Sziasztok!

Nem fogom nagyon bőlére ereszteni a felvezetést, legyen elég annyi, hogy aki ismer az tudja, hogy nem éppen én vagyok a legmegfelelőbb ember arra ha valaki videójátékokról akar megkérdezni valakit. Ennek okán sokáig még csak nem is hallottam a The Last of Us játékról , és pont ezért eleinte a sorozat is nagyjából annyira tudott érdekelni mint a meztelen csigák párzási szokásai. Utóbbihoz az is hozzájárul az a filmes / sorozatos tendencia , hogy a videójátékok filmes adaptációi eddig inkább kevesebb mint több jó végeredményt termeltek ki magukból, elég csak a legelső élőszereplős Super Mario  filmre , a Street Fighter-re, a Tekken-re vagy a két éve bemutatott Mortal Kombat-re gondolni. Aztán ahogy egyre másra jöttek a dicshimnuszok az első trailer láttán úgy gondoltam, hogy jó oké, adok neki egy esélyt, max a 3. rész után dobom a francba. Aztán jött a meglepetés! Hogy miért? Azt lentebb fogom taglalni! Ez a kritika azonban csak a sorozatot veszi alapul, nem összehasonlítás lesz a játékkal!

 

Jöjjön a The Last of Us !

 

mv5bzguzyti3m2etzmm0yy00nguylwi4odetn2q3zgjlyzhhzju3xkeyxkfqcgdeqxvyntm0oty1oq_v1.jpg

 

Azért beszéljünk egy kicsit magáról a játékról is, legalábbis az alapjairól, bár sanszosan azokat a legtöbben már ismerik. Szóval a The Last of Us egy 2013-as Playstation akció-túlélő kaland játék amit a Naughty Dog készített Neil Druckman vezénylete alatt. A játék az azóta eltelt bő 10 év alatt nem kevesebbet ért el, minthogy a gamer közösség kikiáltotta minden idők legjobb játékának, illetve minden idők legjobb történetével rendelkező játékának.  2022-ben érkezett a Part 2 aminek botrányáról még én is hallottam , és egyes pontjain jómagam is felháborodtam, illetve maga a játék is elég vegyes kritikákat kapott. A sorozatot viszont a lehető legjobb platform, az HBO Max vette a szárnyai alá , hiszen ha még vannak is meglehetően rossz tartalmaik, de alapvetően olyan kiváló vagy éppen magas minőségű tartalmak futnak ott mint a Harley Quinn széria, a Légikísérő, az Utódlás  a Fehér Lótusz vagy a Sárkányok Háza . A készítők között pedig nem más fogja a gyeplőt mint a Csernobil alkotója Craig Mazin és maga Druckman is felügyelte a projektet. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy a játék rajongói 1000%-os bizalmat szavazzanak a sorozatnak.

A történet annyi, hogy az ismert világban felüti a fejét egy gyorsan terjedő és agresszív gombafertőzés ami az emberekből is agyatlan , vérszomjas szörnyetegeket csinál . Főhősünk Joel is részese volt a járvány kitörésének és megpróbált elmenekülni a városból öccsével Tommy-val és lányával Sarah-val , ám a kislány meghal, az öcsi pedig menekülőre fogja a dolgot. A világon pedig szépen lassan úrrá lesz a káosz.

 

the_last_of_us_ep_1-thumb-700xauto-250701.png

 

Innen ugrik a sorozat jó pár évet mikor a világ a már ismert posztapokaliptikus érába süllyedt. A fertőzésveszély mindennapos, orvosság nem létezik, a túlélők kisebb-nagyobb csoportokba rendeződve próbálnak túlélni amiket egy katonai rezsim , a Fedra irányít  , akik pedig mindennapos harcban állnak a magukat Tűzbogaraknak nevező szabadságharcosokkal. Joel maga kisebb csempészésekből és egyéb munkákból tartja fent magát, mígnem egy különleges, és az életét is befolyásoló feladatot nem kap: Ki kell juttatnia egy Ellie nevű lányt a városból és elvinnie egy másik Tűzbogár támaszpontra, hiszen mint kiderül, a lány lehet a megoldás a gombafertőzés megállítására és az emberiség megmentésére.

 

20230106-ovicio-the-last-of-us-bella-ramsey-ellie-hbo.jpeg

 

A férfi nagy nehezen belemegy, innentől pedig azt láthatjuk ahogy az utazás során az egymást eleinte megvető és lenéző főszereplők közt szép lassan kialakul a bizalmi kötelék, miközben minden erejükkel próbálnak túlélni.

Azt már most leszögezném, hogy én, mint a videójátékok iránt abszolút nem érdeklődő személy, még én is elismerem, hogy egy ennyire komplex, jól megírt és végigvitt történet miért lett a játékosok kedvence. Itt nem az agyatlan hentelésen van a hangsúly mint a Walking Dead esetében (amit 1 évad után úgy dobtam ki a kukába ahova való ahogy a nagy könyvben meg van írva) hanem a karakterdrámákon, a szereplők közti bizalom kialakulásán. Ahogy két ember akik képtelenek érzelmileg bárkihez is kötődni, lassan igazi barátokká. társakká válnak. Mazin és Druckman is úgy döntöttek, hogy inkább erre a szálra mennek rá és jól tették.....de ez egy kicsit a visszájára is sült el. Ugyanis míg a drámai szál baromi erős, addig más oldalon a sorozat eléggé vontattotnak vagy éppenséggel unalmasnak hat. Ez pedig annak köszönhető, hogy a készítők minden mást kispóroltak a sorozatból, tehát az akciókat és a fertőzöttek bemutatását is. A változtatásokra érdemben nem tudok reagálni, majd világosítsatok fel, hogy miket hogyan változtattak meg, de azért ahol lehetett utánanéztem és ezekkel sok bajom nem volt. Nem volt bajom azzal ahogy a gombafertőzés terjedését megváltoztatták, vagy hogy Joel lánya más rasszú lett. Ha a változtatások jól illenek bele a műbe , vagy nincsenek nagyobb befolyással a történet szempontjából akkor azzal semmi gond sincs. Itt viszont van ahol működik, van ahol nem. Szóval nagyon visszás az egész cselekmény. Egyrészt érdekes nézni Joel és Ellie utazását, másrészt viszont ha nincs más ami a képernyő előtt tudná tartani a nézőt akkor egy idő után nagyon lapossá válik az egész. Szerencsére a Last of Us sorozat még éppen meg tudott állni azon a ponton ami után ez bekövetkezne. A történet tehát remek, csak nagyon rezeg a léc a cselekmény és a forgatókönyv alatt.

Technikai oldalról nézve a sorozat viszont már sokkal pozitívabb, de itt is vannak hibák bőven. A látvány és a háttérdizájn egyik oldalról szépen, részletgazdagon ki van dolgozva, a szabadon felvett jeleneteknél az operatőri munka kiváló, a hangulat és az atmoszféra is remekül érződik ezeknél a részeknél, de másik oldalról nézve egyes jelenetekről ordít a stúdiószag és a CGI.

 

64h23wsuirchdbnir5d4bm633u.png

 

Ne értsetek félre, ezek sem néznek ki rosszul, de az utolsó részben például a zsiráfetetős résznél csak az nem veszi észre a szerkesztett jelenetet aki úgy vak, hogy nincs szeme. Ellenben a Fedra által irányított, posztapokaliptikus várost nagyon jól megcsinálták, a jelmezek sem cosplay szagúak, tehát látszik, hogy dolgoztak rajtuk.

tlou7.jpg

 

De akkor térjünk ki a sorozat legfájóbb pontjára, az akciókra. Ne értsetek félre. Amik vannak azok brutálisan jók. A clickerek sminkjei és jelmezei hátborzongatóak, a harcok jók és feszültek, de mindezekből rohadt keveset kapunk és pont azért amit az előbb is említettem. A készítők annyira rámentek a drámai szálra, hogy a néha kapott clicker akciók olyan érzést áraztanak mintha csak random be lettek volna dobálva, hogy legyen valami akció is.

645682.jpg

 

Értem, hogy a játékban sem ezen volt a főbb hangsúly, de azért egy kicsivel több akció nem ártott volna.

Viszont amivel abszolút meg vagyok elégedve , és a sorozat legnagyobb pozitívumai is, azok a karakterek és a színészek. Ez volt az a pont ahol a sorozat már az indulás előtt kiverte a biztosítékot a rajongóknál, ugyanis egy eléggé ellentmondásos színészgárdát sikerült összehozni és bizonyításra késztetni mint a színészeket, mind az írokat , és őszintén bevallom, hogy engem meggyőztek, különösen egy személy.

Pedro Pascal elsőre úgy tűnhet, hogy csak a Mandalorian miatt lett beválogatva, de a színész remekül hozza a fásult, bizalmatlan, érzelmileg kötődni képtelen, és a lánya elvesztésétől szenvedő férfi karakterét. Akire viszont tényleg hatalmas felelősség nehezedett, az Bella Ramsey volt. Nem csak azért mert a lány nagyjából semennyire sem hasonlít a játékbeli Ellie-re, hanem, hogy ennek lennére képes lesz-e mégis megjeleníteni a karaktert, és itt a lényeg! Lehet, hogy Ramsey nem hasonlít Ellie-re, de a karaktere ennek ellenére remekül volt megírva, és ez nagy szó! Abban a korban ahol azon a tendencián írják meg a gyerekszereplőket, hogy " gyerekek vagyunk, mi mindent jobban tudunk mint a felnőttek, és okosabbak is vagyunk náluk, nincs szükségünk rájuk, ja de azért kell a zsebpénz! "  vagy olyan woke idiótára , bunkóra és lenézőre vannak megírva  mint a Resident Evil sorozatban, akkor itt kapunk egy fiatal lányt aki eleinte tényleg  bunkó és lenéző a másikkal, de a sorozat folyamán egyre jobban megérti őt és válnak barátokká és társakká. Ramsey pedig ezt a folyamatot remekül hozta a játékával.  Bravó!

 

last_of_us_1_2023_01_28_15_30_06.jpg

 

Aztán ott vannak a mellékszereplők is akik ugyan minimális játékidőt kaptak, de azért vannak köztük emlékezetesek. Ilyen például a már-már vallási szektavezér attitűddel rendelkező David aki igazából nyugodtan pályázhat a sorozat legnagyobb rohadéka címére...

 

08_04_thelastofus_s01.jpg

 

....vagy pedig a Left Behind DLC-ből megismert Riley akit a tehetséges és egyre elismertebb Storm Reid játszik.

 

1677512793_230227124017-storm-reid-last-of-us.jpg

 

Tess nagyjából ugyanannyi játékidőt kapott mint a játékban, viszont Melanie Lynskey Katleen-jét nem nagyon tudom hova tenni, vagy hogy mi volt egyáltalán a célja annak, hogy ő benne volt? Nem volt rossz a játéka, nem azt mondom, de nagyon érződött rajta a fillerszag és, hogy csak azért került bele, hogy legyen még több női karakter a sorozatban. Ennél azért többet érdemelt volna.

 

1483aed9f43ced54a0231f03471c5f92.jpg

 

Illetve kis easter eggeként Troy Baker és Ashley Johnson , vagyis Joel és Ellie játékbéli szinkronhangjai is cameóznak, de azoknál ők is többet érdemeltek volna.

A karakterek tehát nem rosszak, a színészek pedig, még ha nem is kapnak sok műsoridőt, de jók és kihozzák a karakterükből amit csak lehet.

Végül pedig ott vannak a zenék, bár azok nagyon haloványak. Ami viszont megmarad a nézőben az az intrózene ami fantasztikus lett. Minimalista, de fülbemászó gitármelódia. Az intró maga pedig pazar lett ami nem is meglepő, lévén ugyanaz a csapat készítette akik a Trónok Harca illetve A Korona sorozatok intróit is csinálták.

És hát ez volna részemről a Last of Us sorozat. Jó sorozat ez nem vitás, és habár messze nem 2023 legjobb, de mindenképpen 2023 egyik legjobb sorozata. Viszont nagyon látszódnak a hibái amiket viszont simán el lehetett volna kerülni ha a készítők kicsit merészebben mertek volna a játékhoz nyúlni és nem csak a drámai szálra helyezték volna a főbb hangsúlyt. Játékadaptációként nem tudom milyen, de önálló sorozatként teljesen jól megállja a helyét, ugyanakkor remélem, hogy a készítők a 2.évadra tényleg beváltják azon ígéretüket, hogy több akció és clicker  lesz benne, sőt a nagyobb dögöket is behozzák. Részemről egy korrekt 8/10 a végeredmény.

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1418072254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása