Sziasztok!

A Men in Black-Sötét Zsaruk című filmet gondolom nem kell senkinek sem bemutatni. Egy mai napig élvezhető és nagyon szórakoztató 90-es évekbeli film, ráadásul képregényfilm, ráadásul részben Marvel képregényfilm Tommy Lee Jones és Will Smith főszereplésével.

Az első filmet nyugodt szívvel lehet klasszikusnak mondani, ami a folytatásokra már korántsem igaz.  A 2. rész ugyan nem rossz film de meg sem közelíti az elsőnek a színvonalát, míg a 3. részről már lehetne vitázni, hogy mennyire kellett trilógiává duzzasztani, a 4. részről meg felejtsük el, hogy egyáltalán létezik. Viszont mi sem jelzi az első film sikerét a legjobban, hogy ugyanaz a stúdió akik  Godzilla szériát is letették az asztalra, még ugyanabban az évben elkészítették a film animációs sorozat formáját. Lássuk is, hogy hogyan sikerült a stúdiónak ez a sorozata.

 

men_in_black_the_animated_series_tv_series-338231077-large.jpg

A sorozatot ahogy mondtam is ugyanaz az Adelaide stúdió készítette akik a Godzilla  animációs sorozatot is készítették, és ami 1997-től egészen 2001-ig futott a tv-ben és összesen 53 rész készült belőle.

 A történet szerint az űrlények nem csak, hogy valóban léteznek, hanem itt élnek a Földön közöttünk emberi álcát öltve magukra. Vannak átlagosak, balhésabbak és vannak persze a kifejezetten veszélyesek akiknek célja az emberiség kiírtása és a bolygó elpusztítása vagy esetleges elfoglalása. Itt jönnek képbe az úgynevezett Sötét Zsaruk, azon belül is a főszereplő párosunk K illetve J ügynök akiknek a feladata az idegenállomány felügyelete és szabályozása, illetve a rosszfiúk elkapása mindenféle szupertitkos kütyü és fegyver segítségével.

2020_5_9_909e8df2-931c-4dba-917a-42343cd45ea9_png_2000x1125.jpg

Ahogy már sejthetitek ez a széria is a monster of the week felállást követi, vagyis minden részben egy új ellenség vagy konfliktus kerül a képbe amit hőseinknek meg kell oldaniuk.Már számtalanszor elmondtam a véleményemet erről a formátumról. Nincs vele bajom ha nincsenek összefüggő részek, ha maguk az epizódok érdekesek és szórakoztatóak. A Men in Black széria esetében sincs ez másképp. A történetvezetés a bevált sablonok mentén halad, ugyanakkor mindezt nagyon szórakoztatóan és biztos kézzel teszi, de sokat merít a filmekből is ugyanis nem egyszer hoznak be olyan lényeket amiket először a filmekben láthattunk és az ottani szálakat itt folytatják, és ez egy zseniális húzás volt a készítők részéről.

A részek történetei is egész érdekesek, bár ahogy minden epizódikus történet esetében itt is elég vegyes  a paletta. Vannak könnyedebb részek és vannak a komolyabb konfliktusokat bemutató részek, de ezekkel sincsen baj de csak az elején. Ugyanis itt térnék ki a sorozat legnagyobb negatívumára, ami a színvonalcsökkenés. Az első 3 évad maximálisan kiegészíti illetve folytatja egymást , míg az utolsó részekre láthatóan kezdett vagy már el is fogyott a kreativitás a készítők részéről. A 4. évad ugyanis nem elég, hogy szembeköpi az addig felvázolt alaphelyzetet hanem ott dob rá egy zongorát ahol csak tud.

A 13 részből van körülbelül 2-3 olyan rész amik tényleg jól sikerültek, a többi mind vagy gagyi, vagy unalmas vagy úgy hülyeség az egész ahogy van. A szuperhősös rész meg már konkrétan az " annak ciki aki nézi " kategóriába tartozik. Igaz, már a 2.évadban is volt egy olyan rész de az jól bele is illet az alapkoncepcióba. De nem csak a részek minősége romlott a sorozat végére hanem minden más is de azokról majd akkor.

Térjünk át a látványra. A sorozat hozza a stúdióra jellemző látványvilágot, sőt, szerintem ez még jobban is néz ki mint a Godzilla anno. A harcjelenetek iszonyat pofásak, a karakterdizájn is egész hű a filmhez de amik egyértelműen elviszik a hátukon a sorozatot, azok az idegen lények.

306902fee5cf8b8d_w.jpg

Hihetetlenül kreatív lényeket kapunk és ez jóval többet jelent mint az elsőre hallatszik. Hogy miért?  Nos azért mert ha megnézünk egy manapság készült sci-fi-t amiben űrlények vannak vagy az űrben játszódik, miket kapunk? Úgy van, egy nagy semmit, és ez mintha annak lenne köszönhető,hogy a filmesek vagy animátorok mintha nem is akarnának igazi idegen fajokat alkotni az űrkutatás eredményeire hivatkozva,vagy ha mégis megpróbálnak akkor a végeredmény inkább csak gagyi. Nézzetek meg egy Retroshock űrlényes filmet. Lehet, hogy röhejesek benne az idegen lények de legalább próbálkoztak az alkotók. Viszont ha jobb példát kellene felhozni akkor ott vannak a korai Star Wars filmek, sőt még az előzmény trilógia is. Az a rengeteg különféle idegen kreatúra, vagy pedig a régi szovjet sci-fi filmek. Olyan lényeket vonultattak fel, hogy az arra érzékenyek menten elsülnek a gyönyörtől.

Itt is pontosan ez a helyzet. Rengeteg féle lényt vonultat fel a sorozat és ami a legjobb, hogy nagyon változatosak. Nem mindegyik egy utolsó gennyláda aki szombati program gyanánt akarja a bolygó pusztulását. Vannak barátságos lények akik együttműködnek az emberekkel, vannak kicsit balhésabbak és persze az igazi rosszfiúk akik általában űrzsoldosok ,bűnözők vagy űrterroristák.

mv5bzjbmyjm5zwmtndq2mc00yzizlwi3mdetyzvjzgnjnjewzdrjxkeyxkfqcgdeqxvymda2mtk2oq_v1.jpg

Külön plusz, hogy ezen lények sem mind kizárólag ösztönlények hanem jó arányban vannak elosztva az intelligens fajokkal, illetve, hogy némi plusz adalékként némelyik híresebb idegen is megjelenik a sorozatban mint például egy Xenomorph-ra hajazó lény a Hollywood-i színészeket kifricskázó részben, de itt vannak még a kávéfüggő kukacok, Frank az űrlénykutya illetve a bogár tesók is akiket itt is Vincent D'Onofrio szólaltat meg akárcsak a filmekben.

da4acpm-ff99be72-5fe2-4919-813d-bbb8be225299.png

Egy szó mint száz, az idegen lények viszik el a hátukon a teljes sorozatot. Viszont a látvány az utolsó évadra szintén nagyon leromlik, bár ez annak is betudható,hogy akkora már átcsúszott a 2000-es évek elejére és ez nagyon meg is látszik rajta.

Na de akkor milyen a többi karakter? Igazából ők is egész jók. K mint  vérprofi, baltaarcú és érzelemmentes karakter illetve J mint a laza újonc karakter remekül funkcionál együtt, a kémia megvan köztük. Ugyanakkor amit a sorozat eléggé rosszul kezel, az a jellemfejlődése a karaktereknek. Mert próbálkozik az tény de a végeredmény gyakorlatilag vagy olyan, hogy mintha nem is ment volna végbe , vagy pedig nem jól ment végbe.

Az előbbire J a tökéletes példa. A sorozat során többször bebizonyosodik, hogy a lazasága és folyamatos poénkodása ellenére egy kompetens karakter mégis az utolsó évadra mintha elfelejtették volna a jellemfejlődését befejezni, és a poénjai is  inkább kínosak lesznek mintsem viccesek. Aztán ott vannak a többiek. Szerencsére nincsenek sokan de azért köztük is van pár fura figura. L ügynök az egyetlen fontosabb női karakter a filmben, egy amolyan Scully féle tudós aki szintén egy jó karakter, viszont mikor elkezdik a jellemfejlődését, vagyis kap egy társat annak egy, hát elég béna X-Akták utánérzete lesz.

eryqyhew8aa56yd.png

Z a nagybetűs boss, Alfa meg egy brutál jó főgonosz. Viszont azt sajnáltam, hogy a Keselyű nevű űrzsoldos nem szerepel valami sokat pedig belőle is egy jó főellenség lehetett volna,de azt Alfával töltették ki aki viszont tényleg remekül hozza az emberségét folyamatosan elveszítő őrült ügynök szerepét.

 

men-in-black-alpha.jpg

 

Ők tehát a szimpatikus részei a karaktereknek, a másik felük viszont, áhhhh. A végére behoznak egy idegen ügynököt és orvost akik mindketten annyira idegesítőek, hogy szabályosan sajnáltam minden mp-et amit a képernyőn töltenek. Aztán a kukacokat is azért eléggé túlhasználják a végére holott ők ugyebár csak a mascot karakterek, tehát érdemi kihatásuk nincs a cselekményre.

570full-men-in-black_-the-series-screenshot.jpg

A sorozat theme zenéje viszont tényleg remekül lett megkomponálva, nagyon fülbemászó és dallamos.

Ez volna tehát a Men in Black széria , egy igazi 90-es évekbeli animációs gyöngyszem ami kár kultsorozat is lehetett volna ha az utolsó évaddal nem cseszik el az egészet. Sőt én végig úgy éreztem, hogy a 3.évaddal kellett volna lezárni a sorozatot. Viszont  az első 3 évadra mindenképpen érdemes időt szánni. Higgyétek el, nem fogjátok megbánni.

Men in Black: The Series

- Idő: 1997-2001

- Stúdió: Adelaide Productions

- Rendező: Duanne Capizi, Jeff Kline, Richard Raynis

- Műfaj: Akció, Sci-Fi

- Hossz: 53 rész

Ami Tetszett:

- Többségében jók a részek történetei

- A rengeteg kreatív idegen lény

- Látvány

- Az akciójelenetek

- Van pár 1-2 jobb poénos beszólás

- Érdekes emberi karakterek

-Zenék

Ami nem Tetszett:

- A 4.évad

- Nagyon látványos a színvonalromlás

- A rosszul kezelt karakterfeklődés

Értékelés:

- Százalékban: 83% - Jó

- Pontban: 8/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8416597328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása