Shinobi no Ittoki kritika.

2023.02.09. 22:00

Sziasztok! Mi jut eszetekből a ninja szó hallatán? Valószínűleg az árnyak között meglapuló gyilkos, aki akkor csap le, amikor ellenfele kevésbé számít rá. Az is elképzelhető, hogy extravagáns rucikban feszítő emberek, akik minél nagyobb erőgömböket húznak ki olyan nyílásaikból, amire még mi sem vagyunk felkészülve. Viszont, ha történelmet nézünk, akkor két klán neve folyton előkerül: Koga és Iga. Eme két klán háborúja (plusz megannyi tévhite, amihez a History Channel is hozzásegített.) rengeteg művet megihletett, köztük mai animénk alanyát is. Ledarálva ezt a tizenkét részt azt kell mondjam, hogy inkább a Basilisket néztem volna újra. Lássuk is, miért.

shinobi_no_ittoki.jpg

A Shinobi no Ittoki (Ittoki the Ninja) egy tizenkét részes original anime, amit a TROYCA stúdió jegyez (Nekik köszönhetjük az Aldnoah.Zero teljes szériáját, ami arról ismeretes, hogy mindenki szemét geciláda egymással.), írója pedig Takano Minato (valószínűleg az utolsó is.). Rendhagyó módon kezdem a technikai részleggel, mivel azok még a legjobb pontjai az animének. A látvány igazából okés, csak érződik rajta a „10 évvel ezelőtt még szépnek számított.” érzés. A zenei részleg is hasonló helyzet. Nagyon másodvonalas OST, amin gyakorlatilag átsiklik az ember. Az opening még jó, de az ending baromira nem tetszett. Hogy ezek a legerősebb pontjai az animének? Igen, mivel mindenhol máshol érvényesül Murphy törvénye: Ami elromolhat, az el is romlik.

images_16.jpg

Ittoki Sakuraba egy átlagos srác elsőre, aki anyjával él. Egy nap rámosolyog a szerencse, amikor egy lány randizni akar vele. Össze is jön és már majdnem az aktusnál tartanak, amikor kiderül, hogy egy tucat ninja pályázik a valagára. Nagy nehezen kimászik a slamasztikából, de a meglepetések nem itt érnek véget. Kiderül, hogy ő az Iga klán tagja és anyja a vezetője (Továbbá, elképzelhető, hogy ő lesz a következő.). Ám ehhez tanulnia kell és mi más lenne megfelelőbb hely… aki itt egy privát Iga klán által fenntartott edzőterepre gondol, az mocskosmód téved. Sokkal inkább egy iskola. Mert igen, engedjük csak be az ifjú örököst ismeretlen terepre, ha már a „Teréz anyával egy szinten lévő anyuci” kúrta elárulni a fiának, hogy kicsoda valójában. Ha megdöglik odabent? Sebaj, a méhe még üzemképes nem?! Tudom, megint előre ugrottam, de ebben az esetben is már nyílik a bicska a zsebemben. Ami csak azért baj, mert messze van még a vége. Ugyanis, a Koga klán bosszúszomjas vezérük megölése végett, aki a békére törekedett. Innen már biztos az újabb Koga – Iga háború, ám kiderül, hogy vezetőjük, Kidou Minobe a teljes ninja világot ki akarja irtani, amihez szükséges a legendás Power Core, ami végtelen energiát biztosít (Mily kiszámítható módon az Iga klán adott vezetője tudja csak hol van elrejtve.). Emiatt indulnak be a bonyodalmak.

sno5.jpg

A történet kezdetben még érdekesnek is tűnt, amíg nem jött ez a ninja iskolás baromság, amit két okból basztak bele. Egyrészt, hogy hasonlítson a BnHA-ra, másrészt teljen az idő. Mást nem tudok elképzelni, mivel nem kaptam semmiféle betekintést a ninjalétbe, szabályaiba és törvényeibe, leszámítva, hogy a ninja nem öl. Ami kibaszott nagy baromság, mert profi bérgyilkosokként vonultak be a történelembe. Meg egyetlen gyakorlat volt. Ehelyett megkapjuk a „A Kogák mind undorító alja és beképzelt faszok, míg az Igák szerények, kedvesek és mindenkin segítenek.” -féle igencsak egyoldalú megnyilvánulást (A karakterek tekintetében lesz bővebb betekintés.). Nem ok nélkül éreztem ezt lassúnak és cseszettül vontatottnak. Hiába volt a kilencedik rész meglepően jó, a történet kiszámíthatóságán és lapos történetvezetésén ez nem segít.

40771b9e-d4a0-46d2-be94-042720a7b81c.jpg

Karakterek közül vannak kevésbé kínosak és abszolút vonatszerencsétlenségek. Kezdem az előbbivel. Maga a főhős, Ittoki egészen kedvelhető. Totál sablonos és száraz, viszont nem csinál baromságot. Tényleg úgy döntene más, vezetést nem tanult, de a szívére hallgató ember. Kosetsu, az állandóan maszkot viselő, szűkszavú profi harcos nő sokszor húzza ki a csávából barátai seggét. Talán… sőt ő a legjobb karakter az animében. Szigorúan mögötte van Suzaku Ban a Koga klánból. A klánvezető megölése miatt esküszik örök bosszút az Igákon és eleinte addig nem nyugszik, amíg ki nem végezheti őket. Ám, amikor megtudja az igazságot az esetről, felnyílik a szeme. Ő vele sem találják fel a spanyolviaszt, de azért ezt legalább jól vezették le. Még egy van, akinél rezgett a léc. Tokisada Kaga. Ugyanis, ő a laza, de az igazságot kereső ninja, aki rá akar jönni a valódi háttérre és indokra. Már többet ér, mint a ninjász védelmi bizottság.

shinobi-no-ittoki-episode-2-read-1024x575.jpg

És ezzel a kanyarral menjünk át a kukázott karakterekre és itt bizony lesz miről mesélni. A bizottság tagjai (kivéve, akik kiválnak.) mindent csinálnak, csak nem a dolgukat. Erre remek példa, mikor Ittokit a felvételi vizsgán megtámadják (olyan területen ráadásul, ahol semlegesség van. Ergó, nincsen vérontás.) és emiatt elmennek Kidout kikérdezni. A Koga vezető erre csak felmutat egy listát és kijelenti: A támadók renegátok a Koga klánból, így semmi közük a támadáshoz. Erre meg, mint akik jól végezték a dolgukat, annyiban hagyják. Amit meg a háború kitörése ellen próbálnak tenni, az konkrétan a röhej fogalmát meríti ki. És ha azt hittétek, hogy a hulladék szereplőket kivégeztük, akkor jöjjön az újabb pofon két fontosabb személy képében. Ittoki anyja Yumika „Terézanya 2.0” Sakuraba. Mindenki isteníti, hogy mennyire kiváló vezető meg milyen jószívű. Igen ám, csak totál az érződik le, hogy a fiát baszta beavatni abba az apró ténybe, hogy ő lenne a következő örökös. Ha ezt megtette volna, akkor már sokkal több bajt hárított el. NEM! Ehelyett még Kosetsuval is ezerszer jobban bánt, mint a fiával. Sebaj, vezetőként biztos okosabb. Hát, fogalmazzunk úgy, hogy totálisan szembeköpi a józan észt és logikát, így a halálánál semmit nem váltott ki belőlem. És a végső gonosz csak cseresznye a szartortára. Íme Kidou Minobe. Ahogy írtam, neki a Ninja Core kell, mivel ezzel tud rengeteg robot ninját csinálni. Igen ám, de mi a célja? Talán befejezni az egész ninja világot, mivel már modern időket élünk? Áh, dehogy! Azért, mert ő sosem lehetett ninja és akkor dögöljenek meg a gecibe. Egy dolog, hogy megint eljátsszák „búval baszott múltam miatt lettem gonosz.” kártyát, de tették ezt szarul. Próbál bölcsességeket kinyögni, de mintha egy óvodás siránkozását hallgatná az ember. Ami közte és Ittoki között lezajlik, a lehető legszárazabb filozófiai eszmecsere, amit valaha hallottam. Konkrétan itt éreztem, hogy Tsuda Kenjirou magasról leszarja az egészet. Végülis meg tudom érteni, mivel ebbe a szutyokba a készítői se fektettek energiát. A többi karakter meg vagy sótlan vagy említésre alig méltó. Sajnos ez az ára, hogy sok szereplőt vezetsz be 12 részre.

 

Akkor beszéltünk a történetről, karakterekről és technikai részről. Már csak egy jó dolgot és pár rosszat fűznék hozzájuk. A modern ninja ruhák nagyon bejöttek. Emlékeztettek némileg Cyber Ninjára a Metal Gear Solidból. Viszont, amit még rossznak lehet említeni az nem más, mint az unalmas, lassú és gagyi történetvezetés. Nem egy résznél éreztem azt, mintha kétszer lassabban telne az idő. Továbbá, a befejezés szirupos és gagyi, de azon a ponton legalább fellélegezhettem. Vége ennek a borzalomnak, mehet fel a 2022-es listára.

Végső értékelés:

Pozitívumok:
- Látvány (Legalább nem hányod össze tőle a képernyőt.)
- Három értékelhető karakter.
- Kilencedik rész.

Negatívumok:
- Történet
- Kiszámíthatóság.
- Az többi karakter
- Zenék
- Unalmas

Végeredmény: 18% Nagyon Rossz.

Ennyi lett volna ez a borzalmas pöcegödör, így végleg kihúzhatom a beígért kritikák listáját. A Velma szempontjából annyit mondok, hogy azt xx18Rolandxx kollégával fogom megcsinálni. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr518045670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása