Ma egy olyan animéról írok, mely annak ellenére, hogy a világ legjobb animéje, nem nagyon ismerik a mai nézők többsége, mivel nincsenek benne nagy mellű csajok, tankokat dobáló szőke főhősök, fehér, vagy fekete hajú bosszúálló fő gonosz, vagy a már egekig istenített fanservice, csak szerethető karakterek, a kőkemény valóság, és rengeteg mondanivalója.

Ez egy olyan anime, mely csak azért nem kapott elismerést a fiataloktól, mert régi (a manga 1994-től 2001-ig tartott, az anime 2004-től 2005-ig) és inkább felnőtebb közönségnek szól, mint fiataloknak, akik a Naruto és Bleach animékat jobban megtudják emészteni.

De elég a "szófosásból", ma a világ legjobb animéjének a kritikáját írom meg, ami nem más, mint a világon elismert mangaka, Naoki Urasawa, legnagyszerűbb mangájának anime-adaptációja, a Monster!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Monster eredetileg egy 1994-től 2001-ig manga volt, ami a Big Comic Original oldalain jelent meg két hetente, s mind írója és rajzolója Naoki Urasawa volt. A manga olyan híres volt, hogy 1997-ben megnyerte az "Excellence Prize" díjat a "Japan Media Arts" fesztiválon, s 2000-2001-ben a "Shogakukan Manga" díjat is, melyet egyedül a ma ismert mangák közül egyedül a Bleach kapott meg. A manga a sikerek után 2004-től anime-adaptációt is kapott, mely 2005-ig tartott, s az animét a "Madhouse" (Death Note, Nana, Metropolis és Devil May Cry anime) stúdió készítette, rendezője pedig Masayuki Kojima volt. Az anime is rengeteg díjat és elismerést kapott, főleg hogy nélkülözött minden fanservice elemet, és hogy abszolút mentes volt minden fillertől. Az anime összesen 74 részből áll, és 1 opening és 2 ending van az animéhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Monster története nagyszerű és zseniális. A történet a valóságban játszódik, 1986-ban Düsseldorf-ban, ahol egy japánból érkezett tehetséges orvos próbál minél több elismerést szerezni. Dr. Tenma - a főhős - egy nagyon becsületes, tiszta szívű, lelkiismeretes orvos, aki képes csodákat tenni sebészet terén - akár már a halálán lévő embert is megtudja menteni. De Tenma nem menthet meg bárkit, ugyanis a főnöke egy korrupt, kapzsi és romlott ember - akinek a lánya Eva a főhős barátnője - abszolút nem érdekli az emberi élet és az orvosi erkölcs, csupán pénzt akar. És ennek az árát bizony Tenma fizeti meg, mert mindegy, hogy kit kellene elsőnek ellátnia, ha egy "hírességet" hoznak be a korházba, a főnök egyből megszakítja Tenma összes munkáját és elküldi a "hírességhez". És emiatt Tenma lelkiismerete folytonosan zavarja őt - és főnöke meg lánya romlott ideológiája az életről. Egy nap azonban valami váratlan dolog történik. Behoznak a kórházba egy fejbelőtt gyereket és annak testvérét, hogy mentse meg a gyereket. De a polgármester - aki a főnök belépője a gazdagsághoz - agyvérzést kap, és a főnök azt akarja, hogy Tenma hagyja meghalni a gyereket és menjen a polgármesterhez. De Tenma és lelkiismerete nemet mond, s megmenti a gyereket. Miután a polgármester meghalt, a főnöke Tenma-t visszalépteti, tanulmányait berekeszti, megalázza, álmaitól megfosztja. A barátnője is otthagyta. De valami váratlan dolog történik. A főnök és "emberei" meghalnak, s a két testvér eltűnik. A temetés után egy Runge nevű nyomozó (aki akár L apja is lehetne) elkezd az esett után nyomozni. Majd az esett után eltelik 9 év, s Tenma sikeres orvos lett. De egy nap egy gyilkosság szemtanúja lesz, s találkozik a 2 testvér közül az egyikkel, aki egy sorozatgyilkos lett, s megköszöni, hogy megmentette az 9 évvel ezelőtt. Runge nyomozó elkezdi az esettel Tenma-t vádolni, aki elindul megkeresni a 2 testvért. S kalandjai során sok dologra fény derül. Mint hogy a gyereknek, akit megmentett, nincs választása, mivel őt már gyermek korábban szörnnyé változtatták...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet nagyszerű, főleg, hogy az egész történet abszolút mellőz bármilyen fantasztikus elemet. Ugyanis ez bárhol megtörténhet a valóságban is! Akár a szomszédos szobában is. A történet alatt pedig Tenma beutazza egész Németországot és a Cseh Köztársaságot. Elképesztő volt látni a különbséget az 1986-os Németország és a7 1995-ös Németország különbségeit és hasonlóságait. A történet viszont nemcsak Tenma és a két gyerek körül forog, hanem más karakterek életében is betekintést kapunk. A történet tele van csavarokkal, pofonokkal, és mindezt úgy, hogy nem szakad el a valóságtól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A karakterek is elképesztőek. Tenma nem egy szőke, hiperaktív hülye gyerek, hanem egy lelkiismeretes, segítőkész, intelligens férfi, akivel bárki tud azonosulni. Eva, aki kezdetben egy egyszerű "kurvának" van beállítva, a történet folyamán elképesztően fejlődik a karaktere, és nem negatív, hanem emberei és pozitív irányban. Ott van még Runge nyomozó, aki abszolút megérdemli az "L apja" kifejezést - sosem alszik, mindig csak a munka, magába zárkózott személy, aki mindent megtesz, hogy bebizonyítsa igazát.

Sok szerepelő van itt, az tébolyult kommunistáktól a habzó szájú hitleristákon (nácik) keresztül a családanyán túl egészen a naiv gyerekig minden. És ezek mind vagy szerethető, vagy utálható szereplők, de mindnek van 1 közös pontja: mind emberiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Habár a cselekmény inkább szövegben zajlik, lövöldözések, verekedések itt is vannak, de csak ott, ahol az esemény megkívánja. Nincsenek erőltetett vagy logikátlan cselekmények. Minden logikus, érthető, és még így is kiszámíthatatlan az események.

A hangulat csillagos ötös - csak az őrült kommunista, Hartmann beszédje már elég, hogy mind a félelmet, mind az ideológiai tébolyt lássa a néző, s elgondolkozzon, megéri-e bármelyik úgymond "ideológia rabja" lenni?

Emellett rengeteg tanulsága van a Monster-nek: kiben bízhatunk, van-e jogunk tönkretenni vagy elvenni mások életét a mi ideológiáink miatt, kit is nevezhetünk valójában "szörnynek"? Ezek mind olyan dolgok, amiken az ember biztos, hogy legalább egyszer elfog gondolkodni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Monster zenéi nagyszerűek. Illenek a sötét, valósághoz illő hangulathoz és az adott eseményekhez. Egyedül az ending-ek nem tetszettek, de még így is kellemesek.

A rajzolás itt is valami kegyetlen szép, ami egy 2000-ben készült animétől elvár az ember.

És sajnos ami miatt biztos, hogy aaz ilyen "Naruto, Bleach, One Piece" rajongók még csak bele se néznek az animéba, az pontosan az, hogy nincs benne fanservice. Tehát aki arra vár, hogy Tenma majd egy Rasengan-t fog hozzá vágni Runge-hoz, vagy hogy megjelenik egy kék hajú Hinata vagy egy rózsaszín hajú Sakura Tenma előtt és mindkettő szerelmet vall neki, majd 3-an "gruppenben" (bocsánat, ha rosszul írtam) nyomják, akkor az csalódni fog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Monster nem egy anime - hanem egy 74 részre nyújtott mestermű, mely alapműnek számít az anime műfajnak. Tökéletes történet, tökéletes karakterek, tökéletes tanulságok, abszolút minden tökéletes. Nézd meg, nem csalódsz. Nem kell a benne lévő dolgokat megvitatni másokkal, elég, ha csak Tenma orvosi erkölcsének ideológiáját megjegyzed, s elgondolkodol, vagy ahogyan Hartmann téboly viselkedését megjegyzed. Mert minden, ami az animékat valóban összefoglalja, az mind benne van a Monster-ben. Mert a Monster az animék gyémántja. Ez az anime.

 

Monster:  

- Idő: 2004-2005

- Stúdió: Madhouse (Metropolis, Beyblade, Devil May Cry anime, Death Note, Nana)

- Műfaj: Dráma, Psziológiai-thriller, Krimi

- Hossz: 74 epizód                                                                                           

Ami Tetszett:        

- Zseniális történet.

- Nagyszerű karakterek.

- Abszolút valósághű.

- Erős karakterfejlődések.

- Gyönyörű látványvilág.

- Kellemes zenék

- Erős mondanivalók.

- Sablon mentes.

- "L apja".

- Abszolút filler mentes, a manga eseményeit centirő-centire követi.

Ami nem tetszett:

- Ööööö..... talán hogy nincs fanservice?

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 38/40 = Király anime                                                     Százalék szerint: 100%

Mangekyo022 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr881876693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása