Szegasztok!

Gondolom sokan rajongtok a kosárlabdáért. Amikor még a sima adókon (MTV, RTL Klub stb...) is adták az NBA-t, mindig néztem. A kedvenc csapataim a Utah Jazz, Detroit Pistons és a Minnesota Timberlandwolves voltak. De miután jött a kábel tv és a dekóderek ideje, csak rohadt ritkán látni a "Sport csatornákon" kosárlabda mérkőzéseket. Annyira lemaradtam, hogy csak néhány éve tudtam meg, hogy a Charlotte Hornets csapat elköltözött, és a helyüket az azóta egyik kedvenc csapatom, a Charlotte Bobcats vette át, illetve, hogy O'neal már nem a Los Angeles Lakers, hanem a Miami Heat játékosa.

A sport témák a japán animátorok és mangakák körében is kedvelt téma. Sajnos ezeknek többsége vagy autós, vagy focis, vagy pedig valamilyen harcművészet.

De végre van egy manga, ami hozzá nyúl a kosárlabda világához is! És ezt a jó kis mangát fogom bemutatni, melynek neve Kuroko's Basketball!

 

 A Kuroko's Basketball, eredeti címén "Kuroko No Basuke", egy jelenleg is futó manga sorozat, amelyet Fadatoshi Fujimaki ír és rajzol a heti megjelenésű Weekly Shonen Jump magazinban 2008 óta. Műfajilag sport, és azon belül is kosárlabda, ami azért kiemelkedő, mert a sport mangák és animék terén a foci, baseball, autó verseny és harcművészetek a jellemzőek.

 

A történet arról szól, hogy japánban létezett egy fiatal kosárlabda csapat, akik a "Generations Of Miracles" nevet kapták, mert mindegyikük egy hihetetlen nagy tehetség volt a maga területén (az egyikük bármilyen teknikát letudott másolni és azt továbbfejleszteni, amit látott az ellenfeleitől, a másik röhögve 20 alkalomból 18-szor 3 pontos dobásokat tudott dobni egymás után stb....). De volt egy úgymond "hatodik fantom játékos", akit még ők is nagyra tartottak.

Kb 1-2 évvel később, miután ez a csapat felbomlott, egy gimnáziumi kosárlabda csapat lekezd új játékosokat toborozni, és egy Taiga Kagami nevű srác, aki egy pár évig kint játszott az USA-ban, feliratkozik. A nap végén kiderül, hogy valaki, akit nem vettek észre, szintén feliratkozott. A neve Tetsuya Kuroko, akit úgy ismernek, mint a "hatodik fantom játékos". Erre persze nagyon megörül az egész gimi, és már alig várják, hogy lássák őt játszani. Igen ám, de mint kiderül, nagyon átlagos mindenben, mind cselezésben, mind dobásban, minden téren. Nem is értik, hogy mi olyan különleges benne.

Egy nap Kagami elhívja játszani, és egy beszélgetés után elmondja Kuroko, hogy neki egy "képessége" van... abszolút észrevehetetlen tud lenni, mint egy árnyék. Néhány meccs alatt be is mutatja Kuroko ezt a képességét. Kuroko elmondja, hogy azért ment el a régi csapatából, mert ha bár tényleg tökéletes csapat voltak, hiányzott egy nagyon fontos dolog: a barátság. És emiatt is omlott össze a "Generations Of Miracle". Továbbá elmondja azt is Kuroko, hogy a többi srác is másik iskolába ment tovább játszani. Kagami pedig elmondja, hogy azért jött vissza, mert le akarja győzni a "Generations Of Miracle" tagjait. Miután ezt megtudta Kuroko, elhatározza, hogy segít neki legyőzni őket, és hogy Kagami lesz az ő új "fénye", ő pedig Kagami "árnyéka"...

 

A történet tehát jó, és vannak benne csavarok is, mint hogy kiderül, hogy Kuroko "észrevehetetlenségét" a nagyon gyors lábai és mozgása teszi, és hogy emiatt csak kb 40 percig tud észrevehetetlen lenni, utána a fáradságtól már nem tud tovább észrevehetetlen lenni és még sorolhatnám.

A főbb szereplők közül csak hármat kell kiemelnem. Az első ugye Tetsuya Kuroko, a "fantom játékos". Egy igazán szerethető figura, főleg hogy hihetetlen gyorsaságából és a "képességéből" sok poént összetud hozni a mangaka. Bár tény, külsőleg elég nyominger bamba gyereknek néz ki. Ehhez képest úgy átmegy egy egész tömegen, mint fing a gatyán (lásd lenti kép).

A második főbb szereplő Taiga Kagami, aki nem csak, hogy jó magas (kb 187 cm), de valóban jó játékos is, amit a külföldön való tapasztalatszerzésnek köszönhető. Egy elég durva, cinikus, ám mégis szerethető, vicces karakter - Kuroko-val pedig a manga során elég erős barátságot alakít ki.

A harmadik fő szereplő egy lány, aki a gimnázium kosárlabda csapatának az edzője is. Edzői tehetségét az apjától örökölte, aki mindig elvitte őt kiskorában a munkahelyére, aki atlétákat edzett. Leginkább a One Piece-es Nami-hoz tudnám hasonlítani, mert őt sem érdekli a romantika, csak az, hogy a csapat nyerjen. Persze megpróbál a "nem létező női énjével" rávenni a lusta csapatot, hogy segítsenek pl neki elvinni ezt-azt, de mindig pofára esik (lásd fönti kép).

A többi karakter is szerethető, tehát karakterek terén is jól áll a manga.

 

A manga további erőssége a humora és a hangulata.

A humor terén a szokásos "slice of life" humort kapjuk, persze jó tálalásban. Persze vannak kivételek, mint amikor az "állat Kagami" egy ütéssel letöri a palánkot, mert csak fél pályán játszanak, és így akarja rávenni a bírákat, hogy egész pályás meccs legyen....

A hangulata is jó, bár néha ellaposodik egy kicsit, amikor taktikai megbeszélés vagy "lazább" edzések vannak, de mivel ugye ez egy sport manga, ezért kellenek ilyen "taktikai" beszélős jelenetek.

A rajzolás az szimplán jó, olyan Bleach és Naruto közé helyezném a látványt, bár tény, lehetne több színesebb oldal is, mert néha nehéz elképzelni, hogy melyik karakter hogy nézhet ki.

 

(A fenti kép egy kétoldalas kép, ezért ilyen tré)

Persze a legfontosabb része nem lehet más, mint maga kosárlabda meccsek.

A meccsek mindig izgalmasak, abszolút nem lehet unatkozni. És az úgymond "különleges képességek" nem ilyen marhaságok szerencsére, mint pl "tűzlabda" vagy "megnyúló végtag", hanem simán tehetséges képességek, mint pl hogy valaki nagyon jókat tud dobni, blokkolni, futni stb. Az egyetlen ilyen "mese habbal" képessége egyedül Kuroko "árnyék játéka", mely abból áll, hogy olyan gyors, hogy az ellenfele nem tudja észrevenni. Lehet, hogy gyorsaságról van csak szó, de azért ne legyen már gyorsabb és "észrevehetetlenebb", mint pl Songoku vagy Aizen a Bleach-ből....

 

Végezetül mit mondhatnék a Kuroko's Basketball-ról?

Csupán annyit, hogy jó kis sport manga, és végre egyszer nélkülözi egy mangaka a "minden szereplő csont egyforma klónja a másiknak focis" anyagot, és végre egy másik labda játékhoz nyúl.

Érdemes olvasgatni! Kosárlabda fanoknak meg pláne....

U.I.: Mibe, hogy ebből SEM lesz anime adaptáció, mint a Shin Angyo Onshi-ból (ahol egyedül egy 1 órás filmmel szúrták ki a rajongók szemét), illetve a hárem műfajt kiparodizáló Ai Kora-ból? Az ilyenekből miért nem csinálnak animét?!

U.I.2.(friss): Megtörtént, amire nem számítottam: mégis lett (egy értelmes mangából) anime adaptációja, ráadásul igényes is lett! :) Köszönjük az Úrnak! Már csak az Ai Kora és Shin Angyo Onshi hiányoznak! ;)

Kuroko's Basketball (Kuroko No Basuke)

- Idő: 2008-2014

- Író & Rajzoló: Fadatoshi Fujimaki

- Magazin: Weekly Shonen Jump

- Műfaj: Shonen, Sport, Vígjáték

- Hossz: 30 mangakönyv

 Ami Tetszett:

- Szép rajzolás.

- Vicces.

- Szerethető karakterek.

- Kosárlabda. 

- Végre egy sport manga, ami nem "Tsubasa klón".

- Kagami és Kuroko karakterei.

- Izgalmasak a meccsek.

- Jó a sztori.

Ami nem tetszett:

- Néha ellaposodik.

- Kuroko gyorsabb, mint bármelyik "neverending shonen" figura.

Értékelés: 

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 5/5

- Egyediség: 3/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 3/5

- Hangulat: 3/5

- Történet: 4/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

- Pontban: 30/40 = Kiváló

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 90%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

- 10/10-es skála szerint: 9/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

 Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr922972492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexM1983D 2011.06.17. 14:42:06

Bocsi, hogy bele szólok, de elírtad a szerző nevét, nem Fadatoshi hanem Tadatoshi.

Azért én remélkedem, hátha mégis lesz adatptációja.
süti beállítások módosítása