Szegasztok!

Sokszor van, hogy az ember nem kicsit kerül nehéz helyzetbe, főleg, amikor valaki kéri kedvenc animéjéről véleményét, de mást gondol róla mint aki megkérdezte.

Ilyen helyzetben vagyok én most ezzel a "Toradora" című animével, mivel kérték róla véleményemet. Utána is néztem ennek az animének, és láttam, hogy AniDB-n 7.81-en áll, szóval biztosan nem lehet rossz (bár ott a Platonic Heart és School Days is egész magas pontszámot értek el).

Szóval belenéztem ebbe a Toradora-ba, és hááááááát... biztosan sokaknak nem fogom elnyerni tetszését ezzel a kritikával, de mivel már eléggé ismertek minket, hogy tudjátok, mikor gondoljuk komolyan a dolgokat...

Akkor hát bemutatom nektek a Toradora című animét!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Toradora eredetileg egy 2006 és 2009 között íródott Light Novel, melyet Yuyuko Takemiya írt és Yasu illusztrált, és érdekessége, hogy 2006 március 10-én kezdődött és 2009 március 10-én ért végett. Véletlen lenne a hónap + nap egyezés?

Mindenesetre kapott egy anime adaptációt a J.C.Staff-tól 2008-tól egészen 2009-ig, ami jó jel is lehetne, mivel ők készítették az Slayers sorozatot, valamint a Ghost Hunt és Karin animéket is. Viszont a rendező Tatsuyuki Nagai volt, aki viszont rossz jel volt, mivel legfőbb érdeme a z Idolmaster Xenoglossia, ami nem kicsit gyenge...

Műfaját tekintve romantikus vígjáték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet sajnos nem kicsit sablonos. Arról van szó, hogy van egy Ryuji nevű srác, aki szerelmes egy Minori nevű lányba, de mivel nem kicsit "szédült" a lány, ezért nem nagyon tudja elmondani neki érzelmeit. Viszont egy véletlen folytán találkozik egy Taiga nevű igen erősen "pedo-bear kedvencre" hajazó törpe lánnyal, akiről nem csupán Minori legjobb barátnője, de egyben szerelmes Ryuji legjobb haverjába, Kitamura-ba. Ezért kötnek egy "szövetséget", hogy segíteni fognak egymásnak, hogy megszerezzék álmaik partnerét... de mivel már bárki rájöhetett, hogy ez egy "két ember találkozik ki szerelmes a másik haverjába aztán ők jönnek össze" sablonos sztori, ezért mondanom sem kell, hogy mi lesz a vége.

És sajnos a történet nagyon lapos is marad, mivel nincsenek benne csavarok. Illetve vannak, de azok meg valami agyzsibbasztó retardált marhaságok. Pl kiderül, hogy Kitamura anno szerelmes volt Taiga-ba, és szerelmet is vallott neki... most mi van?! A srác egyszer szerelmet vallott neki, de akkor nem jött vele össze? Amikor meg sikerül a lánynak szerelmet vallania, akkor meg ő "csak legyünk barátok"?! MI VAN?! Régen szerelmes volt bele, és még mindig nincs csaja, erre meg a nagy esélyt visszautasítja?! Jóóóól van...

  

Tehát a történet egy nagyon sablonos sztori. Rendben, de ettől természetesen még lehetne egy jó anime! De kezdjük előbb a többi negatívummal.

Először is, a látvány. Emberek, ennyi "animation fails" már csak a Naruto Shippuuden-ben van! Már az első epizódban kapunk egy kb egyperces elrontott animációt, amikor Taiga egy fakarddal próbálja megölni Ryuji-t, illetve bemos neki egyet a folyosón, de említhetném az Ami vs Taiga pofont is, amit fent csodálhatok meg.

Maga a rajzolás sem valami nagy szám, főleg egy 2007-es, illetve 2008-as animétől.

Maguk a karakterek pedig... szörnyűek, de szerencsére nem mindegyik. Viszont akit negatívan ki akarok emelni, az maga a "főhősnő", Taiga. Emberek, ez a csajnak nevezett valami bátran állíthatom, hogy a "Legidegesítőbb Női Karakterek" harmadik helyezettének a nyertese (a második Haruno Sakura, az első helyezett pedig Ushiromiya Rosa). Nem elég, hogy alapból Tsundere (mely karakter típusból eddig csak nagyon kevés nyerte el tetszésemet, de ők legalább jók is voltak, lásd Midori Days-ből Ayase-t), de a tetejébe egy folyton rinyáló, okoskodó, rondán beszélő idegbeteg, aki bárkinek képes lenne egy fakarddal levágni a fejét, még ha meg sem szólalt. Ahogyan meg beszél másokkal, úgy éreztem, muszáj elmenem teve módjára szembe köpni valamelyik politikust.

A szomorú ebben a lányban, hogy Rei Kugimiya adja neki a hangját! "Istenemre mondom Rei, te mit művelsz?! Neked csodálatos hangod volt anno a Rosario To Vampire-ben, amikor Mizore hangját adtad! Finom, bársonyos méyl hangod volt akkor, mi még Nana Mizuki hangjánál is jobban tetszett, erre meg itt ricsálkozol nekünk?! Neked hozzá hasonló mély hangú lányok hangját kéne adnod, nem pedig ilyen nyivákoló rémségeknek! Bár azóta nem értelek, amióta el vállaltad Rose szinkronhangját a Dragon Crisis-ből...".

Szóval Taiga egyedül képes lerontani az egész animét! Ezzel ráadásul a hangulatot is kiöli az animéből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hogy valami pozitívat is mondjak:

Ryuji karaktere tetszett, kicsit ilyen Kurosaki, Seiji (Midori Days) szerű beütése volt, valamint Minori is elég aranyos volt, mint anno Sora a Kaleido Star-ból.

Illetve szerencsére a humor azért megállja egy jó közepes szinten a helyét - természetesen akkor, amikor nem Taiga-hoz van köze, mert akkor azt is kipusztítja.

Valamint ha még dicsérnem kell valamit, azok a zenék, legalábbis ami az anime alatt megy illetve az ending.

De sajnos ezzel ki is fújtam...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalva bármennyire is reméltem, hogy jó lesz, sajnos nem az, méghozzá amiatt a 3 idegesítő tényező miatt (látvány, történet és Taiga), és hiába a szép zenék, a közép kategóriás poénok valamint Minori és Ryuji, sajnos ezek nem tudják eléggé ellensúlyozni a hibákat.

Arról nem beszélve, hogy 25 részes az anime, ami szinte ilyen sablon sztori mellett feleslegesen hosszú, hiszen ilyen történetet 12-13 rész alatt le lehet zavarni.

És ne felejtsük el, hogy ma már rengeteg romantikus vígjáték anime van, és az olyan morbid és bitang jó darabok mellett, mint a School Rumble vagy Midori Days, nagyon eltörpül.

Rei-nek meg üzenem: könyörögjön ki a Gonzo-tól még egy Rosario To Vampire-t, most hogy a manga már elég hosszú lett, mert ő sokkal többre vihetné a hangjával! 

Toradora:   

- Idő: 2007-2009

- Rendező: Tatsuyuki Nagai

- Stúdió: J.C.Staff

- Műfaj: Romantikus vígjáték

- Hossz: 25 rész                                                                                  

Ami Tetszett:        

- Jók a zenék.

- Ryuji és Minori.

- Van benne pár értékelhető poén. 

Ami nem tetszett:

- Taiga, és ennyivel elég is kéne, hogy legyen, de persze...

- Nem túl szép, főleg a 2007-es és 2008-as korhoz képest.

- Nagyon sablonos történet.

- Hülye "csavarok".

- Ryuji-n és Minori-n kívül mindegyik karakter sablonos, kivéve Taiga, ő csak egyszerűen moslék...

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 19/40 = Rossz                                                                         Százalék szerint: 48%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 4.5/10 = Rossz

Mangekyo022.

(xx18Rolandxx véleménye:

Jó régen írtál már sorozatról kritikát és jó látni hogy egy ilyen darabot választottál. Hát mi ne mondjak én is hasonló véleményem vagyok bár a legtöbb romantikusnak nevezett anime ilyen persze vannak kivételek.

Ja és nem Rei hanem Rie Kugimiya a csaj neve és 90%-ban tsunderéknek adja  hangját ezért is hívják "Tsundere Királynő"nek

Pl ő Shana a Shakugan no Shana szériákban,Louise a Zero no Tsukaimában,Sanzim a Hayate-ból Kagura a Gintama-ból illetve hogy egy frisset említsek Daichi a Ladies versus Butlersből. De azért akadnak nála kivételek pl ő volt Alfonz Elric a Fullmetal Alchemist sorozatokban.)

 

xx18Rolandxx:Válasz a Kommentelőnek:

De amúgy te is marhajó vagy mit ne mondjak. Beregelni valahova csakhogy elmondj mindenkit egy rakás f@szkalapnak csakmert nem istenítenek egy rohadt sorozatot. Annyira túlreagálod az egészet hogy az nem igaz. Ez csak egy vélemény az isten szerelmére.

Bár látom pofázhatunk neked mert a hatalmas egód nem bírja elfogadni hogy nem neked van igazad. Értsd már meg hogy NEM SZAR HANEM ROSSZ!

Ja és ha nem tudod hogy ki az a Sorter@Blackshep vagy pedig Member mester akkor aztán pofázhatsz holott egy videóikat sem láttad még. Bár ha Member videóit megnéznéd akkor tutira ki akarnád nyírni. Menj vissza inkább Medievilsux videókat bámulni mert látom hogy azok valók neked.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr404373293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2012.04.19. 18:05:13

már nem hiszek nektek, ezt tuti meg fogom nézni :D

ProgressiveOffence 2012.04.19. 20:12:07

Kellene írni egy kritikát a magyar Anime/Manga kritikákról is. Vagyis inkább nem, mert 95% kritikán aluli. Attól, hogy egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával vetekedő shōnenbuzinak nem tetszik valami az attól még nem szar. Attól, hogy nevetséges és megalapozatlan indokokoknál fogva lehúznak valamit, attól az még nem kritika. Ha a tisztelt cikkíró egyszer is utánanézett volna annak, hogy egyáltalán mi a kritika, hogy épül fel, mitől kritikus egy kritikus, akkor most nagyon szégyellné magát. Aki nem tud elfogulatlanul osztályozni egy alkotást, az ne osztályozzon, de legfőképpen ne nevezze a firkálmányát kritikának. Főleg akkor nem, ha a "szerző" "kritikái" még egymás között sem konzisztensek. Lehet véleményt közölni de azt is tessék megalapozni. A nem tetszik mert sablonos, az nem érv. A nem tetszik, mert ugyanez van X sztorijában is, az érv.
Írok egy példát hogy kéne: Nem tetszik ez a blog mert éretlen személyiségek uszítanak és tántorítanak el embereket potenciálisan jó sorozatoktól, csak mert nekik nem tetszik, de ezt úgy teszik, mintha a véleményük megalapozott és általános érvényű lenne.
Most az ellenpélda: Ez a blog szar. Sőt moslék.

Még szerencse, hogy csak gyerekek járnak ide azoknak meg tökéletes a Pokemon meg a Dragon Ball. Aki meg érettebb gondolkodású és tud élvezni egy seinen/josei animét is ami nem action/adventure az már tud angolul és rendes kritikákat olvas a mal-on, anidb-n vagy az animesukin.

Mangekyo22 2012.04.21. 07:33:03

@ProgressiveOffence:

Utánad néztem, s láttom, hogy 2012.04.19-én csak EZÉRT regisztráltál a blog.hu-ra. Nagyon troll szag van.

"Rendes kritikákat olvas a mal-on, anidb-n vagy az animesukin."

Ezekrőla "rendes kritika oldalakról" csak annyit, hogy 5/10 alatt semmi nincs, és még a hentai-knak is 8/10-et adnak.

"A nem tetszik mert sablonos, az nem érv. A nem tetszik, mert ugyanez van X sztorijában is, az érv."

A kettő egy és ugyanaz, könyörgöm! Ráadásul mivel azt írtam, hogy ezt a történet sablont már 1000 másiknál ellőtték, így magadat is köpted szembe.

"Lehet véleményt közölni de azt is tessék megalapozni."

Pont arról vagyok híres, hogy mindent megalapozok. AZ, hogy te nem vagy képes érvnek elfogadni semmit, csak mert nem tetszik, hogy valakinek nem jött be kedvenced, akkor az már egyéni hiba.

"Attól, hogy egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával vetekedő shōnenbuzinak nem tetszik valami az attól még nem szar."

1.20 éves egyetemista vagyok, és az én kedvenceim a Bily Bat, Monster, Basilisk Seinen triumvirátus + a Perfect Girl Evolution, ami meg Josei, szóval megint elnézted. + ha egy kicsit visszagörgettél volna, láttad volna, hogy a Naruto-t is ugyanúgy "lehúzta"m, mint a Toradora-t, szóval ennyit a "shonen buziról".

2.Azt kikérem magamnak azt a vádat, hogy leszaroztam volna a Toradora-t, én azt írtam, hogy ROSSZ! A kettő között pedig van különbség!

"Nem tetszik ez a blog mert éretlen személyiségek uszítanak és tántorítanak el embereket potenciálisan jó sorozatoktól..."

És mik volnának azok a jó animék? Platonic Heart? School Days? Princess Princess?

"Ez a blog szar. Sőt moslék.
Még szerencse, hogy csak gyerekek járnak ide..."

Az, hogy mit gondolsz a blogról, egyéni probléma, de ha most nem kérsz bocsánatot az olvasóktól, akik szeretnek idejárni olvasni a véleményünket, köztük olyanok is, mint Katamori, Member vagy Sorter&Blacksheep, akkor bizony összeakasztjuk a bajszunkat... ;)

ProgressiveOffence 2012.04.21. 12:04:41

@Mangekyo22:

"Utánad néztem, s láttom, hogy 2012.04.19-én csak EZÉRT regisztráltál a blog.hu-ra. Nagyon troll szag van."

Ahhoz, hogy írhassak regisztrálnom kellett, bocs. Azért, mert nem segget nyalni jöttem máris troll vagyok?

"Ezekrőla "rendes kritika oldalakról" csak annyit, hogy 5/10 alatt semmi nincs, és még a hentai-knak is 8/10-et adnak."

Anidb:
5000 értékelt Anime közül 9-nek! van 9 feletti eredménye és 114 van 8 és 9 között. Ezzel szemben 322 anime van 1 és 3 között.
MAL:
Valóban nincs 5 alatt szinte semmi és ez felháborító, egészen addig, amíg nem csatlakozol a site közösségéhez és rájössz, hogy itt tulajdonképpen az 5 jelenti az 1-et, mert a közösség így szabályozta be magát. Nyilván egy "híres animekritikus" nem süllyed le arra a szintre, hogy csatlakozzon egy olyan közösséghez, ahol mindenki véleménye egyenlő, mert akkor valódi, értékelhető kritikákat kellene írnia ahhoz, hogy kitűnjön.
Animesuki:
Nincs is érdemi pontozás. A fórum viszont hatalmas. Normális arcokkal normális véleménnyilvánítás és teóriák kitárgyalása.

"A kettő egy és ugyanaz, könyörgöm! Ráadásul mivel azt írtam, hogy ezt a történet sablont már 1000 másiknál ellőtték, így magadat is köpted szembe."

Ha már szembe köptem magamat, akkor írj már egy konkrét példát, hogy ez a történetváz melyik másik sorozatban volt már nem kell 1000, elég 1-2.

"Pont arról vagyok híres, hogy mindent megalapozok. AZ, hogy te nem vagy képes érvnek elfogadni semmit, csak mert nem tetszik, hogy valakinek nem jött be kedvenced, akkor az már egyéni hiba."

Az hogy híresnek tartod magad, csak az arcodról árul el valamit, arról sem pozitívan.
Az írásodban semmi sincs megalapozva, de ha akarod kifejtem:

"- Jók a zenék."
Erről annyit írtál, hogy szép, tehát ez a megalapozott álláspontod.

"- Ryuji és Minori."
Ryujiról annyit írsz, hogy tetszett,
Minoriról annyit, hogy szédült.
Tehát attól megalapozott egy karakterkritika, hogy a személyisége tetszik-e a kritikusnak?

"- Van benne pár értékelhető poén."
Mitől értékelhető egy poén? És ha már értékelni tudod, akkor mitől közepes egy poén? Mitől megalapozott egy kritika a sorozatban levő poénokról. Esetleg az az alapja, hogy mennyire tetszett az aktuális hangulatodban?

"- Taiga, és ennyivel elég is kéne, hogy legyen, de persze..."
Azzal indítasz, hogy kevés Tsundere tetszik. tisztelt "kritikus"! Ki nem szarja le, hogy neked milyenek a karaktertípus preferenciáid?! Nem attól jó egy karakter, hogy a "kritikus" kedveli-e, hanem a megnyilvánulásai konzisztensek-e az alkotó által kreált személyiséggel és a karakter hátterével. Ha úgy reagál, ami ellentmondásban van mindennel, amit eddig a karakter mutatott, és nem magyarázza meg a sztori, akkor az egy rossz karakter. De ezt egy kritikus persze jobban tudja, mint én, egy egyszerű troll.

"- Nem túl szép, főleg a 2007-es és 2008-as korhoz képest."
Ez az egyetlen, amit majdnem jól kritizáltál, de az indoklásod itt is több helyen elcsúszott.
A szép/nemszép, nem indok. Az időszakhoz, meg nem a szépséget hasonlítjuk, hanem a rajzstílust, ami mivel illusztrált LN adaptáció kötött volt az első könyv 2006-os illusztrációihoz, azt meg, hogy egy 2008winter - 2009spring animét miért a 2007-2008-as korszakhoz hasonlítottál az rejtély.
Leírom, hogy jobb helyeken hogy kritizálják a látványt:
Hátterek kidolgozottsága:
Erről egy szó sem esett.
Karakterek kidolgozottsága:
Erről sem.
Animáció minősége:
Na ezt sikerült valamennyire megalapozni, de pont egy szándékosan torz jelenetnél kiáltottál QUALITY-t.
Vizuális effektek:
Erről sincs említés, de elnézhető, hiszen J.C. Staff esetén nincs is miről beszélni.
Összhatás:
Na erre írhattad azt, hogy nem szép, megalapozottan...

"- Nagyon sablonos történet."
Ezt sokszor írtad, és gondolom el is hiszed, hogy ez alapja a kritikának, de amíg nem mutatsz konkrét példát, addig sajnos saját magadat égeted ezzel.

"- Hülye "csavarok"."
Ezt nem lehet mire venni. Gondolom ez egy olyan kifejezés, amit csak a szakemberek érthetnek.

Nem a kedvencem a Toradora. Az LN-t nagyon kedvelem, az adaptáció kivételesen pontos, hű az eredetihez, ami ritka. Benne van a top20-ban, de nem a kedvencem.

"1.20 éves egyetemista vagyok, és az én kedvenceim a Bily Bat, Monster, Basilisk Seinen triumvirátus + a Perfect Girl Evolution, ami meg Josei, szóval megint elnézted. + ha egy kicsit visszagörgettél volna, láttad volna, hogy a Naruto-t is ugyanúgy "lehúzta"m, mint a Toradora-t, szóval ennyit a "shonen buziról"."

Nem érdekel, hány éves vagy, attól hogy egyetemista vagy még lehetsz gyerek. Annyira mégsem lőttem mellé, csak upgradeltél véresebb sztorikra is. A Perfect Girl Evo-t meg joseinek kategorizálni eléggé fail. A véleményemet a kritikáid alapján alkottam, gondolom arról írsz kritikát amit nézel. 90%-ban shōnen, és action seinen, ami nem, az ecchi/hárem. Erre dobsz egy lehúzó kritikát egy olyan sztoriról, amiben se fight se horror se vér se hárem se ecchi.

"2.Azt kikérem magamnak azt a vádat, hogy leszaroztam volna a Toradora-t, én azt írtam, hogy ROSSZ! A kettő között pedig van különbség!"

Bocsánat, a varázstáblázatod alapján tényleg csak rossz, az írásod hangvétele és tartalma alapján gondoltam, hogy szarnak tartod.

"És mik volnának azok a jó animék? Platonic Heart? School Days? Princess Princess?"

A Toradora pl az emberek legalább 80%-nak tetszene. Ennek ellenére eltántorítod az embereket tőle. Eddig akárkivel beszéltem róla a véleménye az volt, hogy nem világmegváltó, de nagyon kellemes romantikus sorozat. A School Days nekem spec nem tetszett, de vannak emberek akiknek tetszik, ha egy sztori lerántja őket a mélybe. Ha valami neked nem tetszik és azt rossznak állítod be az színtiszta arrogancia.

"Az, hogy mit gondolsz a blogról, egyéni probléma, de ha most nem kérsz bocsánatot az olvasóktól, akik szeretnek idejárni olvasni a véleményünket, köztük olyanok is, mint Katamori, Member vagy Sorter&Blacksheep, akkor bizony összeakasztjuk a bajszunkat... ;) "

Miért is kéne bocsánatot kérnem? Aki gyerek, az gyerek. A felsorolt neveket olvasván gondolom össze kellet volna hugyoznom magamat, de csak mosolyogni lehet ezen. Ők, valami istenségek lennének magyar animés körökben vagy mi? Gondolom, mivel nem ismerem ezeket a neveket a véleményem érvényét veszti anime/manga/ln téren.

Továbbra is állítom, hogy a kritikáid nem nevezhetőek kritikának és ezért félrevezeted az olvasóidat.

Mangekyo22 2012.04.21. 17:11:10

@ProgressiveOffence:

AniDB: Ott nem kritikusok, hanem a nézők össz szavazatai alapján lesz végső pont.

MAL: Ahol van 10/10-es skála, ott elég szomorú mentalitásra ad utalást, hogy nem 1-2-3-4 a rossz kategória, hanem már az 5-6, mivel ésszerűen a 10-es skálán az 5/10 és 6/10 a közepes kategória. Szóval már csak e szemszögből is elég rossz.

"Mitől értékelhető egy poén? És ha már értékelni tudod, akkor mitől közepes egy poén?"

Úgy értékelhető, hogy mennyire változatosak és működő képesek. Itt a Toradora-ban csak néhány jó humor volt, azok is csak ritkán változatosak, míg pl az Ai Kora-ban tengernyi különböző féle poén volt, mind nagyon jó tálalásban.

"Azzal indítasz, hogy kevés Tsundere tetszik. tisztelt "kritikus"! Ki nem szarja le, hogy neked milyenek a karaktertípus preferenciáid?! Nem attól jó egy karakter, hogy a "kritikus" kedveli-e, hanem a megnyilvánulásai konzisztensek-e az alkotó által kreált személyiséggel és a karakter hátterével."

Ebből látszik, hogy a végső értékelésen kívül semmit sem olvastál el, sőt, bele sem néztél, csak megnézted a pontszámot és a "tetszik/mi nem tetsziket" olvastad, mert akkor nem állítanál ilyeneket. De mivel úgysem olvadnád el, kiemelném belőle, csak neked:

- Maguk a karakterek pedig... szörnyűek, de szerencsére nem mindegyik. Viszont akit negatívan ki akarok emelni, az maga a "főhősnő", Taiga. Emberek, ez a csajnak nevezett valami bátran állíthatom, hogy a "Legidegesítőbb Női Karakterek" harmadik helyezettének a nyertese (a második Haruno Sakura, az első helyezett pedig Ushiromiya Rosa). Nem elég, hogy alapból Tsundere (mely karakter típusból eddig csak nagyon kevés nyerte el tetszésemet, de ők legalább jók is voltak, lásd Midori Days-ből Ayase-t), de a tetejébe egy folyton rinyáló, okoskodó, rondán beszélő idegbeteg, aki bárkinek képes lenne egy fakarddal levágni a fejét, még ha meg sem szólalt. Ahogyan meg beszél másokkal, úgy éreztem, muszáj elmenem teve módjára szembe köpni valamelyik politikust. -

Szóval légyszi, olvasd is el MAGÁT a kritikát, s nem pedig csak a képek plusz ami a végén van!

"Leírom, hogy jobb helyeken hogy kritizálják a látványt:
Hátterek kidolgozottsága:
Erről egy szó sem esett.
Karakterek kidolgozottsága:
Erről sem.
Animáció minősége:
Na ezt sikerült valamennyire megalapozni, de pont egy szándékosan torz jelenetnél kiáltottál QUALITY-t.
Vizuális effektek:
Erről sincs említés, de elnézhető, hiszen J.C. Staff esetén nincs is miről beszélni.
Összhatás:
Na erre írhattad azt, hogy nem szép, megalapozottan..."

Ez inkább túlbonyolítás és fennhéjazás, mintsem jobb. Ha annyit írok, hogy rajzolás, akkor abba MINDEN beletartozik, az effektektől kezdve az árnyékoláson túl minden. Csak akkor emelek ki valamit, ami tényleg megérdemelné, de így külön-külön felesleges.

"Erre dobsz egy lehúzó kritikát egy olyan sztoriról, amiben se fight se horror se vér se hárem se ecchi."

Ja, csak fanservice, catfight, ecchi, hárem (mivel később természetesen már Minori és Taiga is beleszeretnek a főhősbe).

És ha már műfaj, elmondanád, hogy te miből következtetsz arra, hogy ez a Shojo Josei? Mert mindenhol Shojo-ként tartják számon, kivéve az otakuk, de nekik minden az.

"Azért, mert nem segget nyalni jöttem máris troll vagyok?"

Dehogy, hiszen ha olvasnál mást is, tudnád, hogy mi soha nem töröljük még a negatív kritikákat sem. Csak hogy te nem azt írtad, hogy "szerintem pedig ez egy jó anime", hanem egyből elkezdtél itt mindent és mindenkit, a többi olvasót is rágalmazva és ócsárolva lehordani, és EZ a trollkodás, szóval igen, az vagy!

"Attól hogy egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával vetekedő shōnenbuzinak nem tetszik valami az attól még nem szar - Nem érdekel, hány éves vagy"

És ezzel újra szembeköpted saját magadat! Szép munka!

"azt meg, hogy egy 2008winter - 2009spring animét miért a 2007-2008-as korszakhoz hasonlítottál az rejtély."

Mert mint írtam, már az AKKORI animéknek is SZEBB látványuk volt, mint ennek.

"Miért is kéne bocsánatot kérnem? Aki gyerek, az gyerek."

Azért, mert te úgy teszed ezt a megállapítást, hogy azt sem tudod, kik néznek fel ide, egy olvasóval sem találkoztál és ezt mind azért, mert valakinek nem tetszik valami, amit már betegesen mentesz.

A "kritikusokról" kialakított képed meg igen gyenge lábakon áll. Alapból senki sem objektív, csak akkor, ha pénzért csinálja (na akkor vajon miért), és értelemszerűen a saját szájíze szerint értékeli a dolgokat. Csak kapj elő egy 576 Konzolt vagy Konzol Magazin-t.

Mivel ez egy "anime és manga blog", ezért néha olyanokról is írnunk kell, amiket eredetileg nem akartunk megnézni vagy olvasni, de kérték tőlünk, mert kíváncsiak a véleményünkre (pl a Maid No Guy-t eredetileg soha nem akartam megnézni, de megkértek rá, hogy mondjam el véleményemet, s végül kellemesen csalódtam benne, amit itt már nem mondhattam el).

Azon is egyszerűen csak nevetni tudok, hogy szerinted a Monster, mely egy kult-manga, shonen, miközben mindenhol Seinen-ként tartják számon, ahogyan a Basilisk-ot, Shin Angyo Onshi-t és amiket még soroltam.

Ráadásul ezzel a trágár, indulatos, fennhéjazó, köpködő stílussal nem csupán magadat járatod le, hanem azokat is, akiknek szintúgy nem tetszik, de elfogadják, hogy ez a véleményem/véleményünk.

Szóval embereld meg magadat, és légyszi küld el "azt a bizonyos top 20-as listádat", hogy szemügyre vegyem, milyen "(magát) komoly(nak képzelő) ember(ke)" jön ide kioktatni olyanokat, akiknek nem tetszett kedvence.

Na csákány, te 12 éves shojo-buzi! ;)

Ó, és hogy kik értenek még veled egyet? Talán ők:
animemangapalota.blog.hu/2012/04/21/tisztazzuk_a_dolgokat#comments

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2012.05.27. 01:25:16

Megkésve, de hozzászólnék. Valamennyire követtem a drámát, és bár ProgressiveOffence stílusát nem tartom célravezetőnek, néhány felvetésével sajnos egyet kell értenem.

Ezt a cikket áprilisi tréfának tudom csak elkönyvelni, avagy olyan kontextusban tudom értelmezni, hogy csak az első 5 részt láttátok vagy nem értitek miről szólt.

A Toradora a szereplőkről, a szereplők lelki világáról szól, és hogy egymás érzéseire hogyan reagálnak. Ha azt várod, hogy 12 részen át röhögtetnek, majd surprise cupido és csók, akkor csalódni fogsz. Kb. ahogy a FMP:TSR-t is nehezen értelmezed, ha egy újabb Fumoffut vársz.

A történet pedig nem sablonosabb, mint bármely más romantikus vígjáték/dráma. "Csavar" is talán egyetlen egy van, mikor a végén kitalálják, hogy elszöknek.

Félreértés ne essék, leszarom ha "lehúzzátok a kedvenc sorozatom". Ha a fentiek figyelembevételével megnézitek, és azt írjátok, hogy hát pedig nekem akkor se tetszett, legyen. De így szerintem jogos a felháborodás.

Reklám nélkül, itt kifejtem. Pusztán nem akartam az egészet bemásolni.
animereview.freeblog.hu/archives/2012/05/27/Toradora/

Annak pedig, hogy ki Kugimiya Rie, és mely munkáiról híres, illik utánanézni. Nem, nem az R+V-ről.

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2012.06.02. 22:35:44

@Kvakond: "csak az első 5 részt láttátok vagy nem értitek miről szólt" -> Olyan túl sok mindent azért nem kellett "megérteni" hisz kis tájékozottsággal 2-3 rész bőven elég ahhoz, hogy az ember átlássa, miről lesz szó.

Valójában egy igencsak középszerű, klisés, és sablonos darabról van szó, a nehezen kedvelhető/azonosulható gárdáról már nem is szólva (Ami kivételével irritáló gyökér mindegyik, akik rendre túljátsszák a szerepüket) és mint romantikus sztori abszolút nem tudott megfogni.

A szokásos tini agonizálós dráma megy végbe, szerelmi sokszöggel, hogy “Jajj hát úgy szeretem, de hogy mondjam el neki?” ahol mindenki másért van oda, de mégis, már az elején nyilvánvaló lesz, ki-kivel fog végül összejönni. Mint romantikus story, az életszerűséget élből nélkülözi. Azon túl, hogy Aisakát pillanatok alatt helyreraknák pár büdös pofon kíséretében, minden normális férfi a kifinomult modell leányzót választaná az agresszív loli és az idegbajos/hiperaktív barátnője helyett, persze tudom, "ezért anime". Viszont attól hogy anime, még lehetne ezt értelmesebben, visszafogottabban csinálni.

Az egészet úgy lehetne a leginkább jellemezni, hogy: cheap plot-device. Adott egy lapos mell komplexusban szenvedő, és ez miatt agresszív tsundere, aki jól beszól mindenkinek, aki nem tetszik neki, azt megveri, és egészen a fordulópontig, amikor csak teheti, rendre alázza a szerencsétlen slaveboyt, aki teljesen irreális módon tűri mind a szóbeli, mind a fizikai sértegetést. Ráadásul a stuff színvonala az első pár rész után csukafejest ugrik a kommerszségbe, és olyan szinten fárasztó lesz, a rózsaszínű, szentimentális, idealista zagyvaságával, ami maximum azoknak izgalmas, akik még nem láttak eleget ezekből. Ettől függetlenül (nehezen de) elhiszem, hogy van akiknek ez így bejön, de személy szerint nem értem mi ebben annyira jó. Lehet hihetetlenül hangzik a rajongók számára, de nagyon sok embernek, ennyi már bőven elég a dropped kategóriához.

Védelmére szóljon, a saját keretein belül nem okvetlenül rossz a Toradora, legalább is azoknak biztos nem, akik szeretik az ilyen lassú, harsány, romantikus storykat. Ám mivel szerény személyem nem Japán, se nem vevő a limonádé slice történetekre, ezért alaphangon nem sok értékelhetőt találtam benne, amit tetézett az aktuális Kugimiya tsundere klón “áldásos” tevékenysége.

Nyilván van aki kapva kap minden olyan animén, ahol egy lapos, pukkancs méregzsákot rendelnek a töketlen főszereplő mellé, nekik ez nyilván bejön. Nálam viszont az a kategória, amit 3 deci vodka után se tudok élvezni, még akkor se, ha van nála sokkal rosszabb, például a Zero no Tsukaima.

Egyébként nem az a baj, hogy valakinek tetszik, mert az ilyen szempontból érdektelen, mindenki azt néz, azt szeret, amit akar. A gond sokkal inkább ott van, amikor egyesek nem képesek elviselni a kedvencüket ért kritikát, sőt ami rosszabb, mindenáron meg akarják magyarázni, hogy itt most valami “nagyon egyedi” dologról van szó. Ergo többnek akarják beállítani, mint ami valójában.

A 10/10 pedig ne vedd zokon, de még finom urak, hölgyek társaságában is erős túlzás egy ilyen animének. Eleve a 10/10 szimpla fanboy/fangirl promo, egy jó cikkíró tudja, hogy akármennyire is tetszik neki egy anime, semmire sem ad 100%-ot, mert tökéletes anime nincs.

"Annak pedig, hogy ki Kugimiya Rie, és mely munkáiról híres, illik utánanézni. Nem, nem az R+V-ről." -> Az lehet, de én például pont ezért tudom csak olyan animékben elviselni, mint az R+V vagy a Gintama, mert a fő profilja rendre az agyamra megy pár percen belül. =D

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2012.06.04. 18:20:24

@peter1989: Köszönöm, hogy fáradtál ezzel a válasszal, még ha részben copypastelt is, de nem vagyok teljesen biztos, hogy végigolvastad, amit leírtam. Úgy gondoltam ott szerepel, hogy hol látok kiemelt értéket a sorozatban, vagy hogy miért tartom Taigát sokkal jobb KugiRie tsunderének, mint a többi KugiRie tsunderét (és így végül miért nem utálom), valamint hogy miben tartom gyengének a sorozatot.

Belemehetnénk továbbá abba, hogy mennyire életszerű, és hogy Taiga nem csak a mellmérete, hanem a szüleivel való viszonya miatt egy picsa, de szerintem lényegtelen.

Teljesen egyetértek, hogy mindenki azt néz, amit akar, és mindenkinek az tetszik, ami. Ha holmi sértettség miatt írtam volna ide, akkor nem várok 2 hónapot, hanem egyből ideböföghetem, hogy "buta vagy ..és csúnya is". Ha megnézted a kis videót, még paródiát is állítottam a jelenségnek.

Amíg valaki képes egy normális érvrendszer szerint levezetni, hogy hogyan jutott a maga végkövetkeztetésére, onnantól tökéletesen elfogadom. Legyen ez a kedvenc sorozatom bírálata, vagy egy olyan sorozat istenítése, amit utálok.

A fenti cikkből (és az azt követő diskurzusból) ezt viszont hiányoltam, és akkor már talán a te hozzászólásod az első, ami valamennyire érvel. Ezt figyelembe véve is állítom, hogy neked inkább a "limonádé" műfaj egészével van bajod, mint a konkrét sorozattal. És ez is rendben van. Ugyanakkor lehet, hogy tévedek, és tudnál ellenpéldát mondani, hogy milyen olyan romantikus vígjáték/dráma volt, ami tetszett.

"A 10/10 pedig ne vedd zokon, de még finom urak, hölgyek társaságában is erős túlzás egy ilyen animének. Eleve a 10/10 szimpla fanboy/fangirl promo, egy jó cikkíró tudja, hogy akármennyire is tetszik neki egy anime, semmire sem ad 100%-ot, mert tökéletes anime nincs."

10-es skálán értékelek, (főleg a MAL miatt) így lőttem be. Valóban megtehetném, hogy semminek nem adok 10-et vagy pl. nem értékelek 5 alatt, de akkor szerintem értelmetlen a 10-es skála. Megnéztem, az összes animém közül kevesebb, mint 3%-nak adtam 10/10-et, és az se azt jelenti, hogy nem találok bennük hibát, vagy hogy mindenki másnak is maximálisra kéne értékelnie. Olykor kimondottan sok olyan dolog van, amit jobban is csinálhattak volna, és ezeket le is szoktam írni. A 10/10 nálam azt jelenti, hogy volt annyira jó, hogy feledtetni tudta a hibáit, és azok ellenére se változtatnék rajta.

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2012.06.04. 22:28:06

@Kvakond: "még ha részben copypastelt is" -> Ha már valamiről egyszer leírtam az álláspontom, van bennem annyi rutin, hogy később alapul veszem. =)

A videót nem néztem meg, a bejegyzést olvastam csak el, és mondtam el a sorozatról a saját álláspontom. Igazából itt azaz alapvető probléma, hogy a Toradora, mint az összes hasonszőrű anime, erősen karakterközpontú, ennél fogva ha nem jön be a szereplőgárda, a sorozat lényegében már el is vágta magát a nézőnél. Legalább is nálam biztos, ha csak a feszegetett téma, a körítés nem olyan, hogy látok benne fantáziát, ami itt nem igazán volt meg.

Életszerűségről egyébként annyit, hogy mint oly sok más hasonszőrű darabnál, itt is az a baj, hogy hiába egy mondjuk úgy "globális" problémahalmazzal foglalkozik az anime, a körítés, a megvalósítás túlságosan leegyszerűsített és elfogult, idealizált ahhoz, hogy ezt a való életre lehessen vetíteni. Ott ezek a dolgok egyáltalán nem így mennek, még Japánban sem. Na meg eleve a komolyan vehetőséghez olyan gárda is kell, akiket komolyan lehet venni. Taiga véleményem szerint enyhén szólva nem ezt a kategóriát erősíti.

Romantikus vígjáték/drámát illetően anno tetszett például a Fushigi Yuugi, viszont ezt már elég régen láttam, szóval jó kérdés, ma ugyan úgy tetszene e? Ami fixebb pozícióban van nálam, az például Lady Oscar, vagy a Glass Mask.

Értékelni én is a 10-es skálán szoktam, viszont nálam 9.9/10 a maximum (hiányolom is, hogy a MAL-on nincs tizedes érték). Ha azt nézed 9/10 az 90% ami azért objektív, szubjektív szempontokat is figyelembe véve egy elég magas érték, ahová tényleg csak a legjobbak férnek be. 10/10-et elvből nem adok semmire sem, mert mint mondtam, hibátlan anime nincs, még a legjobb sorozatokban, mozifilmekben is lehet hibát, laposabb részeket/jeleneteket találni, amiken ugyan felül lehet emelkedni, de ettől még ott vannak.

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2012.06.04. 23:22:36

@peter1989: Belátom, ahhoz hogy élvezd a karakterek közötti interakciót, először el kell tudni fogadni a karaktereket.

Én személy szerint le tudtam vetíteni a karakterek közti kapcsolatokat a való életben velem megtörtént eseményekre (nem a szereplőket személyekre, nem ismerek tsundere lolikat).

"Romantikus vígjáték/drámát illetően anno tetszett például a Fushigi Yuugi, viszont ezt már elég régen láttam, szóval jó kérdés, ma ugyan úgy tetszene e? Ami fixebb pozícióban van nálam, az például Lady Oscar, vagy a Glass Mask."
Sajnos egyiket se láttam a háromból.

"Értékelni én is a 10-es skálán szoktam, viszont nálam 9.9/10 a maximum"
Én nem használok tizedesjegyeket. Ha úgy jobb, akkor vedd azt, hogy 9.5-öt adtam rá, és onnantól a kerekítés szabályai átvették az irányítást :D

Hunterbey 2017.11.04. 23:18:59

Nekem nem olyan rossz, de azért én is jócskán csalódtam benne, mivel a történet helyett pancsikolással foglalkoztak, történet nem rossz, Taiga...... amikor Suzumiya csinálta a fesztiváli filmet, baromira idegesítő volt, szóval hozzá képest aranyos(talán)....
süti beállítások módosítása