Sziasztok!

Akárcsak a filmek esetében , úgy az animéknél is lehet beszélni arról a bizonyos kettős mércéről. Vajon mennyivel lesz jobb vagy rosszabb egy anime attól függően, hogy mikor készült?

Tény, hogy manapság az animeipar messze másabb hozzáállással készíti a sorozatokat, és minden szezon dugig van olyan 12-13 részes szériákkal amik csak piackutatás céljából készültek, vagyis, hogy felmérjék mennyire népszerű egy adott mű vagy másik esetben promózzák a mangát. Ami viszont nem jelenti azt, hogy ezek az animék automatikusan rosszak vagy kiábrándítóak lennének. Ha egy ilyen anime jól van megcsinálva akkor ugyanúgy lehet élvezni őket és szórakozni rajtuk, és nincs abban semmi szégyen ha a kíváncsiságod arra sarkall, hogy a mangába is belekezdj a sorozat után. Számomra pont egy ilyen eset a Shadows House is a tavaszi szezonból.

Ugyanígy ez fordítva is igaz. Attól, hogy egy animére rásütik a retró jelzőt még nem lesz automatikusan egy 10/10-es gyöngyszem. Lehetnek azok is bűnrosszak vagy simán átlagosak.  Ezek után nézzük is, hogy a Dirty Pair című anime melyik kategóriába esik a háromból!?

152830.jpg

A Dirty Pair egy 1985-ös anime ami egy 7 kötetes light novel alapján készült ami 1980-tól egészen 2007-ig futott és amit Yoshikazu Yasuhiko rajzolt illetve Takachiho Haruka, a szintén legendás Crusher Joe alkotója rajzolt. Az animét pedig  a Sunrise készítette 1985-ben Takizawa Toshifumi rendezésében ami eredetileg 24 részt számlál de hozzá tartozik még 2 OVA ami ugyan csak 2 évvel később készült el de hivatalosan az zárja le a sorozatot, utána készült még pár OVA széria és film is.

 A sztori szerint a jövőben járunk ahol is egy titkos bűnüldöző szervezet, a WWWA tevékenykedik akiket akkor hív az ember fia ha olyan probléma ütötte fel a fejét amit a hagyományos szervek nem tudnak elvégezni. Ilyenkor indul bevetésre a szervezet két ügynöke, a forrófejű és nagyszájú Kei és társa a csendesebb Yuri akik mindent bevetnek, hogy az adott ügyet elvégezzék aminek járulékos veszteségei közé tartoznak romba dőlt épületek sora, tönkretett járművek és naponta érkező számlahegyek ezeknek a kártérítéseiről a főnökségnek.

 

1_j_mkdfmhtucbxejpfsgltw.png

És lényegében ennyi a történet. Kozmikus Charlie Angyalai, vagyis ismételten egy epizódikus animét kapunk amiben a lányok részenként új problémával szembesülnek amiket meg kell oldaniuk. Ilyen téren az anime sokban hasonlít a City Hunter-hez, vagyis inkább abban, hogy a küldetések súlya eléggé változó minőségű.

Vannak azok a küldetések amiknek max annyi a lényege, hogy miután végeztek vele a lányok megkapják a fizetésüket és a kizsarolt ingyen vakációjukat, mint például a sajttorta kedvelő macska vagy a kalitkában nevelkedett, a világról semmit sem tudó gazdag lány esete, sőt van egy nagyon Kacsameséket idéző kalandos epizód is. A másik oldalon meg ott vannak a komolyabb feladatok a világot elpusztítani akaró terroristákkal, drogdíler papokkal vagy éppen eltérített gépekkel amiknek azért nagyobb a jelentőségük.

 

231637.jpg

 

És félreértés ne essék , nincs ezzel különösebb probléma hiszen az epizódikus animék jelentős része ezzel a módszerrel dolgoznak, de hozzá kell tenni, hogy ez a megoldás nagyon könnyen átcsúszhat gagyiba. Sajnos ez alól ez a sorozat sem kivétel ,bár azért annyira nem vészes a helyzet mint teszem azt például a Doctor Who! bizonyos részeinél, mert legalább képesek elszórakoztatni a nézőt arra a 25 percre. Illetve azt sem hátrány, hogy maga a sorozat tényleg szórakoztató, ez tény mégis miközben néztem nekem végig az az érzésem volt, hogy valami hiányzik belőle, de arról picit később. Szóval a történet nem egy nagy eresztés, de érdekes és a maga módján szórakoztató is.

A látvány hozza a 80-as évek animefeelingjét.A karakter és háttérdizájn szép, az akciójelenetek is nagyrészt korrektek viszont amin egy kicsit húztam a számat az a humor. Van benne humor nem arról van szó, csak számomra mégis hiányzott az a tipikusan 80-as évekbeli , beteg dang humor ami például a City Hunter-ben, a Ranmában vagy más animékben jelen volt. Persze vannak olyan poénok, fricskák és jelenetek amiken lehet röhögni de igazi hasfalszaggató " WTF" jelenet sajnos nem sok van benne.

 

d3b9xqtu8aaxjak.png

Térjünk át a karakterekre. Mivel ugye egy epizódikus animéről beszélünk így a főszereplőkön kívül más karakterekkel nem is nagyon kell foglalkozni hiszen amint lement az adott rész amiben szerepelnek el is tűnnek és többé említést sem tesznek róluk.

A főszereplő duó a már jól bejáratott sablonon alapul, vagyis Kei  nagyszájú csaj míg Yuri a csendesebbik (persze azért ő is képes kinyitni a száját ha kell) de jól működnek együtt. Igaz ami igaz velük kapcsolatban van egy kérdés amire nem ad választ az anime, vagyis, hogy ők ketten a szervezet egyedüli ügynökei, hogy minden küldetésre ők mennek? Vagy a jövőben senki sem akar világmegmentő ügynök lenni? Mondjuk azt se nagyon tisztázza az anime, hogy hogyan kerültek a szervezetbe meg ehhez hasonló elhanyagolható dolgokat sem váalszol meg. Olyan ez mintha ezek ketten csak úgy be lettek volna dobna az animébe mindenféle háttértörténet nélkül, vagyis csak úgy ott vannak. Nem idegesítőek, sőt kifejezetten kedvelhető karakterek de némi infó nem ártott volna nekik.

Aztán ott van a főnökség akik alig szerepelnek, illetve Mughi a hatalmas medvemacska aki kvázi a sorozat kabaállata lehetett mert sok haszna nincs az anime szempontjából.

 

 

mughi.jpg

A zenék is egész kellemesek, bár igazán csak az OP-ED páros nyújt maradandó élményt.

Így összesítve azt kell mondjam, hogy a Dirty Pair egy , igazából teljesen átlagos anime. Nem különösebben jó de nem is igazán rossz, inkább az arany középúton halad végig anélkül, hogy bármi újdonságot felmutatna. Egyszerűen csak szórakoztatni szeretne amit viszont jól teljesít. Érdemes megnézni de végig érződik rajta, hogy ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

Dirty Pair

- Idő: 1985

- Stúdió: Sunrise

- Rendező: Takizawa Toshifumi

- Műfaj: Akció, Sci-Fi, Komédia

- Opening: Ru-Ru-Ru-Russian Roulette by Nakahara Meiko

- Ending:  Space Fantasy by Nakahara Meiko

- Hossz: 24 rész + 2 OVA (hivatalosan)

Ami Tetszett:

- Egyszerű de kellemes a történet

- Szerethető , és bár sablonos de jól működő karakterek

- Látványvilág

- Jó harcjelenetek

- Az-az 1-2 jobb poén

- Zenék

- Opening és Ending

Ami nem Tetszett:

- Mindenféle háttérinfót nélkülöz a világról és a szereplőkről

- Az a néhány tényleg gagyi epizód

- Több igazán jó poén nem ártott volna bele

- Sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle de nem is próbálkoztak vele

Értékelés:

- Százalékban: 83% - Gyengén Jó

- Pontban: 8/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr7616589362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása