Szegasztok!

Ha vadnyugat, sokaknak mindig a olasz "spagetti western" jut az emberek eszébe, vagy pedig a Lucky Luke féle cowboy filmek... holott a valóságban a vadnyugat nevében nem véletlen volt benne a "vad" szó. Állíthatom, hogy a mai ember nem hogy egy napot, de talán egy percet nem tudna túlélni az akkori viszonyok között. Ám a valós vadnyugatot bemutató alkotásokból nem nagyon sok van.

Viszont Kakizaki Masasumi mangakának sikerült egy olyan vadnyugati kalandot írnia, melyre valóban elmondható, hogy ha nem is százszázalékosan, de igen jól leírja, hogy milyen is volt akkor a "szabadság földje" - természetesen olyan formában, hogy az ember jól szórakozhasson rajta!

Ma tehát megírom nektek az élményemet a 2011-es Green Blood mangával kapcsolatban!

65303l.jpg

A Green Blood egy 2011 és 2013 között futott seinen manga volt, melyet Kakizaki Masasumi írt és rajzolt egyszemélyben a Weekly Magazine oldalain. Témája kaland, akció, western, történelmi. Kakizaki Masasumi neve nem először jelent meg itt az Anime Manga Palota oldalain, mivel ő készítette el a 2010-es Hideout mangát is.

A történet lassan indul be, de izgalmas, főleg hogy a valós történelemben játszódik: 1865-ben járunk, nem sokkal az Amerikai Polgárháború befejeződése után, ahol is az akkori New York városában, azon belül is a hírhedt "Five Points" területén él egy testvérpár. A fiatalabbik Luk Burns, aki rakodó munkásként próbál elég pénzt szerezni ahhoz, hogy eltudják hagyni a veszélyekkel teli várost. Idősebb testvére Brad Burns egy naplopó lókötő, aki nem sok segítségére van kisöccsének... legalábbis nappal. Éjszaka ugyanis az utcákat járja fekete ruhában és a Sírásók (Grave Diggers) bérgyilkosaként szedi áldozatait, hogy elkaphassa azt, aki megölte a testvérpár szeretett édesanyját: a saját, őrült apjukat.

Így leírva egy egyszerű bosszú történetnek hangzik, viszont ami színesebbé teszi az egészet, az a történelmi háttér, amiben a történet zajlik. Ugyanis rengeteg információt kapunk a polgárháború utáni életről, valamint hogy milyen hatással volt Amerika jövőjére később. A történet továbbá több évet ölel fel (több évtizedet, ha beleszámoljuk a visszaemlékezéseket és az epilógust is), így még több érdekességet tudhatunk meg Amerika akkori történelméből.

green-blood-3335381.jpg

green-blood-4477485.jpg

green-blood-4477523.jpg

De mit a történet, ha nincs kiért izgulni? Szerencsére Kakizaki Masasumi nagyon jó karaktereket írt, akik a történet során számtalan fejlődésen mennek át.

A két legfontosabb karakter a Burns testvérek. Eleinte tökéletes ellentétei egymásnak: Brad édesanyja halála miatt képtelen volt igen korán felnőnie és bemocskolnia a kezét, hiszen kisöccse tőle függött. Egyetlen félelme van, hogy Luke valaha is megtudja, hogy a kedves testvére, aki mindig ott volt neki, valójában egy tömeggyilkos, aki pénzért akármilyen melót elvégez. Nagy az igazság érzete, de nem idealista, tudja meddig mehet el és képes olyan döntéseket is meghozni, melyet más ember már nem biztos, hogy megtudna. Luke kezdetben egy naiv álmodozó, aki hisz az amerikai álomban, a szabadságban és hogy minden élet értékes, viszont igen sokszor szembesülnie kell a valósággal, hogy sajnos nem minden ember jó. Viszont nem fog teljesen kifordulni magából Luke a történet későbbi részében: legfőbb értékeit, mint az emberi élet megóvását továbbra is megfogja tartani, viszont megfog annyira tökösödni, hogy tudja, hogy mikor kell meghúznia az a bizonyos ravaszt.

Rengeteg mellékszereplő van, akiknek a történetük érdekes vagy szimpatikus, illetve akiknek tetteik morálisan megkérdőjelezhető akármelyik oldalról. Ott van Gene McDowell, aki békét szeretne hozni New York városába, még ha nem a megfelelő módszerekkel kell ezt elérnie, s valóban törődik az embereivel. Viszont van egy gyengepontja: a saját fia, akinek a lelke egy szörnyeteg, viszont Gene nem tud lemondani róla, hiába tudja, hogy fia minden, csak nem jó ember. Ott van még Charles Howard, a vasút vállalat embere, akinek nagyon sok ember köszönheti az életét, több várossal egyetemben, viszont ő maga is tudja, hogy sok bűnt követett el, hogy mindent felépíthessen, valamint sokszor úgy érzi, muszáj a rosszhoz folyamodni. Ned, aki fekete bőrűként nem tud elhelyezkedni a vadnyugaton, s minden igyekezete ellenére képtelen társai elkeseredett tervébe belemenni, hogy elérhesse álmát.

Vannak ugyan tipikus mellékszereplők, mint a drágalátos Edward King, azaz a "gonosz, pénzéhes apuka", de szerencsére mind jól meg van írva.

green-blood-3971403.jpg

green-blood-3971405.jpg

Gondolom sokan észrevettétek, hogy nem írtam a rajzolásról semmit, de szerintem ez a kevés kép bőven elég bizonyíték arra, hogy Kakizaki Masasumi az egyik legszebben rajzoló mangaka, akit valaha ismertem! Olyan realisztikusan ábrázolja mind az akciókat, mind az embereket, állatokat és tájakat, hogy a Weekly Shonen Jump valamennyi mangakája a lelkét adná el, ha fele ilyen szépen tudna rajzolni!

Mi az, ami kiemeli a Green Blood-ot a többi western alkotás közül (mondjuk igaz, nincs is sok belőle anime és manga terén)? A hangulat és az atmoszféra! A mangaka tudta, hogy a történelmi háttér, a realisztikus rajzolás és valós emberi drámák által egy érezhető, lélekkel rendelkező történetet tud írni. Habár van benne pár sablon, de szerencsére a jobbik fajtából, melyeknek hatása lesz a történet későbbi részére is! Szerencsére nem nélkülözi a humort sem, szóval aki attól fél, hogy egy nagyon sötét mű, akkor nem tartson, mert szerencsére mindennek megvan benne a maga ideje.

Annyit hozzá kell tegyek, hogy a manga tele van véres és durva jelenetekkel, melyek a rajzolás miatt igencsak erősre sikerültek, szóval aki nem bírja, az csak óvatosan nyúljon hozzá!

green-blood-4488149.jpg

green-blood-4488151.jpg

green-blood-4485015.jpg

Van még valami, ami nagyon kiemelkedő a mangában, ez pedig a moralitás. Mint fentebb írtam, sok szereplő igen komoly morális kérdéssel kell, hogy megküzdjön, s nem biztos, hogy az illető a "helyeset" hozza meg. Viszont mit tett volna az olvasó, ha ő lett volna ott a karakter helyében abban a korban, abban a körülmények között. Egyik jó példa az indiánok bosszúja a fehér emberek ellen, mely érthető, de ahogyan rámutattak, csak még több fájdalom lett belőle. Vagy Ned esete: hiába volt jó a lovakkal meg becsületes, a bőrszíne miatt esélye nem volt még akkor abban a korban a kiugrásra. Illetve nem minden ember tudja kitagadni vagy lemondani a saját gyermekéről, függetlenül, mekkora szörnyeteg. Érdekes morális kérdések, melyeken az olvasó sokáig fog gondolkodni.

149825l.jpg

Összefoglalva a Green Blood az egyik legjobb seinen és western manga alkotás, amihez szerencsém volt! Mindenkinek ajánlom annak ellenére, hogy lassan indul be, de ha már egyszer beindult, akkor egy maradandó élményben lesz részed!

Green Blood

- Idő: 2011-2013

- Író & Rajzoló: Kakizaki Masasubi

- Magazin: Weekly Magazine

- Műfaj: Akció, Kaland, Western, Seinen

- Hossz: 5 mangakönyv

Ami Tetszett: 

- Gyönyörű és realisztikus rajzolás.

- Nagyon jól megírt karakterek.

- Kiváló történelmi atmoszféra.

- Nagyon jó akciók.

- Érdekes morális szituációk.

- Történelmi háttér infók.

Ami nem tetszett:

- Lassan indul be a történet.

- Egy pár klisé karakter.

 

Értékelés:

Százalék: 96%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 9.5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8514749109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timár Lénárd 2019.04.09. 11:14:39

A legendaval ellentetben a Vadnyugat bekes, bekesebb hely volt. A lovoldozes is, ritkabb volt es nem volt veres vagy harcos sem (szurke, kimerito, kemeny-ebb- munkat kovetelo igen.) Javaslom elolvasni Hahner Peter tanulmanyait. m.mult-kor.hu/a-nem-is-annyira-vad-nyugat-het-kevesse-ismert-teny-az-amerikai-telepesek-eleterol-20170614
süti beállítások módosítása