Sziasztok!

A régi motoros animéseknek nagy valószínűséggel nem kell bemutatni Tite Kubo-t. A Bleach-el magát kvázi bebetonozva az animék és mangák világába a szerző szép kis hírnevet szerzett magának bár ezt eléggé beárnyékolta az, hogy híres művét a rajongók mind untalan összehasonlították Masashi Kishimoto Naruto-jával ,ezzel a mai napig témát biztosítva a "Melyik a jobb?" vitáknak és akiket ezáltal egyfajta riválisokká téve. Ez az ellentét azonban csak addig fojt amíg a Weekly Shounen Jump szép szavakkal mondva is úgy kidobta Kubo-t az utcára mint macskát szarni , hogy aztán később ismét visszavegyék, hogy legújabb művét a Burn the Witch című mangát is ők publikálhassák. Ennek a mangának volt egy úgymond one-shot kiadása 2018-ban és ebből készült idén egy alig 1 órás mű amit azonban mégis kisebb fajta hype előzött meg már csak a mangaka személye miatt is. Lássuk is, hogy hogyan sikerült a Burn the Witch című 3 részes anime.

ogp.jpg

Ahogy mondtam az anime az azonos című 2018-as one-shot mangából készült a Studio Colorido-nál akik eddig főleg animefilmeket csináltak, a rendezői székben pedig Kawano Tatsurou ült akinek ez volt az első rendezése.

A történet szerint a világon az emberek halálának a 72%-át a sárkányok okozzák (ne kérdezzétek, hogy ezt, hogy számolták ki) akiket azonban a normális emberek nem látnak  csak azok akik az úgynevezett Fordított London nevű városban élnek. Ebben a városban működik egy sárkányellenes nos..iskola vagy szervezet (nem derül ki pontosan) ahova két főhősünk a nagyszájú Ninny és a csendes Noel járnak akik pénzért illetve merit pontokért pusztítják a sárkányokat.

6ce3d535-86e0-5ac8-b393-7755b2cb5bc2.jpg

Illetve később csatlakozik hozzájuk az anime férfi főszereplője Balgo is azaz a tipikus lúzer gyerek.

dbn7kczvb38ttp8wmfshnttghqf.jpg

A sztori ott indul be mikor is a lúzer srácnak köszönhetően egy kisebb rombolás történik a városban ezért a felsőbb vezetés halálra ítéli a srácot amit a vezetés legfiatalabb tagja Bruno vállal magára ám időközben megjelenik egy az ősi sárkányok közül akinek levadászása sokkal fontosabb amit de persze mint kiderül valaki kavarja a szart a háttérben, a felsőbb vezetésben sem minden kóser és az igazgatónak mindenkivel terve van és gondolom ebből már rég kitalálhattátok, hogy ez az anime sem több egy tucatsablon shounen terméknél.

A Burn the Witch ugyanis egy 3 részes shounen klisé gyűjtemény de abból is a legkiábrándítóbb fajta. Kis túlzással élve minden amiért a mai neverending shouneneket utálni lehet az itt van. Ez persze nem feltétlenül lenne baj ha az anime jól használná fel őket de mivel ugye egy összességében is alig egy órás animéről van szó így minden vagy csak felületesen van kibontva vagy csak említés szintjén szerepel így joggal merülhet fel a nézőben a kérdés, hogy ez az anime pusztán csak azért kapott zöld utat, hogy láthassák, hogy a nézőket mennyire érdekli ez a mű és ennek a függvénye, hogy ha eljön az ideje akkor a reboot manga is kapjon egy animét de tekintve, hogy már ennek a sztorinak sincs kvázi semmi értelme mert ennél még azt is érdekesebb nézni ahogy nő a fű (mondjuk olyan szar nincs mint a Gibiate) . Az anime jelentős része ugyanis nem áll másból mint sztori illetve háttérmagyarázásból, folyamatosan kapjuk az információkat de effektíve semmi olyan nem történik benne amit például az Attack on Titans-ben vagy más shounenekben ne láttunk volna így nincs ami lekösse a néző figyelmét ezáltal pedig úgy fogja unni ezt az egészet mint sorbanállást a pénztárnál és így a hibái is jobban kitűnnek mint például az olyan dolgok, hogy ha valakihez hozzáér egy sárkány azt vagy 100 év pihire küldik a Csillagba vagy azonnal megölik mikor láthatjuk a szereplők is használnak sárkányokat.

maxresdefault_37.jpg

A grafikai igazából semmi extra. Reverse London semmivel sem különb mint az átlag London, a karakterdizájn is átlagos viszont ami a legszembetűnőbb, hogy az egyetlen támadó sárkány kinézete is az Így neveld a Sárkányodat-ból lett csórva viszont a legendás sárkány maga egész jól néz ki,

A harcok szintúgy semmi extrák bár nem mondanám rossz ötletnek a mágikus kürtzajokkal való harcolást de effektíve azokból sem kapunk túl sokat de persze Kubo-nak itt is meg kellett játszania a "csórjunk a kollégától" kártyát így kapunk életre kelő rajzszörnyes harcot is.

burn_the_witch_1.jpg

Viszont amik egyértelműen az anime mélypontjai, azok a karakterek kvázi vállalhatatlanok. Ismétlem, nem azzal van a baj,hogy összehordtak ide mindenféle sablon shounen karaktert hanem, hogy azokból is a legdebilebbeket. kapjuk. Nincs egyetlen szerethető sem mert  mindenki valami kriminálisan idegesítő és a jellemük két mondattal leírható.

Ninny a nagypofájú szöszi idol csaj aki mindenáron az elitek közé akar tartozni és minden alkalommal nyomatékosítja, hogy nem hisz a tündérmesékben míg Noel a nyugodt, kimért csaj aki még azt is kimérten és higgadtan nézné végig ha felrobbanna a város.

burn-the-witch-tite-kubo-new-anime-bleach-creator-reactions-1239314-1280x0.jpeg

Aztán a férfi főszereplő már ha lehet őt annak nevezni hisz Balgo-nak semmiféle szerepe nincs az egész animében, max annyi, hogy folyamatosan nevet és vigyorog  mint a tejbetök. Ja várjatok nem mert van még egy funkciója, az, hogy nagyon foreshadowingolják azt, hogy .......Ő EGY HŐS FIA!

fuuuuuuck.jpg

 

Miért? Miért kell, hogy műfaj belefulladjon a saját hányásába? Miért nem lehet végre ezt a baromságot elhagyni? Miért kell az, hogy minden shounen főszereplőnek híres harcos, hokage vagy más karakterek legyenek a szülei? Innen is gratulálok Kubo-nak a nagyon eredeti ötleteihez (taps taps).

Aztán ott van Macy, Ninny pszicho barinője aki megállás nélkül hisztizik és bőg mindenen illetve ha valaki rosszat mond Ninny-ről vagy csak szólni mer hozzá azt azonnal ki akarja fingatni.

62e3ba53c552b0fb51c34f85ef3291aa.jpg

 Bruno igazából az itteni Katsuki Bakugo. Egy nagypofájú, magát vagánynak képzelő gyerek aki gondolom szépen benyalta magát a vezetőségbe mert más okot nem találtam arra, hogy ő mégis mit keres köztük.

egrvbxmvgamc7er.jpg

A többiek meg a szokásos mellészereplők a maguk 2-3 mondatával amiket kaptak illetve a nagyon sejtelmes igazgató bá aki mindent az irányítása alatt tart, minden úgy történik ahogyan ő azt előre eltervezte és minden hibátlanul működik a tervében.

index_5.jpg

 

Zenékre meg kvázi nem is emlékszek az animéből annyira nem maradt meg egyik sem. Opening az nincsen csak Ending van de az is felejtős.

Összegezve a Burn the Witch egy 3 részes sablon shounen klisé gyűjtemény aminek nincs egyetlen olyan eleme sem amit ne láttunk már a többi 100 shounen animében és akkor ehhez jönnek még a vállalhatatlan karakterek, a folyamatos információadagolás és a felületesen kibontott sztori. 1000%-ig biztos vagyok abban, hogy ez csak azért kapott animét, hogy láthassák mennyire kajálja a nép , hogy majd egyszer a reboot manga is kaphasson egy animét.

Nem érdemes erre az időt vesztegetni mert ezt már mindenki látta aki már látott életében 2-3 neverending shounen animét.

Burn the Witch

- Idő: 2020

- Stúdió: Studio Colorido

- Rendező: Kawano Tatsurou

- Műfaj: Shounen

- Opening: Nincs

- Ending: Blowing by NiL

- Hossz: 3 rész

Tetszett:

- A legendás sárkány kinézete

- Noel még úgy a legelviselhetőbb az egész bagázsból

- Ending

Nem Tetszett:

- Sablon shounen klisék gyűjteménye amiket rosszul is használnak fel

- Épp, hogy közepes a látványvilág

- Debil karakterek

- Unalmas harcok

- Folyamatos sztorimagyarázás

- Nincs semmi sem rendesen kibontva vagy megmagyarázva

Értékelés:

- Százalékban: 51%- (gyenge) közepes

- Pontban: 5/10

Ennyi voltam mára, Sziasztok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3716226484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása