Trigun Stampede kritika.

2023.04.13. 17:04

Sziasztok! Kár volna tagadni, hogy nemcsak Hollywood lovagolja meg a reboot hullámot, hanem Japán is ezerrel. Persze, a nosztalgiavonat tök jó dolog és az olyanokért, mint a Devilman Crybaby, a Bastard tavaly kiadott újrázása, vagy az Urusei Yatsura pozitív fogadtatása miatt teljesen megértem. Viszont, amikor az olyan elbaszott és elcseszett darabokra nézek, ahol csak a kultklasszikussá vált széria neve már csak kvázi dísznek van, akkor már azért messze nem hatalmas az örömöm. Ebben az esetben pedig szabályosan átbaszva érzem magam. Következzen a Trigun Stampede, amit indokolatlanul körbeszopkodnak az otakuk… vagy talán velem van a baj? Majd meglátjuk. Elöljáróban annyi, hogy a gusztustalan megjegyzéseket a valóság szülte. Ugyanis, ezek válogatott fórumokról származnak (és akkor csak a legenyhébbeket raktam bele.).

letoltes_9.jpg

A Trigunról nem kell bemutatót tartanom, nem igaz? Szerintem mindenki ismeri, pláne, hogy az előző poszton erről szólt. Nos, a dolgok 2023-ban annyiban változtak, hogy az Orange stúdió felel érte és már a trailer látványától a szemem hányt volna, ha lenne szája. „Mi akar ez lenni?” kérditek teljes joggal. Meg kell valljam, fingom sem volt elsőre. A lehetőség adott lenne egy folytatásnak, vagy egy köztes sztorinak abból az időkből, mikor Knieves és Vash együtt utaztak. Ám helyette az Orangenál úgy döntöttek, hogy a régi sztori nem elég felnőttes és ezért csinálni akartak belőle egy depressziós, sötét tónussal bíró 12 részes animét. Aztán, a fanok felé magyarázták végül, hogy ez előzménysztori, amivel sikerrel csináltak a seggükből szájat. Hát erről a hangulat terén lesz meg a komolyabb véleményem.

6f17ea9e-59e6-4f1a-90d1-85c63175a083.jpg

A sztori alapja nagy vonalakban érintetlen maradt. Vash Stampede, az Humanoid Typhoonra vadászik mindenki hatalmas elánnal. Ebbe két főszereplőnk Merly Strife és Milly… bocsánat, keverem az eredetivel, Roberto De Niro (A nyugat fele való utalgatás sem marad szó nélkül.) is beletartozik. Meg is találják, kiderül, hogy messze nem az, akinek leírják stb. Közben Million Knieves nagy elánnal keresi a testvérét, hogy az erejéből utat nyisson egy magasabb síkba és megtermékenyítse a Plantokat, hogy Independentek szülessenek. Micsoda? Az meg mi a faszom? Kérdezheti az, aki sohasem látta ezt. Nos, a Plantokról volt szó az eredetiben, de ott nem igazán foglalkoztak vele. Lényegében energiát adó növényi alapú faj, amik életben tartják a kihalt pusztaság megmaradt városait. Az Independent ebben az esetben Vash és Knieves. Ők is növényi alapúak, de önálló tudattal és gondolattal rendelkeznek. Vashnak be kell látnia, hogy örökké nem menekülhet testvére elől, így megpróbálja jobb belátásra téríteni… na hagyjuk ezt egyelőre.

trigunstampede_vash_dodge-1024x576.jpg

Ha papírforma alapján venném a sztorit, akkor sokkalta sötétebb és mélyebb, mint az eredeti. Valójában keservesen edgy, ami abban nyilvánul meg, hogy minden egyes történet sötét és kilátástalan. Viszont nem olyan szinten, hogy át lehessen érezni, hanem sokkal inkább a röhejes és ostoba vonalon. Pont azért nem működik, mert teljesen erőltetett. Az eredetiben azért működik, mivel az első fele teljesen megtévesztő, ráadásul még mondanivalója is van. Itt meg semmi ilyenre ne számoljunk. Ezen a ponton már az sem meglepő, hogy a cselekmény is kiszámítható az esetek többségében (ahol meg nem… majd erről is szót ejtek.).

 

A technikai oldal… hát most kimondom a frankót. Ezen a ponton nincs bajom a CGI-al alkotott animékkel. Legyen, ha nekik úgy kényelmes és olcsóbb. De ha már CGI… AKKOR MŰKÖDJÖN MÁR BAZDMEG! Nem hiszem el, hogy 2023-ban nem lehet folyékony 60 FPS-el (képkocka/sebesség.) mozgó animációt kihozni! Ehhez képest itt olyat kapunk, amitől indie stúdiók és animátorok sorban mondanak le a munkájukról, ha meglátnák. A hátterek unalmasak, sterilek és élettelenek, a mozgástól meg szabályosan megfájdul a fejem, annyira akadozik. Igaz, hogy az akciójeleneteknél felpörög és ott valamennyire élvezhető, de ez ne legyen mentség arra, hogy nem figyelnek oda. „Jóvan, te díszköcsög! Akkor milyennek kell lennie, hogy neked megfeleljen?” A válaszom egyszerű: Az Orange jelen büdzséjéből kb. a Csizmás Kandúr: Az Utolsó Kívánság szintjén kell mozognia. „Animével gyere elő, ne valami hülye gyerekmesével, te geciputtony!!!!!!!!44!!!!!!” Akkor a tavalyi évi Chainsaw Man kiváló példa. Lehet, hogy CGI, de kiválóan működik és semmi ilyen gány és félc mozgás nem volt benne. Azért is mondom ezt, mert ebben a formátumban a kezdő hentai alkotók jobbat alkotnak, mint amit itt látunk. Zenei téren is visszalépés. Igaz, az opening nagyon jó és remek szimbolikával rendelkezik. Az ending annyira nem tetszett, de ez saját vélemény. Az OST viszont abszolút feledhető. Semmi emlékezetes, semmi westernes, semmi olyan, ami a fejedben marad. „Jó, de ezek csak sallangok! Ha az anime jó, akkor az ember átsiklik a technikai oldalon.” Ebben igazatok van. Viszont ne azt képzeljétek, hogy nyakig vagyunk benne az elefántszarban. Nem, eddig csak a cipőnk orrával pöcögtettük. Ideje a következő pontra rátérni: Karakterek.

 

Kezdjük Vash Stampeddel, mert amit itt látunk, az a karaktergyilkosság egy új szintje. Az eredetiben folyton bohóckodó, de valójában érzelmes, törődő, intelligens, kiváló fegyverforgató. Itt meg csináltak belőle egy igazi hisztipicsát, aki emellé hülye, mint a seggem. Persze, megpróbálják okosnak meg bölcsnek beállítani, a probléma viszont ott van, hogy ez izzadtságszagúra sikeredett. Emiatt olyan dialógusok hagyják el a száját, ami már nekem fájdalmas. Abszolút szegellentéte az eredetinek. Ami meg a külsőt illeti: A badass karakterből csináltak egy díszbuzi millenial gyereket. Ez aztán a modern feldolgozás, mondhatom. Wolfwood ellenben nem annyira lett kiherélve. Noha az idiotizmusa eltűnt és kapott egy edgy háttérsztorit, hogy kísérletekből született (nem értem, hogy az eredeti sztori nem volt nekik kellően kegyetlen?). Más azonfelül nem történt. De ami a két biztosítós karaktereket illeti… ez újabb fasz a néző szájába.

 

Merlyt teljesen legyengítették, holott az eredetiben nagyon sokszor mutatta meg, hogy erős, határozott, mégis gyengédségével segítette lelkileg Vasht, amikor mélyponton volt. Itt meg teljesen mellékszereplővé degradálták le, aki az utolsó részek kivételével egyáltalán nem csinál semmi más pofázáson kívül. És akkor Roberto De Niro. Én elhiszem, hogy a nyugatnak kell kedvezni. Én azt is elfogadom, hogy a The Last of Us-ra kellett utalni. Viszont kérdem én az Orange fejeseit: Ennyi maradt meg Joel jelleméből? Ugyanis drága Robertonk kimeríti a biodíszlet fogalmát. Négy dolgot csinál a 11 rész alatt: Morog, cigizik, vedel és a „Fasznak jöttünk ide.”, a „Húzzunk el a vérbe innét, mert kifogyott a kerítésszaggató.” és a „Az emberiség már csak ilyen.” mondatok hagyják el a száját (és ezt képes végtelenségig ismételni.). Azzal próbálták meg árnyalni, hogy meghal a tizenegyedik részben. Emiatt nekem el kellett volna érzékenyülnöm? Már nem azért, de inkább fáradtan felsóhajtottam, mert mást nem tudott kiváltani belőlem. Bezzeg a régiben Wolfwood halála sokkalta jobban ütött. Gonoszok terén marad Million Knieves. Hol van Legato és a Gun-Ho Guns csapat az eredetiből? Az előbbi említés formájában maradt meg, utóbbit meg epizodikus, névtelen és sótlan senkikre cserélte le. Knieves is le lett degradálva a karizma nélküli szimplán démoni karakterre. Konkrétabban a múltbeli részt is igencsak megváltoztatták és megkurtították. Ennek köszönhetően szimplán pszichopata, semmi több.

fnghaoyxkaav9mk.jpg

Azt hittétek, hogy a kiherélt karaktergárda az igazi problémám? Nem, mert ennél még lejjebb is van. Mégpedig az, hogy az egész kínosan próbál olyan sötét lenni, hogy azt higgyük, lekapcsolt monitorral nézzük az egészet. Erre mi sem jobb példa, mint Vash nézőpontjának teljes szétbarmolása. Két okom van ezt feltételezni: Első alkalommal, az első széria első felének teljes kihagyása. „Az gyerekes szar volt. Semmi felnőttes nem volt benne.” Nagy tévedés. Noha tényleg komikus volt, legfőbb szempontja az emberek jóvá válása lett nem egy esetben. Amikor Vash hozzáállása és tanai miatt nem egy gonosz képes volt jó útra térni. Vagy akár az emberek meglátták, hogy nem az a világpusztító valaki. Másodsorban pedig Vash „Nem ölhetünk embert, lévén semmi jogunk elvenni azt.” életelv teljes elhanyagolása. Alibi jelleggel ott van, de egyáltalán nem jön át. „Ezt csak belelátod! Mert rögtön utálni akartad!!!4444!” Ez abszolút nincs így. Még a gecironda trailer ellenére is elvárásokkal ültem neki. Az utolsó párbeszéd közte és Million Knieves között remek példa volt rá. De tudjátok mit? A hangulat is ráment a számlájára az egésznek. Hála ennek az edgy vonal erőltetésének, egyáltalán nem érzem rajta, hogy Trigun lenne. Komolyan, ha kicserélnénk a címet és a szereplőket, de a cselekményt meghagynánk… semmiféle jele nem lenne annak, hogy ez a klasszikus anime valamilyen feldolgozása lenne.

nevtelen_2.png

Mielőtt rátérek az összegzésre egy rövid megjegyzés, hogy az OKJ-s filleríró kettessel rendelkező bagázs mivel akart kompenzálni, mivel ez is megéri a misét. Ahelyett, hogy minél többet mentettek volna át az eredetiből, sokkal inkább a nyugatnak akartak kedvezni. Ilyenekkel, mint pl. Legyen Wolfwood beceneve Punisher. De az is, hogy „A hamburgerzabálók imádják a Final Fantasy VII-et. Csináljunk egy jelenet erejéig Million Knievesből Sephirothot a One Winged Angel formájában.”És a kedvencem, amikor az utolsó részre Vash megkapja kefehaja helyett a régi tüsi frizuráját. Ez tudjátok, milyen szint? Mikor a 2013-as DMC rebootban Dante fejére esik egy paróka, ami a régi stílusát idézte meg. Szóval nagyon alacsony szint.

Végösszegzés:
Pozitívum:
- Zene
- Wolfwood és Knieves karaktere viszonylag érintetlen maradt.

Negatívum:
- Látvány.
- Meg minden más.

Végeredmény: 10% NAGYON ROSSZ!

„Nagyon undorító voltál vele szemben! Szégyen vagy az otakuk szemében!” „Te csak egy retros boomer fasztarisznya vagy, aki nem képes a változásokat elfogadni!” Na, ezek az emberek hirtelen elfelejtenek valamit (azonfelül, hogy az efféle személyes megjegyzések leginkább a primitívségükre utalnak.): SOHA nem voltam ellene a régi dolgok megújításának vagy újrázásának. Devilman Crybaby, Urusei Yatsura reboot, Bastard reboot. Vagy játékban ott van a Crash Bandicoot N.Sane Trilogy, Spyro Reignited. Csak azt utálom, amit a Trigun Stampede leművelt. Teljesen kigyomlált, a jelen kor nyugati kezdő animések divatjának becsicskuló, de önálló lábakon állni nem képes anime. Persze, tényleg lehet velem van a baj, hiszen a MAL-on alig 0,4 ponttal marad el az eredetitől és már bekérték a második évadot is. Mindezek ellenére nálam befoglalta az első hely környékét az ez évi legrosszabb anime listámon. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3618101822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása