Sziasztok!

Csodák és megmagyarázhatatlan jelenségek. Olyan dolgok amikre nincs tudományos vagy kézzel fogható válasz.Se szeri se száma az ilyen dolgokkal foglalkozó dokumentumfilmeknek amik általában a Discoveryn vagy valamelyik más minőségibb tv csatornán szokott menni. Vannak akik elfogadják, hogy nincs mindenre válasz mások bőszen próbálnak magyarázatot találni. A torinói lepel, stigmák, különös fények, ufók, kísértetek, szellemjárás ezek mindig is izgatták, izgatják és izgatni fogják az emberek képzeletét. Az animeműfaj sajnos ezidáig a Ghost Hunt-ot és a Bújj Bújj Szellemet leszámítva nem igazán foglalkozott ezzel azonban nemrég kijött a Vatican Kiseki Chousakan ami végre ezt a témát dolgozza fel. Lássuk, hogyan sikerült.

86746l.jpg

A Vatican Kiseki először 2007-ben jelent meg novel formában majd 2016-tól manga formában is megjelenik amit Hino Anju és Fujiki Rin párosa ír és rajzol és akiknek ez a legelső munkájuk. Az animét pedig 2017-ben készítette a J.C Staff stúdió Yonetani Yoshimoto rendezésében akinek a nevéhez többek közt a Betterman, a Shougeki no Soma 1. és 2.évada illetve az eredeti Warau Salesman is fűződik.

A történet 2 főszereplője egy vatikáni nyomozópáros Hiraga és Robert akik a vatikán megbízásából utaznak különböző helyszínekre ,hogy az ott észlelt állítólagos csodáknak utánajárjanak és megpróbálják kinyomozni, hogy tényleg csodák vagy csak egyszerű hoax-ról van-e szó.

vatican_miracle_examiner_004.jpg

Az anime 3 ilyen történetet mesél el miközben megismerjük a főszereplő páros életének a múltját és személyes drámáit miközben megpróbálják megmagyarázni a látszólag megmagyarázhatatlannak tűnő eseteket mint például egy rejtélyes gyilkosságsorozat egy katolikus suliban, egy romolhatatlan test esete illetve egy fel-feltűnő gyilkos bohóc is.

vatican_miracle_examiner_006_1.jpg

És ezzel is el is mondtam a lényegi történetet. Ahhhhh hol is kezdjem? Talán az elején.

Anno amikor bejelentették a sorozatot és olvastam a történetet akkor nagyon megörültem mert habár sosem érdekeltek a nyomozós sztorik de ha azok egy misztikus sztoriba vannak beágyazva akkor simán jöhetnek. És maga a témaválasztás is jó lett hiszen nyílt titok, hogy a Vatikánban olyan dolgokat őriznek amikről az átlagembernek fogalma sincs. Az első 3 rész meg szépen rá is erősített a kíváncsiságomra. Szóval nagyon akartam, hogy ez a sorozat jó legyen de sajnos nem lett az. Hiába a jó témaválasztás amiből egy csomó mindent ki lehetett volna hoznia 3.rész után megindul a drasztikus mélyrepülés. Igazából ennek a sorozatnak az a legnagyobb baja, hogy végig próbál komoly lenni és úgy tenni mintha egy nagyon komoly vallási és moralitási témákat boncolgató sorozat lenne de közben meg 1 darab jó ötletre jut vagy 2 darab akkora marhaság amitől leszakad a plafon. Arról nem is beszélve, hogy a köztes dolgok közül például arról, hogy

- Hiraga öccse most halálisteneket lát vagy mi a francokat?

- A fő szarkavarónak most mi a célja?

Ezek közül semmi nincs megmagyarázva ráadásul mi értelme volt Hiraga öccsét meg a halálisteneket behozni az UTOLSÓ RÉSZRE btw? Ebből még bőven ki lehetett volna hozni még 2-3 részt de nem.  Oké értem misztikus sorozat de ne akarjanak már erre hivatkozva minden baromságot belerakni. Ez is olyan mint anno a fantasy cuccok esetében, beleraknak minden marhaságot " ez egy fantasy bazdmeg" címszó alatt.  Meg én azt se bántam volna ha a sorozat kicsit bevállalósabb és ez meg is történt az elején a drogdíler papokkal meg a náci kísérletekkel amik  baromi jó ötletek voltak és ilyenek kellettek volna még bele, hogy ne csak feldobott de le nem ütött labdákat kapjunk. Bár ez betudható egyrészt a josei műfaj besorolásnak amit én még mindig nem értek, hogy ez mitől josei másrészt az epizódszámnak. 12 rész egy ilyen jellegű animénél max a felvezetésre lenne elég még legalább ugyanennyi kellett volna, hogy rendesen ki legyen bontva és végig legyen víve a történet. De legalább nem megy át egy ilyen Chrno Chrusade szerű Mária Magdolna újjászületése meg Démonkirály cuccba. Szóval a történet olvasva és papíron tényleg jól hangzik de animálva csak egy túlkomolykodott de nevetségesen ki nem használt cuccot kaptunk.

A grafika igazából a minimalista J.C Staff stílust hozza. Nem rossz igazából, láttam már rosszabbat is a stúdiótól. A háttérgrafika nem rossz és legalább a sorozat néhol egész véres

vatican_miracle_examiner_009_1.jpg

Vagy legalább ijesztő bár szerencsétlennek rossz szemtípust rajzoltak btw....

vatican-kiseki-chousakan-episode-7-english-subbed.jpg

mondjuk Hiraga meg úgy néz ki mint valami low budget Clamp karakter.

Ha már itt tartunk lássuk a karaktereket. A főszereplő páros tényleg jól működik együtt és külön tetszett, hogy annak ellenére, hogy papok nem vallásfanatikusak akik még azt is beveszik ha valakinek a kakija Jézus alakú hanem tényleg próbálnak racionális magyarázatot találni a dolgokra amolyan Mulder-Scully stílusban. A mellékszereplők közül csak 2 emberke említésre méltó az egyikük Luca aki egy antiszoc hackerzseni és tényleg érdekes lehetett volna ha 5 percnél többet szerepelt volna úgy össz-vissz....

tumblr_otgai1pedh1vimdeho2_1280.png

a másik pedig a sorozat fő szarkavarója Julia aki pasi....

1502475758801.jpg

Ő is érdekes lehetett volna ha nem csak egy wannabe szarkavarót kapunk akinek a tettei egy dekát sincsenek megmagyarázva és arra sem kapunk választ, hogy mit is akar voltaképpen elérni. Tehát a főszereplőkön kívül az összes karakter vagy unalmas vagy ki nem használt.

A zenék közül egyedül a háttérzenék és az OP zene sikerültek nagyon jól, az ED unalmas.

Ez lenne tehát a Vatican Kiseki és nagyon sajnálom,hogy ez lett belőle. Minden adott volt ahhoz, hogy jó legyen de annyira túlkomolykodott az előadása és végig ezt nyomja, hogy pont ettől válik komolyan vehetetlenné . Emellett tele van ki nem használt lehetőségekkel és akkora marhaságokkal amik teljesen taccsra vágták az egészet. Mindenképpen csalódás de haragudni nem tudok rá. Van egy hangulata ami leginkább a Stigmata és a Da-Vinci kód egyvelegének tűnik és heti 1 részben adagolva tényleg nézhető volt. Ez tényleg az az anime amit mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy megnézi-e vagy sem.

Vatican Kiseki Chousakan

- Idő: 2017

- Stúdió: J.C Staff

- Rendező: Yonetani Yoshimoto

- Műfaj: Misztikus-Josei

- Opening: MYSTERUIM by SCREEN mode

- Ending: Sacrament by Okamoto Nobuhiko

- Hossz: 12 rész

Tetszett:

- Érdekes a történet

- Nagyon hangulatos

- Érdekesek az esetek

- A főszereplő páros jól működik együtt

- Zenék

- Opening

Nem Tetszett:

- Annyira komolyan veszi magát, hogy pont attól lesz komolyanvehetetlen

- Tele van ki nem használt lehetőségekkel

- 1 darab jó ötletre jut 2 db marhaság

- A mellékszereplők vagy unalmasak vagy ki nem használtak

- Összecsapott a befejezés

- Ending

Értékelés:

- Százalékban: 58%- Közepes

- Pontban: 6/10

Nos mára ennyi voltam Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9112937109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunterbey 2017.10.15. 14:24:09

Kicsit kíváncsiskodok, mi a véleményetek a Saigami magyar mangáról? :) Én hamarosan belekukkantok, remélem jó lesz, személy szerint csak jót hallottam, kár, hogy 10 ezer év múlva sem lesz nagyhírnevű :/

xx18Rolandxx 2017.10.15. 14:59:07

@Hunterbey:

Én most hallok róla először. Hol lehet elolvasni? Bár magyar mangától még annyit sem várok mint egy rendes japántól de azért kíváncsi vagyok rá.

Inzon 2017.10.15. 20:30:26

Nagyon érdekes, és biztos meg fogom nézni, de ha jól láttam eddig csak három részt fordítottak le.

Inzon 2017.10.28. 16:35:06

Nos?
Azóta valami? Mert az indán még semmi.

xx18Rolandxx 2017.10.28. 17:54:42

@Inzon:

Szerintem jobban jársz ha gogoanimén megnézed angol felirattal.

Inzon 2017.11.11. 21:34:45

Ha nem németet tanultam volna (és most is a nyelvvizsgára készülök), akkor nem lenne baj.
Nem értem miért nem tudják folytatni. Anno a TB magyar szinkront is kapott. Pedig közel sem volt ilyen jó háttérsztorija,

Inzon 2017.11.11. 21:35:45

Bár annak volt a magyar vonatkozása. A Vatican Kisekinek még nem tudom.

xx18Rolandxx 2017.11.13. 12:54:02

@Inzon:

Én szerintem ez attól függ, hogy az adott illetőnek aki a feliratokat csinálja mennyi kedve és ideje van az adott sorozatra. Mert persze ezáltal ő is nézi az animét de ha nem tetszik neki akkor valszeg a feliratozást sem fogja folytatni.

A TB meg azért meg azért kapott szinkront mert volt az Animax ennyi. Nem befolyásoló tényező, hogy vannak-e benne magyar vonatkozások vagy nem. A VK-ben nincsenek magyar vonatkozások.

Inzon 2017.11.18. 18:10:55

Inkább fordítanak le egy olyan animét, aminek van magyar vonatkozása, mint aminek nincs.
süti beállítások módosítása