Sziasztok!

A Tokyo Revengers kritikája után Balázs ismét meglepett minket egy írással, aminek alanya nem más mint a közkedvelt Aggretsuko című anime. Lássuk is, hogy neki mi a véleménye róla!

aggretsuko_tv_series-151130221-large.jpg

 

A kritika létrejöttéért szeretnék köszönetet mondani Pepper Fox, Zuzu, Jazz és Kitsu, illetve az AMP blog adminjainak.

Sziasztok!

Feltennék egy kérdést: Mit jelent az a kifejezés számotokra, hogy „anthro”?

Sokan egyből kiegészítenétek, hogy ez az anthropomorph szó rövidítése és ez így van. Néhányan egyből a furry kultúrára is asszociálnátok.

Hivatalos definíciója azonban: „nem emberi entitások felruházása emberi érzelmekkel, szándékokkal, készségekkel”. Sokan úgy vélik, hogy ez a kifejezés csak az olyan karakterekre használható, mint mondjuk a Disney féle Robin Hood mese szereplőire, akik ugyan állatok, viszont emberként éreznek, cselekszenek, viselkednek stb. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem csak állatok, hanem akár a szél, vagy az égitestek is lehetnek anthrok. Jó példa erre Aiszóposz története, ahol az északi szél és a Nap azon vitatkoznak, hogy ki tudja az utazót rávenni arra, hogy levegye magáról a köpenyét.

Én személy szerint nagyon imádom az ilyen ábrázolásokat és az ezzel kapcsolatos történeteket. Gyermekkori nagy kedvencek voltak a Balu kapitány kalandjai című sorozat, az Alíz Csodaországban mese, meg természetesen a Beastars első két évada.

Viszont volt egy sorozat, amiről hallottam ugyan, de csak nemrég (úgy 3 hónapja) leltem rá, ahol szintúgy anthro szereplők vannak, többen is ajánlották már nekem, így nekivágtam és az eddig megjelent összes évadot megnéztem 3 nap alatt. A végén meg csak bámultam a stáblistát és csak egy szót tudtam kinyögni: „még”. Következzen az Aggretsuko kritikája!

 

 

 

 

Az Aggretsuko (eredeti japán címén Aggressive Retsuko) alapját egy „Yeti” nevű művész munkája ihlette, aki a Sanrio cégnek gyártotta le ezt a figurát. A Sanrio arról híres, hogy olyan figurákat gyárt, forgalmaz és értékesít, amik a Japán kultúra „kawaii” oldalát szolgálják ki.

 

Retsuko először animált kisfilmekben jelent meg többször is a TBS televízióban 2016 áprilisától 2018 márciusáig. Ekkor azonban beszállt a Netflix is a buliba és 2018 április 20-án indította el a sorozatot, ahol Retsuko immár főszereplői státuszba került. A stílusa műfaját tekintve komédia és slice of life némi drámai elemekkel.

Kezdjük is a főbb karakterekkel:

 

sanrio_aggretsuko_still-768x432.jpg

 

Név: Retsuko

Faj: Vörös panda

Kor: 25

Pozíció: Könyvelő

Szinkron: Kaolip (normál), Rarecho (metal)

Retsuko egy igen érdekes jelenség. Van szerinte ugyanis egy sötét titka, ami soha nem kerülhet elő. Ez pedig nem más, mint hogy munka után feszültséglevezetés gyanánt death-metalt énekel egy karaoke bárban!

Alapjában véve egy jó szándékú, segítőkész kolléga, aki lehetőleg kerüli a konfliktust. A baj ott kezdődik, amikor felettese Ton egyre jobban kezd visszaélni a rangjával. Folyamatosan túlterheli munkával, teát hozat vele, lenézi meg hasonlóak. Egyre nehezebben tudja Retsuko a dühét elfojtani, aminek az lesz a következménye, hogy egy céges bulin Ton rájön, hogy Retsuko volt az, aki a vezérigazgatónál panaszt nyújtott be ellene hatalommal való visszaélés miatt. Válaszul Ton a dolgozók előtt porig alázza, nem hagyva neki más választást, mint felfedni a valódi énjét és szabadjára engedni az eddig elnyomott haragot és indulatot. A harmadik évadban már rájön, hogy nem muszáj elrejtenie azt az énjét, amit eddig titokban akart tartani, mivel az is az ő egyedi és saját része. Konkrétan arra gondolok, amikor bele lett kényszerítve, hogy egy underground idol bandában énekeljen. Nagyon pozitív üzenet arról, miként kell elfogadnunk önmagunkat!

Természetesen szerelmes is lesz. Először az első évadban egy cégen belüli szervezett eseményen ismerkedik meg Resasukével, akinek a gúnyneve: „nincstelen herceg”. Kezdetben jól alakulnak a dolgok, de az évad végére kitisztul az a bizonyos rózsaszín köd és szakítás lesz belőle leginkább azért, mert Resasuke figyelme folyton elkalandozik, de ami még rosszabb: nem érti azokat a bizonyos finom utalásokat. Gondolok a vidámparkban történt randira, ami egy kisebb tortúra volt Retsukonak. Két komolyabb kapcsolata lesz, de róluk később.

Összességében egy kiválóan megírt karakter, nagyon szerethető.

 

3215731a255131f8da8a7dafc55abd2a.jpg

 

Név: Fenneko

Kor: 25

Faj: Sivatagi róka

Pozíció: Könyvelő

Szinkron: Rina Inoue

Fenneko szintén megérdemli a figyelmet. Alapjában véve egy meglehetősen csendes, de cinikus karakter, aki másodállásban egyfajta közösségi média megfigyelő. Konkrétan az első évad első részében láthatjuk ezt, mikor az egyik kollégájuknak, Tsunodának a közösségi oldalra posztolt képei alapján talál egy kis eltérést az eddigi minta alapján, amiből arra következtet, hogy a fent említett alany feltehetően nemrégiben talált magának egy potenciális szerelmi partnert. Vérbeli Irene Adler.

Ezen kívül, amiről gondolom, sokan ismeritek, az a nevetése. Évadonként egyszer minimum előkerül az a bizonyos monoton hangnemű, már-már robotszerű nevetése. Ha viszont kellő mennyiségű alkoholt iszik, akkor teljesen átlagos módon nevet.

Röviden: Ő az, akit nem szeretnél magad ellen fordítani.

 

 

Név: Ton

Kor: Ismeretlen (feltehetően 40 körüli)

Faj: Disznó

Pozíció: Könyvelési igazgató, Karrier-tapasztalat-dizájn vezető, Bolti eladó, Könyvelő

Szinkron: Sota Arai

A megtestesült rossz főnök. Munka helyett az irodában gyakorolja a golfot, semmire sem tartja a beosztottjait (különösen a nőket) és rendkívül arrogáns. Azután jött az a bizonyos jellembeli fejlődés. Ahogy haladnak az epizódok/évadok egyre kedvelhetőbb lesz, ugyanis elkezdi kontrollálni magát. Kevesebbet sérteget másokat, tanácsokat ad Retsukonak, sőt a legjobb és a legszomorúbb pillanat is hozzá köthető.

A legjobb pillanata a negyedik évadban van, mikor az új vezérigazgató, Himuro, megkéri, hogy állítson össze egy listát azon könyvelési osztályban dolgozók nevével, akiket ő ki akar rúgni. Másnap reggel visszatér és egy üres papírt nyújt át. Kijelenti, hogy számára mindenki egytől egyig fontos, ezért senkitől sem hajlandó megválni! Igazán megható és dicséretes tett, még azt is ki merem jelenteni, követendő példa.

A legszomorúbb pillanata szintén a negyedik évadban van. Miután a fent leírtakat megtette, az lesz a sorsa, hogy a többiektől elzárva kell lennie, kap egy hangzatos nevű pozíciót (ami pusztán csak papíron létezik) és konkrétan semmi munkát nem csinálhat. Ez annyira megviseli, hogy felmond, otthon viszont nem árulja el, hogy bajban van. Úgy tesz, mintha minden nap munkába menne, miközben a parkban ül egész nap. A dolog odáig súlyosbodik, hogy konkrétan megfordul a fejében az öngyilkosság gondolata. A kezdeti nehézségek ellenére sikerült őt megkedvelnem. Remek fejlődésen megy át!


Név: Anai

Kor: Ismeretlen (friss diplomás könyvelő, úgyhogy olyan 20 körüli)

Faj: Japán borz

Pozíció: Könyvelő tanonc

Szinkron: Sota Arai

Először a második évadban jelenik meg és ki nem nézné az átlagember, hogy ez a pedánsan öltözött, jó modorú, udvarias alak lehet az egyik legrosszabb rémálmod. Pedig bizony de. Valójában egy nagyon önbizalomhiányos fiatal felnőtt, aki rettenetesen fél a kudarctól, az elutasítástól és minden építő jellegű kritikát/tanácsot személyes sértésnek vesz. Retsuko lesz neki a mentora és mit sem tudván arról, mi rejtőzik a mosolygós máz alatt, tanácsokkal látja el. Később üzenetet kap tőle, miszerint ekkor meg ekkor ez meg ez hangzott el tőled és ez törvénybe ütköző kijelentés, ezért írásban várja bocsánatkérését. Belesétál ebbe Haida (róla később), illetve Ton is. Látszólag tehetetlenek Anai támadásai ellen.

A fordulópont akkor jön, mikor a cég családi napot tart és konkrétan Anai menti meg a Retsuko által vezetett yakisoba standot, ugyanis nagyszerű szakács. Mi indította be nála ezt a szikrát? Kabae, aki három gyerek anyja beszélt vele, tudtára adta, hogy cselekednie kell. Lám-lám, mire képes pár jó szó?

Ő az archetípusa a fiatal felnőtteknek. Kinyílt előttük a világ és megijednek attól, ami rájuk vár. Türelem, megértés és kedvesség kell nekik, utána a többi jön magától.

 

tumblr_736aa1091b086a7269694823606f8ddd_ba5847a7_1280.jpg

 

Név: Haida

Kor: 25

Faj: Foltos hiéna

Pozíció: Könyvelő, Könyvelési részleg igazgató

Szinkron: Shingo Kato

A menthetetlen „romantikus” „szerelmes”. Két jellegzetes állapota van: a buzgóságtól fűtött feltörekvő informatikai szakember és a tipikus önsajnáltató részeg alak. Én még az első két évad alatt könnyen tudtam azonosulni vele, mivel nagyon vágyik arra, hogy az általa elérhetetlennek tűnő nő megkedvelje, illetve megszeresse. Értem, hogy vágyik egy jó kapcsolatra, érzem a fájdalmát, viszont ez nem mentség a cselekedeteire. Mire gondolok?

Miután látszólag reménytelen, hogy ő és Retsuko egy pár legyenek, megismerkedik Inuival, akivel hamar meg is találják a közös hangot. Alakulna is szépen a dolog, de még mindig nem boldog. Hiába van előtte az, aki őt szereti, mégsem vágyik senki másra, csak Retsukora. Ebből az lesz, hogy valami gusztustalan módon (jóllehet önszántán kívül) Inui lelkébe gázol. Tipikus két szék közé esés.

A másik ilyen dolog, ahol igazán mélyet zuhant a szememben, az a negyedik évadban volt. Ugyebár megmentette Retsuko életét egy fanatikus rajongótól a harmadik évad végén és színt vall. Ezzel nincs semmi baj. Mi siklott ki akkor? Ugyanaz a felállás, mint Takemichi esete Hinával (még most is kísért a Tokyo Revengers). Nem mutatja ki, hogy számára valóban fontos szíve választottja, mivel nem tölt el vele elég időt kettesben. A támadás után minden este haza kíséri Retsukot, míg egy nap a nő kijelenti, hogy már biztonságban érzi magát és nem kell őt többé kísérnie.

Itt bukott el igazán Haida. Miért? Már a puszta jelenléte is semmis lett annak a valakinek a szemében, akiért annyira nagyon vágyakozott/sóvárgott. A munkába menekül, amire Himuro fel is figyel és ki is nevezi őt a könyvelési részleg vezetőjévé. Itt van a legsúlyosabb probléma vele: Sodródik az árral.

Attól sem riad vissza, hogy hivatalos dokumentumokat hamisítson. Oly mértékben kiégett, hogy számára már ez nem probléma. Könnyedén lépi át azt a bizonyos határt, amit egy becsületes dolgozó soha még csak meg sem közelítene. Annyira meghajlott a gerince, annyira nem érdekli szinte semmi, hogy már csak egy szimpla gyalog lett a táblán.Egy szerethető, bár kissé kétballábas karakter, aki szó szerint a mélybe lett taszítva. Remélem, hogy az ötödik évadban észbe kap, bár erre nem sok esélyt látok.

 

Mellékszereplők:

Nagyon sok van a sorozatban és nem tudnám mindet felsorolni, mivel akkor egy lexikon lenne a kritika, szóval néhányukat pár sorral szeretném jellemezni.

Retsuko anyja: A második évadban jelenik meg. Szándéka, hogy találjon egy partnert a lányának, bármibe is kerül. Gondolok például az általa meghamisított képekre, amiket a szerinte helyesnek vélt vőlegény-jelöltről alkot. Viszont végtelenül szereti a lányát és csupán annyit szeretne, hogy boldogan élhessen.

Tadano: Iskolapéldája annak, hogy nem szabad a borító alapján megítélni egy könyvet. A második évadban elsőre egy munkanélküli életművésznek hat, de a valóságban az ENI-O mesterséges intelligencia alkotója és egy milliárdos. Retsuko szerelmes lesz belé is, viszont Tadano nem hisz a házasságban és gyerekeket sem szeretne, így ez a kapcsolat is sikertelenül záródik.

Hyoudou: A hidegvérű producer, akinek szent célja, hogy sikerre vigye az OTM Girls nevű underground idol bandát, akikkel együtt a harmadik évadban jelenik meg. Rideg, durva jellem, viszont kis mértékben ugyan, de még ő is fejlődik.

Himuro: Az új vezérigazgató a negyedik évadban jelenik meg. Határozottan nem az „igen-ember” típus. Kimondja, amit gondol és megteszi azt, amire nem sokan hajlandóak, még akkor sem, ha éppenséggel nem feltétlenül törvényes az a tett.

Gori és Washimi: A duó, amit nem lehet nem szeretni. Lehet, sokban különbözik a véleményük, mégis ettől is működik köztük a kémia. Persze lesz konfliktus kettőjük között, de hajlandóak lesznek félretenni azt egy nemes ügy érdekében.

Kabae: A pletykafészek egy meglehetősen irritáló hanggal, de az önfeláldozása és a gyermekei, illetve munkatársai iránti szeretete példátlan. A negyedik évad vége felé meg van egy olyan jelenete, hogy azt még Sam Fisher is megirigyelné.

A yoga edző: Protein? Protein!

Mint említettem a sorozat slice of life elemeket használ. Látjuk a mindennapi életet, lesz kávéházas jelenet, onsen rész, vezetés oktatása stb.

Akkor mégis miről szól? Az aranyos külső kemény kérdéseket tesz fel és súlyos társadalmi dilemmákkal foglalkozik. Íme pár példa:

- Mi éri meg jobban manapság: a szingli vagy a házas életmód?

- Melyik a jobb : a szervezett házasság vagy az általunk választott partner?

- Akarunk-e a ma világban gyereket?

- Mennyire elfogadható döntés az "aranyásó" életmód?

- Minden elvünket alá ell vetni a cég fennmaradása érdekében?

- Mennyire veszélyesek a mikro tranzakciók a videójátékokban?

- Hogyan kell bánni a pénzzel helyesen?

 

Zenék terén szinte teljesen rendben van minden. Kissé furcsa és idegen lesz az opening rózsaszín, szivárványos háttere, miközben dübörög a death metal, de meg lehet szokni. A sorozat epizódjaiban felcsendülő zenék szintén jók és hangulatosak, viszont kevés van belőlük és négy évad alatt rájuk lehet unni. Akkor mi van a metal zenével? Félig emiatt a sorozat miatt szerettem meg ezt a zenei stílust, ami azért is lenyűgöző, mert én leginkább az opera és a klasszikus zenék világát preferálom.

Látvány téren ugyanez a helyzet. Elsőre kissé túl cuki, túl aranyos, de hamar hozzá lehet szokni és meg lehet kedvelni. Minden egyes epizód olyan 20 perces, szóval nem lesz tőle a néző cukorbeteg.

Végszó: Igazán kellemes élményt nyújtott nekem az Aggretsuko. Azt hinnétek, hogy semmiről nem szól, viszont ennél távolabb nem is állhatna a valóságtól. Az egyedi látvány, a jó zenék, a társadalomkritika és a jól megírt karakterek többsége alapján azt szeretném mondani, hogy bátran tegyetek vele egy próbát! Ez az a sorozat, amit újra meg újra emlegetni lehet, és véleményem szerint kell is.

Első évad megjelenése: 2018 április 20 (mind a 10 rész egyszerre feltöltve a Netflix oldalra)

8,5/10

Második évad megjelenése: 2019 június 14 (mind a 10 rész egyszerre feltöltve a Netflix oldalra)

8,5/10

Harmadik évad megjelenése: 2020 augusztus 27 (mind a 10 rész egyszerre feltöltve a Netflix oldalra)

9/10

Negyedik évad megjelenése: 2021 december 16 (mind a 10 rész egyszerre feltöltve a Netflix oldalra)

9/10

Jelenlegi 40 rész értékelése: 9/10

Köszönöm a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4117157260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása