Sziasztok!

A Battle Angel Alita avagy másnéven a Gunm! manga a cyberpunk műfaj egyik legjobb és legismertebb képviselője. Remekül felépített és izgalmas világával, jól megírt és árnyalt karaktereivel és a cyberpunk műfaj egyedi hangulatával mind a mai napig a műfaj egyik legjobbjaként tartják számon. Nem valami hosszú az egész mű, alig 9 kötet az egész de megéri elolvasni mert nem mindennapi élményben lehet része annak aki elolvassa.

1993-ban készült egy 2 részes OVA sorozat ami azonban a manga ismerete nélkül totál értelmezhetetlen és csapongó de egyszer pont meg lehet nézni. És akkor aztán jött a hír,hogy a nagy James Cameron élőszereplős filmet fog csinálni ebből a műből és ahogy várni lehetett jött a felháborodás hullám bár nem alaptalanul hiszen ebből a műből még nehezebb filmet csinálni mint a DB-ból vagy más mangákból vagy animékből. A film eredetileg már 2011-ben kijött volna aztán átcsúszott 2015-re majd onnan is csúsztatva lett de most 2019-ben végre személyesen is meggyőződhetünk róla, hogy végre sikerült-e egy normális filmet csinálni egy mangából vagy csak egy újabb "nézzük hülyének a rajongókat " dolog sült-e ki az egészből. Íme a Battle Angel Alita!

large_alita-battle-angle-poster.jpg

 

A történet a tényleg nagyon távoli jövőben játszódik a nagy háború után mikor is a világ romokban hever, az emberek egy Roncstelepnek nevezett városban kénytelenek élni cyborgokkal együtt ám mindannyiuk nagy álma, hogy egyszer feljuthatnak az egyetlen épen maradt nagyvárosba Zalem-be ami csak kiválasztás útján történhet meg.

Ebben a világban él Dr. Ido aki egy napon a roncstelepen kutatva talál egy roncsállapotban lévő ám tökéletesen működő cyborg fejet amihez egy testet csatolva kreál egy új cyborg lányt akit aztán el is nevet Alitának.

alita.jpg

 

A lány bár boldog az új családjával de semmire sem emlékszik a múltjából egészen addig amíg egy harc során fel nem villan benne egy emlék az előző életéből. Alita eme emlék hatására elhatározza, hogy kideríti, hogy mi vagy ki ő valójában ám nem lesz sétagalopp ugyanis a gonosz vállalat gonosz vezetője Vector és asszisztense Chiren is meg akarják szerezni maguknak a lányt ezért folyamatosan fejvadászokat küldenek rá és még feltűnik a színen egy rejtélyes alak Nova aki a lebegő városból irányítja a dolgokat és köze van Alita múltjához.

Tehát igen és hál istennek az alapsztorin nem nagyon változtattak semmit ami nagyon is jó húzás volt mert ezek az alapok vagyis disztopikus jövő , cyborgok, útkeresés, gonosz vállalat ezek mind jó alapok egy látványfilmhez és ne legyenek kétségeink , az Alita egy látványfilm lett de őszintén szólva én nem is vártam többet. A manga olyan részletes, hogy azt nem lehet 2 órába belesűríteni és valszeg ezzel Cameron is tisztában lehetett és meg se próbálta ami egy okos húzás volt de......

A filmet ugyebár ő akarta rendezni csak aztán közbejött az Avatar így aztán átadta a gyeplőt Robert Rodriguez-nek ami elsőre egy elég merész húzásnak tűnik hiszen Rodriguez nem az a fajta rendező aki ilyenekhez szokott de úgy tűnik képes volt megbirkózni a feladattal, a baj viszont a forgatókönyvnél kezdődik. Azt ugyebár Cameron és Rodriguez együtt írták meg és nem is végeztek rossz munkát itt sem de mivel egy 9 kötetes és szépen , részletesen kidolgozott művet kellett 9 kötetbe belerakniuk ezért Alita motivációja csak nagyon felszínesen van kibontva akárcsak a háttértörténete, nagyon sokszor kapkod a film , hogy minden beleférjen a játékidőbe de őszintén szólva ezek nem annyira zavaróak mégiscsak egy látványfilmről beszélünk elsősorban amiknek azért sosem szokott nagyon mély története lenni és az Alita azért is kiemelkedő a zsánerben mert a történet itt nem csak karácsonyfadísz ( Igen Michael Bay , van ilyen is ) az akciók mellé hanem szépen egybesimulnak. A történet maga nem mentes a kliséktől és sablonoktól de ezt nem is elvárni egy a 90-es években íródott mű esetében szóval ja a történet és a forgatókönyv nem hibátlan de az alapokat és a manga történetét jól használták fel és már ezért is jár egy pacsi Cameron-nak és Rodriguez-nek.

De az igazi élményt ugyebár a látvány szolgáltatja. Gyerekek.....olyan látványt kapunk itt, hogy az elképesztő. Cameron amúgy is ért a vizuális megoldásokhoz ezt már rég tudjuk és itt sem hazudtolja meg magát. A város pont olyan amilyennek lennie kell. Koszos, túlzsúfolt és veszélyekkel teli de számomra a film legjobb húzása mégis az volt, hogy nem mutatták a lebegő város életét.

mv5botewy2y4mdgtotu3zi00mwm4ltk4odmtn2fhmtcwmzfkzwuyxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq_v1_-e1550169833149.jpg

 

Így sokkal jobban átérezhető a városlakók vágyódása egy jobb és szebb élet felé. Az animáció minősége is remek, Alita páncélja remekül van kivitelezve akárcsak a cyborgok amik közt van pár elég hajmeresztően kinéző darab is de számomra mégis a robotkutyák vitték a pálmát ilyen téren, de a kaszabolós csajborg sem volt semmi.

mv5bn2e2zmq5ntutndy3ni00mta5lwiymwmtmte3zdaxzjazndk2xkeyxkfqcgdeqxvynjq4ode4mzq_v1.jpg

 

De akkor térjünk ki a legfontosabb dologra: Az akciókra.

mv5boge1mdkyy2utyjewos00mwzlltgwywetm2q3odflnjuxzdu2xkeyxkfqcgdeqxvynjq4ode4mzq_v1_sx1777_cr0_0_1777_740_al.jpg

 

Az akciók elképesztően látványosak, szépen vannak koreografálva, a CGI is remek bár a vágást itt-ott elszúrták egy kicsit de ami egy kicsit belerondít az összképbe azok a lassítások. A filmben van úgy 5 darab lassítás de nem fel nem foghatom, hogy miért kellett bele ennyi? Elsőre meg talán a másodszorra még jól néznek ki de utána már valahogy feleslegesnek éreztem őket.

A motorball verseny meg egy igazi adrenalinbomba,bele se merek gondolni mennyi meló volt azt a jelenetet megcsinálni de full megérte a ráfordított idő bár az eléggé zavaró,hogy Alita még a verseny előtt beírta magát a "Kirito God Mode-ot" mert kvázi sérülés nélkül ússza meg az egészet miközben a többiek-ből kvázi kenyérpirító alapanyag lesz. De ez mellékes is hiszen mint mondtam az akciók nagyon is rendben vannak és egy látványfilmnél ez a lényeg de mégis ahol tényleg meggyőzőtt engem ez a film azok a színészek.

Rosa Salazar remek Alita lett és nála is ugyanazt a technikát alkalmazták mint Smaug vagy Gollam esetében vagyis Rosa-t belebújtatták egy motion capture ruhába és abban vették fel a jeleneteit majd ráhúzták Alita külsejét de még így is érződik a színésznő minden egyes arcrezdülése, arcmozgása és az érzelmek kifejezését sem rontja rontották el és lényegében ő az egyetlen aki kapott valamiféle háttérbeli árnyalást mert a többi karaktert kvázi 2 mondattal le lehet írni. De mindezek mellett Alita mégis egy szerethető karakter lett bár a karakterfejlődése itt is elég hirtelen megy végbe akárcsak a mangában.

alita-_battle_angel-publicity_still_5-h_2019.jpg

 

Aztán. Christoph Walzt remek Ido lett, egyszerre egy atyáskodó ám az életbe beleunt és kiábrándult karakter lett ami abszolúte jól áll neki.

mv5bzjyzownjmtgtn2nhos00zjizltllndktytu1mdnknja0njvmxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq_v1.jpg

 

De aztán.....jön a film egyik legnagyobb arconcsapása......

Jennifer Connelly remek Chiren lett, igazán jól is hozza ezt a céljai érdekében bárkin átgázoló jégkirálynő szerepet de aztán.....

mv5bztljytizywitzgfiyy00mwq0ltkwzwetn2zlotfimji2ogzkxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq_v1.jpg

 

De aztán a film végére amikor már a kezében van a lehetőség, hogy visszajusson a fenti világba így elkezd érzelmeket mutatni Alita felé és inkább azt mondja, hogy nem. De miért? Ez számomra tök érthetetlen döntés volt hiszen Ido-val ellentétben ő nem a halott lányukat látta benne hanem csak egy....cyborg lányt és a film során egyszer sem mutatott semmiféle érzelmet senki felé sem és akkor így a film végére meg hirtelen pálfordul. Lehett volna belőle egy tök jó és badass női gonosz karaktert formálni belőle és ez a színésznőnek is abszolúte jól állt volna de nem, kihagyták ezt a ziccert. Kár érte.

Ellenben a cyborkok mindegyike rohadt király lett.  Ed Skrein Zapan-ja ugyan nem annyira elborult mint a mangában de egy igazi badass rohadék.....

dxob89svsaa5n_z.jpg

Jackie Earle Haley pedig igazából csak egy felturbózott Jaggernaut-ot hoz X-men-ből.....

8283728.jpg

 

Meg aztán Mahershala Ali-nak sem lehetett túl megerőltető Vector szerepe, keveset szerepel és azokban is csak áll,néz és fondorlatosan gonoszkodik.

mv5bzwzlmjfjmmytzdhlmi00zdm3lwiznwutm2rmztjkmjm2nze2xkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc_v1_sx1777_cr0_0_1777_733_al.jpg

De ez mind semmi. A film ugyanis két ponton fogja magát és beleszarik egy olyan nagyot a néző képébe, hogy a fal adja a másikat. Az egyik a....a.....a romantikus szál.

noooooooooo_o_749825.jpg

 

De de bizony van romantikus szál Alita és Hugo karaktere között de esküszöm annyira random , erőltetett és légből kapott az egész, hogy sose fogom megérteni de a motorozások meg a pózok amiket alatta vágnak jobban kínoznak mint a Csaó Lizzie hasonló jelenetei.

alita-battle-angel-trailer-1-13.jpg

 

A másik pedig a film lezárása. Ennyire hullakínos és béna lezárást én még életemben nem láttam. Kapunk egy jó kis több hónapos time leap-et aminek a végén behozzák Novát meg Alita moitvációjának másik felét és itt elvágják ,a néző meg várhat a folytatásra ami vagy csak 10 év múlva vagy soha nem fog elkészülni vagyis lehet menni mangát olvasni. Menthetetlen kínosság a köbön.

Összegezve az Alita ugyan nem mentes a zsánere kliséitől de mégis össze tud állni egy szórakoztató és überkirály harcjelenetekkel telerakott látványfilmmé ami ugyan csak egy hajszállal is de élvezhetőbb mint bármelyik Transformers film amit eddig csináltak. Megváltani nem fogja a műfajt és ne is próbálkozzunk olyanokkal, hogy válaszokat akarjunk kapni a film kérdéseire de megnézésre tökéletesen alkalmas. 7.5/10 - et adok neki.

Nos ennyi voltam mára, jövő héten új videó addig is Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8214631690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2019.05.01. 11:47:36

Szerintem Chiren logikusan döntött, én azon csodálkoztam hogy miért maradt olyan sokáig Vector szolgálatában, szerintem kicsit egyértelmű volt hogy nem fogja felküldeni vagy nem is tudja. Amikor elárulja neki hogy a fiút is azzal hitegeti hogy felküldni, akkor nagyon látható volt az arcán hogy feljutott neki is, hogy nem fogja felküldeni, legalábbis nem úgy ahogy ő tervezte. Számomra nem volt zavaró a szerelmi szál, tini szerelem, valamilyen szinten érthető volt számomra.
Remélem lesz folytatása... 20 év múlva :D

xx18Rolandxx 2019.05.01. 19:35:08

@mykola:

Ha Cameronon múlik akkor tényleg csak 20 év múlva lesz folytatása XD.

Pedig tényleg kéne neki mert anélkül csak lóg a levegőben az egész sztori.
süti beállítások módosítása