" A BestiaSztárok a Nu Pagadi és a Zootopia közös, eltitkolt gyermeke megspékelve sok furry waifuval és hasubando-val!"

Ennél lényegretörőbb nyitást nem is lehetne kitalálni egy olyan animének mint mai alanyunk, a Beastars című sorozat.

bx107660-kb8zvgnlyhrv.jpg

 

A Beastars először manga formában jelent meg 2016-ban és azóta is folyamatosan jelenik meg a Shounen Champion magazinban ahol többek közt olyan művek is szerepelnek mint a Baki széria, a Black Jack, a Cutie Honey, a Mitsudomoe vagy éppen a Mai-Hime viszont a mangaka személye még érdekesebb ugyanis a mangakája nem más mint a Baki mangakájának Itagaki Keisuke-nak a lánya Itagaki Paru vagyis mondhatnánk úgy is, hogy a tehetség gének a családban maradtak. A manga olyan sikeres lett, hogy 2018-ban megnyerte a Kodansha Manga Award legjobb shounen manga díjját és még ugyanebben az évben az Osamu Tezuka Cultural Prizes díjját is megnyerte szóval ezek után nem is volt kétséges, hogy animét készítenek belőle viszont a rajongókat már akkor hatalmas sokk érte amikor bejelentették, hogy nem az egyik nagy stúdió hanem az Orange stúdió kapta a lehetőséget akik eddig csak egy saját sorozatot a Housei no Kuni-t készítették. Lássuk is, hogy milyen lett a végeredmény.

Történet......hát az igazából nem nagyon van. A sorozat egy antroállatok lakta világban játszódik azon belül is a Cherryton akadémia falain belül ahol ragadozók és növényevők látszólagos békében és harmóniában élnek együtt de azért tartják egymástól azt a bizonyos 3 lépés távolságot. Az ellentétek akkor éleződnek ki újra amikor a drámaklubb egyik tagját, egy Tem nevű lámafiút szétmarcangolva találják meg az épületben.

Ezzel egy időben megismerhetjük a főszereplőinket is: Legoshi-t aki farkas létére inkább a háttérbe húzódva, folyamatos melankóliában éli az életét.....

beastars-promo.jpg

Louise-t a büszke szarvast aki szereti kézben tartani a dolgokat és híres a magas elvárásairól....

beastars_01_large_23.jpg

Illetve a női főszereplőt Haru-t a nyúllányt aki mindenki csesztet az egész iskolában és ezért ideje nagy részét "magányosan" tölti a virágklubban.

19080805260942.jpg

Szóval ha tényleg el kéne mondanom, hogy miről szól nagyvonalakban az anime akkor annyit tudok mondani, hogy a sorozat úgy nagyjából a 9. részig ennek a 3 szereplőnek a szerelmi háromszögéről szól ugyanis Legoshi és Haru az epizódok folyamán egyre közelebb kerülnek egymáshoz ám mindketten félnek felismerni az érzéseiket illetve a tabu-nak számító ragadozó/növényevő szerelem témáját is feszegeti a sorozat és nem kevésbé a fajok közti erotikával is nagyjából ugyanennyit foglalkozik ugyanis kedvenc nyúllányok eléggé bővérű és Louise-al is kufircolgat titokban.

beastars3_2.jpg

 

A 9.résztől meg kapunk valamiféle cselekményt is mert láthatóan a készítők rájöttek, hogy nem tudnak 12 részt kitölteni csak furry szoft pornóval ezért felbukkan az oroszlánmaffia akik elrabolják Haru-t azzal a céllal, hogy tisztes ragadók módjára megegyék őt vagy a fekete piacon értékesítsék a húsát amit persze Legoshi nem nézhet tétlenül így elhatározza, hogy kiszabadítja a lányt miközben mind ő mind Louise a saját érzelmeik csapdájába esik.

rakushun-beastars-09-720p_mkv00009.png

 

Nem véletlenül mondtam tehát, hogy nincsen sok történet, a történetvezetés ugyanazt a sémát követi mint a 12-13 részes animék nagyátlaga szokta vagyis eleinte csak felvezetik a történetet, a 9. részig valahogy elvegetál a sorozat majd utána kapunk valamiféle cselekményt hogy történjen is végre valami majd vége, stáblista, ennyi, kész-szevasz kösz, hogy megnézted és igen a Beastars sem tűnik elsőre sokkal többnek ennél és tekintve, hogy ez a 12 rész 48 fejezetet dolgozott fel a mangából ami azért egy elég tisztességes mennyiség arány még így is kihagytak bizonyos dolgokat de szerencsére azok főképp olyan részek voltak amik eleve sem voltak túl érdekesek, a sorozat még így is szépen követi a mangát és mégis egy olyan cliffhengerrel zárják a sorozatot amit még a The Promised Neverland is megirigyelne.

Illetve a 9. részig a sorozat számos olyan dologgal foglalkozik amik egy hagyományos emberszereplős műbe nem illenének bele mint ahogyan mondtam a fajok közti erotika, a fajok közti kapcsolat (ami tekintve, hogy a mangában hibrid fajok is vannak egy elég merész húzás) illetve ami az én személyes kedvencem volt és a sorozat legjobb pillanatai is azokhoz kötődnek: A húsevés mint életforma ebben a világban.

beastars-10-01.jpg

Mert igen mindennek van egy sötét oldala és itt ez az oldal a Dark Market amit simán fel lehet fogni egyfajta Dark Web utalásként is mivelhogy ezen a piacon húst lehet kapni. Ez persze a kontextusból kiemelve nem hangzik egy nagy dolognak de ha belegondolunk az anime világában ez simán felér valamilyen szinten a kannibalizmussal hiszen a dark weben is árulnak fagyasztott emberhúst (abba nem mennék bele, hogy mennyire beteg állatok akik erre fanyalodnak)  vagyis ha emberi környezetbe helyezzük ezt az egészet akkor ez olyan mintha valaki szombaton kimenne a piacra és odamenne a henteshez, hogy " Szia Józsikám adnál nekem egy fél kiló férfimellett és egy kis férfilábszárat!"

Tehát a sorozat a felszínen egy egyszerű romantikus animének tűnik de valójában elég komoly témákat feszeget a felszín alatt és ezzel a Beastars kiemelkedik az olyan agyrohadást okozó romantikus animék közül mint a Kaguya-sama vagy a Domestic no Kanojo . Illetve amiről úgy érzem,hogy beszélnem kell egy kicsit az az, hogy a szereplők antró állatok.

Ugyanis ez az az a pont ahol sokan egy Zootopia kopinak tartják az animét és a mangát is holott nem ez az első eset, hogy egy sorozatnak vagy filmnek ilyen szereplői vannak és nem is a Zootopia volt az. Elég csak az 1973-as Disney-féle Robin Hood-ra gondolni, vagy ott vannak a Willy Fog sorozatok , az 1992-ben készült spanyol Sandokan rajzfilm .......

sandokan-picture.jpg

Vagy még ide tartozik az 1969-ben indult Nu Pagadi avagy No, megállj csak! című kultikus szovjet rajzfilmsorozat is amiben szintén egy farkas és egy nyúl volt a főszereplő bár kétlem, hogy az adhatott inspirációt Legoshi-hoz és Haru-hoz.

mv5bndc2owvmyjytnzrjnc00zwm5ltg2nzqty2jindk2mgi3nzqyl2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjg3mtiwodi_v1_sy1000_cr0_0_976_1000_al.jpg

És mivel jómagam is nagy rajongója vagyok az ilyen műveknek ez az alap engem már elsőre levett a lábamról és habár a sorozat tényleg elég döcögősen indul de ha az ember türelmesen kivárja amíg a sorozat 2-3 rész után szépen beindul akkor egy tényleg érdekes és sokkal komolyabb animével fog gazdagodni mint amilyenre számított.

De akkor  technikai téren milyen a sorozat? Nos arra is csak azt mondom, hogy az első 2-3 részt türelmesen ki kell várni. A sorozat ugyanis CGI látványvilággal rendelkezik ami a háttereken ugyan nagyon nem látszik de a szereplőkön annál inkább látszik,hogy számítógéppel vannak meganimálva és aki látta például a legutóbbi Berserk vagy Souten no Ken animéket amiknek olyan ótvar CGI grafikája volt , hogy az ember instant behányik tőlük azok ennél a pontnál dobhatják az egészet pedig higgyétek el 3 rész után már fel se fog tűnni. A CGI ugyanis remekül lett kivitelezve, a szereplők arcai tökéletesen visszaadják az érzéseiket legyen az öröm, bánat, harag vagy éppen Legoshi állati ösztönei amik brutál jól néznek ki.

beastars-1189418-1280x0.jpeg

Harcjelenet ugyan nem sok van de a végén kapunk egy akkora zúzást amiben Legoshi konkrétan átmegy John Wick-be , hogy ledarálja a teljes Simba maffiát és olyan jól van vágva és megcsinálva, hogy azt öröm nézni.

maxresdefault-1-1.jpg

És persze a fanservice. A sorozat dugig van furry fanservice-al főleg Haru részéről amit egyfajta szatíraként is fel lehet fogni ami a 18+-os furry artistok felé irányul akik fanartokat terveztek csinálni mert gondolom ők ezek után egyszerre kiáltottak fel, hogy " jajj ne már ez így túl könnyű!" mert a sorozat maga szolgáltatja a jeleneteket és az ötleteket.

gyja8kboosv31.jpg

 

Technikai téren tehát jól vizsgázott a sorozat de mi van a szereplőkkel?

Igazából rájuk is ugyanazt tudom mondani mintha egy emberszereplős sorozatról mondanék ilyen téren bármit is. Vannak benne remekül megírt és árnyalt karakterek míg a többiek tényleg csak a "kell bele" szerepet töltik be.

A főszereplői trió is elég vegyes érzéseket váltottak ki belőlem. Legoshi-t már az első perctől fogva megkedveltem ugyanis mondhatjuk, hogy ő a sorozat legárnyaltabb és összetettebb karaktere. Igaz első blikkre a karaktere a dögunalom szótári megfelelőjének hat de a sorozat előrehaladtával fokozatosan vetkőzi le ezt a tulajdonságát és amikor teret ad a húsevő ösztöneinek, na azok a jelenetek mutatják, hogy mennyire egy jól megírt karakter ő. Tudja magáról,hogy veszélyes ezért igyekszik elszigetelten élni és nem barátkozni senkivel de mikor a barátai kerülnek veszélybe akkor is próbál nem harcba bonyolódni de amikor elszabadul akkor ott kő-kövön nem marad.

Louise a tökéletes ellentéte és kezdetben a karaktere annyira irritáló , hogy az ember már azt várja,hogy mikor falja fel egy oroszlán és ez nagyon nem is változik a sorozat alatt. Louise egy sznob, karóval a seggében élő, maximalista, irányítás mániás gyökérnek hat viszont amint bemutatják a háttérsztoriját máris új megvilágításba kerül.

beastars-09-06.jpg

Az egy dolog, hogy a jelenet animációja brutál jól néz ki de mintha az egészet O-Ren Ishii nagyon hasonló flashback jelenete ihlette volna a Kill Bill-ből  és ezek után sokakban fel is merül a kérdés, hogy vajon Louise élete miért nem lett úgy megírva, hogy először belőle is bérgyilkos majd yakuzafőnök legyen.

Habár......

002_3.jpg

állítólag ami késik nem múlik ;)

Aztán Haru. Leoshi-hoz hasonlóan Haru is jól árnyalt karakter aki elsőre ugyan egy szexmániás playboy nyuszinak hathat (mondjuk ezt be elehet tudni az ösztöneinek) de valójában egy mélyen sérült, bizalmatlan lány aki semmi másra nem vágyik minthogy valakinek szüksége legyen rá.

dc2c4c780bf217b2d03fc38586e368851552568697_full.png

 

Mellettük van még egy pár mellékszereplő is akik főleg a baráti társaságot töltik ki mint például Legoshi gyerekkori barátja Jack kutyuli vagy a többi szobatársuk.....

img_20191218_190148-scaled.jpg

Vagy éppen  a szintén maffiatag, korrupt polgármester ám mégis a legbadesebb mellékszereplő díjját Gouhin kapja akiről az ember első pillantásra el nem hinné, hogy pszichiáter hanem inkább gondolná yakuza tagnak vagy valami undercover bérgyilkosnak vagy zsoldosnak de a módszerei igencsak meggyőzőek bár egészen a legvégéig nem tudtam eldönteni, hogy ő most vak vagy szándékosan lettek így rajzolva a szemei?

img_20191211_212008-scaled.jpg

Meg persze ott van Juno aki csak egy újabb oldal a szerelmi sokszögben ám nagyon úgy néz ki, hogy ő lesz a yandere karakter ,legalábbis a jeleneteinek a 30%-a erre utal.

bs12.jpg

 

Végezetül nézzük a zenéket. Már maga az OP klipp egy hatalmas meglepetés ugyanis az sem hagyományos módon készült el hanem stop-motion technológiával egy Legoshi és Haru bábú felhasználásával és jómagam Tim Burton hasonló filmjei óta szerelmes vagyok ebbe az animációs technológiába , az alatta lévő zene pedig tökéletesen megidézi a 40-es, 50-es éves amerikájának jazz klubbjainak a hangulatát. Az ED-et pedig Yurika adja elő azok viszont 12+1 tucat kategóriás zenék, meg lehet hallgatni őket de ezen kívül semmi.

Illetve ami negatívumot fel tudok hozni a sorozattal kapcsolatban a főszál úgymond háttérbe szorítása. Speciel engem jobban érdekelt volna a Tem gyilkosa utáni nyomozás mint ez a  szerelmi sokszög viszont a manga is eleinte ezzel a szállal foglalkozik a legtöbbet és mivel be lett jelentve a 2.évad ami állítólag már tényleg arról fog szólni így bizakodva várom.

Ennyi lett volna a véleményem a Beastars-ról ami az előzetes negatív megítélések ellenére mégis az idei év egyik meglepetés sorozata lett ami nem csak azért készült el, hogy kedvezzenek a furry rajongónak hanem tényleg egy elsőre ugyan nem túl bonyolult történettel rendelkező anime ami szép fokozatosan kezd el olyan témákkal foglalkozni amik egy ilyen sorozatba szépen beleillenek. Emelett még a CGI is jól néz ki, a karakterek nagy része sem megy az ember agyára vagyis minden hibája ellenére egy nagyon érdekes sorozat amit bátran ajánlok egy megnézésre.

Beastars

- Idő: 2019

- Stúdió: Orange

- Rendező: Matsumi Shinichi

- Opening: Wild Side by ALI

- Ending: Le Zoo by Yurika

- Műfaj: Slice of Life, Shounen, Romantikus

-  Hossz: 12 rész

Tetszett:

- Elsőnek egyszerűnek tűnő de sokkal mélyebb történet

- Érdekes felvetések és kérdések behozatala

- Tabutémák kezelése

- A látvány tényleg nagyon szép

- A végén lévő harcjelenet

- A szereplőgárda egész kedvelhető

- Opening és Ening

Nem Tetszett:

- Az epizódszám miatt a felvetések és a tabutémák csak felszínesen vannak kibontva

- Louise irritáló, sznob karaktere

- A kiinduló szál háttérbe szorítása a furry szoftpornó javára

- Unalmas háttérzenék

 

Értékelés

- Százalékban: 86% - Jó

- Pontban: 8/10

Ennyi voltam mára Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr915368958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása