történetben egyedül csak Shua rémálmát nem tudom hova tenni, de mondjuk nem minden rémálomnak van jelentősége.

Az anime amúgy ismert, de mégis valódi témákat dolgoz fel, mint az osztály ellentétek, a környezet szennyezés, a szerelmi féltékenységek, az emberek visszataszító gondolatai a saját hasznuk érdekébe stb... Ráadásul mindezt egy poszt-apokaliptikus környezetben kapjuk meg, ami csak dob a hangulaton, de hangulatra később.

 

Térjünk rá a Wonderful Days egyik legerősebb pontjára, a látványra. Issssssssszonnnnnyatosan szép! És nem csak a 2003-as évekhez képest, hanem amúgy is! Hihetetlen, hogy ilyen gyönyörű látvány világot tudtak teremteni 2003-ban! Ezt a látvány orgiát akár a Madhouse is megirigyelhetné akár. Nem csak a színek szépek, de látja a néző, hogy a környezet és a látvány élnek. Szinte minden úgy néz ki, ahogy a valóságban is lenne (például amikor Jay fürdik, nem csak ott áll, hanem víz csurog rajta, szabályosan!). Az esős jelenet, a harcok, Ebocan, Shua rejteke, a zéró gravitáció hatására lebegő vér, minden nagyon szépen meglett csinálva! A helyszínek is nagyon klasszak lettek. Az utolsó helyszín, Ebocan központja pedig mintha egy Final Fantasy játéknak a fő gonosz termében lennék. Tehát a látványa oltárian meglett csinálva, ezt a látványt látni kell!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A karakterek többsége kissé sablonos lett, de vannak új, eredeti karakterek is. Itt van Cade, az egyik negatív karakter, aki már gyerekkora óta szerelmes volt Jay-be, de annyira elvakította mind az iránta lévő szerelme és Ecoban-ért való döntése, hogy mindig rossz döntéseket hozott, még Shua-t is megakarta ölni, amikor gyerekek voltak. És amikor a végén rájön, hogy mit kellett volna tennie Jay-ért, és az élete árán megmenti őt és Shua-t is, felejthetetlen volt.

  

A zenék is irgalmatlanul szépek lettek! Ilyen zenéket utoljára a Ghost In The Shell vagy Akira használt. Remekül illenek a poszt-apokaliptikus világképhez, és mindig tudják fokozni az adrenalin szintet is. Dicséret jár Won II-nek ezért!

A hangulat mesterien meg lett csinálva. A arisztokratikus Ecoban lakosok nem csak, hogy szemétként tekintenek a "falakon kint rekedtekre", de eldobható tárgyként is. De akár egymást is képesek feláldozni az energiáért vagy a "többségért". És a nyomás a két réteg közt nagyon, nagyon nagy. Amikor Locke tábornok (vagy generális) és a telep főnöke vitába kezdtek a film elején, mert a főnök nem akarta feláldozni az emberei életét, legszívesebben én magam döngöltem volna a földbe "őseggedelmét". És ahogyan a főnök haláláig védte szemrebbenés nélkül az embereit, már ott tudtam, ebből már csak jó anime lehet!

És most szólok, hogy a Wonderful Days azok hihetetlenül kevés animék közé tartozik, ami képes könnyeket kicsalni az nézőből. Belőlem is kicsalt, nem is keveset.

 

Akciók is vannak, dögivel, vannak tüntetéses összecsapások, ostrom, légi csata, rajtaütés, minden. Ráadásul végre nem csak a rossz oldalon hullanak a szereplők rendesen, hanem a jók oldaláról is. És mivel a szereplők többsége szerethető, ezért mondanom sem kell, hogy mennyire elkönnyeztem magam, amikor az ellenállás vezetője feláldozta magát.

Habár a film 86 perces, és sokak szerint lehetett volna hosszabb is, szerintem bőven elég az a 86 perc.

  

Tehát a Wonderful Days valóban a Ghost In The Shell nyomdokaiban jár, és néhány területen még meg is előzi azt!

Kötelező egyszer megnézni mindenképpen! Csak egy picivel kellett volna eredetibb háttértörténet, és már valóban tökéletes lett volna.

Mindenkinek ajánlom jó szível!

Wonderful Days:  

- Idő: 2003

- Rendező: Kim Moon-saeng, Park Sun-min

- Műfaj: Akció, Dráma, Fantasy, Sci-Fi

- Hossz: 86 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Brutálisan gyönyörű látvány.

- Jó témák.

- Szerethető karakterek.

- Kiválóak a zenék.

- Nagyon hagulatos.

- Jók az akció jelenetek.

- Nem csak a rosszak hullanak.

- Baró helyszínek.

- Shua, Jay, Cade trió.

- Nem kevés fordulat a történetben.

- Tényleg hasonlít az Akira és Ghost In The Shell látvány és poszt-apokaliptikus hangulatára.

Ami nem tetszett:

- Sehova nem tudtam rakni Shua rémálmát, bár lehet, hogy a felébredésen kívül több célja nem volt.

- Picikét sablonos a háttértörténet.

 

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 37/40 = Király                                                                Százalék szerint: 98%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 10/10 = Király

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr642299648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2010.09.16. 11:35:17

Nekem is megvan ez a film és nemegyszer néztem már meg és tényleg nagyon ott van a szeren!
süti beállítások módosítása