Sziasztok!

Ha bokszolos témáról van szó akkor a legtöbb embernek egyből a Rocky filmek jutnak ugranak be, míg animés fronton a méltán híres Hajime no Ippo című anime az ami behatóbban foglalkozik a témával. Érdekes amúgy, hogy míg más mainstreamebb sportokkal mint például a kosárlabdával, röplabdával vagy éppen focival foglalkozó művekből Dunát lehetne rekeszteni, addig tisztán a boksszal foglalkozó mangák és animék elég ritkák, vagy éppen összemossák más küzdősportokkal.

A téma egyik alapköve az Ashita no Joe című manga ami 1968-tól egészen 1973-ig futott , majd több anime is készült belőle, míg 2018-ban , a manga 50. évfordulójára elkészült a Megalo Box című anime ami nem kicsit turbózta fel az alapművet de még így is szezonjának egyik legjobb animéje lett, és most itt a folytatás ami minden lett csak átlagos nem. Jöjjön a Nomad: Megalo Box 2 című animének a kritikája.

 

megalo-box-season-2-nomad-vis.jpg

Ahogyan az első évadot úgy ezt a szériát is a TMS Entertaiment stúdió készítette Moriyama You rendezésében akinek eme két széria volt az első komolyabb animés rendezése.

A történetről már így az elején leszögezem, hogy nagyon spoileres beszámoló lesz, ugyanis egy rendkívül összetett történetről beszélünk ami folytatások esetében nem nagyon szokott előfordulni.

A sztori szerint az első évad után járunk 7 évvel miután Joe és Yuuri megküzdöttek egymással a ringben és előbbi győzedelmeskedett , ám a vártakkal ellentétben nem hírnévben és csillogásban él hanem egyedül és magányosan, nomádként vándorolva járja a világot. Olcsó motelekben lakik, vedel mint a gödény és olcsó fájdalomcsillapítókon él amikhez a pénzt illegális bokszmeccseken szerzi meg.

megalo-box-2-710x400.jpg

Maga a történet több szálon fut, már az elejétől kezdve. Az első pár részben Joe elvetődik egy illegális bevándorlók lakta ,nos amolyan lakóparkba ahol is mindennaposak az összetűzések a bevándorlók és a helyi lakosok között amik nem nélkülözik a tettlegességet, és a lakosokat a helyi kiskirály már kilakoltatással fenyeget , hacsak a bevándorlók úgymond vezére, egy Chief nevű fickó össze nem gyűjti a pénzt a hely megvételére amiben persze Joe is a segítségére lesz.

maxresdefault_40.jpg

Ez a szál az anime első 4 részét teszi ki, ezután indul a 2. szál mikor is Joe visszatér a régi környékére ahol viszont szinte mindenki megvetéssel vagy gyűlölettel tekint rá aminek az okait a történezvezetés flashbackek formájában mutatja be, ám mindeközben Yuuri tanítványával Liu-val,és egy Mac nevű , mindenki által tisztelt és szeretett férfival is meg kell küzdeni, utóbbi azonban súlyos sérüléseket őriz a múltjából és a mögötte álló technológiai szervezet sem csak kedvességből segít neki.

megalo-box-2-liu-image-from-official-twitter-cropped.jpg

Kérem szépen, ez az a fajta történet amire aztán tényleg nem számít az ember egy 2.évadtól, főleg nem egy sport anime esetében, hiszen ilyenkor általában vagy egy újabb kihívós történetet kapunk, vagy pedig egy olyat amiben az egykori tanítvány lesz a mester. A Nomad nem is mellőzi ezeket a szálakat de nagyon okosan és következetesen fűzi össze őket olyan társadalomkritikai dolgokat boncolgatva mint az bevándorlás, az alaptalan gyűlölet, az önhibáztatás, drogok használata és nem mellesleg Mac szálán keresztül a nagy technológiai cégek álszent segítségnyújtása, és ha mindez nem lenne elég még ott vannak a karakterek személyes drámái is amik szintén remekül lettek beleírva a történetbe,és a flashback jelenetek kellő hatást adnak ezeknek miközben elmondják, hogy mi is történt 7 évvel ezelőtt, mikor is Joe elhagyta addigi életét.

megalo-box-2-03-02.jpg

Ezek az alkotóelemek teszik a sorozatot teljesen mássá mint a megszokott sportanimés folytatások, hisz míg az első évad egy egyszerű Rocky-szerű felemelkedés történet volt , addig a Nomád sokkal magasabbra helyezte a lécet, ugyanis a karakterek személyes drámái és a már említett társadalomkritikai részek ugyanis rengeteg mélységet adnak mind a történetnek, mind a karaktereknek.  Vagyis nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a Nomád nemcsak, hogy felér az 1.évadhoz de toronymagasan meg is ugrotta azt. Persze azért vannak benne némi logikátlanságok, illetve sportszerűtlenségek amik a meccsek meneteit illeti amiknél csak fogtuk a fejünket.

nomad-megalo-box-2-mac-with-a-blood-on-his-eye-taken-from-official-twitter-cropped.jpg

Ha már a meccsekről beszélünk akkor térjünk ki a látványra. Maga az alapdizájn semmit sem változott viszont a háttérgrafika és az azzal járó hangulat sokkal sötétebb lett, de ez nagyon is jól áll a műnek mert remekül mutatja például a lakópark kilátástalan helyzetét, vagy pedig Joe vagy a többiek lelki vívódását miközben folyamatosan, amolyan szimbólikus jelenetekként egy háttértörténet is zajlik egy kolibriről és egy nomádról, ami csak még jobban rátesz egy lapáttal a hangulatra.

A meccsek ahogy annak lenniük kell igazi adrenalin és tesztoszteron bombák ahol minden ütésnek érezni a súlyát és a sérülések is túlmutatnak egy-egy pár nap alatt begyógyuló monoklin, ez főleg Mac meccsei alatt érzékelhető.A karakterdizájn maga is lenyűgözően szép, legalábbis a sok loli, moe meg bishi után jó volt végre egy olyan animét látni amiben realisztikus emberábrázolás van.

Viszont akkor térjünk is ki a sorozat legnagyobb erősségére, a karakterekre. Joe bukás illetve újrafelemelkedés története okosan van végigvezetve és az anime során folyamatosan válik egy megérthető karakterré aki szép lassan visszatér oda ahova tartozik. Aztán a körülötte lévő személyek se semmik. Ugyanis mindegyikük nem csak, hogy jellemfejlődésen megy át, hanem mind Chief mind Mac esetében sikerült egy olyan háttértörténetet kreálniuk amik jóval túlmutatnak a megszokott kliséken. Mindketten ízig-vérig szerethető karakterek, Chief történetének a lezárása nagyon szívszorító és váratlan, míg Mac története már egy más tészta.

Az ő története nem egy tipikus felemelkedés-bukás-újra felemelkedés történet, hanem egy kőkemény odaszúrás a nagy technológiai cégeknek akik csak kísérleti patkányoknak használják az embereket, és ennek a hatását az anime olyan példátlanul zseniálisan és részletesen mutatja be amire még a legtöbb Hollywoodi film sem képes. Mac elborulás jelenetei komolyan mondom,hátborzongatóak.

 

w6ssdnj.png

A többi mellékszereplő is kiteszi a szerepet aminek meg kell felelnie, viszont érdekes módon ők is elég sokat fejlődnek a sorozat alatt legyen szó akár Mio-ról aki az elején a "péklapáttal kapjon egy pofont' kategória vagy pedig a visszatérő karakterekről, köztük is Sachio aki eleinte baromira irritáló a folyamatos keménykedésével, de folyamatosan változik a jelleme a történet előrehaladtával.

nomad-megalo-box-2-episode-7-preview-and-recap.jpg

Yuuri és Liu nem sokat szerepelnek mivel a sztori nem is rájuk van kiélezve, viszont kikről még beszélni kell azok a negatív karakterek vagyis a gonosz Elon Musk Sakuma, illetve a testvérei akiknek nagyobb terveik vannak a Mac-et segítő technológiával és fokozatosan hullik le róluk a lepel.

tumblr_1669aceb2502c1bbace17ff007d0f9cc_3ce1e47d_1280.jpg

Ugyan bepróbálkozik a sorozat a jól bevált "ugyanúgy bűnös vagyok de megbántam" szállal a nővérke részéről viszont az meg kissé hiteltelenre sikerült, legalábbis én nem éreztem, hogy tényleg megbánta a dolgot amit tett.

megalo-box-2-shirato-image-taken-from-official-twitter-cropped.jpg

Egyszóval itt 13 rész alatt kapunk olyan árnyalt illetve megérthető karaktereket amiket több száz részes shounenek sem képesek sokszor felvonultatni és bizonyítja a sorozat, hogy a haláljelenet csak akkor hatásos, ha olyan karakter hal meg akit a néző megismert és megkedvelt.

Végül pedig a zenék. Na azok se semmik. Emlékeztek még a Desperado híres zenés jelenetére? Na, itt mind az Opening és Ending tradicionális Spanyol illetve Latin-Amerikai instrumentális zene szöveg nélkül, mint amilyen például a Baccanno!, a Trigun vagy éppen a Cowboy Bebop intrója is volt és olyan eszméletlenül király mind a kettő. Maguk a betétdalok sem rosszak de egyik sem volt túl emlékezetes.

Ez volna tehát a Megalo Box 2.évada mi nemcsak, hogy képes volt megugrani az első évad színtjét de gyakorlatilag mindenben túl is szárnyalta azt. Ha tetszett az első széria akkor ennek is nyugodt szívvel ajánlom, nem fogjátok megbánni.

Nomad: Megalo Box 2

- Idő: 2021

- Stúdió: TMS Entertaiment

- Rendező: Moriyama You

- Műfaj: Akció, Sport, Dráma

- Opening: The theme of the NOMAD by mabanua

- Ending: El Canto del Colibri by mabanua

- Hossz: 13 rész

Ami Tetszett:

- Jóval árnyaltabb és mélyebb a történet

- Zseniális történetvezetés és társadalomkritika

- A cselekményszálak mindegyike remekül van felvezetve, végigvíve és lezárva

- Szép látvány

- Látványos harcok

- Érdekes karakterek szintúgy érdekes háttértörténettel és jól ábrázolt drámai vonalakkal

- A negatív karakterek is jól vannak megírva

- Zenék

- Opening,Ending

Ami Nem Tetszett:

- Nem volt olyan dolog ami ne tetszett volna ebben az animében.

Értékelés:

- Százalékban: 100%- Kiváló

- Pontban: 10/10

Igen, jól látjátok, ilyen pontozás se fordul elő túl gyakran itt nálunk de ez a sorozat maximálisan kiérdemelte. Én ennyi voltam mára, Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9116611038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása