Sziasztok!

Mindig jó érzéssel tölt el ha egy klasszikus, sokak által szeretett manga animesorozatot kap. A Parasyte anno hatalmas siker volt, a Madhouse rendesen adaptálta a mangát kisebb-nagyobb változtatásokkal és modernizálással ami meglepő módon nem vált a sorozat hátrányára.

A Banana Fish szintén egy régi klasszikus manga ami a maga idejében hatalmas siker volt de még nem kapott animesorozatot de most 2018-ban eljött annak is az ideje. A mangája már az első olvasáskor a szívemhez nőtt a remek történetével, nagyszerű karaktereivel, bevállalós stílusával úgy, hogy közben mentes a legtöbb japán sallangtól és klisétől. Lássunk akkor, hogy hogyan szerepel az animedapatáció! Jöjjön a Banana Fish!

banana-fish-2-e1532270278211.jpg

 

A Banana Fish eredetileg egy 1985-től 1994-ig futó akció-shoujo (wtf) manga volt amit Yoshida Akimi rajzolt és írt és ami összesen 19 kötetet ért meg. A manga nagy siker volt márcsak azért is mert talán az a manga volt az ami az elsők között mutatta meg,hogy női mangaka nem csak cuki, romantikus meg BL cuccokat tudni rajzolni  ám a siker ellenére egészen 2018-ig kellett várni az animesorozta ami 24 részes és a Mappa stúdió készítette akik mostanában igencsak feltörtek hiszen olyan animék fűződnek a stúdióhoz mint a Kakegurui, a Zankyou no Terror, a Yuri on Ice , a Shingeki no Bahamut és az Inuyashiki . A rendezői székben pedig meglepő módon szintén egy női rendező, Utsumi Hiroko ült aki a Free! és a Chuunybyou 2.évadát is rendezte. Lássuk is milyen munkát végeztek.

 

A történet a mai New York városában játszódik illetve annak alvilágában. Főszereplőnk Ash Lynx a nagyhatalmú maffiafőnök Papa Dino Golzine örökbefogadott fia aki dacolván az öreggel lelépett tőle és azóta a saját bandáját irányítja és éli veszélyekkel, kihívásokkal és erőszakkal teli utcai bandafőnök életét miközben igyekszik az iraki veterán bátyjának is segíteni a felépülésben.

banana_fish_007.jpg

 

Élete akkor vesz 180 fokos fordulatot mikor megismerkedik egy Eiji nevű fiatal Japán fotóriporterrel akivel hamar kialakul egy egyfajta bizalmi kapcsolat de szükségük is lesz egymásra mert Golzine Papa hamar be is veti magát, az utcán egyre több véres mészárlás és öngyilkosság veszi kezdetét, Ash bátyja is az áldozatok közt van és úgy tűnik, hogy mindehez köze van Golzine Papának és egy rejtélyes valakinek vagy valaminek amit csak Banana Fish néven emlegetnek az utcán. Ash Eiji-vel és a csapatával az oldalán bosszúvágytól fűtve felveszi a harcot Dino Papával, hogy megbosszúlja bátyja halálát illetve, hogy kiderítsék, hogy ki vagy mi is ez a bizonyos Banana Fish ami mintha válogatás nélkül szedné az áldozatait.

banana_fish_049.jpg

Maga a cselekmény két részre osztható fel. Az anime első felében inkább a Banana Fish utáni nyomozáson van a hangsúly míg a 2. fele már konkrétan egy véres, adrenalingőzös bosszúhadjárat Ash részéről tele politikai összeesküvésekkel, szarkavarásokkal és rengeteg véres harccal. Ez a történet már első hallásra megfogja az embert és ez már a mangában is remekül van kitalálva de a sorozat alkotói akárcsak a Parasyte esetében erőteljesen  modernizálták a történetet az anime kedvéért hiszen a mangában a történet a 80-as években játszódik és Ash bátyja Vietnámi veterán itt pedig Iraki. Ez volt az egyik félelmem, hogy a modernizálás nem fogja visszaadni a manga retrós hangulatát. A retró hangulat nincs is meg de mégis a modernizálás nemhogy rontott volna az egészen hanem egy egészen más köntösbe bújva meséli el a történetet úgy, hogy közben az nem megy  a történet rovására, azon nem igazán változtattak semmit. Igen modern a sorozat de mégis megvan a mangának a hangulata, sodrása és jellege és ezért jár egy csillagos ötös a Mappa stúdiónak. A sorozat mindvégig pörög, mindig történik benne valami, a történetvezetés minden szálat elvarr a sorozat végére amit csak kell és egész hűen követi a mangát és mindennek megvan benne a maga helye és ideje. A drámai jelenetek súlyosak, sokszor szívfájdítóak de nem mennek a humor rovására és a humor is megfelelően van adagolva és nem mennek a drámai jelenetek rovására. Minden a megfelelő módon van adagolva benne, minden szép lassan derül ki benne és mégsem érződik szájbarágósnak. Tehát egy szó mint száz a történet a modernizálás ellenére is megtartotta a manga sajátos báját és hangulatát.

A modernizálás azonban a látványon is meglátszik. Szerencsére nem megy át bishiparádéba de az anime és a manga látványa gyökeresen eltér egymástól de még így is kapunk például fekete karaktereket akik olyan ritkák a mangákban és az animékben mint a fehér holló. Viszont ha eltekintünk a mangától akkor olyan pofás és gyönyörű látványt kapunk amiért a Madhouse térden állva könyörögne a Mappának és a poén,hogy a látvány minősége sosem változik, a karakterek nincsenek elrajzolva, végig tartja a színvonalat. De ugye egy akció animében a harcokon van a hangsúly. Na ez az amiért a stúdió megérdemel egy újabb piros pontot. Pontosan tisztában voltak vele, hogy mit akarnak látni a manga rajongói és tisztában is voltak a műfaj adta lehetőségekkel és a készítők nem is finomkodtak a véres jelenetekkel.

bf-10-15.png

 

Premier plánban mutatnak be például maffiózó torkának az elvágását, agyonlövést, kínzást, mentális kínzást, fúróval való gyilkosságot de a harcok sose mennek át Tokyo Ghoul / Elfen Lied szintű fanservice vérengzésbe, mindig csak annyi vér van amennyi éppen lennie kell de a manga két nagyobb zúzását, a metrós jelenetet és a múzeumban való ámokfutást is olyan pazarul vitték át a sorozatba, hogy amikor először láttam őket akkor csak lestem ki a fejemből mert nem is tudom mikor láttam animében ennyire jól kivitelezett üldözéses harcjelenetet.

bf-13-3.png

 

De például a múzeumos résznél Ash olyan pszichofejjel nyomja végig az akciót amilyet max egy slasher horror főgonoszától várna az ember.

44924095_2173894209322088_4055412173847135183_n.jpg

 

De az akciók mellett a humor is kellően van adagolva,hogy kissé oldják a feszültséget és habár a legtöbb poén nem sírva röhögős de nagyon humorosak és jól vannak időzítve.

ash_winks_in_seducing.png

És hát.....ja....

banana-fish-03-28.jpg

 

Nem, ez nem csak fanservice ennek a jelentnek fontos szerepe van de akkor is mekkora húzás betenni egy mleg csókot egy elsősorban nem BL vagy yaoi műbe? Zseniális!

Viszont akkor lássuk a karaktereket. Az animét egyértelműen  Ash karakterek viszi el a hátán és most hótkomolyan mondom, idejét sem tudom, hogy mikor láttam utoljára egy ennyire részletesen kidolgozott karaktert mint Ash. Egy kívülről kemény, érzelemmentes gyilkológép és határozott vezető de belül mégis sérült, elhagyatott, zárkózott srác akit egyik csapás ért a másik után az életben de olyanok amiktől egy átlagember már röhögve ugrott ki volna a 10. emeletről de nem ő a fájdalmát a fegyverévé alakította de mégis minden megmozdulása egy segélykérés arra, hogy ő csak arra vágyik,hogy valaki szeretetteljesen átölelje őt és vigasztalja de pont ezért nem egy utolsó rohadék hanem egy nagyon is szerethető karakter és sosem írja be magának a God Mode-ot mert bizony, itt még a főszereplő is megsérül. És ez azért nagyon fontos mert ha megnézzük a manapság divatos férfi főszereplő felhozatalt akkor ilyen karakter jó ha minden ...nem is tudom 100. animében ha előfordul. De nem csak erős és határozott de még szuperokos is, aki látta az egyenletes jelenetet az tudja miről beszélek.

Eiji a tökéletes ellentéte. Egy végtelenségig átlagos srác aki ha a valóságban is létezne akkor egy másodpercig sem maradna életben Ash világában de ő nem is azért van. Ő amolyan lelki támasz Ash számára, a kettejük közt lassan kialakuló bizalmi kapcsolat remekül van felépítve és a köztük lezajló jelenetek meg egyenesen szívszorítóak de még így is hitelesek és nem....nincs szerelmi szál köztük.

banana-fish-ep-11-fi.png

 

Ash társai is megkapták a maguk idejét és voltaképp nagyon szórakoztató a szedet-vetett bagázs akikből Ash bandája áll.

bones_tells_jessica_what_the.png

 

Aztán ott vannak még a rendőrök de ők annyira nem voltak érdekesek, hogy beszélni kelljen róluk, legyenelég annyi, hogy itt a rendőrségnek végre ...van...agya!

De messze nem olyan jók mint Max!

max_tells_robert_hey_you_didn_t_lock.jpg

 

Max amolyan pótapa figura Ash számára és egy nagyon jó karakter aki maga is átmegy egy kisebb jellemfejlődésen a sorozat kapcsán.

És....igen...Shorter!

banana_fish_022.jpg

 

A lila haját sose tudtam megszokni de maga Shorter egy remek karakter, mindvégig kiáll Ash mellett....na de a halála!

banana_fish_e10_c13.JPG

 

Asszem erre mondják, hogy egy kép többet mond ezer szónál. Shorter halála az egyik olyan jelenet ami kapásból bevisz az embernek egy olyan lelki gyomrost amitől órákon keresztül szarul fogja magát érezni!

Ja és még nem is mondtam, hogy az utóbbi évek egyik legjobb női karakterét sikerült megalkotniuk Jessica személyében.

banfish7.png

És akkor a sötét oldal! Húúúúúúúhaaaaa......

 

Arthur egy utolsó talp és seggnyaló aljadék aki valahol azonban olyan mint Ash maga.

banana_fish_030.jpg

 

Papa Golzine egy utolsó geci, egy igazi hamisíthatatlan moblord, Ash tökéletes nemezise aki ott kínozza a szerencsétlen srácot ahol csak tudja de mindezek mellett egy perverz rohadék állat aki válogatás nélkül küld gyerekeket a nagykutyák ágyába de az a helyzet, hogy ide pont egy ilyen karakter felelt meg és megtiszteltetés, hogy Ishizuka Unshou utolsó szerepe egy ilyen remekül megírt karakter lett.

banana_fish_016.jpg

 

És persze mindenki kedvenc szarkavarója Yut-Lung aki valahol ugyanolyan mint Ash de mégis a tökéletes ellentéte. Egy számító, kétszínű alak aki a saját sanyarú múltját használja indoknak mindenre amit  az életben elkövetett és igen láthatjuk ezt is a sorozatban de pont az ő karaktere mondja azt, hogy attól  hogy szar életed van nem használhatod azt kibúvóként a tetteid alól és Fukuyama Jun-ak talán Lelouch óta ez az egyik legjobb szerepe amit eljátszott. Na persze Koro Sensei mellett.

maxresdefault_29.jpg

 

És itt még nincs vége!  Zsoldos Fox bácsi egy utolsó szarrágó rohadék , pont amilyennek egy titkos zsoldost és zsoldosparancsnokot csak el lehet képzelni.

eduardo_tells_ash_you_ll_let_me_buy_you_a_drink_now_won_t_you.jpg

 

Most mondjátok, hogy nem vernétek be az önelégült pofáját?

De a végére hagytam a legjobbat. Blanca.....

blanca1.jpg

 

Blanca a másik olyan karakter Ash mellett akit abban a pillanatban megszeret a néző amint megjelenik. Egy vérprofi orosz bérgyilkos, Ash egykori mentora de mellette mégis úgy viselkedik mintha nem is gyilkos lenne hanem egy átlagos tanár bácsi és a jelleme is remekül van megírva, minden lépésével Ash segítségén fáradozik és haláli jó szövegeket írtak neki amiket Toshiyuki Morikawa nagyszerűen ad elő bár még mindig azt mondom, hogy Takehito Koyasu jobb választás lett volna a szerepére.

És akkor Sing-ről és Cain.-ől még nem is beszéltem de mint láthatjátok egy rakás karakter van a sorozatban akiket be kellet mutatni, megismertetni, fejleszteni és ez így elsőre soknak tűnhet de mégis mindenki megkapta a maga műsoridejét, pont annyit amennyi járt neki.

Aztán a zenék! Az OST lista igazából nem nagy durranás de az Openingek és az Endingek! A 2. Opening igazából elsőre elég lagymatagnak tűnik de hamar meg lehet szokni, az 1. Opening zeneileg és klippileg is zseneiális akárcsak a két Ending.

Szóval akkor kimondhatjuk, hogy a Banana Fish egy hibátlan, tökéletes anime? Nos....NEM!

Habár egészen eddig csak dicsértem azért nem lehet elvitatni,hogy nem hibátlan a sorozat. Sőt igazából csak egy nagyobb hibája van de az rendesen rá is nyomja a bélyegét. A sorozat habár követi a mangát de iszonyatos sebességgel darálja be azt de mégis sok jelenetet egyszerűen vagy kihagytak vagy átírtak. Oké nem mentek át Pierott Stúdióba de akkor is kihagytak például egy rakás jó jelenetet mint például Ash gyerekkori kiképzését, vagy átírták a Max-el való beszélgetését is ami nem éttermi rész volt a mangában és habár nem rossz az a jelenet de azért...na.

A másik pedig a vége ! Nem fogom  elspoilerezni , a mangának iszonyat összecsapott befejezése van és ezt a készítők ugyan kicsit kijavították és végül is Ash számára ez egy remek befejezés lett de sokak számára még az se tetszett pedig megvan a kellő katarzis az egészben . Igazából a végét mindenki döntse el maga, nekem jobban bejött mint a mangának a vége.

Szóval a Banana Fish nem hibátlan de még így is ez a sorozat 2018 legnagyobb dobása volt az animék felhozatala között és megmutatta,hogy hogyan kell mangát úgy animére adaptálni, hogy a készítők nem szarják le nagyívből, hogy mit csinálnak és még a változtatásokat is úgy írták meg, hogy passzoljon a sorozat világába. Ennek ellenére aki belevág az készüljön fel, hogy nem egy habos-babos happy cuccot fog kapni happy end befejezéssel.

Banana Fish

- Idő: 2018

- Stúdió: Mappa

- Rendező: Utsumi Hiroko

- Műfaj: Akció.,Shoujo, Dráma

- Openingek: 1: found and lost by Survive Said the Prophet

                   2: FREEDOM by BLUE ENCOUNT

 

- Endingek:  1: Prayer X by King Gnu

                  2: RED by Survive Said The Prophet

 

- Hossz: 24 rész

 

Tetszett:

- A modernizálás ellenére a történet még mindig kiváló

- Minden megfelelő arányban van adagolva

- Gyönyörű a látványvilág és a karakterdizájn is egész jó

- A készítők nem finomkodtak a véres jeleneteknél

- A karakterek az utóbbi évek legjobban megírt karakterei

- Karakterfejlődés

- Jól követi a mangát

- Zenék

- Openingek és Endingek

Nem Tetszett:

- A sorozat iszonyatos sebességgel darálja be a mangát

- Sok jó jelenetet kihagytak vagy átírtak

Értékelés:

- Százalékban: 94% - Kiváló

- Pontban: 9/10

 

Nos ennyi voltam mára, Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr7214506510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása