Sziasztok!

Pár évvel ezelőtt csináltam egy 5 részes videósorozatot amiben bemutattam Hosoda Mamoru addigi filmjeit és azok elkészülte után realizáltam is, hogy a rendező úr pályafutása egy egész szép karrierívet ír le. A kezdeti szárnypróbálgatásai után a Wolf Children és a Bakemono no Ko már sokkal biztosabb kézzel készült filmek voltak , ráadásul míg előbbi egy nagyon éles mondanivalóval bírt addig utóbbi egy vegytiszta mester és tanonc szintű fantasy volt két olyan karakterrel akik a szó szoros értelmében senkiben sem bíznak meg önmagukon kívül. Aztán jött a Mirai amivel nem tudom, hogy a fenét akart közölni a rendező de az a vegytiszta utálat amit az iránt a film iránt érzek még mindig nem múlt el.

Na és akkor bejelentették, hogy a rendező úr új animefilmen dolgozik. Egyrészt örültem neki, de azért a Mirai okozta kétkedés még mindig ott volt bennem és nagyon reméltem, hogy ezúttal a rendező úr odateszi magát a szó legszorosabb értelmében. Aztán nemrég megnéztük és azt kell mondjam, hogy Hosoda Mamoru nagyon odatette magát ezúttal!  Következzen a Ryuu to Sobakasu no Hime avagy más néven Belle című film kritikája!

unnamed_7.jpg

A Belle egy 2021-es animefilm amit Hosoda Mamoru rendezett és ugyanaz a Studio Chizu készítette akik a Wolf Children óta készítik a rendező animefilmjeit.

A történet főszereplője egy Suzu nevű teljesen átlagos tinédzser diáklány aki szótlanul, magába fordulva és visszahúzódottan éli az életét kettesben az édesapjával amióta édesanyja még kiskorában meghalt miközben egy gyermeket próbált kimenteni egy folyóból.

ef5115935e360df7cf5c60eff58ff5f9.jpg

 

Élete akkor vesz 180 fokos fordulatot mikor is barátnője tanácsára regisztrál egy népszerű közösségi oldalra , az úgynevezett "U" -ra és ezáltal megszületik alteregója Belle is aki elég hamar a virtuális közösség legnagyobb sztárja lesz köszönhetően a lány remek énekhangjának.

np_file_116216-870x489.jpeg

A bonyodalmak akkor kezdődnek mikor az egyik koncertje közepén egy rejtélyes és bestiális alakkal bíró felhasználó akit mindenki csak Dragonnak hív szét nem veri a koncertet és sikerül is elmenekülnie a rendfenttartók elől ám a lány ezek után a keresésére indul és meg is találja a szörnyeteget akit szintén nagy erőkkel keresnek azért, hogy a számos bűntettéért amit az oldalon elkövetett egyszerűen leleplezzék, hogy ki is ő valójában. Mert igen, ebben a világban nem kibannolják az ilyeneket hanem a sokkal megalázóbb leleplezést kapják büntetésül amit élőben közvetítenek minden felhasználó számára. Ugyanakkor elég hamar kiderül a lány számára,hogy itt egy sokkal rosszabb dologról van szó a szörnyeteg szemszögéből mint ami elsőre látszik.

f60ee82ab1b82d.jpg

A cselekmény innentől kezdve két szálon kezd el futni viszont nem egymás mellett hanem egymáson simulva, hiszen láthatjuk a szörny utáni hajszát és a háttérdolgok kiderítését mind a valóságos mind az online térben. Akik pedig eddig számos utalást véltek felfedezni a Szépség és a Szörnyeteg című klasszikusra azok nagyon is jól látják. A rendező úr ugyanis bevallottan sokat merített az eredeti történetből és ez nagyon is látszódik a filmben. A főszereplő lány virtuális neve Belle, van egy szörnyeteg aki egy sötét és ódon kastélyban lakik beszélő tárgyak között, és persze ott vannak a  rózsák is, sőt még egy táncjelenet is van.

ryuu_to_sobakasu_no_hime_full_3393089.png

Tette pedig ezt úgy, hogy egy pillanatig sem érződik olcsó nyúlásnak, hanem nagyon elegánsan, következetesen és megfelelően van beillesztve a történetbe ami végig egy vonalban halad az anime saját történetével is és végig konzisztensek maradnak egymással. Persze apróbb történeti hibák itt is előfordulnak, hogy például, hogy lehet egy olyan szocmédia felületnek mint amit itt látunk olyan rossz biztonsági rendszere, hogy bárki képes kijátszani meg ehhez hasonlók, de ahogy nézzük a filmet ezek nem fognak érdekelni. Mert a film nézeti magát és képes beszippantani a nézőt, és ahova végül kifut a történet az nagyon szívbemarkoló , ráadásul olyan és elég súlyos problémákkal is foglalkozik közben mint az elmagányosodás, az internetes felelősségvállalás, az abuzív kontrollfreak szülők illetve a virtuális térbe való menekülés. Ennyi minden láttán nagyon könnyen eshetett volna szét a történet de szerencsére a forgatókönyvírónak sikerült egybentartania az egészet.

És akkor térjünk is át a látványra mert az is megér egy misét. Ugyanis amit itt látunk az egy vizuális csoda. A CGI egyszerűen gyönyörű. A háttér olyan részletgazdagon van kidolgozva amire hasonló példát még nem igen láttam.

tumblr_27319728ed45d1281c7f07d5bdf29404_7c54d29f_1280.jpg

 

A valós karakterdizájnok ugyan elég átlagosan, de a felhasználói avatárok nagyon kreatívan vannak kitalálva, és igen itt is kapunk szponzorációs bevágásokat de messze nincsenek annyira rosszul megcsinálva mint abban az istenverte Space Jam 2-ben vagy a Rontó Ralph 2-ben.

Illetve kapunk még pár látványosabb akciójelenetet is, de a hangsúly nem ezeken van. A Belle ugyanis nem titkoltan egy karakterdráma  és ilyen szempontból a szereplőkön van a főbb hangsúly.

A főszereplő lány Suzu egy egész szép jellemfejlődésen esik át a film 2 órás játékideje alatt. Az elején még visszahúzódó , az anyja elvesztését feldolgozni képtelen lányból lesz szép lassan egy határozott és magabiztos jellem aki nem fél megmutatni önmagát és tehetségét a világnak, és nem mellesleg nem fél kiállni  azért a személyért sem aki a szörnyeteg képe mögött rejtőzött és ami jelenet a film egyik legnagyobb oddly satisfied pillanata is egyben.

4-26-1024x427.png

 

Rajta kívül még ott vannak ugye a mellékszereplők is akik nem annyira rosszak de nem is annyira kiemelkedőek. A legjobb barátnő/ profi hacker Hiroka, a gyerekkori legjobb fiúbarát / szerelmi szálként funkciónáló Shinobu akinek a jelenléte szerintem teljesen felesleges volt, az iskola legmenőbb lánya Ruka aki a többi hasonló lánnyal ellentétben egy tényleg szerethető személy volt illetve a kórustag hölgyek négyese akiknél érdemes megemlíteni, hogy az egyiküknek név szerint Nakainak az az Iwasaki Yoshimi adta a hangját aki az 1985-től 1987-ig futó Touch című  egyébként meglepően szórakoztató animének is énekelte az Opening-Ending dalait.

f60ee82ab30f7f.jpg

 

Illetve nem mehetünk el a virtuális rendőrség feje, azaz Justin mellett sem aki a tipikus "Én vagyok az igazság hőse így mindenki szépen becsicskul nekem" személyiség. Viszont maga a rendfenttartó egység is egész érdekes figurákból áll.

e52s-jiucauov85-1024x429.jpg

 

És most érkeztünk el a zenékhez amikről általában csak pár szót szoktunk ejteni amolyan zárásképpen , de itt más a helyzet. Gyerekek!  Amiket itt kapunk betétdal alcímen azok egyszerűen 2021 legjobb zenei szegmensei. A dalokat a Suzu-nak hangot adó Nakamura Kaho adja elő akinek ez volt élete legelső szinkronmunkája de egyébként nagyon jól megbirkózott a feladattal, viszont a valóságban ő meg egy elég neves dalszerző/ énekesnő és amilyen dalokat itt előad azok belemásznak az ember fülébe és még napokig ott maradnak. A legutolsó nagy éneklős jelenet pedig olyan , hogy az ember csak tátott szájjal bámulja egyetlen szó nélkül.

417638.jpg

 

Ez volna tehát a Belle című anime ami és most nem fogok kertelni, simán 2021 egyik legjobb animéje. Remekül egymáson futó történetszálakkal rendelkezik, a főszereplő lány szép jellemfejlődésen megy keresztül, a látvány egyszerűen lélegzetelállítóan gyönyörű akárcsak az éneklős részek , és mindezek mellett nagyon elegánsan használja fel a Szépség és a Szörnyeteg történetet. Ez tényleg az az anime aminél az ember azt érzi, hogy teljesen megérdemli azt a hype hullámot amit kap , és nagyon reménykedem benne, hogy bérelt helye van a 2022-es Oscar-on a legjobb animációs film kategóriában. Mert ha valami, akkor ez megérdemli, hogy nyerjen.

Ryuu to Sobakasu no Hime / Belle


-Idő: 2021

- Rendező: Hosoda Mamoru

- Stúdió: Studio Chizu

- Műfaj: Fantasy

- Opening: -

- Ending: "U" by millenium parade & Nakamura Kaho

- Hossz: 2 óra

Ami Tetszett:

- Egymáson jól elfutó történetszálak

- Elegáns felhasználása egy jól ismert történetnek

- Gyönyörű CGI

- Kedvelhető főbb és mellékszereplők

- Suzu jellemfejlődése

- Képes komolyabb témákkal is foglalkozni

- Zenék és az Ending dal

Ami nem Tetszett:

- Néhány kisebb logikai hiba

Értékelés:

- Százalékban: 99% - Király

- Pontban: 10/10

Nos ennyi lettem volna mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr916720890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása