Sziasztok!

Androidos mobiljáték adaptációk! Akárcsak Ragna kolléga, úgy én sem nagyon vágom, hogy milyen létalapjaik vannak ezeknek az animéknek mikor az alapjukul szolgáló játékok messze nem annyira ismertek és népszerűek, hogy bárkinek is jobban megérje feldolgozni őket. Mégis az elmúlt években legalább 1-2 ilyen anime van minden szezonban , elég csak az általam nemrég bemutatott Grimm's Note's -ra gondolni vagy a nemrég lefutott Hortensia Saga-ra.

Félreértés ne essék, nem vitatom ezeknek a játékoknak a létjogosultságát, bár én magam nem játszok ilyenekkel, de elhiszem, hogy vannak rajongóik a játékoknak és népszerűek, de mint mondtam világszerte azért nem annyira ismertek, hogy jobban megérje foglalkozni velük, így ezeket az animéket vagy csak szükségből, ötlethiány miatt, vagy pedig a játék rajongóinak a kielégítésére készítik el. Ma pedig egy újabb ilyen anime van terítéken ami nem más mint a King's Raid: Heir's of the Will című anime.

 

king_s_raid_ishi_wo_tsugu_mono-tachi_full_3062806.jpg

 

A King's Raid alapja mint már mondtam egy side scrollozós RPG mobiljáték amit egy Dél-Korea-i indijáték fejlesztő cég, a Vespa adott ki Android és iOS alkalmazásokra 2016-ban, míg más országokban 2017-ben lett csak szélesebb körben elérhető. Nem tudom pontosan, hogy mennyire népszerű vagy sikeres a játék, mindenesetre 2020-ban az OLM és a Sunrise Beyond stúdiók összefogtak és megcsinálták a játék alapján készült animesorozatot. A stúdiókról annyit érdemes tudni, hogy egyikük nem kispályás, az OLM-nek köszönhetjük többek között a Berserk, az Inuzuma Eleven , a Pokémon franchise-t, a Wedding Peach-t ami a 90-es években a Sailor Moon riválisa volt, és a Deltora Quest animéket míg a Sunrise Beyond viszonylag egy új stúdió amit nem meglepő módon a Sunrise hozott létre  a Xebec volt munkatársaiból miután a stúdió becsődölt, és ezidáig csak Gundam animéket csináltak. A rendezői székben pedig Hoshino Makoto ült.

A történet szerint egy tipikus fantasy királyságban, név szerint Orveliában járunk ahol azóta béke honol miután 100 évvel ezelőtt Kyle király legyőzte a legendás démonkirályt, most azonban  a sötét erők újra gyülekeznek és a démonkirály és csatlósai is készülnek visszatérni , ezalkalommal pedig egy fiatal harcosra név szerint Kasel-re hárul a feladat, hogy hős kiválasztottként megszerezze a legendás szent kardot ami az egyetlen fegyver amivel le lehet győzni a gonosz démonkirályt.

portada_kigns-raid-4.jpg

Persze egy RPG kaland nem is lenne RPG kaland társak nélkül így a kalandokkal teli útja során csatlakozik hozzá Frey a papnő aki nem mellesleg Kasel régi jóbarátja, Cleo a boszorkánycsaj, és Roi egy wannabe zsoldossrác így már négyesben folytatják az útjukat a legendás kincs felé.

emr45gmvoae0qac.jpg

Ugyanakkor van egy másik szál is, hiszen míg ők távol vannak a kincset keresve addig is védeni kell a várat és mivel a démonok és démoni zombik hatalma ellen a királyi seregnek kb annyi haszna sincs mint jégkrémet enni mínusz 40 fokban így a királyságba az úgynevezett sötét elfek egy csapata érkezik akikre persze a legtöbb ember megvetéssel néz , ugyanakkor nekik is megvan a saját tervük , hiszen egy régebben történt tragikus esemény miatt bosszút esküdtek a királyság ellen.

kings-raid-successors-of-the-will-episode-11-release-date-and-details.jpg

Így tehát maga a történet két szálon fut. Adott a kis kalandor csapat akik a kardot keresik , illetve a sötét elfek története. Ez a két szál pedig szépen elfut egymás mellett egy ideig mígnem a végén persze keresztezik egymást mikor is sorra derülnek ki elhallgatott igazságok illetve múltbéli kreált vádak amik miatt emberek és elfek élete ment tönkre.

Elsőre ez egy lerágott csont fantasy sztorinak hat és nem lehet elvitatni, hogy az is, de ugyanakkor meglepő módon mégsem egy katasztrófa. Szépen végigmegy az összes klisén amit egy ilyen műtől már megszokhatott a néző de mégis jól használja fel őket, nem pedig úgy, hogy minden 2. arcbacsapó baromságot azzal magyaráz meg, hogy "Ez egy fantasy te gyökér, bármi megtörténhet!" . Nincsenek túlzásba vitt agymenések , hanem inkább rendes fantasy elemeket kapunk epik kalanddal, szörnyekkel, démonokkal, gonosz varázslókkal stb stb. Mint mondtam nem ismerem a játékot, viszont utánaolvasva az anime egy bizonyos ponton eltér az alapműtől, fogalmam sincs mennyire de annyira nem volt ez zavaró. Sokkal zavaróbb volt a történetvezetés.

Maga az anime 26 részes  viszont érződik, hogy ez a sztori mindennel együtt max 20 részbe simán belefért volna. Ezt valszeg a készítők is megérezték egy idő után így a forgatókönyvírók beleírták a játékok mellékküldetéseit is, úgy mint építs házat, szerezz pénzt, lootolások, menj el dolgozni és így tovább. Ezek a részek pedig valami döbbenetesen unalmasak és feleslegesek. Vagy pedig ott vannak a recap, vagy full flashback jelenetekből álló epizódok amiken aztán tényleg látszódik, hogy csak azért vannak , hogy kitöltsék a 26 részes játékidőt. Plusz míg a játékidő többségében Kaselék kalandját nézhetjük addig a sötét elfek szála valahogy mégis milliószor  érdekesebbnek hat de mégis kevesebbet szerepelnek mint a kis kalandor csapat. Több műsoridőt azért ők is kaphattak volna. Ugyanígy a fordulatok amiknek jó részét kb 2 perc alatt ki lehet találni, ugyanakkor vannak benne ötletes dolgok mint például a Démonkirály hatalmának átöröklődése vagy pedig az elfek sérelmének a megmagyarázása. Mondom, nincs ez alapjáraton rosszul kitalálva , látszik, hogy az alkotók tényleg csak egy tipikus fantasy animét akartak ebből kihozni, a gond az, hogy szükségtelenül túl van húzva és aki életében 2 ilyen sorozatnál többet látott annak nem sok meglepetéssel fog szolgálni.

A látvány nagyjából hozza azt amit kell 2020-ban elvár a néző, bár maga a világ nincs túlzott részletességgel bemutatva és a fantasy királyság se néz ki többnek mint akármelyik másik fantasy királyság. A karakterdizájn szódával elmegy, igazából az emberi szereplők úgy néznek ki mintha random sablon generátorral alkották volna meg őket, míg az elfeket max a termetük és az arcuk alapján lehet megkülönböztetni, a démonok meg úgy néznek ki mint ha most jöttek volna a Dark Souls-ból.

a6gser31iyotsnijwbppt8uaarg.jpg

Mondjuk legalább az Orcok dizájnja kicsapja a menőség métert....

kings-raid-successors-of-the-will-episode-12-release-date-and-details--1200x900.jpg

Aztán a harcok. Itt is megfigyelhető a kettősség a két szál között. Míg a sötét elfek harcainál azért folyik a vér rendesen, meg kapunk fejlevágásokat meg ehhez hasonló dolgokat, addig Kaselék harcjelenetei nagyon családbarátak és sokszor csak Kasel tesz valami érdemit is, míg a többiek  csak bénáznak vagy aggódnak érte.

x720.jpg

Na de ha már ennyit beszéltem róluk akkor lássuk a szereplőket. Itt pedig szépen visszakanyarodnék oda, hogy miért kellett volna több műsoridő a sötét elfeknek. Ugyanis az, hogy ők milliószor érdekesebb karakterek mint főhőseink már minimum egy indok arra, hogy többet szerepeljenek. Ugyanis az emberi karakterek, illetve a mellékszereplők is valami döbbenetesen semmilyenek. Kasel a tipikus MC karakter de legalább a jellemfejlődése jobban le van vezetve mint mondjuk cheater Kirito-é viszont a háttérsztorijának a magyarázásakor hangosan felröhögtünk. Frey csak azért van ott, hogy lehessen kivel shippelni Kasel-t illetve a csöcsiben gyönyörködni, Cleo vállalhatatlanul idegesítő és felesleges karakter aki a bénázáson kívül semmihez sem ért, Roi pedig a baltaarcú zsoldossrác aki egy nézésével ölni tudna de pont ezért talán ó volt a csapat egyetlen elfogadható szereplője. A mellékszereplők közt pedig vannak még erdei elfek, orcok meg minden tipik fantasy lények bár sok vizet ők sem zavarnak miután a szerepüket kitöltötték.

mv5byjqxzdrhnzytmjrmmi00mwi3ltk5oditntdhzjhkm2uyytgwxkeyxkfqcgdeqxvymzi2mjc1njq_v1.jpg

Így tehát jogos, hogy a sötét elfek sokkal értékelhetőbb karakterek, sőt, közülük Tem volt az akinek elkezdtek valamiféle jellemfejlődést írni így főleg szomorú látni, hogy "spoiler" kb az összeset kinyírják a sorozat felénél, ezzel csak még jobban elmélyítve Riheet gyűlöletét, de érdekes módon pont ez indítja be az ő jellemfejlődését is.

unnamed_6.jpg

Emberi szereplők közül még ott van Scarlett hercegnő aki még az elviselhetőbb kategóriába tartozott, és a nemesek akik szokásos módon a szarkavaráson kívül máshoz nem értenek.

És akkor jöjjön az ellenoldal. Magáról a Démonkirályról annyit tudunk meg, hogy hogyan öröklődik a titulus ami mint mondtam a legérdekesebb rész volt az egész animében ami hozzá köthető mert úgy nagyjából még egy hörgést sem nagyon hajlandó kiadni magából. Aztán ott van Marduk, a sötét varázsló aki úgy néz ki mintha Orochimaru és az Overlordos Albedonak lenne a szerelemgyereke, és titulusához híven gonoszkodik és olyan fejeket vág amiket még Sugo is megirigyelne.

kings-raid-successors-of-the-will-episode-23-preview-and-recap.jpg

Állítom nektek,hogy még így is Maria, a sötét boszorkány a legösszetettebb és árnyaltabb karaktere az egész sorozatnak és a háttértörténete is megérthető.

ejhzxkguyauwbpn.jpg

 

A zenék úgy nagyjából rendben voltak. Az Opening zenék fülbemászóak ami nem meglepő hiszen az elsőt a fripSide adja elő, és meglepő módon az Endingek sem rosszak ami nagyban köszönhető annak, hogy az első endinget KOTOKO adja elő aki 6 év után tért vissza újra animezenével, míg a 2. ending pörgős és dallamos.

Ez volna tehát a King's Raid anime. Összességében nem annyira rossz mint amennyire mindenfelé elhordják, inkább csak teljesen középszerű minden téren. Azért láttunk már ennél sokkal rosszabb mobiljáték adaptációkat is. Egyszer meg lehet nézni, de nyugodtan skippeljétek a mellékküldetés és recap részeket mert semmit nem fogtok veszíteni ha kihagyjátok őket.

King's Raid: Ishi wo Tsugumono-tachi

- Idő: 2020-2021

- Stúdió: OLM, Sunrise Beyond

- Rendező: Hoshino Makoto

- Műfaj: Akció, Fantasy

- Openingek:  Legendary Future by fripSide

                    Eclipse by DREAMCATCHER

- Endingek:  Stick Out by KOTOKO

                  One Wish by Iida Riho

- Hossz: 26 rész

Ami Tetszett:

- Nem akar több lenni egy átlagos fantasy animénél

- Nem esik túlzásokba

- A látvány elfogadható

- A sötét elfek

-  1-2 érdekesebb fordulat van benne

- Zenék

- Openingek és Endingek

Ami nem tetszett:

- Épphogy eléri a középszerű szintet

- Nagyon túl van húzva a műsoridő

- Érdektelen vagy épphogy csak elviselhető emberi karakterek

- Az emberi csaták nagyon családbarátak

- A mellékküldetés részek

Értékelés:

- Százalékban: 57% - Közepes

- Pontban: 5.5/10

Nos ennyi lettem volna mára,a legközelebbi alkalomig Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3816488232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása