Sziasztok!

Mostanában elég nagy divatja lett az olyan mangák feldolgozásának amik a maguk idejében nem kaptak saját sorozatot vagy pedig kaptak olyan régiek, hogy már szinte a kutya sem emlékszik rájuk de a maguk idejében nagy sikerük volt. A Parasyte sikerével be is bizonyosodott ez a tény és azóta főleg a Toei csinál ilyen reboot sorozatokat ( persze a Devilman-hez még mindig nem nyúltak hozzá) de már az előtt is voltak próbálkozások ilyen téren.Ennek példánya a Guin Saga című anime is amit most bemutatok nektek.

47e1f2f6beef7e05551108da69ab4d52700f5d39a647f72750e62db5b7c63da4_large.jpg

A Guin Saga eredetileg light novelként jelent még 1979-ben ( basszus majdnem 40 évvel ezelőtt) amit Kurimoto Kaoru írt illetve sok más illusztrátor is dolgozott eme művön és ami meglepő módon mind a mai napig fut viszont a mangaka sajnos 2009-ben meghalt így a novelt azóta két segédje Godai Yuu és Amano Yoshitaka írja és rajzolja tovább ami így már több mint 100 kötetet számlál ezzel minden idők egyik leghosszabb futó szériájává téve a Guin Saga-t. Azonban a novel csak a mangaka halálának az évében azaz 2009-ben kapott zöld utat egy animesorozatra amit a Satelight stúdió készített Wakabayashi Atsushi rendezésében akinek mind a mai ez az egyetlen saját sorozata és ami a novel első 16 kötetét dolgozza fel.

A történet egy a Trónok Harcához hasonló háborús-fantasy sztoriként épül fel. A történet szerint Parros békés királyságát leigázzák a barbár Mongaulok és mindenkivel végeznek akik csak eléjük kerül viszont a két királyi gyermek Rinda és Rémusz még időben el tudnak menekülni egy teleportációs gép segítségével ami viszont véletlenül egy veszélyes erdőbe teleportálja őket.

guin_saga_005.jpg

Azonban a gonosz katonák itt is rájuk találnak és majdnem ki is nyiffantják őket mikor a semmiből feltűnik egy rejtélyes embertestű ám leopárdfejű harcos Guin aki megmenti őket viszont ő maga amnéziában szenved így fogalma sincs róla, hogy ki ő vagy , hogy honnan jött.

guin_saga_036.jpg

A frissen összeverbuválódott csapat nemsokára útnak is indul , hogy eljussanak a gyerekek rokonaihoz majd valahogy visszafoglalják az elkobzott királyságot miközben Guin a testőrjükké  avanzsál miközben elvesztett emlékeit és múltját próbálja megtalálni közben belekeverednek egy másik csatába is miközben hozzájuk csapódik egy rejtélyes harcos István is ( nem viccelek tényleg így hívják) miközben a történet egy másik szálán Parros kristályhercege Naris a maga módján próbálja meg visszafoglalni a királyságot.

guin_saga_002.jpg

 

És innentől gyakorlatilag történik minden aminek történnie kell egy ilyen műben. Van itt kényszerházasság, szerelem, orvgyilkosság, mágusok, varászlat, szörnyek , ármánykodás  stb..... szóval van itt minden ami egy tipikus fantasy rajongónak az ízlését kielégítheti de pont azért maga a mű nem is igazán hat az eredetiség erejével. Lehet, hogy a maga idejében  még az volt és van egy olyan érzésem, hogy ha akkortájt kapott volna egy animét akkor mára abból is kultsorozat lehetett volna így viszont az anime nem több egy tucat fantasy-nél de annak viszont nem rossz.Egészen szép az a világ amit a mangaka kitalált (bár számomra kicsit fura egy olyan fantasy világ amiben nincsenek sárkányok de maradjunk ennyiben) illetve rengeteg utalás van számos más kultúra mint például az egyiptomiak vagy a maja legendák lényeire viszont ugyanakkor kicsit sok volt a magyarázás de erre még visszatérek.

Szóval maga a történet nem rossz viszont a történetvezetés eléggé hullámzó minőségű , a random bedobott mellékszál a közepére meg habár nem mondanám rossznak azt sem de nagyon érződik rajta,hogy csak azért van benne,hogy kihúzzák vele az animét. De még így sem lehet ezt nagyon felróni hibának mert olyan dolgok történnek benne amik azért a részét képezik a főbb cselekménynek.

Aztán a látvány. Úgy istenigazából az összkép  nagyon is szép, a hátterek nagyon szépen ki vannak dolgozva viszont túl sok állóképet használnak benne és ez a végére lesz nagyon is feltűnő, gyakorlatilag a végén már rengeteg olyan jelenet van amiben a szereplők csak állnak és csak a gondolataikat hallhatjuk de semmi más. Az meg külön vicces, hogy vannak olyan tömegjelenetek amiken látszik,hogy 5 perc alatt lettek megrajzolva és azok sem mozognak ( fukar a stúdió ). A karakterdizájn igazából se nem jó de nem is rossz igazából Guin viszi itt a pálmát a valljuk be nagyon is badass kinézetével ami szerintem a furry-k álmainak netovábbja is lett azóta.

guin_saga_022.jpg

Ami viszont eléggé szemet szúr az az érzelmek hiánya. A szereplők jó 80%-a állandóan ugyanazt a búvalbaszott fejet vágva mered maga elé semmilyen érzelmet sem tükrözve. Nem tom lehet, hoyg ez csak nekem szúrt szemet de ez egy idő után eléggé nyílvánvalóvá válik.

Aztán a csaták. Ugyebár egy harcolós fantasy-ben elengedhetetlenek a csaták. Na és itt következik az egyik legnagyobb érvágás ugyanis a csaták vetekszenek a Noir vérszegény csatajeleneteivel. Annyira szárazak, hogy az már fáj ez főleg a halállal végződő csatáknál látszódik ugyanis hiába vágnak ketté valakit egy fával együtt az illető akkor sem vérzik csak vagy összeesik vagy arrébb esik. Nem azt mondom, hogy rendezzenek vérfürdőt de akkor is ha valakit kettévágnak akkor azért az egy "minimális" vérzéssel jár. Viszont a végére már csatákat sem volt kedvük animálni mert mindegyik tart kb 3 percig aztán csókolom. És ez azért gáz mert azért voltak itt ötletek, a szemek arc például egy nagy csatajelenet ami még úgy a jobbak közé tartozik. A végeharc meg szót sem érdemel mert annyira semmilyen mint a városi csapvíz.

guin_saga_039.jpg

Pedig volt benne lehetőség tényleg de ilyen vérszegény csatákat nem is tudom mikor láttam utoljára. Humor meg szinte nincs is benne, egy-két vicces beszólás azért van Guin részéről de azon kívül semmi. Ezzel a részével látványosan nem foglalkoztak egy idő után. És mit gondoltok mire megy el a játékidő ha nem a csatákra? A drámai szálra.

Amit a karakterek prezentálnak nekünk. Aki olyan szinten tudnak fejfájást okozni amit még egy doboz Sharidon sem képes enyhíteni. A két gyerek Rinda és Rémusz valamiféle komoly bipoláris személyiségzavarban szenvedhetnek mert úgy váltogatják a karaktereiket mint plázacica a ruhákat a próbafülkében. Rinda az elején még egy bátor lány de a végére egy picsógó kis liba lesz aki mindenen csak picsogni tud és ha mindez nem lenne elég olyan förtelmesen nyálas romantikus(nak szánt) jeleneteket nyom le Istvánnal, hogy már csak az hiányzik, hogy megkérdezze tőle,hogy szereti-e a homokot?

i-dont-like-dzzj49.jpg

Na itt kb ugyanezt játsszák el. Rémusz a másik véglet, az elején csak egy falvédő szőnyeg aki a bőgésen kívül semmit nem csinál  majd 1 rész nem viccelek 1 rész után 360 fokos fordulatot vesz a karaktere de abban sincs köszönet mert onnantól kezdve egy irrítáló,lenéző seggfej lesz belőle aki mindenkire mérgesen néz de mindezt úgy adják elő mintha valami nagy jellemfejlődés lenne holott ez rohadtul nem az max pálfordulás. Az meg amikor picsog, hogy nem éljenzik őt meg csak hab a tortán.

István a nagydumás zsoldos karakter és hihetetlen de még ő az egyik legelviselhetőbb az egész brancsból Guin mellett.

guin_saga_054.jpg

A másik elviselhető karakter az meg ugyebár Guin. Na most Guin jellemileg egy nyugodt, higgadt és megfontolt harcos és tényleg kedvelhető is a karaktere csak ott van az az egy bibi, hogy Guin egy kicseszett Marty Stu karakter. Ő maga a megtestesült isteni harcos aki mindenkit 3 perc alatt lever úgy , hogy rajta még egy karcolás sem esik. Ez azért egy picit kiábrándító. Aztán a mellékkarakterek. Amnelisz Jeann Darc és Xéna keveréke és úgy a maga módján működik mint a bátor harcoslány karakter és a romantikus jelenetek nála nem rosszak mert hitelesek.

guin_saga_050.jpg

De rajta kívül az összes többi mellékkarakter kritikán aluli. Mindenki más annyira egydimenziós mint egy mai shounen szereplő de ennek tetejében még rohadt idegesítőek is élükön Astreas-al aki az egész sorozat folyamán csak arról tud pofázni, hogy feláll neki ha meglátja Amneliszt.

xs.jpg

Persze meg is szívja a baromállatja és tudom nem szép dolog de azon akkorát lehet röhögni amit még Kínában is hallani lehet. Aztán olyan karakterek kapnak fölöslegesen sok időt akik amúgy a kutyát sem érdeklik. Naris meg kavarja a szart rendesen. Főgonosz meg gyakorlatilag nincsen csak egy végeellenfél Sid aki említést sem érdemel meg ő is csak egy random behozott ellenfél.

A zenék egész kellemesek, az OST lista hozza az elvárt szintet bár igazából semmi extra. Az opening egy instrumentális theme song viszont maga az ending nagyon szép igaz eléggé hajaz az Elfen Lied openingjére de úgy összességében nem rossz.

Így végére azt kell mondjam, hogy a Guin Saga végül is egy egész élvezhető kis fantasy anime aminek minden hibája abból fakad, hogy az alapműve már tényleg nagyon régóta fut és ennek már jóval előbb el kellett volna készülnie mert akkor talán a fantasy animék egyik alapkövének is számíthatott volna így viszont nem több egy tucat fantasy sorozatnál annak minden hibájával mint például idegesítő karakterek és vérszegényre vett csatajelenetek. Igaz ami igaz egy folytatás már tényleg kijárna neki mert bőven van anyag hozzá hisz mint már mondtam az alapmű már több mint 100 kötetet számlál. Talán majd egyszer. De addig is egyszer érdemes ezt is megnézni ha másért nem is nem is hát tiszteletadásképp egy ilyen régóta futó mű előtt.Fantasy rajongóknak kötelező.

Guin Saga

- Idő: 2009

- Stúdió: Satelight

- Rendező: Wakabayashi Atsushi

- Műfaj: Fantasy

- Opening: Guin no Theme by Uematsu Nobuo

- Ending: Saga- This is my road by Kanon

- Hossz: 26 rész

Tetszett:

- Fantasy-hez méltó sztorija van

- Érdekes a világ amit bemutat

- Guin és István

- A Szemek arc

- Nagyon szép a látvány

- Zenék

- Opening és Ending

Nem Tetszett:

- A csaták vérszegények és a végére már szinte nincsenek is

- A förtelmes romantikus jelenetek

- A mellékszereplők egy része identitászavaros a másikuk csak szimplán a kutyát sem érdeklik

- Szintúgy a főszereplő ikerpár

Értékelés:

- Százalékban: 83% - Jó

- Pontban: 8/10

 

Ennyi voltam mára Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr112162887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2017.02.02. 21:05:32

Remek Kritika:)

Nagyon régen olvastam már tőletek ,de ahogy látom a minőség nem változott, még mindig kiváló , nyílt , szókimondó :)

Egyébként anno emlékeim szerint a Guin Saga tetszett ,de visszagondolva már nem tudnám felidézni a történetet. Lehet újra nézem majd valamikor.

Mangekyo22 2017.02.05. 06:39:19

@Palacsintaxx: Nagyon köszönjük szépen és üdv újra a blogolás világában! ;)
süti beállítások módosítása