Kulisszák Mögött - Gonzo

2010.09.04. 20:49

Szegasztok!

Ha már említettem a Kaleido Star kritikámnál a Gonzo stúdiót, azt hiszem illene is lenne bemutatnom, ugyanis nem kevés jó animét köszönhetünk nekik!

Ma a Gonzo stúdió kulisszái mögé tekintünk!

 

 

 

 

 

 

A Gonzo egy anime-ket készítő stúdió, melyet a GHD group nevezetű cég hozott létre - és ennél fogva ők is a tulajdonosaik. Maga a Gonzo 1992-től létezik, de csak 2000-től kezdtek el anime-ket is gyártani, addig csak játékoknak készítettek anime stílusú videókat.

 

A Gonzo 2006-ban megállapodást kötött az Animax-al, hogy az általuk elkészítette animéket adják.

Nagyon fontos tudni, hogy a Gonzo egyike azok ritka anime stúdióknak, akik engedélyezik animéik videó-megosztókra való felrakását! Így megtalálható sok művük Youtube-on is akár! (Végre egy anime stúdió, amely nem irigy kutya módjára köttet copyright-okat!)

Viszont a sok sikeres anime-k ellenére 2008-tól elég nagy pénzügyi problémái lettek a Gonzo-nak, pontosabban 30 millió amerikai dollár értékben van kiesésük, ami eléggé sok...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval a Gonzo 2000-ig nem csinált animékat, de 2000-ben már készítettek 2 animét is: Gate Keepers és Vandread. Nem láttam még őket, viszont érdemes tudni, hogy ezek játékok alapján jöttek létre.

Igazán nagy hírnévre 2002-ben tettek szert, amikor kiadták a Full Metal Panic című anime-adaptációt. A siker nagy volt, mert ugye sok mecha volt benne, ráadásul itt találkozhatunk az anime világ egyik legszerethetőbb "ökrével", Sagara Sousuke-val, aki hiába halál komoly, mindig lehet nevetni rajta. De más téren is megállta a helyét, ráadásul a látványa is komoly volt a 2002-es idényhez képest!

Tehát mint láthattátok a Full Metal Panic esetében, a Gonzo is készített mangák anime-adaptációit, de persze voltak olyan anime-adaptációik, melyeket nem teljesen a manga szerint készítettek el, és teljesen máshogy fejezték be, mint például a Hellsing, amit ugye egyszer már bemutattam 1, 2 vidiben, vagy a Rosario To Vampire, ami ugye az első néhány videóm volt (pontosabban az első 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 videóm volt)!

De a Gonzo képes volt arra, hogy az "alternatív befejezések" ne rontsanak el semmit!

Az általuk elkészített animéket mindig is nagyon hangulatosan csinálták meg. A Hellsing-nél például angol ending-et raktak be, amely nem csak nagyon passzolt a Hellsing stílusához, de még fokozta is a hangulatot.

 

 

 

De természetesen nem csak mangák anime-adaptációit készítették el, hanem készítettek saját animéket is, ilyen volt például a Kaleido Star is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De a Gonzo nem csak mangákat, hanem amerikai képregényeket és híres regényeket is átdolgoztak anime sorozatokká, mint a Witchblade vagy a nagy sikerű Romeo X Juliet.

 

Sokat lehetett hallani a Romeo X Juliet anime verziójáról, melyet néhányan ajánlottak is nekem, de még mindig nem tudtam hol megnézni (állítólag adják animax-on, de amióta a Bleach-nél is el***ták a szinkronokat a 106-ik résztől, félek az ottani animékbe beletekinteni...).

Ha már romantikus művek, szintén meg kell említeni, hogy ők készítették a Basilisk című romantikus ninja animét is, mely a világ legjobb ninja animéje (jobb, mint a Ninja Scroll)! Végre egy anime stúdió, mely igazi nindzsákról készít animét, nem pedig retardált 15 évesekről, akik ninjának hiszik magukat.

 Videó is készül eme remekműről: Basilisk anime bemutató.

  

 

Említettem, hogy régebben videó-játékoknak készítettek anime filmeket, amiket a játékokban opening/ending-ként használtak fel. Tudtátok, hogy a Street Fighter-nek is ők készítették a karakterek opening-jét és ending-jét? Ha nem hiszitek, itt van lent a bizonyíték:

 

 

 

 

Amúgy a Gonzo nagyon szorosan együtt működik a Capcom-mal, ugyanis nem csak a Street Fighet 4 terén dolgoztak együtt. A Rosario To Vampire-nek nem egy videó-játék adaptációját készítették el (Sim Date játék, természetesen), és a Capcom is támogatta a Gonzo-t az anime létrehozásában!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze mindenhol vannak hibák!

Sajnos a Gonzo-nek nem csak a 30 milliós veszteséggel kell szenvednie. Úgy vettem észre, hogy teljesen ugyanúgy készítenek minden animét (például a Street Fighter-es Ryu úgy nézz ki, hogy simán ott állhatna mellette Shirayuki Mizore, olyan, mintha a Rosario To Vampire és Street Fighter egy világban játszódnának).

Ráadásul valamiért nagy erőltetik a folytatásokat is, mint pl a Kiddy Grade-et... ugyani csináltak egy folytatást neki, a nagyon barom névvel megáldott Kiddy Girl And-et.

És sajnos nem egy animéjuknál sok a részekből összeállított, Wangood által is megfogalmazott olcsó opening/ending.

Hogy mi lesz a Gonzo sorsa, és hogy vajon kilábal-e a 30 milliós veszteségből, nem tudom.

De egy biztos, a Gonzo egy nagyon klafa kis anime stúdió, mely nagyon sok jó animét rakott le az asztalra.

Mostani animéjük egy 4 epizódos OVA, Zaion névre elkeresztelve. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lett, hátha van olyan jó, mint a bármelyik más animéjük.

 (WanGood hozzászól: Valóban jók az említett animék, de ők készítették esedékes videóalanyom, a Demonbane-t is. A Kiddy Girl-And pedig szerintem nagyon gáz, önmagában nézhető, de a franchiset, vagy akárcsak a stúdió felhozatalát nézve eléggé gyalázatos.)

 

 

 

Ajánlott animék tőlük:

- Full Metal Panic!

- Rosario To Vampire

- Rosario To Vampire Capu2

- Hellsing

- Romeo X Juliet

- Kiddy Grade

- Chrono Crusade

- Basilisk

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr592271837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2010.09.09. 00:15:05

ha piszok gazdag lennék adnék nekik 30 milliót mert nekik megéri adni mert tényleg iszonyat jó animéket csinálnak! a rosario vampiret-vagy a chrno crusade-ot nem is tudom hányszor végignéztem már!
süti beállítások módosítása