Szegasztok!

2009-ben jelent meg minden idők egyik legkedveltebb szuperhősös mangája, a One Punch Man, melyet később 2012-től két mangaka, Murata Yusuke és "One" készítenek azóta a havi megjelenésű "Tonari No Young Jump" oldalain. Habár a mű seinen kategóriába tartozik, igaziból nem sokban tér el egy shonen kategóriás minőségtől.

A One Punch Man habár rendelkezik történettel, szerencsére nem azt helyezi előtérbe, hanem a humort, a szerethető karaktereket és a sokszor látványos akciókat. Valamint a My Hero Academia cuccal ellentétben a készítők nem lőttek el minden puskaport, betartják saját világuk szabályait és bebizonyították, hogy egy "OP" főszereplővel is lehet kiváló, szórakoztató művet készíteni.

Természetesen várható volt, hogy lesz belőle anime adaptációt, melyet 2015-ben meg is kapott a Madhouse jóvoltából Shingo Natsume rendezésével. A Madhouse természetesen hírnevéhez méltóan remek adaptációt adott. Viszont csak 13 részes volt, s ugyebár a Madhouse az esetek 90%-ban nem folytatja korábbi munkáit, szóval a rajongók igencsak letargiába estek... mostanáig, ugyanis a J.C. Staff úgy döntött, hogy néhány kulcsembert megtartva, más rendezővel elkészít még egy évadot.

Az anime jött, látott... s habár korrekt volt, valamiért elmaradt az első évad sikeréhez való felérés. De vajon miért? Mi lehetett a gond, hogy sokak szerint "nem lett olyan jó, mint várták"?

Ma a 2019-es One Punch Man 2nd Season animéről írok nektek!

Az első évadról videó kritika itt található!

one_punch_man_2nd_season_j_c_staff_series.jpg

Remélhetőleg a hosszas felvezetés után egyből rátérhetünk a tárgya. Az első évad a manga első 36 fejezetét dolgozta fel 12 részben. A második évad is 12 részes lett, viszont eme évadban a manga eseményeit a 37-ik fejezettől dolgozza fel egészen a 84-ik fejezetig, szóval nem sokkal, de picivel többet dolgoz fel a második évad, mint az első.

A látvány világ a néhai CGI-t leszámítva korrekt, a karakterek még mindig jól néznek ki, a zenék továbbra is elsőosztályúak és a seiyuu stáb is hozza az elvárható minőséget.

De mi van a történettel? Na igen, habár a történettel alapjából semmi gond nincs, sajnos van egy hatalmas nagy hátránya: több szálon fut, ami nem biztos, hogy egy előre meghatározott epizódszámmal rendelkező sorozatnak jó.

A történet 3 fontosabb szálon fut, ami néha összeér pár helyen. Egy inváziós szálon - ahol a "Szörny Szervezet" elit harcosai pusztítanak és rabolnak el egy fontos személynek a gyermekét zsarolás céljából, miközben erős embereket változtatnak szörnyekké -, egy harcművészeti bajnokság szálon - ahol Saitama is részt vesz egy barátja helyet, de a döntőben lelép -, valamint egy "Garou" szálon, ahol a legendás hős vadász (egy bizonyos Stain nevű bohóccal ellentétben) "real time" üzemmódban veri le nekünk az elit szuperhősöket, kiérdemelve a nevét (egy bizonyos "hős gyilkossal" ellentétben).

Az "inváziós szál" egész jó, rengeteg jól megírt akció jelenet van benne és humor. A "bajnokságos szál" viszont... nagyon összecsapott lett, s nem Saitama miatt, hanem mert a harcokat 1-2 kivételével egyáltalán nem mutatják, teljesen érdektelenné téve a versenyzők 80%-át. Egyedül egy Suiryu nevű karaktert dolgoztak jól ki benne, illetve a bajnokság utáni események voltak epikusak, de maga a bajnokság mint írtam, érdektelen és unalmas volt.

A "Garou szál"... nos, róla annyit, hogy ő egy tökéletes "anti Stain", vagyis amikor egy beharangozott és felmagasztalt "legendás negatív karakter" kiérdemli a hype vonatot! Eme szál egy Garou nevű harcosról szól, aki levadássza a hősöket, s eme szálat maga Garou és karaktere tettek emlékezetessé. Garou stílusa, személyisége és badass csatái mindent übereltek! Hogy őszinte legyek, szerintem eme karakter is vitte el a hátán az egész évadot!

watch_one_punch_man_2nd_season_episode_9_english_subbedat_go_0001.jpg

De miért volt probléma, ha több szálon futott az esemény, hiszen rengeteg olyan történet van. Igen, de a probléma az, hogy itt nem csak mindössze 12 rész állt rendelkezésre, hanem hogy a One Punch Man eredetileg egy havi megjelenésű manga, ahol a fejezetek ugye lényegesebben hosszabbak, mint egy heti megjelenésűben. Emellett hozzá kell tenni, hogy amikor átkerült a J.C.Staff stúdióhoz az adaptálás joga, a rendezőt lecserélték egy jelentősen gyengébb rendezőre, aki nem sok helyen "kurtította meg" az eseményeket, hogy beleférjen 12 részbe. Voltak összecsapások karakterek között, akiknek az eredeti mangában több oldalon ment a harcuk, de az animében egy gyors "one shot" (egy ütéses") jelenettel lerendezték (s nem, Saitama sehol nem volt).

Véleményem szerint az igazi probléma, a magas elvárások voltak, hiszen habár a One Punch Man mind manga, mind anime terén messze túl mutatnak minden hasonló témájú cuccnál, a rajongók azt remélték, hogy a stúdió csere ellenére is túlteljesít az első évad sikerén.

watch_one_punch_man_2nd_season_episode_9_english_subbedat_go_0002.jpg

Rövid kritika lett, de igaziból sok mindent nem is lehet elmondani úgy, hogy ne lőjem le a legjobb részeit.

Véleményem szerint egy szimplán szórakoztató anime, melyet elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik az akciókat és humort. Illetve inkább nézném meg még 100-szor ezt, mint a My Hero Academia animét újra valaha is.

Szóval ajánlom mindenkinek, de semmiképpen ne legyenek lehetetlen elvárások.

jh.png

 

One Punch Man 2nd Season

- Idő: 2019

- Rendező: Chikara Sakurai

- Stúdió: J.C. Staff

- Műfaj: Akció, Vígjáték

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Szórakoztató.

- Garou.

- Az akciók továbbra is minőségiek.

- Az inváziós és Garou szálak.

- Saitama még mindig badass és vicces.

- Nagyszerű zenék.

Ami nem tetszett:

- A több szálon futó események miatt kicsit zagyva.

- A bajnokságos szál felesleges volt.

- Néha a CGI.

- Meglátszik a rendező csere.

Értékelés:              

Százalék szerint: 82% = Jó

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1414934092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása