Sziasztok!

Kik is az antihősök? Általánosságban azok a szereplők akik ugyan szintén küzdenek valami gonosz vagy rossznak tartott dolog ellen ám módszereik és jellemük nagyban eltér az általánosan ismert hős karaktertípus személyiségétől , illetve személyesebb motivációk is mint például a bosszú jellemzik és harci módszereik nem nagyon térnek el az adott ellenfelek módszereitől sem, vagyis ők is ugyanúgy gyilkolnak vagy éppen áttaposnak más ártatlan embereken ha azok az útjában állnak. Ilyen karakterekről szólnak az olyan művek mint például az általam nagyon szeretett Spawn, de ide sorolható még a The Punisher képregények vagy a Holló című film főszereplője is , sőt általánosságban ezekről a karakterek testesítik meg az igazi antihős fogalmát. És, hogy miért szeretik az emberek az ilyen karaktereket? Egyszerűen azért mert sokszor jóval árnyaltabb és összetettebb jellemük van mint egy átlagos hősnek. Mert ugye mit látunk például a Marvel univerzum hőseiben? Mindegyik a morális és erkölcsi jót védelmezi, folyton az igazságról dumálnak és ők testesítik meg az abszolút jót akik sohasem tévelyednek el de ennek köszönhetően a jellemük annyira egysíkú és egydimenziós, hogy az már sokszor fizikai fájdalmat okoz. A DC ilyen téren azért próbálja árnyalni a karaktereit , például Batman se az a tipikus hős karakter, vagy ott van Huntress  vagy Raven de sajnos az ő hőseik se különböznek nagyon a rivális franchise hőseitől. A My Hero Academiáról meg szerintem meg se kell említenünk a véleményünket.

Na és akkor 2007-ben kaptunk egy animét ami felmutat egy antihős karaktert aki tényleg elég badass ahhoz, hogy egy igazi gyöngyszem animét lehessen köré írni igaz? Igaz? Lássuk akkor a Skull Man anime hogy boldogul az antihős karakterével.

 

_-the-skull-man-1024x563.jpg

A Skull Man eredete elég régre nyúlik vissza. A karakter először 1970-ben jelent meg egy one shot mangában amit nem mint a legendás Cyborg 009 mangafranchise megalkotója , Ishinimori Shoutarou készített és a Weekly Shounen Magazine-ban jelent meg , majd pedig majdnem 30 évvel később, pontosabban 1998-ban, ugyanez a mangaka társulva az Anime Tenchou , a Hero Company és az Ultraman G mangák mangakájával, Kazuhiko Shimamoto-val elkészítették a karakter önálló történetét feldolgozó mangát amit most nem veséznék ki nektek mert valszeg lesz még róla szó itt a blogon. A manga egészen 2001-ig futott és 50 fejezet , azaz 7 kötet hosszú és a Comic Flapper magazinban jelent meg. 2007-ben pedig a Bones stúdió fogta a karaktert és elkészítette a saját animéjét aminek a mangákhoz az égvilágon semmi köze sincs.

A történet középpontjában ugyanis nem Skull Man hanem egy fotóriporter páros, névszerint Hayato és Kiriko párosa áll akik a véletlen folytán találkoznak össze egy vonaton. Hayato-nak a feltett célja, hogy kiderítse ki is ez a bizonyos Skull Man akivel egyre többet foglalkoznak az újságok a gyilkosságai miatt ezért abba a városba utazik ahol a legtöbbször szokott lecsapni és itt párosul a kis tomboy csajjal akivel egyhamar párost alkotva vágnak bele a nyomozásba ám ahogy egyre mélyebbre ássák bele magukat az ügybe egyre több minden derül ki a békésnek csak a felszínen látszódó ám belülről korrupt városról, Skull Man rejtélyes alakjáról illetve a gyilkosságok hátteréről és nem mellesleg a városban működő szekta tevékenységéről is lehull a lepel.

tumblr_na0e2ehzsq1s92c53o5_1280.jpg

Igen, nem hiába mondtam, hogy a kedves készítők csak a szereplőt vették alapul, ugyanis ez a sztori egy nagy semmi a manga történetéhez képest. Ugyanis az történt, hogy a készítők kivették a címszereplőt, belehelyezték egy általuk kitalált, a hidegháborúban játszódó detektíves, nyomozós történetbe ahol a hangsúly mégsem rajta van, hanem ezen a két szerencsétlenen ahogy nyomoznak az esetek után. De csak, hogy tiszta legyen: nem ezzel van a főbb baj. Nincs azzal baj, ha egy antihős története és egy utána nyomozó szereplő története van a középpontban mert általában ez a megoldás működik. A baj ott kezdődik, hogy itt Skull Man csak mellékszereplő, a cselekmény nagy részében, vagyis kb a 8.részig semmi mást nem fogunk látni csak ahogy ez a két szerencsétlen különböző emberekkel beszélget , majd végre valahára utána már hajlandó lesz beindulni és onnantól kezdve tényleg érdekes lesz az anime, persze csak azoknak akik még nem dobták ki a kukába az animét addigra. Az anime legnagyobb hibája ugyanis az, hogy nem izgalmas, teljesen jellegtelen és dögletesen unalmas ugyanis mind detektíves , mind pedig antihero történetnek is annyira lagymatag mintha a készítők arra appelláltak volna, hogy a 10-11 éves gyerekek mennyi Skull Man figurát akarnak majd megvenni az anime megtekintése után. Könyörgöm a Spawn sztorija vagy akárcsak a rajzfilm egyetlen része ezt megeszi reggelire minden tekintetben de még a mangáé is ami egy pszichológiai elemekkel átitatott bosszúdráma volt. Ezen pedig nem tudok napirendre térni. Miért? Miért nem lehetett a mangát feldolgozni? Miért kellett egy különálló történetbe behelyezni?  Lehetett volna menteni a dolgot azzal, hogy ha a sötét hangulat végig átjárja az animét, ja kb annyira sötét és feszült a hangulat mint a 2000-es évek eleji Tini Titánok sorozatban. Emellett a cselekmény követi a szokásos 12-13 részes animék vonalát, vagyis inkább csak a végére indulnak be a dolgok viszont akkor már tényleg megkapjuk azt amire végül is már 8 része vártunk.

8ac4c5ed4352a7fd5ae907764869c26625d3af1e_hq.jpg

Sajnos azonban még ez sem kellő kárpótlás ahhoz a töménytelen semmihez képest amit addig kapunk. Magyarul a történet, annak cselekménye és vezetése is megérdemel egy bazi nagy karót, a készítőknek pedig jár a kanál análba.

A látvány sem éppen a legjobb, bár nem is egy katasztrófa de az, hogy a például 4 évvel korábban készült Fullmetal Alchemist, a Wolf's Rain vagy a szintén 2007-es Darker than Black animék amiket szintén a Bones készített látványilag még így is köröket vernek erre. A karakterdizájn abszolút semmilyen és unalmas, a hidegháborús időszak hangulata kimerül pár akkori tv és háborús múlt mutogatásában, humor pedig gyakorlatilag egy deka sincs benne, ha csak azt nem vesszük humornak, hogy Hayato és Kiriko időnként veszekednek egymással, vagy Hayato és a rendőrpasas artikulálatlanul üvöltenek egymás pofájába.

94974.jpg

A harc valamint a gyilkossági jelenetek ugyan némiképp mentik az összképet de azok is csak azért mert Skull Man akkor szerepel kvázi a legtöbbet. Az ő dizájnja meg nagyon badass meg cool meg minden de azért láttunk már jobbat is.

the_skull_man-2.jpg

Viszont ahol totál elvérzik az anime azok a karakterek. Ebben az animében minden egyes szereplő egy merő dögunalom.A főszereplő Hayato és Kiriko párosa annyira vérszegényen lett megírva és annyira nincs semmi kémia közöttük, hogy minden egyes jelenetük úgy érződik mintha a csajt nem is akarták volna megrajzolni , csak belső nyomás hatására lett volna benne. Még menthető lett volna ha mondjuk a karaktereik viccesek lettek volna, vagy ahogyan egymást szivatják de ezek ketten valahol nagyon mélyen vannak Saeba Ryo és Kaori párosának a segge alatt a City Hunterből. A sorsuk meg....hát arra inkább nem mondok semmit mert Hayato még érthető de, hogy a csajnak csak tényleg annyi szerepe lett volna, hogy jól felcsinálják a végén , na az azért már a totális pofátlanság határát súrolja.Amúgy neki a személyes drámája is helyett kapott, ami úgy néz ki, hogy X részben kiderül, Y részben meg elfelejtik. Taps, Taps.

Aztán ott vannak a mellékszereplők akik vagy annyira érdektelenek, hogy ha nem lennének benne a következő részben akkor már nem is emlékeznénk rájuk mint például a folyton kiabáló rendőrcsávó, vagy pedig ők a korrupt gonoszok. Ja ha már gonoszok, ahogy annak lennie kell itt minden felsőbb vezető korrupt. Ez még jól is áll az animének bár ez is elég lightosan van ábrázolva de ennek fényében mi szükség volt erre a szektás és szörnyes szálra? Miért nem volt elég a személyes bosszú szál? Hogy legyen benne valami nagyon cool animés dolog is? Hát nyugodtan feltolhatják ezt maguknak a készítők sikosító nélkül.

511abinr57l.jpg

És igen itt érződik ki a legjobban a készítőknek segédfogalmuk sem volt arról, hogy mit akarnak kihozni ebből és így az utolsó 5 részbe zanzásítottak bele mindent amit 13 részben kellett volna elmesélniük.  A korrupt vezetők meg nyugodtan elmehetnének egy továbbképzésre Lex Luthor-hoz mert azon kívül, hogy annyi cigifüstöt termelnek mennyit még Snoop Dogg is megirigyelhetne nem sok mindent csinálnak.

unnamed_5.jpg

Tachigi teleportációs képessége meg egézen figyelemre méltó, ugyanakkor végig érződik, hogy ő sokkal jobb társa lehetett volna Hayato-nak mint a tomboy kiscsaj.

the_skull_man_007.jpg

 

Viszont mi a helyzet Skull Man-el? Nos , vele az a helyzet, hogy amikor képernyőn van kkor nagyon badass meg cool meg minden akárcsak a kinézete de ez a 8. részig még egy normál epizód felét sem teszi ki, illetve az Among Us szerű imposztor szállal szerintem túl is misztifikálták a karakerét. Ugyankkor ami a legszomorúbb, hogy ez a Skull Man hol van attól aki a mangában van? Az ottani változata ugyanis egy tényleg badass , pszichogyökér figura hihetetlenül jó beszólásokkal és jól megírt motivációval. Ahhoz képest az itteni még Batman szintjét is csak alulról súrolja.

20.jpg

                                           Na ez király! Ilyen a belépője egy igazi antihősnek.

 

Aztán végül a zenék. Azok is, hát épp csak súrolják a hallgathtóság színtjét. Az Opening nem rossz de nem is egy maradandó élmény, míg az AKB48 tagjai által előadott Ending dal meg csak altatónk jó másnak nem.

Mit is mondhatnék még így utoljára az animéről? Egy iszonyatosn nagy kihagyott ziccer egy tényleg érdekes antihőssel ám ahogy az a Marvelnél és a DC-nél is bevett szokás, őt is feláldozták a pénz csilingelő oltárán és csináltak belőle egy ledegradált edgy karaktert , persze a készítők rá is csesztek mert az anime azóta eltűnt  a süllyesztőben pedig pont , hogy ebben a karakterben és a mangában is van elég potenciál egy új animére de ahhoz a mangát kellene teljesen feldolgozni egy igazán sötét és egy igazán, a Hollóra hajazó sötét hangulattal. Remélem egyszer valakinek eszébe jut az ötlet, mert ennek nagyon kijárna egy reboot. Addig is inkább nézzetek Spawn-t mert erre nem érdemes vesztegetni az időt.

The Skull Man

- Idő: 2007

- Stúdió: Bones

- Rendező: Takeshi Mori (Vandread, Kyou Kara ore Wa, Melty Lancer)

- Műfaj: Akció

- Opening: Hikari no Machi by TOKIO

- Ending: Ashita wa Ashita no Kimi ga Umareru by AKB48

- Hossz: 13 rész

Ami Tetszett:

- Skull Man karaktere

- A néhol egész pofás akciójelenetek

- A befejező részek nagyot dobtak az animén

- Zenék

- Opening

Ami Nem Tetszett:

- Unalmas történet, sztorivezetés és cselekmény

- A karakterek 99%-a unalmas és totál jellegtelen

- A főszereplő páros közötti kémiaa teljes hiánya

- Semmi sötét hangulata nincs

- Tele van kihagyott lehetőségekkel

- A szektás szál felesleges behozatala

- Ending zene

Értékelés:

- Pontban: 5/10- (Nagyon Gyengén) Közepes

- Százalékban: 48%

Ennyi voltam mára, Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2516434120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása