Sziasztok!

Biztos volt már olyan érzésetek, hogy legszívesebben visszamennétek múltba, hogy pár dolgot másképp csinálhassatok és ezzel megváltoztathassátok a jövőtöket például jobb szakmát választanátok, helyrehoznátok a kapcsolatotokat olyan emberekkel akiket a múltban bántottatok vagy éppen bevallanátok titkos szerelmeteknek, hogy szeretitek. 1000 %, hogy mindannyian gondoltunk már erre főleg felnőtt fejjel hiszen főleg tinédszer korban hozunk olyan döntéseket amiket jó eséllyel később megbánunk. Mai animénk az Orange pontosan ezt a témakört feszegeti!

tumblr_o2o0wczf3s1s22704o1_500.png

Az Orange Takano Ichigo azonos című romantikus-iskolai-shoujo mangája alapján készült ami 2012-2015-ig futott nagy sikerrel így az anime adaptáció sem váratott magára sokáig ami idén a nyári szezonban került leadásra amit egy szintén nagy sikerrel vetített Live film előzött meg. Az animét a Telecom Animation Film stúdió készítette Hamasaki Hiroshi rendezésében aki a Blade & Soul, a Texhnolyze és a Terra Formars animéket is rendezte.

A történet főszereplője Takamiya Naho a világ legátlagosabb középiskolás lánya. Nincs benne semmi különleges, éli az átlagos középiskolás életét mígnem egy nap élete fenekestül felfordul mikor is egy furcsa levelet kap a jövőbeli énjétől aki arra kéri, hogy mindenképpen változtassa meg a saját életét és ezzel a jövőjét.

orange-01-20.jpg

A lány természetesen kételkedik az egészben mígnem egy nap új osztálytársa érkezik Kakeru személyében. Ezzel nem lenne semmi gond ha a levél egyike nem arra figyelmeztetné a lányt, hogy mentse meg a srácot attól, hogy öngyilkos legyen.

kakeru_orange_anime_1.png

Naho elkezd tehát barátkozni vele illetve a többi barátja a jó fej sztárfocista Suwa, a mindig komoly Hagita, a kissé anyáskodó de mindig segítőkész Takako és a nagyszájú de lelkes Azusa is szép lassan befogadják a srácot viszont mit sem sejtenek a srác szörnyű titkáról miközben Naho is próbálja megmenti a srácot a végzetétől.

kju3btx.png

Pofonegyszerű egy történet ez de egy iskolás-romatikus-shoujo mangához képest egészen összetett és nagyon komoly témát feszeget igaz a sorozatban elhangzó időutazásos elméletek a fekete lyukakkal egy kicsit furán hangzanak egy ilyen animében de valahogy még azok is belepasszoltak a történetbe ráadásul az anime végig képes az adott témára koncentrálni igaz megkapjuk a romantikus-iskolás animék összes kliséjét is de valahogy még azok sem túl zavaróak elvégre ezek a műfajából adódóan benne kell,hogy legyenek. A történet szépen össze van rakva és meglepően jól egyensúlyozik a kemény dráma és a könnyed vígjáték hangulat között és nem esik a kettő közé, a drámai szál illetve Kakeru lelki vívódásai nagyon jól átérezhetőek.Ami viszont nálam vitte a történetben egyértelműen piros pont azok a jövőbeli ének szerepeltetése volt.

orange-04-3.jpg

Ez egy baromi jó húzás volt a készítők részéről mert nagyon jól illeszkedik a történetbe másrészt ezek a részek főleg infókkal szolgálnak arról, hogy mi vezetett végül ahhoz a tragédiához szóval ezek a jelenetek segítenek jobban megérteni a történetet. Le a kalappal, hogy ezt így belerakták bár volt benne rizikó hiszen a Terminátor óta tudjuk, hogy az ilyen időugrós sztoriszálakat nagyon nehéz összeilleszteni de itt jó munkát végeztek. Egyszóval a történet egyszerű de nagyszerű, végig képes lekötni a nézője figyelmét igaz aki nem rajongója az ilyen műveknek azoknak elég unalmas lehet de ha ha az ember ráhangolódik akkor nagyon jól el lehet vele lenni.

A grafika szintén lenyűgöző. Ilyen magas szintű és gyönyörű animációt nem is tudom mikor láttam utoljára. A hátterek iszonyatosan jól néznek ki még az állóképek is, a karakterdizájn sincs túlgondolva mindenki a korának megfelelően néz ki és sok látványkép meg nagyon hangulatos.

f8957221b0d257ff34c1bd1e373ae2831470897349_full.png

Na ez igen..... Igaz a karakterek néhol eléggé bandzsák de ez legyen a kisebbik probléma.

De persze egy ilyen animében főkép a karaktereken van a hangsúly szóval nézzük a szereplőgárdát és valljuk be, hogy ilyen jól összerakott szereplőgárdát talán a Kimi no Todoke óta nem láttam. Suwa egyértelműen a sorozat legjobb karaktere , hihetetlenül jó fej és nagyon jól működik mint a lelki társ karakter, Takako és Azusa is nagyon szerethetőek voltak igaz utóbbi egy kicsit idegesített az elején de aztán egészen megkedveltem őt is Takako pedig egy jelenettel vívta ki a szimpátiámat a sorozatban ( aki látta az tudja melyikről beszélek) Hagita sem volt rossz bár voltak olyan megnyilvánulásai amik után legszívesebben adtam volna neki egy tockost.

orangeep12.png

Aztán a főszereplő páros. Kakeru drámai vonala és lelki vívódásai nagyon jól átérezhetőek hiszen ezek a dolgok kb. a való életben is így működnek, a háttere szépen fokozatosan lett kibontva és egy percre sem válik figyelemk@vá a karaktere ami nagy szó mert könnyen áteshetett volna a ló túloldalára vagyis, hogy a készítők elmennek a " sajnáltassuk őt folyamatosan" irányba de szerencsére ez nem történt meg igaz ez nézőpont kérdése. Naho meg a másik véglet. Igaz ami igaz a végére összehozza a dolgokat de az egész anime alatt nincs egy önálló gondolata vagy cselekedete sem,végig vagy Kakeru-t próbálja terelni a levelek segítségével vagy pedig Suwa intézi helyette a dolgokat, hogy azok kedvezzenek. Ráadásul amikor nagy nehezen próbál egyedül cselekednie akkor azt is sikerül jó alaposan elcsesznie és Takakoék húzzák ki a bajból. Ennyire töketlen főhősnőt talán a Vampire Knight óta nem láttam. Ráadásul a vége felé nincs olyan epizód amiben ne bőgné el magát. Ueda volt a másik irritáló karakter igaz ő nem szerepel sokat de amikor igen akkor legszívesebben egy csákánnyal vertem volna agyon.

orange-03-7.jpg

De összességében egy nagyon szimpatikus és színes szereplőgárdát kapunk mindenféle műdráma nélkül ( igen a Sukitte ii na Yo-ra gondolok ).

Az OST lista elég átlagos dallamokat tartalmaz, az Opening talán az egyik legjobb amit ebben az évben hallottam és az ED is nagyon szép lett de annak inkább a videója lett a jobb.

Tehát összességében az Orange egy nagyon jól sikerült anime, Nem hibátlan persze de mindneképpen a jobban sikerült romatikus-iskolás animék közé tartozik ,érdemes tenni vele egy próbát még azoknak is akik egyébként nem rajongói az ilyen műveknek.

Orange

-Idő : 2016

- Rendező: Hamasaki Hiroshi ( Blade & Soul, Terra Formars, Stein's Gate, Texhnolyze )

- Stúdió: Telecom Animation Film

- Műfaj: Romantikus-Iskolás- Shoujo

- Opening: Hikari no Hahen by Takahashi Yu

- Ending: Mirai by Kobukuro

- Hossz: 13 rész

Tetszett:

- Nagyon izgalmas és érdekes a történet

- Nagyon szép a látvány 1-2 hibától eltekintve

- A karaktergárda összességében nagyon szerethető

- A drámai vonal nagyon jól átérezhető

- A drámai vonal és a könnyedség nagyon jól egyensúlyozik egymással

- Zenék

- Opening és Ending

Nem Tetszett

- 1-2 kisebb grafikai hiba

- Naho és Ueda

Értékelés:

- Százalékban: 87% - Jó

- Pontban: 8/10

Nos mára ennyi voltam legközelebb jön a D.Gray-man Hallow kritikája addig is Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9611746177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csikocska 2016.09.29. 09:54:32

4 éve követem a blogot és Rolandnak az kritikaírás készsége annyit fejlődött, hogy már egy hivatalos anime magazinban is szívesen olvasnám. :)
Nagoyn jó kritika volt, majd egyszer megnézem indavideón, amikor lesz annyi szabadidőm.
Majd a Hundred című animéről is lesz kritika? Az hasonló, mint a Neon Genesis Evangelion, de ott több fanservice jelenet van, mint a NGE animesorozaton belül.

xx18Rolandxx 2016.09.29. 23:46:37

@csikocska:

Köszönöm szépen és igyekszem, legközelebb a 91 Days-ről fogok írni , a D.Gray-Man Hallow-t azt Mangekyo átvállalta.

Sajnálom, hogy lelombozlak de a Hundred-et azt 1 rész után dobtam viszont az NGE-t meg már nem is tudom mióta meg akarom megnézni de mindig jön valami más sorozat ami jobban felkelti a figyelmemet :) Mondjuk munka mellet nem is tudok állandóan animézni, javarészt csak hétvégeken tudok 24-25 részes sorozatokat megnézni, hétköznapokon igazából meg csak az aktuális sorozatok részeit nézem.
süti beállítások módosítása