Szegasztok!

Most, hogy hivatalosan is véget ért a Fullmetal Alchemist manga, illendő lenne bemutatnom, hiszen a Fullmetal Alchemist egy hihetetlenül király manga, mely nem csak humorral, hanem rengeteg igazmondó tanulságával és fantasztikus történetével emelkedik ki a szimplán kiváló művek közül.

Tehát ma a Fullmetal Alchemist mangát fogom bemutatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Fullmetal Alchemist egy 2001-től egészen 2010 június 11-ig havi megjelenésű manga, mely a Monthly Shonen Gangan oldalain szerepelt. Írója és rajzolója Hiromu Arakawa, a manga pedig 108 fejezetet élt meg, melyet 26-27 mangakönyvbe sűrítettek. A manga annyira sikeres lett, hogy már 2003-ban készítettek egy anime adaptációt, de mivel gyorsan beérte a mangát, ezért a befejezés és a történet más irányt vett, ami szerencsére nem csak, hogy nem visszafelé sült el, hanem még talán sikeresebb is lett. Most csinálták meg a második anime adaptációt, mely viszont végig követi a manga eseményeit. Annyira sikerese lett a manga, hogy nem csak megnyerte 2004-ben a Shogakukan Manga Award díjat, de felmérések szerint csak 2009-ben több mint 40 millió példányt adtak el csak japánban (gondolom hogy akkor mennyi lehet az egész világon!).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet zseniális. Arról szól, hogy két fiú testvér megpróbálják feltámasztani a halott édesanyjukat az alkímia segítségével, de nem sikerül, s az egész egy hatalmas átokká fajul - Edward az idősebb testvér elveszti az egyik kaját és lábát, Al a fiatalabbik pedig elveszti az egész testét, és a lelke egy páncélba kényszerül. A két fiú testvér rengeteg alkímia óra után elindulnak, hogy megtalálják a módját, hogy Al visszanyerje az igazi testét, s utuk közben kiderül, hogy a világot valaki úgy irányítja, mint a bábmester a marionet bábukat.

Ugyanis az apjuk, Van Hohenheim nagyon sok idővel a történet előtt egy Xerxes nevű királyságban élt rabszolgaként, de egy Homunculus (mesterségesen létrehozott élet) megtanította neki az alkímiát használni, írni, számolni és olvasni. A király pedig Homunculus segítségével halhatatlanná akart válni, de Homunculus úgy intézte a dolgokat, hogy Hohenheim legyen halhatatlan és ő is. Ezután különváltak, de Homunculus felvette az "Apa" nevet, és létre hozott 7 másik homunculus-t, s abból az egyikkel egy város ura lett - úgy, hogy a báb volt a "felszínen", ő pedig az "árnyakban" irányította.

És természetesen előbb-utóbb a két szál összefut, és egy hatalmas kalandokkal teli utazás lesz, melynek célja most már nem csak Al testének visszaszerzése, de az elvetemült homunculus ("Apa") megállítása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát mint látjátok, a történet zseniális. Ugyanez igaz a karakterekre. A két főhős nagyon jó lett, Edward egyszerre intelligens és makacskodó, Al pedig egyszerre komoly és "aranyos". Ott van még például Hohenheim, aki egy megtört, a bűnét helyre hozni akaró férfi, de ott még Alex Louis Armstrong is, aki nem csak a szokásos "Izom Tibor" karakter szerepét tölti be, hanem a egy nagyon aranyos és szerethető karakter is egyben. A főhős szerelme pedig itt VÉGRE NEM EGY ORDÍTOZÓ, IDEGESÍTŐ TSUNDERE GIRL, hanem egy aranyos és melegszívű lány, aki nyíltan bevallja érzelmeit. De természetesen a "gonoszok" közt is vannak nagyon jó karakterek, mint Envy (bár ő mondjuk jobb volt a 2003-as anime adaptációban) és Greed, aki a manga végén rájön, mit is akar ő valójában. Egyedül a fő gonosszal, "Father"-el nem voltam megelégedve (nekem már nem tetszenek az ilyen "én-akarok-lenni-a-világ-ura gonoszok, mint pl Uchiha Madara vagy Orochimaru), túl sablonos lett - bár Hohenheim-el való kapcsolata elég jó lett.

Emellett az akciók is elég jók lettel, az események pörögnek, a harcok nagyszerűek. Itt is az a jó ebben a mangában, hogy mindenki azzal jön, amije van. Nincs olyan, hogy mindenkinek ugyanaz a képessége. És a harcokat főleg az alkímia dobja fel igazán, mely relatívan olyanok, mint az idézések és a varázslatok kombinációja, de itt az alkímia varázslatoknak meg vannak a maguk ára, tehát nem lehet orrba-szájba használni, mint mondjuk a Hyoka-Suigetsu-t (Aizen, Bleach), vagy a Susanoo-t (Itachi & főleg Sasuke, Naruto). A homunculus képességei is jók - főleg Greed-é és Pride-é.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A manga humora is zseniálisan jó, rengeteg humor van benne, amik szerencsére sem "ízléses" humor, sem pedig a mostani shonen mangák által mutatott "lány-úgy-szájba-rúgja-már-a-semmiért-is-a-főhőst-hogy-annak-letörnek-a-fogai-és-a-szájából-ömlik-a-vér", mint a Bleach és Naruto sorozatokban. Itt tényleg viccesek a poénok, és ha röhögni nem is, de legalább elmosolyodik az olvasó.

A hangulat is nagyon jó, egyszerre vicces és komoly a történet. A hangulat mindig változik, és soha nem úgy, hogy olvasó úgy érezné, hogy vagy túl van dramatizálva az egész (lásd Naruto), vagy meg túl van hülyítve (lásd Bleach). Tehát az olvasó 100%, hogy nem fog sem unatkozni, sem leszokni a mangáról.

A rajzolás az sajnos csak szimplán jó - hiába havi megjelenésű, ha nem hasonlít havi megjelenésű manga színvonalra (amik általában szebbek, mint a heti megjelenésűek - lásd Hellsing).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami viszont kiemelkedővé teszi a mangát, az a fő mondanivalója: "Ha valamit megakarunk szerezni, akkor valami egyenértékűt kell adnunk. Semmit sem kapunk anélkül, hogy adni kéne valamit". És e bizony a való életben is egy hatalmas igazság. Hiszen az ember nem kap semmit az életben anélkül, hogy adnia kéne valamit. És ez egy olyan tanulság, amit oktatni kéne az iskolákban, mint fontos erkölcsi tanulságot. Ilyen nagyszerű tanulságos mangát utoljára a Shin Angyo Onshi volt (mivel ugye 2007-ben lett vége, a Monster pedig 2001-ben).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így összefoglalva az egészet, a Fullmetal Alchemist manga egy azok zseniális mangák közül, amelyeket nem elég egyszer elolvasni, hanem többször is. Ha valaki elolvassa a mangát, egy hatalmas élménnyel gazdagodik. És ha megjegyeztéttek a manga tanulságát, soha ne felejtsétek el!

Fullmetal Alchemist

- Idő: 2001-től 2010-ig.

- Író & Rajzoló: Hiromu Arakawa

- Magazin: Monthly Shonen Gangan

- Műfaj: Kaland, Fantasy

- Hossz: 26-27 mangakönyv (108 fejezet) 

Ami Tetszett:

- Zseniális történet.

- Nagyszerű karakterek.

- Erős tanulságok.

- Ötletesen használja fel a régi alkimisták tudomány eszközeit (homunculus, bölcsek köve).

- Szép rajzolás.

- Jó humor.

- Jó hangulat. 

Ami nem tetszett:

- "Father" karaktere már kiment a divatból, ráadásul pár ember karaktere sablonos.

- Havi megjelenésű mangához képest nem elég jó a rajzolás.

- Picit sok a szöveg néha. 

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 5/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 5/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 5/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

- Pontban: 36/40 = Király

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 96%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király) 

Mangekyo022 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr292075688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása