Sziasztok!

Ha az egyszeri animerajongó egy Japánba tett utazásról álmodozik akkor számos olyan olyan hely létezik amit nem csak a kedvenc sorozataiban szeretne látni hanem a valóságban is. Ilyen lehet egy igazi rámen étterem, egy shinto szentély, vagy éppen az animerajongók fellegvárának tartott Akihabara városrész és azon belül is egy igazi, hamisítatlan maid kávézó ahol maid ruhába öltözött aranyos lányok szolgálják fel neki a kért ételt vagy italt és annak elfogyasztása közben a lányok énekléssel vagy más műsorokkal szórakoztatják a vendégeket. Na de vajon tisztában vannak-e azzal, hogy valójában hogyan és miféle rendszerben is működnek ezek a kávézók? Kik a vezetőik? Hogyan próbálja meg a sok különböző témájú hely fenttartani magát és dűlőre jutni a konkurenciával? Mai alanyom, az Akiba Maid Sensou című anime ezekre ad egy nagyon sajátos és egyben elborult választ. Lássuk is!

 

mv5bnjmymja3mtqtn2flmi00nmzklwewzjktzmvlotixnwnlndnlxkeyxkfqcgdeqxvymzgxodm4njm_v1_fmjpg_ux1000.jpg

Az Akiba Maid Sensou egy 2022-es originál anime a P.A Works stúdió készített , akiknek olyan animéket köszönhetünk mint a Paripi Koumei , az Another , az Angel Beats vagy az Uchouten Kazoku . A rendezői székben pedig Masui Souichi ült akinek a Hitsugi no Chaika szériákat vagy éppen a Tenchi Souzou Design-bu animéket köszönhetjük.

A történet maga a 90-es évek Akihabarájában játszódik. Ide érkezik meg főszereplőnk, a fiatal Nagomi akinek minden vágya, hogy egy maid kávézóban dolgozhasson. Hamar fel is veszik a Ton Tokoton nevű, meglehetősen kis üzletbe ahol malacfüles lányok szolgálják ki a vendégeket.

akiba_maid_war_episode_1_nagomi_finds_oinky_doink_cafe.jpg

 

Az első napja pontosan úgy telik ahogy elképzelte. Hamar össze is ismerkedik az üzlet főnökével, a többi lánnyal is, főképp egy Ranko nevű nővel aki az életkora és a folyton komoly, morcos és csendes természetével eléggé kilóg a többi lány közül. Hamarosan azonban rá kell döbbennie, hogy a maidek élete sem csak játék és mese. Akihbarában ugyanis a Creatureland nevű cég uralja a maid cafe piacot, az üzletek pedig egytől egyig úgy működnek mint a yakuza szervezetek, vagyis aki nem hódol be vagy tartja be a szabályokat azokat a többi rivális kávézó alkalmazottjai nem csak hogy megverhetik, de akár meg is ölhetik, sőt az egész üzlet ellen leszámolást indíthatnak és senki sem válogat az eszközökben, a rendőrség pedig semmit nem tehet ellenük.

akiba-maid-sensou-01-29.jpg

 

Mivel a Ton Tokoton a hierchia legalján helyezkedik el ezért folyamatos pénzhiánnyal küzdenek , de a nagyobb baj, hogy a többi kávézó tulajának is feltett szándéka, hogy térdre kényszerítsék vagy örökre eltöröljék az üzletet, de a kis malaclánykák sem adják fel harc nélkül, főleg Ranko aki Nagomi aki mint kiderül vérprofi fegyverforgató és nem futamodik meg a komolyabb vérontástól sem.

akiba_maid_sensou_01_large_20.jpg

 

Az anime tehát a megjelenése ellenére egy folyamatos vérontás maraton ahol a különböző maid lányok gyilkolják egymást a lehető legvéresebb és brutálisabb módon, mindezt úgy mintha Quentin Tarantino rendezte volna az animét, miközben a történet előrehaladtával rajzolódik Nagomi és vele együtt a néző számára is a környék és az ott dolgozó maidek , üzletek múltjai is, illetve, hogy mi köze van Rankónak a Creatureland jelenlegi tejhatalmú vezetőjéhez , Nagi-hoz, miközben olyan alkotásokat idéz meg folyamatosan mint a Kill Bill, a Sebhelyesarcú vagy éppen a John Wick filmek.

fqteejr.jpg

 

A történet tehát szöges ellentéte annak mint amit elsőre mutat, de higgyétek el , ez még tényleg csak nagyon az alapja. A cselekmény folyamatosan adagolja a feszültséget, a forgatókönyvírók pedig nagyon érthették a dolgukat hiszen a főbb történeti szálak folyamatosan bontakoznak ki a vége felé, de mindig elhintenek némi morzsát részről-részre ami alapján a néző elkezdheti a teóriagyártást arról, hogy például mi történt a múltban Ranko és Nagi között, vagy, hogy ki volt a bérgyilkos aki végzett Ranko egykori főnökével és a sort még lehetne folytatni. Meglepő módon a sorozat ennek ellenére sem szájbarágós vagy mint ahogy manapság szokás, sötét meg edgy. A készítőknek sikerült megtalálniuk az arany középutat. Amikor nincs akció akkor nagyon könnyed és szórakoztató, de amikor akció van akkor ott aztán beleadnak mindent amit csak lehet, abszolúte nem fogva vissza magukat. Meg időnként becsúszik egy-egy komolyabb drámai jelenet is, de azok is viszik előre a cselekményt. Ez már egy olyan forgatókönyv és történetvezetés amiért egyesek a fél karjukat is képesek lennének odaadni annyira profi munka. Itt viszont még nem áll meg a partivonat.

A látvány maga nagyon ütős és itt is sikerült eltalálni a megfelelő arányokat. Nagyon szép színes a háttérdízájn de sosem megy át abba a kategóriába ahol már szemrákot okoz vagy azt az érzetet kelti mintha az egészet átment volna egy csillámpóni emésztőrendszerén. A maid ruhákból pedig nem csodálnám ha hirtelen a női cosplayerek kedvencei válnának. Emellett a sorozat nagyon jól visszaadja egy ilyen munkahely környezetét, persze azért nem csak kávézókat kapunk hanem például kaszinókat is.

akiba_maid_sensou_02_large_28.jpg

 

Akció terén mint mondtam, a sorozat abszolút nem fogja vissza magát, de mégsem válik egy Elfen Lied / Tokyo Ghoul / Platonic Hearts szintű fanservice vérengzés maratonná , sőt , ezek a részek mintha pontosan azt mutatnák be , hogy hoigyan is néz ki egy-egy komolyabb yakuza leszámolás mert van itt tömegmészárlás, épület felrobbantás, sőt még egy Keresztapát megidéző jelmezutalás is. Ranko első harcjelenete pedig olyan profin van megkoreografálva és olyan remek zenei aláfestése van, hogy attól szó szerint leesik az ember álla.

akiba-maid-sensou-episodio-02-1.jpg

 

Persze azért nem csak golyóropogtatást kapunk hanem azért vannak másféle harcok, mint például a már említett kaszínóbeli pókerezés, vagy pedig illegális box vagy pankrátor meccsek a csajok között amik szintén egész érdekesek.

ffjfcw5wyaelf_4.jpg

 

Na de ennyi elég volt a látványból, nézzük a sorozat sava-borsát, vagyis a karaktereket. Nagomi maga egy kedves, eleinte boldog tudatlanságban és naivitásban élő lány aki azonban egy elég szép jellemváltozáson megy át a sorozat kapcsán midőn sorra tapasztalja meg az általa szeretett szakma valódi arcát. A párosuk Rankóval pedig az egyik legjobb csapat amit mostanában láttam. Maga a hölgy pedig egy remekül árnyalt és rétegelt karakter aki a zord, rideg és csendes külsője mögött egy traumatizált, de nem gyenge hanem határozott jellem aki nem fél gyilkolni azért, hogy a kávézót megvédje a többi maid-től, a karaktere pedig ugyanolyan fejlődést, illetve véget ér mint Ash-é a Banana Fish-ben, és értem, hogy sokaknak ez miért nem tetszett, de úgy érzem, hogy ez szükséges volt , hogy Nagomi jellemfejlődése is nagyobb lendületet kapjon, illetve, hogy meglegyen a megfelelő katarzis a történet lezárására. Egy szó mint száz, Ranko egy kiváló és erős női karakter akit nyugodtan lehetne akár a női John Wick-nek is hívni.

akiba-maid-war-precap-1024x576.jpg

 

Azért ne feledkezzünk meg a többiekről sem. A Ton Tokoton személyzete is azért érdekes figurákból áll, de hogy ők sem unalmasak az biztos. Ott van a komoly Yumeichi, vagy az 5 kiló vakolatot magán viselő Shippon akik nem rossz karakterek és ők is képesek segget rúgni ha kell, de lényegében tényleg csak alkalmazottak. Aztán ott van a tulaj ,Yasuko akinél idiótább és elcseszettebb tulajdonost még nem láttam. A pozíciójára teljesen alkalmatlan, folyamatosan a leghülyébb döntéseket hozza a pénzszerzés reményében, harcolni nem igazán tud, csak megállás nélkül parázik. Mondhatni, hogy ő karaktergárda legalja.

 

akiba_maid_war_episode_1_oinky_doink_staff.jpg

 

De mégis az üzlet két legérdekesebb mellékalkalmazottja az egykori Orosz zsoldoscsaj Zoya akinél még a hitelességre is törekedtek hiszen nem egyszer szólal meg Oroszul, ehhez pedig azt a Jenya Davidyuk-ot kérték fel aki egyrészt maga is Orosz születésű, másrészt rengeteg hasonló karaktert szólaltatott már meg , illetve vett részt nyelvsegédként , például a Girls und Panzer anime orosz szegmensénél is segédkezett.

akiba-maid-sensou-episode-4-release-date.jpg

 

Ott van még a pandajelmezes Okachimachi is akin elsőre ugyan nem tűnik fontos szereplőnek, de később fontosabb lesz annál mint amilyennek elsőre látszik.

 

3_3.jpg

 

Illetve még fontos szereplő, mármint az egyetlen fontosabb férfi mellékszereplő Suehiro akire nagyon úgy utalnak, hogy ő is egy helyi bérgyilkos, de sajnos messze túl keveset szerepel ahhoz, hogy tényleg érdemi szereplőnek lehessen mondani. Ő inkább csak a szerelmi szálért felelős.

7mp5sny.png

 

Aztán ott vannak a negatív szereplők. Túl sokról nem kell beszélni hiszen a legtöbbnek úgyis ugyanaz lesz a sorsa. Akik fontosabb szerepet kapnak azok a Creatureland alvezérei, a nagyobb kávézók üzemeltetői illetve Nagi főbb emberei, bár voltaképp róluk sem lehet valami sok mindent elmondani. Több részt is csak egy Manami nevű szocioapata verőcsaj kap, mondjuk vele rendesen meg is gyűlik a bajuk a főhősöknek.

tnh26je.jpg

 

De az igazán érdekes mégiscsak az anime főgonosza, azaz Nagi,

 

zcywr2s.jpg

 

Nagi gyakorlatilag az itteni női Tony Montana. Nem egy edgylord, vagy egy olyan főgonosz aki azért utál mindent és mindenkit mert senki nem érti meg az ő érzéseit meg egy egyéb blablabla. Nagi egy színtiszta hataloméhes és attól megrészegült , kegyetlen nő aki válogatás nélkül teteti el láb alól azokat aki keresztbe tesznek neki. A háttértörténete, meg úgy az egész karakterútja a tipikus felemelkedés-bukás történet, a múltja illetve kapcsolata Rankóval pedig folyamatosan bontakozik ki ahogy halad az elkererülhetetlen végkifejlet felé. És pontosan így kell ábrázolni egy ilyen műnek a főgonoszát. Nem is kérdéses, Nagi 2022 legjobb negatív karaktere.

Már csak a zenék vannak hátra amik szintén nem semmik. A háttérzenék nagyon fülbemászóak, míg az opening nagyon furcsa de egyben egy 10/10-es alkotás aminél azt se csodálnám ha egy létező maid cafe dalát vették volna alapul és amit nem mellesleg a Ton Tokoton karaktereinek hangot adó seiyuuk adtak elő. Az endinget pedig a Rankót megszólaltató Satou Rina adja elő ami pedig nem más mint magának a karakternek a ballada dala, ami szintén át van itatva egy kis Kill Bill érzéssel.

Ez volna tehát az Akiba Maid Sensou ami nem véletlenül került fel mindhármunk listáján olyan magas és előkelő helyekre. Egyszerre egy szórakoztató és brutálisan véres fekete komádia ami jó ha szökőévente egyszer ha elkészülhet. Aki még nem látta az mindenképpen nézze meg, mert nem fog csalódni.

Akiba Maid Sensou

- Idő: 2022

- Stúdió: P.A Works

- Rendező: Masui Souichi

- Műfaj: Akció, Komédia

- Opening: Maid Daikaiten by Ton Tokoton staff

- Ending: Maid no Komoriuta by Satou Rina

- Hossz: 12 rész

Ami Tetszett:

- Egyszerűen igérkező, de sokkal komolyabb és brutálisabb történet

- Brutális, de sose megy át fanservice vérengzésbe

- Minőségi forgatókönyvírás és cselekményvezetés

- Minden szálat elvarrnak a végére

- Gyönyörű látványvilág

- Remek harcok és humor

- Kellően érdekes és rétegelt, árnyalt karakterek

- Zenék

- Opening és ending

Ami nem Tetszett:

- Yasuko

- Egyes karakterek több műsoridőt is kaphattak volna.

Értékelés:

- Százalékban: 96% - Király

- Pontban: 9/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5318042564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása