Sziasztok!

Mint ahogy korábban már párszor említettem , én nem vagyok oda annyira a visual novelek alapján készült animékért. Az ilyen játékok sokszor rendkívül összetettek, több route is létezik egy-egy szereplőhöz ami nagyban befolyásolja a játék és a történet végkimenetelét. Egy több route-al rendelkező történetet pedig nem egyszerű egy 12-13 részes animébe belesűríteni vagy pedig a készítők egyszerre többet is bele akarnak rakni ami viszont egy teljesen kaotikus és zavaros egyveleggé áll össze. Tökéletes példa erre a Dies Irae című anime ami tökéletes példája az előbb említett esetnek. Persze lehet az ilyeneket jól is csinálni elég csak a Fate sorozatokra gondolni amik mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek a játék és az animerajongók körében is.

Szóval ahogy monstanra kitalálhattátok igen egy visualnovel alapján készült anime van ma terítéken ami nem más mint a Canann.

3291285611b04764279d3803ad47d49f.jpg

 

A Canaan először 2008-ban jelent meg Nintendo Wii-re és nem más publikálta a játékot mint a Type-Moon akik ugyebár a mai napig népszerű Fate sorozatokat is kiadták. Az animét pedig 2009-ben készítette a P.A Works stúdió a rendezője pedig az a Masahiro Andou akinek többek közt az Akagami Shirayuki-hime, a Hanasaku Iroha, a Zetsuen no Tempest és a Sirius the Jaeger című animéket is köszönhetjük. Előre bocsátom, hogy a sorozatot pusztán mint önállóalkotást fogom értékelni nem mint VN adaptációt mert nem játszottam a játékkal.

A történet első számú főszereplője egy fiatal fotóriporterlány Maria aki az anime elején társával Minoru-val éppen Shanghai-ba tart , hogy segítve a férfi munkáját megírjanak egy ütős cikket (az nem derül ki, hogy pontosan miről is kéne írniuk) ám a férfi nehezen tudja elviselni a kissé szeszélyes és hiperaktív lányt akinek azonban más terve is van a városban, nevezetesen az,hogy találkozhasson barátnőjével egy Canaan nevű lánnyal aki évekkel ezelőtt megmentette az életét. 

canaan_002.jpg

Ez a bizonyos Canaan nevű lány a sorozat másik főszereplője aki egy fiatal bérgyilkos lány aki rosszfiúkra vadászik ám a múltjával kapcsolatban akárcsak Maria nem sok mindenre emlékszik.

canaan_039.jpg

Maria és társa meg is érkezik Shanghai-ba ám hamar beüt a krach a nagy fesztiválozás közepette ugyanis színre lép egy terrorista szervezet amit a híres terrorista Alphard vezet akinek a terve az, hogy egy évekkel ezelőtt kifejlesztett halálos vírust felhasználva likvidálja a városba érkező elnököket és ebben segítségére van egy halom névtelen zsoldos, a jobbkeze Liang és annak slave-e Cummings is persze a történet folyamán kiderül, hogy többről van itt szú mint ami elsőre látszik és folyamatosan derülnek ki Canaan, Maria és Alphard múltjának a részletei is miközben mindenki össze-vissza kerget mindenkit és halomra gyilkolják egymást.

canaan_095.jpg

 

Igen maga a történet egyszerű és nincs benne semmi olyan amit ne láttunk volna például a Black Lagoon-ban, a Noir-ban vagy esetleg a Phantom-ban de ennek ellenére mégis működik. Aki szereti a csajok puskával típusú akcióaniméket azoknak mindenképpen ajánlott megnézni igaz elalélni senki sem fog az animétól. De akkor lássuk először a pozitívumokat. Mint már mondtam a történet faék egyszerű de mégis képes megállni a saját lábán és a történetvezetés sem túlságosan kicsapongó. Mind az akciószál mind a drámaibb jelenetek megkapják a maguk idejét így nincs olyan érzése a nézőnek, hogy a két szál össze-vissza tekergőzne hanem szépen elfutnak egymás mellett.

canaan_080.jpg

A látvány maga is egészen jól néz ki, az akciójelenetek nagyon ütősre sikerültek és ez igaz mind a fegyveres és a kézi harcokra is amik nagyon jól vannak koreografálva és azért a sorozat be mer játszani 1-2 tényleg ütősebb húzást mint például Alphard utolsó részbeli akcióját vagy pedig.....

canaan_148.jpg

                                                             "Nem adom kölcsön a szívem......

Viszont ezek mellett a fesztivál rész a CGI sárkányt leszámítva gyönyörűen néz ki, tényleg igazi fesztivál hangulatot áraszt és így tényleg érthető, hogy miért veszik a lövöldözést is a show részének.

canaan_032.jpg

 

Aztán ...nos igen van némi fanservice poén amik viszont rohadtul kínosak illetve a karakterdizájn is ismerős lehet a Fate rajongóknak.

canaan_100.jpg

 

A karakterek maguk nem rosszak sőt a harcos csajok tényleg badass-ek de a múltbéli történetszál annyira egyszerű mint az 1x1 illetve és itt jön a sorozat azon negatívuma ami minden bizonnyal a VN alapanyaghoz köthető. Ahogy mondtam a sorozat története és vezetése is egész jó de  viszont hihetetlenül  felszínesen van kibontva az egész, a háttérsztorik is elférhettek max egy A4-es lap egyik oldalán  és ebből következik a másik nagy negatívum vagyis, hogy túl sok a felesleges műdráma. Minden halotthoz kötnek valami műdrámát amiken viszont érződik, hogy csak ki akarták velük tölteni a műsoridőt mert a háttérsztorik nem voltak elegek amik viszont önmagukban még érdekesek is lennének ha jobban ki lettek volna fejtve mint például Alphard és Sam kapcsolata vagy Maria és Canaan találkozása. Ja és a vírusos szál is baromi hamar el van felejtve.

canaan_165.jpg

 

Innen is látszik, hogy ennek a sorozatnak 13 rész baromi kevés volt, még legalább 10 rész kellett volna, hogy normálisan kibontsák és lezárják a történetet és a karaktereket is. Ja és visszatérve rájuk, itt senkinek sincs jellemfejlődése. Az elejétől a végéig mindenki ugyanazt a karaktert hozza mint a legelején vagyis kapunk két érzelemmentes gyilkológépcsajt, egy pszicho bitch csajt Liang képében aki a végére már teljesen eszét veszti.

canaan_276.jpg

Cummings meg végig csak a seggét nyalja, aztán van egy volt katonasrác és egy másik csaj akik csakúgy vannak a történetben de ők is max a bodycount miatt vannak benne mert olyan nagyon sok mindent nem csinálnak azon kívül, hogy folyamatosan bánkódnak a múltjuk miatt akárcsak Canaan úgymond főnöke.

canaan_022.jpg

 

 

De persze mivel kell egy vicces karakter is ezért megkapjuk Yun-Yun-t akit akár meg is spórolhattak volna mert annyira se vicces mint egy kiégett komikus a 90-es évek egyik sitcomjából.

canaan_181.jpg

 

Viszont! Viszont amit az Amerikai Elnök lenyom a sorozatban.....pfuhhhhhh bazzeg! Annyira túljátssza a fejét, hogy az már művészet!

canaan_260.jpg

 

De még így is a főszereplőkön kívül az összes mellékkarakter vagy baromi idegesítő vagy vérciki vagy teljesen felesleges és őket beleerőltetni 13 részbe úgy, hogy mind csak felszínesen vagy egyáltalán nincsenek bemutatva és kibontva azért egy elég nagy érvágás.

A zenék viszont nagyon jók lettek. Mind a Faylan áltak előadott OP mind az Annabel által előadott ED remekeül indítják és zárják az adott részt.

Nézzétek nem mondom azt, hogy a Canaan csalódás vagy esetleg rossz anime lenne mert nem azok. Egy teljesen élvezhető akciósorozat amit viszont tönkrevág a borzasztóan hanyagul véghezvitt  kivitelezés és baromi felszínesen kibontott történet és háttértörténetek így tényleg csak az akciójelenetek viszik ez az animét a hátukon. Egyszer érdemes megnézni de ne legyenek nagy elvárásaitok vele szemben.

Canann

- Idő: 2009

- Rendező: Masahiro Andou

- Stúdió: P.A Works

- Műfaj: Akció, Kaland.

- Opening: mind as judgement by Faylan

- Ending: My Heaven by Annabel

- Hossz: 13 rész

Ami Tetszett:

- Elfogadható alaptörténet

- Canaan és Maria párosa

- A látvány és a harcjelenetek

- Az a néhány értékelhető poén.

- Zenék

- Opening és Ending

Ami Nem Tetszett:

- Idegesítő vagy fölösleges mellékszereplők

- Felszínesen kibontott történet és háttérsztorik

- Az anime néhol elég kapkodósra veszi az iramot

- Nincs jellemfejlődés

Értékelés:

- Százalékban: 76% - Közepes

- Pontban: 7/10

Nos ennyi voltam mára, Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8714987306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása