Sziasztok!

Szellemeket, folkról lényeket illetve városi legendákat felhasználni egy-egy anime,sorozat vagy film kapcsán szerintem egy nagyon hálás dolog és azt meg kell hagyni, hogy Japán bővelkedik az ilyen történetekben és lényekben. Elég csak az olyan sorozatokat megemlítenem mint a mára már kultstátuszi és nemzeti kincs státuszba emelkedett GeGeGe no Kitarou-t ami a 60-as évek óta már számtalan animefeldolgozást megélt vagy a kezdő animéseknek is bátran ajánlható Bújj Bújj Szellem című animét. Sajnos azonban nem sok ilyen jellegű mű készül viszont ha alkalmanként ki is jön egy-egy ilyen mű arra bizony érdemes odafigyelni. Mai alanyom is egy Japán városi legendát vesz alapul őt mondhatni, hogy az egyik leghíresebbet azaz az iskolai wc-k kísértetkislányát Hanako-sant. Lássuk is, hogyan használja fel a történetet a Jibaku Shounen Hanaku-kun című anime.

wx6diygmfbble9sarjbeawupntxoewsuqgj33axg.jpeg

A Jibaku Shounen Hanako-kun először 2014-ben jelent meg a Gfantasy magazin oldalain és azóta is folyamatosan fut és nagyon népszerűnek számít az olvasók körében. A mangát egyébként Aida Iro írja és rajzolja akinek ez a manga az első komolyabb műve. Mivel nagyon népszerű így idén meg is kapta az animeadaptációját a Lerche stúdió jóvoltából akiknek olyan animéket köszönhetünk eddig mint a Monster Musume, a Gakkou Gurashi illetve a Danganronpa animék.A rendezői székben pedig Masaomi Andou ült.

Mielőtt belekezdenék az anime kivesézésébe beszéljünk egy kicsit magáról a Hanako-san legendáról.

hanako.jpg

Hanako története Japán de inkább a Japán iskolák egyik leghíresebb városi legendája. Lényegében egy piros szoknyát viselő fekete hajú lányról van szó aki a 2. VH idején halt meg és aki a 3. emeleti mosdókban szeret kísérteni. Története nagyjából prefektúránként változik. Egyes helyeken Hanako egy átlagos kislány volt aki a könyvtár ablakából kizuhanva halt meg (bár akkor nem értem miért a wc-ben kísért) máshol a lány a barátaival bújocskázott és a mosdóban bújt el aminek köszönhetően  nem hallotta meg a figyelmeztető szirénát és belehalt az iskolájának a lebombázásába míg a 3. változat szerint egy  bántalmazott lányról van szó aki öngyilkos lett és szelleme visszajár bosszút állni (kb mint a Japán női szellemek jó része)

Hanako lehet békés szellem vagy éppen ártó lény is, ez is szintén helyenként változik. A megidézéshez a 3. emeleti mosdó 3. fülkéjénél kell a nevét 3x-or kimondani és azt válaszolja, hogy "Itt Vagyok!" akkor az illetőnek sikerült megidéznie őt de gebasz akkor van ha egy háromfejű gyík jelenik meg aki csak utánozta a lány hangját vagy pedig egy véres kéz jelenik meg a mosdóban. Népszerűsége révén gyakran használják bátorság próbaként vagy beavatási próbaként. A vicces része, hogy ha valaki megidézi a lányt de az ártó szándékkal közeledik viszont az illető mutat neki egy 100%-os dolgozatot akkor eltűnik. Vagyis Hanako-san Japán Bloody Mary-e és számos film, anime és manga is felhasználta már a történetét mint mostani alanyunk is.

Főszereplőnk egy Yashiro Nene nevű nagyon aranyos iskolás lány aki odavan az okkult dolgokért ám legnagyobb bánatára a szerelmi élete nem úgy alakul ahogyan elképzelte így mikor hall Hanako-san legendájáról elhatározza,hogy vállalva a kockázatot megkéri a szellemlányt, hogy segítsen neki megtalálni az ő szőke hercegét.

jibaku-shounen-hanako-kun-01-30.jpg

Ez meg is történik, a lány bemegy a legendás mosdó legendás fülkéjébe és sikeresen megidézi a szellemet aki azonban legnagyobb meglepetésére nem hord piros szoknyát, nincs fekete bubi haja és még csak nem is lány. Az itteni Hanako ugyanis fiú ám a lány még itt sem adja fel viszont a sorozatos véletlenek hatására a lány elátkozza magát olyan értelemben, hogy ha víz éri akkor hallá változik amit a rác ugyan megtör de ennek az az ára, hogy Nene a srác külön bejáratú wc-s nénije lesz.

original_1.jpg

A lány eleinte teljesen maga alatt van ám idővel összebarátkoznak a szellemsráccal amire szükségük is lesz ugyanis az adott iskola csak Hét Csodájának nevezett jelenség életre kel és feltett szándékuk, hogy terrorizálják a diákokat amit persze nem nézhetnek tétlenül így Hanako, Nene és a később hozzájuk csatlakozó ördögűző srác Kou közösen vágnak bele a szellemek lenyugtatásába vagy éppen elűzésébe.

toilet-bound-hanako-kun-episode-9-streaming-release-date-and-preview.jpg

Az anime cselekménye tehát nem áll sokkal többől mint mondjuk a Bújj Bújj Szellem vagy más szellemekkel foglalkozó anime története azonban ez nem is baj mert a sorozatról végig lerí, hogy egy percig sem veszi magát komolyan és inkább a könnyedebb szórakoztatást tűzte ki célul aminek meg is felel. A sorozat ugyan nagyot csavar a Hanako legendán azonban a szellemvilág működése is megér pár szót.

maxresdefaultc.jpg

A sorozatban bemutatott szellemeknek és jelenségeknek megvan a saját területük amit irányíthatnak és a lények erejét a róluk terjesztett pletykák adják vagyis minél többet beszélnek az adott szellemről annál erősebb lesz és bevallom, hogy ez nekem baromira bejött hiszen lényegében ez a valóságban is így működik. Csak gondoljunk bele, hogy ha nem beszélnének mondjuk az Amityville-i esetről, a Bermuda Háromszögről vagy a Loch Ness-i szörnyről akkor a kutya se tudná, hogy ezek mik így viszont már évtizedek óta foglalkoztatják ezek az esetek az embereket. A szellemvilág rendszere tehát szerintem nagyon jól ki van találva és kellett is a kreativitás mert mint mondtam az alaptörténet papírvékony így kell valami ami végig fent tudja tartani az érdeklődést és hát a sorozat ezekben nem is szűkölködik.

A sorozat látványvilágára én mást nem tudok mondani minthogy  számomra 10/10-es és ha nem lett volna a Dorohedoro akkor ki is kiáltanám 2020 legkreatívabb látványával rendelkező animéjának. Elsőre azt lehet mondani, hogy a látvány ugyanazon esett át mint a No Game No Life vagyis átment egy csillámpóni bélrendszerén és megértem, hogy sokaknak taszító lehet egy ilyen rikítóan színes látványvilág de higgyétek el sokat hozzáad az anime élvezhetőségéhez.

maxresdefaultf.jpg

Ugyanis ennek köszönhetően nagyon jól keveredik a cukiság és a sötétebb creepy hangulat ami nagyon jó Tim Burton féle hangulatot teremt és ami valósággal beszippantja a nézőt ami csak fokozódik mikor maguk a jelenségek és a szellemek is megjelennek amiknek a kivitelézése szintúgy remekül lett megcsinálva. Ugyanakkor mikor érzelmesebb vagy drámaibb jelenet van akkor sincs probléma mert a mesteri színjáték ahhoz is képes hozzátenni.

jibaku-shounen-hanako-kun-02-13.jpg

                Most komolyan , mondja erre valaki, hogy nem nyomtatná ki szívesen és rakná ki a falára!

De még ott van a komédia szál is ami szintén jól vegyül a sorozat borzongató hangulatával. A poénok nagy része ugyan abból áll, hogy vagy Nene szenved a vastag lábai miatt vagy Kou bénázik de nagyrészük Hanako-kun.hoz köthetőek aki ha éppen nem szellemekkel viaskodik akkor úgy viselkedik mint egy troll Casper.

Viszont az anime akkor éri el a vizualitás csúcsát mikor megjelennek a szellemvilágok. Ledöbbentem, hogy mennyire kreatív világokat sikerült alkotniuk a készítőknek és, hogy mennyire szépen vannak kivitelezve.

epa7orcvuaafxii_jpg_large.jpg

A karakterdizájn ugyan nem nagy szám de valahogy nem is éreztem, hogy ide több kellene.

Na de akkor beszéljünk is a karakterekről. A főszereplő trió között remekül működik a kémia. Nene ugyan egy állandóan és mindentől megijedő lánynak tűnik de mégis képes együtt dolgozni a srácokkal és őszintén a karaktere sem volt annyira idegesítő mint azt vártam, Egy aranyos női karakter de kb ennyi. Kou az ördögűző srác eleinte nagyon irritáló volt számomra de a végére egy egész szerethető karakter lett belőle. Viszont a sorozat sztárja egyértelműen Hanako-kun.

screenshot-31.png

 

Hanako egy remekül árnyalt karakter és sosem lehet tudni vele kapcsolatban, hogy most azért segít a többieknek mert ez a dolga vagy egyszerűen csak unatkozik. Az esetek többségében úgy viselkedik mint egy éretlen kiskamasz mikor viszont a szellemek elleni harcokról van szó akkor keményen odateszi magát és ezt a készítők remekül érzékeltették. Minden megmozdulása ezt a kettősséget ábrázolja, a háttértörténete is remekül van elmesélve és amihez csak hozzátesz Ogata Megumi remekül előadott szinkronja is akit mindig jó hallani akármit is játsszon de főszerepben már egy ideje nem hallottam.

A szellemvilág lakói is megérnek egy misét. Kapunk itt beszélő fát a Pochahontas-ból, sellőket, szellemkezeket de előveszik például a Misaki névre hallgató lépcsődémont is és ezeket elég epizódikus felosztásban kapjunk meg.

jibaku-shounen-hanako-kun-04-27.jpg

 

A főgonoszok is lényegében innen kerülnek ki. A trió áll egy Sakura nevű lányból aki Nenéhez hasonlóan szerződést kötött egy szellemmel és cserébe azt a képességet kapta, hogy képes a szellemek és a jelenségek történetét megváltoztatni ezáltal a diákok nem az eredeti történetet adják tovább így maga a szellem is megváltozik ami ismételten csak egy piros pont a kreativitásnak.

jibaku-shounen-hanako-kun-07-38.jpg

A másik tag egy srác akinek már a nevére sem  emlékszem mert annyira semmilyen és felesleges volt a karaktere, hogy nem is értem miért pocsékoltak rá akárcsak egy másodpercet is és mindig olyan fejet vág mint aki befingott a liftbe mindenki orra alá.

jibaku-shounen-hanako-kun-09-06.jpg

De főgonosznak talán mégis csak Hanako szintén szellemé vált testvérét Tsuakasát lehetne mondani aki Hanako tökéletes ellentéte, Élvezi kínozni a szellemlényeket illetve az embereket is de a köztük lévő múltbéli történéseket csak sejteti az anime de az alapján egy elég brutális dolog történhetett köztük aminek a következménye az lett ami. Ja és amúgy neki is Ogata Megumi adja a hangját így amikor ők ketten együtt szerepelnek akkor Megumi olyan parádés hangjátékot ad elő amit nagyon ritkán hallani. Mind Hanako kissé trollos de szerethető jelleme és Tsukasa pszichopata jelleme remekül kiérződik a hangjából.

xx40m1a744l41.jpg

 

És egy valaki van még akiről nem akarok beszélni de sajnos muszáj lesz, ő pedig nem más mint a sorozat  trap Hisztis Mirtilje, Mitsuba.

maxresdefault_32.jpg

 

Ez a valami annyira idegesítő, annyira irritáló és annyira felesleges, hogy már csak a puszta jelenlétével és a megszólalásával képes rombolni az anime színvonalát de valamiért a készítők úgy gondolták, hogy őrá építenek fel egy barátságkrízis szálat ami viszont olyan satnyán van kivitelezve, hogy a néző csak néz ki a fejéből, hogy ez most minek kellett bele?

Illetve sajnos ami itt is nagyon rombolja az összképet az az epizódszám. Sajnos csak 12 részt kaptunk a sorozatból így pedig minden karakterív, karakterfejlődés és a gonoszok motivációi is csak felületesen vagy egyáltalán nincsenek kibontva vagy felhasználva így pedig a sorozat üvölt egy 2.évadért, hogy minden a helyére kerüljön.  De attól a két zavaró tényezőtől eltekintve a sorozata karakterei mind szerethető személyek.

A sorozat ezek mellett remek zenékkel is rendelkezik. Az anime soundtrack-e remekül passzol az aranyosan creepy jelenetekhez, az Opening egy igazán ütős rockszám ami illik a sorozathoz és az Endinget a Nenét szinkronizáló Kitou Akari adja elő.

Mindent összevetve a Jibakou Shounen Hanako-kun számomra az év egyik meglepetés animéje. Egy gyönyörű látványvilággal rendelkező aranyosan creepy történet nagyrészt szerethető karakterekkel, jól felhasznált de ugyanakkor csavaros kísértettörténetekkel és remek zenékkel aminek minden problémáját ismételten csak az epizódszám adja. Remélem mihamarabb bejelentik a 2.évadot mert annak hiányában ez így sajnos kevés.

Jibaku Shounen Hanako-kun

- Idő: 2020

- Stúdió: Lerche

- Rendező: Masaomi Andou

- Műfaj: Supernatural, Comedy

- Opening: No 7 by Youji Ikuta x Masayoshi Ooshi x ZIng

 

- Ending:  Tiny Light by Kitou Akari

- Hossz: 12 rész

Ami Tetszett:

- A Hanako legenda kreatív újragondolása

- 10/10-es látványvilág minden téren és a hangulat

- Nagyrészben szerethető karakterek

- Remek zenék

- Opening és Ending

Ami Nem Tetszett:

- A papírvékony és elég sablonos alaptörténet

- Mitsuba és a fingfejű jellemtelen és felesleges mellékkarakterek

- Csak 12 részes

Értékelés:

- Százalékban: 87% - Jó

- Pontban: 8/10

Nos ennyi voltam mára , Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4415654246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása