Ma a Top 10 kedvenc mangáim 3-ik helyezettéről írok, amely olyan mangák/animék alapköve és ősapja, mint a híres Dragon Ball, a ma is futó Naruto és Bleach duo, valamint a szintén még futó One Piece - s még így is van olyan jó, mint bármelyik ezek közül. Ez pedig nem más, mint a méltatlanul elfelejtett manga, a Kinnikuman.

 A Kinnikuman manga 1979-ben jelent meg először (5 évvel a Dragonball előtt), és 1987-ig szerepelt a Weekly Shonen Jump oldalain, majd 37 mangakönyvbe lett sűrítve. Két ember dolgozott a mangán, Takashi Shimada és Yoshinori Nakai, akik magukat a"Yudetamago"-nak hívják magukat. A manga olyan jó lett, hogy 1985-ben megkapták a "Shogakukan Manga Díjat", melyet egyedül a Bleach és Monster kapott még meg (a Naruto már nem), s minden jellegzetes dolog, amit a mai "siker" mangákban van, azok itt szerepeltek talán először. Később 1983 körül anime adaptáció is készült belőle.

Ebben a mangában minden a pankrációról szól - majdnem -, s a szuper emberekről, akiket Chojin-oknak hívnak. Ezeknek 5 fajtája van: az "igazság chojin-jai" akik általában a szuperhősök és a jó fiúk, a "gonosz chojin-ok" akik kegyetlenek ér romlottak de még nem annyira vészesek, az "ördögi chojin-ok" akik a szuper gonoszok és a szívük mint az alvadt vér, a "tökéletes chojin-ok" akik se nem jók se nem gonoszok, de nagyon arrogánsak és fontos szabályok szerint élnek (például nem használhatnak fegyvereket a náluk gyengébbek ellen), és végül az "isteni chojin-ok" akik igaziból az istenek - de persze a "tökéletes chojin-okhoz" hasonlóan ők is lehetnek bármilyenek, jók és rosszak egyaránt.

 

A történet Kinniku Suguru, álnevén Kinnikuman kalandjait mesélik el, akit a nagyon hülye apja tévedésből összetévesztette egy disznóval, s ledobta a Földre, ahol az emberek korcsként és torzszülöttként kezelték, és semmire sem becsülték. Suguru viszont mindig felnézett az olyanokra, mint Ultraman és Superman (az amerikai Superman természetesen), és elhatározta, hogy változtatni fog ezen, hogy szuperhős lesz, és hogy mindenki elfogja őt fogadni és elismerni. Kalandjai során sok barátot szerez, mely a hatalmas igazságérzete és segítőkészsége segítségével. Rengeteg riválisa is lesz, de nem lövök le annyi poént, tessék szépen olvasni!

1979-es manga révén egy kicsit csúnyácska az első 80-90 manga fejezet, de később egyre szebb lesz, a 200-ik fejezettől meg van majdnem olyan szép mint bármelyik mai manga.

A szereplők nagyon jól ellettek találva. Főként, hogy Suguru-n, Terryman-on, Meat-on, Suguru szülein meg néhány fontos szereplőn kívül sok szereplő fanok rajzai alapján készült el!! Nem viccelek, sok fő gonosz is így készült - DE persze a szereplők természete, jelleme, személyisége és háttere már az író találta ki!

Rengeteg pozitívuma van a mangának, mint például a humora. Sok fajta poén-t elsütnek, a "félreértős" poéntól az "ízléses" poénon át a "gonoszkodó" poénon keresztül egészen az "aranyos" poénig minden humor szerepel a mangában. Suguru egy kellően bugyuta s ezért vicces karakter, amely a mai mangákból hiányzik.

 

Természetese "shonen" manga révén sok harc is van benne. S mivel ez a manga a pankráció körül forog, ezért többnyire pankráció technikákat láthatunk - German Suplex, Boston Crab stb... -, de szerepel még kung fu, ninja művészet, karate, sumo és más harc stílus is. Itt is vannak szuper képességek, igaz nem mindenkinek, de akiknek van, azok mind egyedi és eredeti képességgel bír, nincs olyan, hogy valaki ugyanolyan erővel rendelkezzen (egyedül csak egy duo, de azok csapattársak, s ezért elnézhető). A technikák és speciális erők mellett itt szerepel a "Chojin Erő" is, melyet a Dragon Ball lemásolt "Harci Kapacitás" néven.

 

A harcok nincsenek túl elnyújtva, s a mai mangákkal ellentétben a mangakák nem féltették megölni a fontos pozitív szereplőket sem. Suguru az egyetlen, aki valahogyan megússza, de ő sem nyer mindig - például Kamehame (ezt a nevet a Dragon Ball technika névként használta újra egy "ha"-t hozzátéve, itt Suguru mesterének a neve) -. És itt nagyon sokk csavar van a harcban, amire nem számítanak az olvasók, mindig meg tudják lepni az embert, s nincsenek kiszámítható pillanatok (mint a Naruto-ban vagy One Piece-ben).

 

A hangulat nagyon odaver, mindig váratlanul éri az ember, hogy mi fog jönni, s egy percig sem lesz unalmas emiatt a manga. A szereplők érzései nagyon emberiek, nincsenek eltúlozva (mint Sasuke bosszúvágya a Naruto-ban - ami már lassan röhejes), s pont ezért emberiek ezek az érzelmek, mert nincsenek eltúlozva az érzések. Sok érzelem megjelenik, mint a barátság, a bosszúvágy, a hatalomvágy, az erősebbé válás iránti vágy, a családi szeretet stb...

Itt nincs nagy fanservice, mint a mai mangák többségében, tehát nincsenek nagy mellű csajok, tsundere főhősnő stb. Tehát az otaku-k beszívták. Mindenki más örül.

A manga, mint mindegyik más, itt is saját legendákkal, mítoszokkal rendelkezik (pl a 2 Nagy Testvér Maszkja).

 A manga sok részből áll fen, s mindegyik résznek sok fejezete van. Pl "Golden Mask Arc", "The Seven Devil" stb...

A gonoszok is nagyon jók ebben a mangában, van amelyik csak szimplán gonosz, s van, amelyik valami miatt gonosszá vált. De nincsenek eltúlozva itt sem, nincsenek fölösleges jaj-de-szar-volt-a-múltam jelenetek és múltak.

A mangának sok tanulsága van, több mint bármelyik mai mangának. Például a barátság fontossága, az élet tisztelése és megvédése, az önfeláldozás fontossága, a bosszú lemondásának a fontossága, hogy az erő nem minden, a megbocsájtás fontossága és ez csak néhány, a többit olvassátok ki! :)

 Tehát mit mondjak.... a Kinnikuman megérdemelten lett a legjobb shonen mangának hívva, hiszen minden shonen alap itt van, minden shonen manga ebből táplálkozik, minden shonen manga  forrása a Kinnikuman. A Kinnikuman nélkül nem lennének olyan mangák, mint Naruto, Bleach, One Piece és sorolhatnám.

KÖTELEZŐ LEGALÁBB EGYSZER ELOLVASNI.

Kinnikuman

- Idő: 1979-1987

- Író & Rajzoló: Takashi Shimada és Yoshinori Nakai

- Magazin: Weekly Shonen Jump

- Műfaj: Akció, Sport, Harcművészet, Komédia, Pankráció

- Hossz: 37 mangakönyv

Ami Tetszett:

- Ötletes és szerethető karakterek.

- Egyedi és eredeti speciális erő.

- Nagyon jó hangulat.

- Rengeteg tanulság.

- Irdatlanul jó és király harcok.

- Jó történet.

- Jó poénok.

- Rengeteg csavar és fordulat a történetben és a harcokban.

- Minden shonen manga alapköve.

Ami Nem Tetszett:

- Egy kicsit csúnyácska az első 70-80 fejezet.

Értékelés:

- Rajzolás: 3/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 5/5

- Mondanivaló: 4/5

- Hangulat: 4/5

- Történet: 4/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

- Pontban: 32/40 = Kiváló

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 91%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király) 

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr471797431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása