Sziasztok!

 James Wan 2013-ban hatalmasat robbantott a Démonok Között első részével amivel gyakorlatilag felélesztette a kísértetházas horrorműfajt amibe például az Amityville filmek is tartoznak. Nem hibátlan film azt elismerem de nagyon szórakoztató, a műfaj kedvelőinek meg igazi csemege. Egy évvel később a Warren univerzum első spin-off filmje az Annabelle ami nálam kimaxolta a retekszar és a dögunalom szavakat. Aztán jött a Démonok Között 2 ami nemcsak megugrotta de szerintem egy hajszállal jobb is lett mint az első része bár ebben nagy szerepe van a főgonosz apácadémonnak is. Majd jött az Annabelle 2 amire először úgy gondoltam,hogy nincs az az isten , hogy ez jó legyen de nemcsak hogy jó lett de mérföldekkel lett jobb mint az első része. És most 2018-ban eljött Valak azaz az apácadémon ideje is, hogy saját filmet kapjon.

nun.jpg

A filmet James Wan producerkedése mellett rendezte az a Coryn Hardy akinek ezen kívül csak egyetlen saját rendezése van , a 2015-ös The Hallow című horror. Nem láttam szóval nem tudom milyen de valahogy képtelen vagyok megérteni, hogy miért kellett ugyanazt a hibát elkövetni mint az Annabelle első részénél a rendező választáskor. Na mindegy.

A történet szerint 1952-ben járunk amikor egy kolostorban egy apáca titokzatos körülmények közt öngyilkos lesz , a Vatikán pedig az egyik papját Burke atyát és egy fiatal novíciát Irene-t bízza meg azzal, hogy derítsék ki, hogy miért is lett öngyilkos az apáca, persze amint odaérnek kiderül, hogy többről van itt szó mint amit elmondtak nekik lévén a helyiek nem beszélnek a helyről amelyről az a szóbeszéd járja, hogy démonok szállták meg amiről kis idő után kiderül, hogy nem csak szóbeszéd. Főhőseinkre vár,hogy kiderítsék a kolostor szörnyű titkát és megküzdjenek a gonosz apácadémonnal azaz Valakkal.

the-nun-conjures-up-some-serious-scares.jpeg

 

Először is senki ne csüggedjen ,ez a film dettó ugyanaz a kategória mint a Marvelnél a Doctor Strange vagy a Black Panther vagy a DC-nél a szintén idén érkező Aquaman vagyis csak annyi célt szolgál,hogy a főszereplőjét beléptesse az univerzumába ahova tartozik csak itt a főgonosszal csinálják ugyanezt. A cél nemes volt de Valak ennél egy sokkal jobb filmet érdemelt volna. Azért nem lett egy nézhetetlen darab sem mint az Annabelle első része de miután kijöttem a teremből az a gondolat motoszkált bennem, hogy ebből egy sokkal jobb filmet is ki lehetett volna hozni.

A történetben és a helyszínben adott is volt a potenciál hiszen egy démonok által megszállt kolostornál jobb hely aligha létezik illetve Valak háttere is nagyon jól ki van találva, nekem legalábbis bejött az egész ezzel a templomos lovagok és fekete mágia szállal de amikor már behozzák Jézus vérét is a sztoriba na annál szabályosan hallani lehetett a "MI A FASZ VAN?" felkiáltásomat a teremben. De ezt is csak elég felületesen bontják ki bár gondolom ebben az alig 90 perces játékidő is szerepet játszott. A film néhol begyorsul, néha lelassul de pont ezért a végén iszonyatosan kapkod, hogy minden beleférjen a szűk játékidőbe. Az mondjuk tetszett, hogy kapunk kikacsintásokat a Démonok Között2-re, például újból láthatjuk az apácás csoportképet illetve az árnyékos jelenetet is újra megkapjuk csak sokkal parább verzióban illetve a filmet nagyon okosan kapcsolták össze az első Démonok Között filmmel.Tehát a történet maga érdekesen hangzik de nincs rendesen felvázolva illetve kibontva a cselekmény, Valak háttere is csak random be van dobva a filmbe legalábbis szerintem nem ártott volna egy kicsit előrevetíteni a dolgokat vele kapcsolatban például egy feljegyzés formájában mint ahogyan például az AZ! -ban is tették.És itt az a poén,hogy ugyanaz a fickó írta ennek a filmnek is a forgatókönyvét aki az AZ! -ét is illetve az ANNABELLE 2-nek is írta azt. WTF!

Szerencsére a látvány kárpótol minket a történet hiányosságaiért. A nagytotálok és hátterek lélegzetelállítóan szépek bár ez nem meglepő lévén a filmet tényleg Romániában forgatták.A jelmezek és a hangulat is megidézi az 50-es éveket és a már maga a kolostor is elég parán néz ki. Az ijesztgetések 90%-a jumpscare amikből van 1-2 értékelhetőbb, a koporsóba zárás jelenet egyértelműen a film legjobb jelenete.

the-nun-759.jpg

 

Minden más a szokásos sablon horrorijesztések, van tükör is meg odafordulok-visszafordulok jelenet is de ami hazavágja ezeket a jeleneteket az a sötét. Nem azért, a filmnek baromi jól áll a sötét és komor hangulat de ezt egy idő után már nagyon túltolják és pont ezért sokszor szart se lehet látni az adott jelenetből.

1528915641197_246316_cops_7.jpg

A jumpscarek közt is azért vannak egész elfogadható darabok.

Aztán a színészek.Na már most az összes fontosabb színésznek az arcára van írva, hogy tisztában voltak vele, hogy nem ezért a szerepükért fognak Oscar jelölést kapni ezért egyikük sem erőltette meg magát túlságosan bár igaz ami igaz a karakterük sincs nagyon bőlére eresztve.

Damian Bichir hozza a szokásos tudóspap figurát, kb ugyanazt amit Gabriel Byrne is a Stigmatában de nem tesz hozzá semmi újat a karakterhez.

mv5bnwuxyznkngytmti5ys00yjiyltkwmjgtn2i4ngrimda2odi4xkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Aztán itt van nekünk Taissa Farmiga akit főleg az American Horror Story-ból ismerhetünk. Nem alakít rosszul de nála végig nem tudtam eldönteni, hogy vagy  gőze sincs arról,hogy hogyan kéne apácát játszania vagy csak látványosan tesz az egészre mert úgyse ez lesz élete szerepe. A szerepe is lényegében kimerül a sejtelmes és érdeklődő nézésben.

trailer-the-nun.jpg

Ez a Franchie nevű csóka meg.....atyaúristen de k@ott gáz volt. Az ő szerepe lényegében csak annyi volt, hogy a drámai jelenetek után mindig bedobjon valami szar poént és pont ezért a végére már azt vártam, hogy mikor gyilkolják meg.

1536275859_825_just-how-scary-is-the-nun.jpg

És végül Valak azaz Bonnie Aarons.

nun-11.jpg

Először is nála jobb színésznőt nem is találhattak volna a szerepre másrészt amikor a vásznon akkor tényleg para de rohadtul keveset szerepel a film első órájában viszont a másodikban meg konkrétan lejátszik mindenkit a vászonról. Mondjuk nem tudom, hogy ehhez mennyire társult hozzá Aarons kisasszony színészi képességei és mennyire a CGI. Viszont ahogyan elintézik a film végén.....hát azon nem tudtam,hogy sírjak-e a röhögéstől vagy verjem a fejem az előttem lévő támlába de , hogy epic volt az tuti.

A zene aláfestés azonban fájdalmasan unalmas volt, egyedül Valak theme-je volt az ami ismét beleég az ember emlékezetébe.

Összességében a The Nun egy se nem jó se nem rossz zsánerfilm. Vannak értékelhető pillanatai de erősen érződik az egészen az amatőr rendezés, az ijesztős részek néhol kicsit sem ijesztőek, a folyamatos sötétségtől meg sokszor semmit sem lehet látni. Pedig lehetett ez volna jó de egy erős közepesnél többet nem érdemel a film. Reméljük a 2. részre vagy a Croocked Man-re összekapják magukat a készítők. 6.5/10-et adok a filmnek.

Ennyi voltam mára Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4614232113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunterbey 2018.09.22. 15:08:13

Mi a véleményed a Sötét Elmékről? Sokak szerint borzasztó, de szerintem csak szimplán unalmas és a végén nagyon leegyszerűsödött szerelmi drámára. De legalább a Greenhouse Academynél jobb volt

xx18Rolandxx 2018.09.22. 18:55:56

@Hunterbey:

Már a trailere se fogott meg így nem is láttam és véleményem sincs róla sajnos.
süti beállítások módosítása