Szegasztok!

Ma kivételesen nem csak egy animét, hanem egy anime-filmet (!) mutatok be nektek, mely nagyon elnyerte a tetszésemet, és annak ellenére, hogy külsőleg gyerekesnek tűnik, hihetetlenül jó kis anime film!

Ez pedig nem más, mint a "A Vándorló Palota".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Vándorló Palota, eredeti nevén Hauru no Ugoku Shiro - angol nevén meg Howl's Moving
 Castle -, egy 2004-es Oscar-díjra jelölt anime film, mely egy angol író, Diana Wynne, azonos nevű regénye alapján jött létre - pár kisebb eltéréssel persze. A film 2004-ben debütált a japán mozikban, s hatalmas sikereket aratott. Az anime film olyan díjakat nyert, mint "Az Év Animációja" (Hollywood Film Festival), "Legjobb Zene" (Los-Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége), "Golden Osella" (Velencei Filmfesztivál), és rengeteg helyen megkapta a "Legjobb Animációs Film" díjat is (New York-i Filmkritikusok Szövetsége, Mainichi Film Concuors).

A történet meseszerűen szép és izgalmas. Az alaptörténet, hogy Sophie, egy átlagos kalapokat áruló lány kalapokat árul apja kalap boltjában, mikor egy nap egy eléggé ronda boszorkány lehordja a bolt portékáit, és amikor Sophie kitessékeli, a boszorkány egy öregasszonnyá változtatta a szerencsétlen lányt. A lány szégyenében elmenekül, és hosszú utazás után eljut Howl vándorló kastélyához, ahol megismerkedik egy varázsló tanonccal és magával Howl-al, akit még jóval a boszorkány átka előtt ismert meg....

Innentől nem szeretném lelőni a történet hátralévő részét, elég ha annyit mondok, hogy izgalmas, vicces és fordulatokkal teli kis film.

 

 

 

 

 

 

 

A rajzolás nagyon szép lett. Szinte látható, hogy a réteken a növények nem csak dekoráció, hanem él. Vagy ahogyan a vízben visszatükröződnek az arcképek, az is nagyon szép. Ráadásul mivel éppen háború van a világban, ezért mondanom sem kell, hogy ezeket a részeket is szépen megcsinálták. De sajnos egy kicsikét gyerekesen néznek ki a dolgok - mintha egy csak gyerekeknek szóló filmet néznénk, holott annyira mégsem a gyerekek voltak a cél közönség.

A zenék kellemesen szépek, pont úgy vannak eltalálva az adott jelenethez, hogy átérezhesse a néző, amit lát.

A karakterek terén mondjuk picit megosztott a véleményem. Sophie aranyos, ám bár kissé követelőzős személyisége tetszett, ahogyan a felfújt hólyag, Howl is, és az a vicces élő tűz szikra, Calcifer is, aki amúgy az egész kastélyt működtetti. Viszont nem tudtam hova tenni azt a rohadtuk ronda nyanya-banyát, aki engem a Rokker Zsoltti nagymuterjára emlékeztetett leginkább, illetve Suliman-t, aki folyton Howl-t hurrogja le, hogy milyen gonosz meg elkényeztetett, holott PONT Ő AZ, aki háborúkat indít a hatalomért!

De szerencsére ezt kiegyenlíti a karakter fejlődés, mely leginkább Howl-nál figyelhető meg, aki egy elkényeztetett kis ficsúr nőcsábászként jelenik meg, de a film vége felé annyira megváltozik pozitív irány felé a karaktere, hogy akinek nem volt szimpi legelőször, az biztos, hogy a vége felé megfogja szeretni.

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon kevés harc jelenet van, de azok, mivel háborús jelenetek leginkább, eszméletlenül szépek lettek! A zene és a látvány csak hab a tortán, de ahogyan megvalósították, az már nem semmi! Ráadásul izgalmasak is ezek a részek.

Talán a pár érdektelen szereplőn, és a kissé gyerekes megrajzoláson kívül már csak azt tudom negatívumnak bekönyvelni, hogy néhol kissé lassú és unalmas, főleg amikor Sophie elhagyja a faluját. De szerencsére ezek a jelenetek ritkán fordulnak elő, szóval annyira nincs nagy hatásuk a filmre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összegezve a Vándorló Palota egy igazi mestermű, amely ugyan nem lesz olyan híres, mint az Akira, a Ninja Scroll vagy a Naussica A Szél Harcosai, de hogy egy kellemes 2 órás film, az biztos! Érdemes megnézni!

A Vándorló Palota:  

- Idő: 2004

- Rendező: Hayao Miyazaki

- Műfaj: Akció, Kaland, Romantika, Fantasy

- Hossz: 120 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Szép látvány.

- Szerethető karakterek.

- Erős karakter fejlődések.

- Gyönyörű hangulat.

- Szép zenék.

- Izgalmas történet, tele csavarokkal.

Ami nem tetszett:

- Kicsit gyerekes a rajzolás.

- Egy pár érdektelen szereplő.

- Néhány helyen kicsit lassú (főként az elején).

 

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 35/40 = Király                                                                Százalék szerint: 96%

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr372094297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.11.30. 22:28:48

steampunk világháborús fantasy népmese; óz a csodák csodája Ghibli módra. Egyszerűen annyi minden van benne, hogy nincs olyan perce, olyan képe ami ne lenne plusz és plusz információval, és csodával.
süti beállítások módosítása